Dance.hr-ova muza

izvor: jug.hr

 

 

Iz tko zna kojih razloga izvještaj iz Dubrovnika nakon prve utakmice pisao je Bauer. Ne znam je li gledao uživo ili preko tv-a, a po komentarima čini mi se da nije uopće gledao ovu utakmicu već mu se potkrala repriza neke prijašnje.

Jedini čovjek u redovima Primorja koji je mogao parirati Jugu, jedini koji je dao pravi doprinos bio je Radu. Gotovo sve igrače više od njih 12 on je izborio, ali Bauer u tekstu piše:

 

„Na dva metra su Radu odnosno Krapić sjajno čuvani, disati nisu mogli, te analogno tomu nisu bili nikakva prijetnja.“

 

Kasnije je dodao i slijedeće:

„Radu 3,5 – …pogađao je tek u četvrtoj četvrtini kad je sve bilo gotovo. Današnje Primorje bez njegovog doprinosa na dva metra ne može do pobjede protiv kvalitetnih klubova kao što je Jug CO.“

 

U brojčanom ocjenjivanju svakog igrača igrači Primorja dobili su najviše 3,5 a to su bili Vićan, Radu, Muslim, Echenique i Bošković. To bi značilo da je Primorje imalo petoricu dobrih/vrlo dobrih što je potpuna besmislica. Ipak najviše je pretjerao u sljedećoj rečenici:

Muslim 3,5 – ponajbolji u gostujućim redovima pobrinuo se za potez utakmice…“

Radu nije bio nikakva prijetnja, ali zato potpuno nespremni Muslim, čovjek koji je bio najlošiji pojedinac utakmice i to ne samo igrom, nego i zalaganjem po Baueru ispada ponajbolji u Primorju. Pitanje je, je li ovo obmanjivanje javnosti svjesno ili iz neznanja. Sigurno ima i jednog i drugog.

Čovjek koji 31 minutu nije pogledao prema Bijaču, a kamoli šutirao dobio je slijedeći opis jer je u zadnjoj minuti dva puta, kad je sve već bilo definitivno gotovo i obrana Juga više nije ni igrala, pogodio:

„Echenique 3,5 – Argentinac je dva put pogodio Jugovu mrežu, potvrdio zavidan šut…“

 

Kod Buljubašića mu se vjerojatno omakao lapsus:

„Buljubašić 2,5 – reprezentativni branič može i mora bolje. Znao to i on sam, a jasno mu je do znanja dao i trener Asić. U prvoj četvrtini vratio Riječane u igru s dva pogotka.

 

U opisima Jugaša Garcia je dobio 5, petorica su dobila 4, četvorica 3,5, a samo Fatović 3. Dakle Loren je bio najlošiji Jugaš po Baueru. Jasno je i zašto. Tucak je najavio da će ga pozvati u reprezentaciju, a Fatović igra na istoj strani kao i Luka. Perfidno. Fatović igra fenomenalno u obrani, bolji je od takozvanog specijalca za obranu (kakav nevjerojatan i glup opis u modernom vaterpolu) Šetke. Da ne govorimo opet o Lukici preko kojega reprezentacija vrlo često obrambeno pati. Jasno, može Fatović bolje u napadu da bi postao kompletan vrhunski igrač, ali konkurencija mu tu niti malo ne bježi.

Drugi pogrešno ocjenjeni jugaš je Vrlić koji je i kroz sami izvještaj hvaljen. Dobio je 4 uz opis:

Protiv svojih Riječana ponovno je bio raspoložen, dobio okršaj s Burićem, a uz to poentirao početkom druge četvrtine…“

Vrlić je odigrao dosta lošije od sidrunske konkurencije Lončara (također 4), i još više lošije od Radua (3,5). Nije se dobro nosio ne samo s Burićem, nego ni sa ostalim bekovima Primorja. Još najbolje da na idealno dodanu loptu na drugu stativu kada je ostao sam na 2 metra nije postigao gol s igračem više.

 

Bauerovo pisanje kojim potpuno krivo informira vaterpolsku javnost što iz neznanja, što po zadatku bio je jedan od glavnih razloga što danče.hr uopće i zaživio. Htjeli smo ponuditi jedan drugačiji pristup i praćenje vaterpolskih tema. Evo primjerice u najavi druge utakmice riječki novinari kao i sam Roje smatraju da je utakmica u Dubrovniku zalog za optimizam („ostavljen je dobar dojam unatoč porazu“) pred drugu utakmicu. Možda je i bilo bolje nego protiv Olympiakosa, ali da je onakva igra od prije 3 dana nešto na čemu bi se bazirao optimizam? Svašta. Umjesto da novinari kritički, jasno konstruktivno, nastupe prema sportskom direktoru Primorja, oni još vide i optimizam i dobar dojam. Lako li je biti sportski direktor u vaterpolskoj Rijeci.

Roje je kazao:

„Bio je prisutan faktor nervoze koja je karakteristična za takvu utakmicu, ali i za trenutak u kojem se klub našao nakon poraza od Olympiakosa. Radili smo u Dubrovniku dosta pogrešaka, ima tu prostora za napredak, ali slažem se s konstatacijom da je reakcija momčadi bila dobra. To nam daje poticaj da nastavimo razmišljati o pobjedi u subotu.

Svašta se može dogoditi, možda čak i pobjeda Primorja danas, ali to u potpunosti ovisi o igri Juga. Ako Jugaši budu ozbiljni i koncentrirani Primorje s još osjetno boljom igrom nego u Gružu nema nikakvih šansi. Može Primorje odigrat bolje i to jer je jako teško ponovo odigrat toliko loše, ali neki igrači su previše nespremni da i uz pristojan trud teško mogu baš puno bolje. A ako Jug podigne nivo igre u obrani ni to eventualno puno bolje neće biti dovoljno.

Kobešćak je opet realan:

„Zadovoljan sam zbog pobjede i vodstva 1:0 u finalnoj seriji, ali za ovu finalnu seriju trebali bi biti bolji. Naša igra je bila solidna. Ne na onom nivou koji je potreban za osvajanje naslova prvaka. Još je dug put pred nama do trofeja. Čeka nas sutra jedna teška utakmica. Riječani su se digli nakon poraza od Olympiakosa te i oni mogu puno bolje.“

 

Za kraj bih samo dodao da se nisu Riječani toliko digli, iako je jasno da se nakon -6 doma, poraz -3 u Gružu može smatrati dizanjem, koliko su im jugaši dozvolili da se „dignu“. Gledajući taj rezultatski dojam. U zadnje 3 minute 11:6 se moglo pretvoriti u 13 ili 14:7. I ranije tijekom utakmice, recimo na poluvremenu kad je bilo 6:2 moglo se sa samo malo više koncentracije i ozbiljnosti, već tada otići na 6 i više razlike.

 

Druga finalna utakmica igra se na Kantridi večeras u 2030 uz prijenos na ArenaSport 1.