Jug poveo 2:0 u doigravanju

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. utakmica finala doigravanja za prvaka Hrvatske

Primorje EB – Jug CO 5:7 (2:2, 1:1, 2:2, 0:2)

PRIMORJE: Vićan, Burić 1, Radu, Krapić, M. Vrlić, Vukičević, Muslim, Petrović, Dedović 1, Echenique 2, Šetka, Bošković 1, Jelovina, Buljubašić.

JUG CROATIA OSIGURANJE: Bijač, Macan, Fatović, Lončar, Joković 3, Garcia, Marković, Ivanković, Bautović, Perrone 3(0), Benić, Obradović, Popadić, J. Vrlić 1.

 

U 2. utakmici finala doigravanja za prvaka Hrvatske Jug je pobjedio Primorje te došao nadomak osvajanja prvenstva. Teško je očekivati da Primorje s ovakvom igrom može dobiti Dubrovčane u iduće eventualne tri utakmice, od kojih dvije u Gružu, no vidjeli smo određene pomake na bolje u igri Primorja u odnosu na prvu utakmicu, kao i na utakmicu protiv Olimpiakosa (od te se ionako nije ni moglo gore).

 

Navedeno ipak nije bilo dovoljno da se spriječi treći poraz u nizu, iako je utakmica prošla u rezultatskom egalu praktički do samog kraja.

 

Utakmica je svedena na mali broj golova, što je odgovaralo domaćoj momčadi. Većim angažmanom i voljnim momentom u obrani uspjeli su dobro zatvoriti Jugove centre (osim u nekoliko akcija večeras najboljeg od sva 4 centara Vrlića), no time su pustili malo više prostora vanjskoj liniji pa je 6 od 7 Jugovih golova palo izvana (po tri Joković i Perrone).

S druge strane Jugaši su također igrali usku i vrlo agresivnu obranu te zatvarali centre znajući da iz vanjske linije Primorja ne prijeti praktički nikakava opasnost. Primio je doduše Jug dva vrlo lijepa gola sa lijevog vanjskog (Bošković i Burić) u suprotne rašnje, no zasigurno bi puno gore prošli da su striktnije pokrivali vanjske pozicije, a ostavljali više prostora centrima (Raduu), tako da se taktika isplatila. Uostalom, dovoljno je prisjetiti se prve utakmice u Dubrovniku u kojoj je Radu uspio izboriti 8 igrača više, dok je danas izborio samo dva. Ostala tri gola Primorja zabili su Dedović i Echenique dva – sa igračem više.

Možemo reći da su obrane odlučile ovu utakmicu – dobra Primorjeva, najbolja zadnje vrijeme, te još bolja Jugova.

 

Prva je četvrtina prošla u egalu; nakon dva nepotrebna isključenja u plivanju nazad (Vrlića nakon klinča sa Raduom te Vukićevića sa čini mi se Benićem) za 1:0 zabija Echenique, sa desnog krila plisku u bliži kut (loš blok Markovića).  Imali su domaći prije ove akcije još jednu jako dobru priliku za vodstvo kada je Radu dobilo loptu i izvrsno se izborio za šut okružen trojicom Jugaša, no opucao je mlako i po sredini pa Bijač lakoćom skida.

Gosti odmah i uzvraćaju, nakon dva isključenja domaćih (Vukićević i Muslim ) sa desne strane zabija Joković za 1:1. Mala digresija – Jug je danas i većinu utakmice odigrao sa dva ljevaka u igri što je dalo dodatnu snagu njihovu napadu. U nekim situacijama su bili na d. krilu i d. vanjskom, a ponekad je Garcia bio na srednjem vanjskom, Joković na d. vanjskom, a Marković na krilu. Prava je šteta što i Primorje nije igralo na taj način dok smo i mogli (pred nekih 4-5 sezona kada su igrali Garcia i Krizman). Garciu su danas domaći igrači malo striktinije pokrivali, no to je ostavilo više prostora za Jokovića i Perronea što su ovi i iskoristili zabivši već spomenutih 6 od 7 golova Jugaša.

Nazad na utakmicu – kako sam i spomenuo da je prošlo dobrim dijelom u egalu, tako se i prva četvrtina igrala gol za gol. Nakon 1:1, do kraja četvrtine viđamo još po jedan gol na svakoj strani – već opisani prekrasni pogodak Boškovića za 2:1 domaćih, nakon kojega za 2:2 zabija i Vrlić lijepo se izborivši za poziciju pored Burića. Čini se da su u ovoj situaciji domaći malo previše izašli iz zone očekujući da će Burić pokriti Vrlića, no potonji se ipak odlično izborio za poziciju te zabio iz okreta za 2:2. Odličnim se pokazao Bijač koji je skupio 6 obrana, od čega 2 sa igračem manje.

 

U drugoj četvrtini vidjeli smo samo 2 gola, i to praktički pred sam kraj. Do tada bilo je 5 igrača više, (2 za domaće i 3 za goste), no pogotke nismo vidjeli. Dvije obrane Vićana, tri Bijača, nekoliko loših udaraca i do pred sam kraj poluvremena i dalje stoji 2:2. Tada, praktički u 2 napada do kraja, prvo prekrasno zabija Joković kroz glavu Vićanu, a zatim i Burić sa lijevog vanjskog u suprotne rašnje za konačnih 3:3. Obrana Juga mu je ostavila dosta prostora, očito smatrajući da je manja opasnost puštanje Burića od izlaska na njega i otvaranja prostora za centra, što je Burić efektno iskoristio i pokazao da još može opalit iz vana.

 

U trećoj se četvrtni i dalje se igra gol za gol. Sva su 4 gola pala s igračem više, s tim da su domaći imali 4 prilike, a gosti samo dvije. Povrh toga imao je Jug i peterac krajem četvrtine (odlično ga izborio Vrlić u duelu sa Petrovićem), no Perroneov udarac skida danas izvrsni Vićan.

Tijek rezultata u ovoj četvrtini:

–       3:4 Perrone, sa l. vanjskog

–       4:4 Dedović, također sa l. vanjskog

–       4:5 opet Perrone, sa l. vanjskog

–       5:5 Echenique – Bijač brani šut Muslima, lopta se odbija na 3 metra od gola (prema l. krilu), Bijač i netko od Jugaša koji su čuvali Echeniquea izlazi pokupit loptu ali Gonzalo brži, uzima ju i iz okreta pogađa prazan gol.

 

Zadnja četvrtina počela je prekrasnim golom Jokovića nakon dugog vaganja Vićana, sa sr. vanjskog i otprilike 7-8 metara od gola u sami desni kut za 5:6. Primorje pak nikako nije uspjevalo zaprijetiti u ovoj četvrtini i stvoriti neku spomena vrijednu akciju. Vanjska je linija i dalje uglavnom bezopasna, a dodavanja na centra nisu urodila nikakvim plodom. Statistika od niti jednog gola, uz 2 igrača više i samo jednu obranu Bijača u ovoj četvrtini govori dovoljno sama za sebe.

Kada je Perrone zabio svoj treći gol 3 minute do kraja Jug je počeo smirivati utakmicu, igrati duge napade i uz malo sreće (nakon šuteva nekoliko odbijenih lopti opet nazad Jugovim igračima) utakmica je mirno privedena kraju za ipak zasluženu pobjedu gostiju.

 

Kao junake pobjede istaknuo bih Bijača koji je od početka davao sigurnost suigračima i skupio 13 obrana, zatim izvrsnog Vrlića te trostruke strijelce Jokovića i Perronea.

Kod Primorja bolji od ostalih Vićan, Burić, Radu te Echenique koji je zabio 2 lijepa gola. Bošković osim jednog vrlo lijepog gola nije ništa napravio u napadu, ali ipak mi je najviše od svega neshvatljivo forsiranje Muslima.

Treća utakmica na rasporedu je 4.5. u Dubrovniku.

 

Izjava Mare Jokovića

mk: Maro, komentar utakmice danas? Maro Joković: Prije svega, očekivali smo ovakvu borbu. Znali smo da će biti gol-dva, znali smo da ovi rezultati koji su do sada bili u Jadranskoj ligi i u Dubrovniku u prvoj utakmici finala nisu realni. Jer Primorje je, prije Olimpiakosa, doma zadnji puta izgubilo 2013. godine. Znači domaćinski teren njima stvarno ide u prilog. Mislim da smo držali dobar ritam cijelu utakmicu. Žao mi je što nismo iskoristili penal i još dvije lijepe šanse, ali mislim da je ovaj rezultat pokazao ono što cijelu sezonu radimo, a to je jako kvalitetno. I da se možemo nositi s jednom momčadi kao što je Primorje. mk: Očekuješ li da se Primorje može vratiti nakon ovog poraza ili misliš da je serija riješena? Maro Joković: A to ovisi. Koliko se ja sjećam prošlih finala – bilo je svega, kao i vraćanja poslije 2:0. Nadam se da ćemo zadržat ovu razinu igre, da ćemo se još više posložit i u 3 utakmice nadam se sve riješit. mk: Što misliš da Primorje može eventualno promjenit da vrati seriju u neizvjesnost? Maro Joković: Pa dobit nas, to bi bilo jedino… Haha. Ali mislim da s ovakvom našom igrom teško, iako mi moramo još poboljšat neke stvari pogotovo u obrani jer ovo još nije onakav nivo kakav želimo.