Jug poveo 1:0

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Prva finalna utakmica protekla je u skladu s najavama i očekivanjima. Točnije, nadovezala se na prikazanu igru u prethodnim europskim utakmicama od prije 3 dana  – kao da nam je već tada sve bilo nacrtano kako će danas teći utakmica. Primorje jako loše, neki igrači poput Muslima toliko nespremni da bi se i u Divljoj ligi namučili. S druge strane Jug osjetno lošiji u obrani nego što je to bio u većini sezone, ali dovoljno dobar za laganu pobjedu na pogon fenomenalnog Garcie.

 

 

 

Nije Jug igrao bajno, ali je već na početku bilo jasno da je bolji. Prvo polukontra u kojoj Joković daje Perroneu na prebačaj za gol povratnika u momčad. Vidjelo se na Brazilcu da nije još ni približno maksimalno spreman, ali za Jug je jako važno da se vratio već sada i ima još dovoljno vremena do kraja sezone. Drugi gol kontra Garcie 1 na 0. Pokazalo se već na startu da Primorje opet ne može plivački parirati ni ovom Jugu koji je za čitav nivo manje agresivan u obrani. Bijač je dobro ušao u utakmicu, a obrana je u 30 sekundi dva puta kiksala ostavivši Boškovića samog preblizu golu. Dvije pliske za 2:2.

Jug je već u prvoj četvrtini nakon time outa ponovno probao akciju s igračem više u kojoj je dešnjak (Obradović) na desnom krilu, Joković na vanjskom, a Garcia na drugoj stativi. Opet je to bila najlošija akcija jugaša s igračem više na utakmici.

 

Druga četvrtina 4:0 za Juga. Zabio je Vrlić sa stative na dodavanje s krila Jokovića ili Garcie koji su u ovoj utakmici imali dosta asistencija; Joković 4, Garcija 3. Zatim Garcia iz tranzicije 6 na 5 kroz uši Vićanu jako lijep udarac, pa Joković s igračem više s desnog vanjskog te Garcia s iste pozicije kada se isključeni igrač već vratio, ali obrana s istim brojem igrača nije još bila formirana i to je 6:2. Prethodno je Fatović oduzeo loptu Boškoviću bez faula na vanjskoj poziciji i odmah i izborio isključenje. Radu je bio daleko najbolji pojedinac Primorja, do tada je izborio već 3-4 igrača više. Primorje je potpuno bezopasno na vanjskim pozicijama kako je to već MK istaknuo, čega su i sami svjesni pa „siluju“ dodavanja na pokrivene stative. Jugaši su dvije lopte skidali s ruke igrača na stativi koji nije imao nikakve šanse da zabije iz tih situacija. Treću promašenu akciju nisu ni šutirali ni dodavali prema stativi.

 

Ulazak u treću četvrtinu donijelo je dodatno opuštanje domaće momčadi. Djelom i podsvjesno kad su uvidjeli koliko su suparnici nemoćni i loši, još su spustili nivo ispod. Dovelo je to do tri uzastopna gola i dolazak Primorja na 6:5. Prvo gol Petrovića sa stative. Nakon što smo vidjeli da Primorje nema akcija, nema nikoga ko će potegnuti izvana osim slučajno te da forsiraju dodavanja na stative, jugaši su ostavili Petrovića potpuno samog na prvoj stativi. Zatim zabija Muslim protiv Perronea s dva metra uz više nego očiti kontrafaul. Inače je utakmica bila lagana za sudit, pa srpski dvojac Raković  – Stanojević nije imao težak posao. Njima je bilo najvažnije da momčadi imaju jednako puta igrača više. I ne samo to već su obje momčadi imale jednaku distribuciju po dvije u prvoj, tri u drugoj i trećoj i četiri prilike u četvrtoj četvrtini. Niti jedna momčad u niti jednom trenutku nije imala dvije prilike više s igračem više u odnosu na drugu. Pomalo nevjerojatno.

Još jedna loša obrana s igračem manje, nema niti jednog dobrog bloka umjesto barem dva i Vukičević iako nije bilo brzog protoka lopte lagano zabija s lijevog vanjskog za 6:5. Zabija i Jug iduća dva igrača više, prvo je Lončar izborio i nakon dva dodavanja i dalje bio sam na dva i onda i dobio loptu za laganu realizaciju. Zatim i jako dobar udarac Garcie s krila za 8:5.

 

U zadnjoj četvrtini nakon još jednog gola Radua sa stative s igračem više slijede 3 gola Juga s igračem više za konačno riješenje utakmice odlaskom na 11:6. Prvo odlična akcija i jednako takav udarac Markovića s lijevog krila. Zatim Garcia krivo oko s desnog vanjskog za peti gol na utakmici. Te Lončar sa stative na dodavanje Garcie. Do kraja utakmice Jug je za još jedan nivo spustio intenzitet igre tako da je Primorje zabilo čak 3 gola u zadnje 3 minute.

 

Čitatelji nam često pošalju ili prokomentiraju vaterpolske listiće

ovaj put Markovićev odličan gol s igračem više odnio je 1194 kune

 

U najavi utakmice, tj. između Szolnoka i Primorja, Kobešćak je rekao kako ovo nije ista momčad kao prije final4-a Jadranske lige. Mislio sam da ovaj put bar malo „pili naopako“, ali kao i svaki put do sada Kobešćak je bio maksimalno iskren. Te njegove izjave i komentari općenito su mu dodatna kvaliteta zbog čega ga se više cijeni. Jugov intenzitet u obrani ne nemjerljiv s onim protiv Pro Recca ili protiv Primorja u finalu  JVL-a. Ili kroz većinu sezone. Jasno primao je Jug nekad golove i iz grešaka, ali sada i protiv Szolnoka i danas dobar dio golova ide na dušu premekane igre u obrani, zbog loših blokova, zbog manjka kompaktnosti ne samo s igračem manje već i na zoni itd… Nije se to događalo ranije i tu je Kobešćak potpuno u pravu. Igrač više je i protiv Szolnoka bio odličan i opet večeras. Nakon prva dva promašena (prvo dodavanje Garcie na Benića na prvu stativu nije bilo do kraja izrađeno, ali je Hrvoje s malo više osjećaja mogao samo proslijedili loptu na Jokovića na krilo koji bi imao tada prazan gol ispred sebe) od čega je opet jedno bila ona nova za sad ne dovoljno uvježbana akcija, do kraja Jug ima 9/10 ili 90% realizacije. Jedini promašaj upisao je Obradović koji se izvukao s krila prema lijevom vanjskom i loše šutirao u situaciji kada je na širokom prostoru imao blok i Vićana protiv sebe.

Perrone se tek vraća i nije još u formi. Obradović je također van forme, Jokovićevo se dizanje pomalo nagovješćuje. Garcia je bio fenomenalan. Cijelu godinu igra odlično. Baš je on jedan od onih koji drži ne samo svoj neko momčadski intenzitet u obrani. Pomaže suigračima, presijeca dodavanja, drži dobre blokove. Odličan je u tranziciji. Možda je u nekim utakmicama imao lošijih udaraca, ali večeras cijeli niz odličnih. Od Vićanu kroz uši, pa preko krivog oka, pa odlično s krila u dijagonalu. Uz standardno asistiranje i organizaciju napada.

Bijač također vrlo dobar iako je kasnije primio neke golove koje je mogao bolje reagirati. Lončar također jako puno izborenih izbačaja (službena statistika koje je iz Gruža obično vrlo točna za razliku od nekih bazena, kaže 6 prema Raduovih 8). Drugi sidrun Vrlić je malo podbacio, nije baš igrao utakmicu na nivou. Marković i Fatović su još jednom pred Tuckom koji ih je gledao uživo pokazali da su nemjerljivo bolji od Vukičevića ove sezone, a da ne spominjemo Bukića koji je još daleko ispod od sve trojice.

 

Primorje je imalo igrača više 1/5 u prve dvije četvrtine, a onda se Jug još malo opustio. Očajna im je igra u napadu. Vanjska linija ne postoji, lopta je kao vrući krumpir i svi mole Boga samo da ne završi u zadnje 2 sekunde kod njega pa da mora šutirati. Muslim bez snage općenito, Burić već koju godinu nema snage u udarcu, sad to još više dolazi do izražaja. Echenique i Dedović niti ne gledaju prema golu. Bošković je zabio prva dva, ali onda stare boljke u obrani dovode do dvije brze osobne. Čak ni Vićan nije previše obranio, ali kad mu obrana gotovo ni ne postoji. Jedini s prolaznom ocjenom Radu.

Nevjerojatno da jedna momčad koja ima ove igrače koji mogu puno bolje, može ovako loše izgledat. I fizički, i voljno i u svakom mogućem pogledu.

 

1. utakmica finala

Jug CO – Primorje EB                    12:9 (2:2, 4:0, 2:3, 4:3)

Suci: Raković i Stanojević (oba Srbija)

Jug: Bijač, Macan, Fatović, Lončar 2, Joković 1, Garcia 5, Marković 1, Ivanković, Bautović, Perrone 1, Benić, Obradović 1, Popadić, Vrlić 1. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Primorje: Vićan, Burić, Radu 2, Krapić, Peroš, Vukičević 1, Muslim 1, Petrović 1,  Dedović, Echenique 1, Šetka, Bošković 2, Jelovina, Buljubašić. Trener: Ivan Asić.

 

Igrač više: Jug (0/2+3/3+2/3+4/4)= 9/12 (75%), Pri (1/2+0/3+2/3+3/4)= 6/12 (50%)