Jug poražen nakon peteraca, suci bezobrazno navlačili za Olympiacos

Jug je u prvom kolu grupe B odigrao neriješeno kod Olympiacosa 12:12 i u novim suludim izmjenama pravila izgubio 16:15 nakon peteraca što je Grcima donijelo dodatni bod. Utakmicu je obilježila odlična igra Juga u prvih 20 minuta u kojoj su dva puta vodili s 5 razlike i sramotno suđenje dvojca Kun – Segurana.

Sudački dvojac, spomenuti Mađar i Španjolac su odjedanput, polovicom treće četvrtine izmijenili kriterij. I to ne samo da su uveli nove elemente u donošenje odluka, nego su jedno primjenjivali Olympiacosu, a nešto potpuno dugo Jugu. Tek kad su domaći igrači izjednačili taj se kriterij vratio u normalu iako je bilo ekscesa i u zadnjoj četvrtini.

U tom najspornijem periodu, kada je Olympiacos u 4 minute stigao 4 gola zaostatka Žuvelu se moglo po 20 sekundi čupati na dva metra, Lončara se nije moglo niti krivo pogledati i u prvoj sekundi bi se sudilo isključenje beka. Vanjske igrače Juga konstantno se čuvalo u klinču bez lopte, a kad bi došla lopta čupalo igrača, guralo loptu nakon faula… S druge strane najobičniji prekršaj na Fountoulisu na liniji 6 metara odmah isključenje Vukojevića kako bi Funta mogao bez bloka šutirati. Ili njegov ulazak u klinč protiv Zvona na krilu gdje je odjedanput ostao sam na dva metra. Ili bezvezno isključenje Žuvele na vanjskoj poziciji na Gkillasu za nekoliko redova manji intenzitet duela nego njih po nekoliko s druge strane bazena u tom istom periodu. Ili uzimanje lopte pod faulom na Zvoni na vanjskoj poziciji i posljedična kontra iz te situacije. Nakon što je Jug imao 7 isključenja u 20 dotadašnjih minuta, u te 4 je skrivio njih još 5. bilo je potpuno nakaradno to što smo gledali u tom periodu. Jugova klupa izabrala je sve to mirno podnijeti, bez prigovora.

Nisu samo suci problem, iako je ovo bilo zaista žalosno. Ali predlažem da se pogleda utakmica Barcelonete lani u gostima protiv Pro Recca, tamo je suđenje bilo još gore po goste. Barceloneta nije uopće mogla organizirati po 4 napada u nizu, ali bi čekali onaj peti da pokušaju nešto napraviti. Ali u obrani nisu ništa poklanjali, nego su se skupili. Ovdje je Jug mogao izbjeći brojne greške, ne omogućiti sucima da oni stvaraju zicer situacije. Imali su odlično raspoloženog Popadića na golu kao što je i Aguirre bio u toj lanjskoj utakmici. Trebalo je onemogućiti da dolazi do situacija gdje će ići kontre 1 na 0, gdje će dolaziti do šuteva bez obrambenog igrača u bloku, skupiti se i čekati svoje prilike. U slučaju da se protivnik mora dosta truditi za postići svaki gol, ne samo što bi povratak u egal duže trajao, nego bi se i oni više umarali i rasla bi im nervoza. Jer, očito je, momčadi moraju taktički biti spremne na ovakvo suđenje i imati mehanizme prilagodbe u sklopu svojih opcija.

Što se tiče same igre, Popadić je odlično ušao u utakmicu, čak 5/6 obrana u prvoj četvrtini. Potpuno je ugasio Vamosa, zajedno s obranom jer su ti šutevi bili poprilično iskontrolirani. Pop – Vamos 3:0 nakon 8 minuta. Sva tri puta s igračem više. S druge strane Bijač – Lazić 0:2. Uz još jedan gol kasnije Lazić je odigrao možda i najbolju utakmicu u kapici Juga. Imao je još jednu priliku ranije iz polukontre, kao što je zabio i treći gol, ali se tada se loše odlučio na proigravanje na stativu.

I druga četvrtina nastavila se u istom ritmu. Jug je vodio 4:1 nakon prve i došao i do 8:3 u drugoj, a na poluvrijeme otišao s 8:4. I od ta 4 gola u čak 3 navrata se trebalo bolje reagirati. Cabanasu je Papanastasiou zabio kao sidrun jer se u tranziciji Španjolac nije u nekoliko sekundi uspio kvalitetno postaviti na beku. Žuveli je Nikolaidis prelagano uzeo prednju poziciju i dobio loptu za peterac i na kraju spomenuta situacija Fountoulisa na krilu kada se kroz klinč kojega je on inicirao oslobodio Zvona. Bez obzira, na faul, uz bolje postavljanje, pogotovo položaj nogu, obrambeni igrač ne bi smio tako ispasti. Međutim, ukupni dojam je bio odličan, 9 obrana Popadića, 8 golova iza leđa Bijača koji je imao samo 3 obrane i nakon tog posljednjeg Lazićevog tada već trećeg, Koljanin je ubacio Zerdevasa.

Treća četvrtina je već manje više opisana kroz sudački osvrt. Ali spomenimo i veliku grešku Daubea koji je izgubio loptu na polovici bazena i tako primio gol. Napravio je to mladi Gkillas. Fountoulis je u tom periodu zabio 3 gola. Popadić je ostao bez obrane u ovoj četvrtini, ali sve situacije, osim Papanovog gola s lijevog krila su bile neobranjive. Zerdevas je u svom vremenu u bazenu skupio 5 obrana uz 4 primljena gola ( 56%).

U zadnjoj četvrtini Olympiacos je i jedini put poveo, 11:10 (peterac na Lončaru koji je odlično izbjegao Cabanasovo čuvanje). Joković i Burić su još jednom okrenuli rezultat, a danas vrlo dobri Papanastasiou je postavio konačnih 12:12 malo manje od 3 minute do kraja. Imali su i jedni i drugi po jednog igrača više, gdje su oba trenera zvala time out na postavljeni napad, ali izostala je realizacija. Jug je imao dobru priliku jer se lopta sretno odbila nakon što je Lazić iz teške i neizrađene situacije šutirao, a Joković nije pospremio loptu u praktički prazan gol. S druge strane Vamos je opet nakon prve četvrtine bio taj na kojega je išla akcija, ali je također pročitana akcija i šutirao je preko gola jer je bio dobro pokriven. Jug je nakon toga ima 27 sekundi za zadnji napad, ali potpuno neobjašnjivo nisu ni pokušali doći bliže protivničkom golu, nego su se odlučili na trošenje vremena i šut iskosa iz velike udaljenosti.

Peterce je Jug prvi imao na svojoj strani, ali je Koljanin nakon 3 serije ubacio nazad Bijača koji od 3 šuta nije primio nijedan gol. Žuvela je pogodio stativu, a Cabanasu i Daubeu je obranio.

I inače su zadnja dva igrača ostala dužna u ovoj utakmici. Daube je imao loš izbor šuteva, ako zanemarimo peterac u igri, šut 0/5, uz još jedan promašaj peterca u raspucavanju. Od tih 5 šuteva, 4 su bila izrazito loše odluke, kada i kako šutirati. Cabanas je više puta pogriješio u obrani, neke situacije smo već i spomenuli. Ipak, na kraju je Jug osvojio bod u gostima. Osim Popadića i Lazića, istaknuli su se i Joković s prije svega 3 gola, Burić 2 gola (šrauba kao sidrun i šut s čovjekom na tijelu s 7-8 metara), zarađenim petercem te Grgurević s 5 zarađenih igrača više. Dodao je i Žuvela još 3 koja su mu dosudili, bilo ih je i više.

1. kolo Lige prvaka
Olympiacos – Jug Adriatic osiguranje 16:15 (12:12) (1:4, 3:4, 6:2, 2:2 – 4:3)
suci: Kun (Mađ) i Segurana (Špa)

Olympiacos: Bijač (3+2), Lončar, Vamos 1, Genidounias 1(1) +1/2, Fountoulis 5(1) +1/1, Gkillas 2, Dervisis, Bušlje, Alafragkis, Dimou +1/1, Nikolaidis +0/1, Papanastasiou 3 +1/1, Zerdevas (5). Trener: Hrvoje Koljanin.

Jug: Popadić (12+1), Zvono, Mozara, Lazić 3, Joković 3 +1/1, Vukojević 1, Daube 1(1) +1/2, Cabanas +0/1, Kržić, Burić 2 +1/1, Grgurević 1, Žuvela 1(1), +0/1, Jurišić. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Osobne greške: Oly 11 (2+3+4+2), Jug 16 (4+2+6+4)
Peterci: Oly 2/2 + 4/6, Jug 2/2 + 3/6
Igrač više: Oly (0/4+1/1+5/6+1/3)= 7/14 (50%), Jug (0/1+1/2+2/4+1/2)= 4/9 (44%)
Obrane: Bijač (0/4+3/7)= 3/11 (27%) + 2/2 i jedan promašaj peterca; Zerdevas (3/5+2/4)= 5/9 (56%) +0/3; Popadić (5/6+4/7+0/6+3/5)= 12/24 (50%) + 1/5 i 1 promašaj peterca
Golovi s 2m, zarađeni peterci i isključenja:
Lončar: 5m + 6iv
Nikolaidis: 5m + 4iv
Papanastasiou: gol
Gkillas: 2iv
Fountoulis i Genidounias: po 1iv
Burić: gol + 5m
Grgurević: 5iv
Žuvela: 3iv
Zvono: 5m
Daube: 1iv

Odgovori