Anić obranio peterac i okrenuo utakmicu za pobjedu Jadrana

foto: https://total-waterpolo.com/

VK Jadran – BVK Crvena Zvezda 16:13 (4:4) (3:4) (4:3) (5:2)

Suci: Severo (ITA), Boudramis (GRE)
Igrač više: Jadran 8/11, C.Zvezda 8/12
2 igrača više: Jadran 1/1
Peterci: Jadran 2/2, C.Zvezda 3/4

Jadran: Anić, Čagalj 1, Marinić Kragić 4 (2/2), Biljaka, Butić 1, Pejković, Bukić, Kharkov 2, Đ.Radović 2, Vrlić 1, Fatović 3, Dužević 2, Marcelić. Trener: Marelja
C. Zvezda: Mišović, Bursać 2, Gajić 1, Marković 1, Subotić 2 (1/1), Vasić 3 (1/1), Gogov 2 (1/1), Basara 1, Vukićević, Seman, Milojević 1, M.Radović (0/1), Ivanović. Trener: Filipović

Činjenica da se Zvezda pokazala ravnopravnim (možda i za nijansu boljim) rivalom u prve tri četvrtine utakmice protiv svakako velikoga favorita – ekipe Jadrana nema više naročitu težinu spram one da je domaći tim, kako je izjavio i Marelja nakon utakmice, uzeo, sigurno planirana, tri boda na startu grupne faze ovosezonske Lige prvaka. Splićani su s velikim ambicijama i ozbiljno posloženim timom ušli u ovu sezonu ali će im za ozbiljne rezultate sigurno biti potrebna mnogo bolja igra od prikazane u ovoj utakmici. Ono što je izgledalo da može biti upitno kod igre Jadrana, obrana, isto je ono čime nije večeras bio zadovoljan Marelja. Ekipa Zvezde s timom kombiniranim od, s jedne strane jako iskusnih, gotovo veterana, igrača kakvi su Seman, Vukićević, Basara i Marković i s druge mlađih nada (Mišović, Gajić, Radović, Milojević) uspjela je dugo nametati ritam igre u kojem su tražili i dolazili do svojih šansi. Napadi su im bili uglavnom strpljivi uz čekanje prilike za igru ka 2 metra gdje su prednost ostvarivali Vukićević i posebice Seman, donoseći igrače više i peterce (čak 4). Efikasno kod igračke prednosti, i tu su gosti odigravali strpljivo čekajući da se stvor pukotine u obrani protivnika bilo na stativama odakle su pogađali Milojević, Gajić i Marković ili sa svih vanjskih pozicija. Utakmicu su na kraju završili sa samo 2 gola postignuta “iz igre”, jednim s 8 metara kojega je zabio Bursać i još jednim iz kontre (Gogov).

U obrani je Zvezda bila malo “prežustra” pa su izbačaje često dobivali, a takav je nekakav bio i sudački kriterij, u duelima bez lopte, očekivano su ih najviše zarađivali Vrlić i Dužević. Jadran je isto dobro koristio takve šanse ali su oni najčešće do realiziranja stizali brzo, nakon jednog ili svega par dodavanja. Lopte bi odmah išle na Duževića i Vrlića, Čagalj je isto realizirao izvukavši se malo sa stative neispraćen od obrane gostiju. Dobar dio utakmice nije se mnogo vidjelo od igrača koji bi trebali imati veliku ulogu u igri Jadrana (Bukić, Kharkov i Fatović) ali će se ispostaviti da će upravo Fatović i Kharkov donijeti tu prevagu koja je domaćima bila potrebna za pobjedu.

Punih 20 minuta utakmice proteklo je u igri gol za gol pri čemu je Zvezda držala vodstvo a Jadran poravnavao. Pored golova kod igrača više, sa srednjeg je iz vana pogodio Marinić Kragić na kraju prve četvrtine, potkraj druge Butić je s desnog vanjskog sretno od bloka prevario Mišovića. Kada se spominje sreća, ili manjak koncentracije obrane, treba pomenuti da je Zvezda u nekoliko navrata kupila odbitke imajući duple napade, jednom čak i tri za redom. Kasnije je na drugoj strani “sretan” bio i Fatović koji je Duževićevo pogađanje prečke pospremio u gol. Niti početak treće četvrtine nije donio naročite promijene u igri osim što je Marelja zamijenio neuvjerljivoga Marcelića Anićem a to će se isto ispostaviti kao potez koji je promijenio tijek utakmice. Nije ni Anić napravio neka čuda na golu iako je skupio više obrana od starter, zapravo se jako bitnom pokazala “samo” jedna. Naime u finišu treće četvrtine Zvezda prvi puta dolazi do dva gola razlike (9:11) i uz to na manje od dvije minute do kraja četvrtine Vukićević zarađuje i četvrti peterac za svoj tim. Šut M.Radovića Anić brani i utakmica se od tada potpuno okreće. Do kraja četvrtine Fatović s dva gola (pomenuti iz odbijene plus još jedan iz kontre) poravnava rezultat i pokreće seriju od 7:1 Jadrana kojom je utakmica riješena. Marinić Kragić će na 6 minuta prije kraja sa stative kod igrača više donijeti prvo vodstvo domaćima na utakmici, Zvezda će iz dvije situacije s igračem više pogađati samo stative pa potom napraviti i pogrešku kada izbačeni Gogov ne izlazi iz bazena pa iako je Mišović obranio brzi šut Marinića Kragića Jadran dobiva peterac iz koga sada on odlazi na 2 gola razlike. Subotić će goste približiti na gol zaostatka da bi odlučujuće golove postigao Kharkov, prvi iz igrača više a drugi lobom s nekih 8 metara na isteku napada za 15:12 na malo više od dvije minute prije kraja. Uz po još jedan gol Marinić Kragića (iz peterca na Vrliću) i Vasića (igrač više) Jadran je na kraju slavio sa 16:13.

Odgovori