Jug poveo 2:1

Treća utakmica finale PH i po novinarskim izvještajima još uvijek nismo dosegli 1000 gledatelja ukupno. Jug je pobijedio 12:10, značajno lakše nego što to rezultat sugerira, i poveo 2:1 u seriji. Ne znamo zašto, iduće, četvrta utakmica igra se tek 8 dana nakon treće, a prve tri su se odigrale unutar 6 dana.

 

Treća utakmica završila je pobjedom Juga 12:10, samo 2 razlike. Ali samo 6 minuta prije kraja bilo je 10:4 i tada je prestala ozbiljna utakmica. Kako bi Amerikanci rekli, u “trash time-u” bolje se snašla Mladost i te je zabila čak 6 golova u tih 6 minuta.

 

Ipak, Mladost je bila značajno bolja nego u prvoj utakmici. Što doduše i nije bilo teško. Prvu četvrtinu Jug dobiva 3:2. Za Juga pogađaju ljevaci, Joković dva pa Garcia, a s druge strane Bašić i Bukić. Inače, u cijeloj ovoj dosadašnjoj finalnoj seriji desna strana Juga igra značajno bolje od lijeve. Fatović i Renzuto igraju  ispod forme prikazane tijekom sezone. Fatović je u prve dvije utakmice imao šut 1/5 (u svakoj), a sada još i lošije, 1/7. Puno promašaja izrađenih situacija. Renzuto nije zabio u prve dvije, a ni u ovoj trećoj dok nije počeo taj “trash time” u kojem je zabio 2 gola.

 

Druga četvrtina rješava utakmicu. Inače, suđenje u prvoj je bilo na tragu zagrebačke utakmice. Periš je dozvoljavao jahanje po vratu Lončara i Lozine i nije sudio niti jedno isključenje za takvu “igru” bekova. Pohvale idu Prančiću koji se usudio, kao mlađi kolega, s druge strane, zadužen za vanjsku liniju jugovog napada, u jednom trenutku reagirati i isključiti beka Mladost kod mu je kolega i dalje nijemo gledao. Kasnije, tijekom utakmice i Periš je počeo normalnije suditi.

U drugoj Jug s 3:0 odlazi na 6:2. Lončar s 2 metra pored Markovića, Garcia na zonu i Rašović s igračem više. Fatović je odmah na startu treće realizirao još jednog igrača više (Jug tada ima realizaciju 4/5) za 7:2 i definitivno rješavanje pitanja pobjednika. Slijedi prvo opuštanje Jugaša pa Lazić (igrač više, opet prebačaj s desnog na lijevo krilo, samo što nije šutirao na prvu) i Radu šutem iz faula s linije 5 metara (upitno je li bio unutra ili vani, Bijač mu nije ni branio smatrajući da nema pravo na udarac) vraćaju na -3. Rašović u zadnjem napadu, nakon čistog kontrafaula; točno ispred Periša (možebitna kompenzacija za prethodni Raduov gol) povlači svog čuvara preko vode kako bi mu pobjegao u uplivavanju s desnog krila, zabija za 8:4.

 

Na početku zadnje četvrtine Lozina s prve stative s igračem više i Garcia iz peterca postavljaju 10:4 kada kreće revijalni dio utakmice. Kobešćak je ubacio mladog Stahora kojemu će tih 6 minuta dosta značiti za skupljanje iskustva. Pobjegao mu je jednom Bukić prelagano u kontru.

 

Jug je imao izvrsnog igrača više, 6/9. Većinu su zabijali odmah nakon prvog dodavanja na nepostavljenu obranu Mladost. Ozbiljna ekipa si ne smije dozvoliti da primi takav gol osim u iznimnim situacijama, a kamoli čak 4 puta u istoj utakmici. S druge strane Mladost samo 2/8 – oba gola na prebačaj s desnog na lijevo krilo (Bukić i Lazić koji su u prethodnim utakmicama bili najlošiji pojedinci svoje momčadi). Bukić je promašio 3 od prvih 6 igrača više Mladosti, Zović jednoga, a kasnije su jednom ostali i bez šuta svih 20 sekundi te je Marković jednom s vanjske pozicije šutirao u stativu. 6 od 8 akcija išlo je na krilo, ovaj put većinom na lijevo. Dodavanje okolo da se malo razvuče obrana, pa nakon 15ak sekundi prebačaj s jednog krila na drugo.

 

Kasnije, na kraju, Bukić je zabio još 3 gola i tako popravio dojam iz prve dvije utakmice, kao i iz ove u prve 3 četvrtine. Radu je zaradio 4 igrača više i zabio gol s dva metra, s  5 metara i iz peterca. Paškvalin je ostao bez iti jednog zarađenog igrača više, zaradio je 2 peterca. Lazić je promašio, točnije Bijač mu je obranio, jednu kontru 1 na 0 tako da je njegov dojam, unatoč lijepom golu, i dalje ostao na niskim granama.

 

U Jugu sve izbačaje zaradili su sidruni; Lončar 5 plus jedan peterac (uz gol) i Lozina 4 igrača više. Do 10:4 Bijač je imao 7/11 (64%), Marcelić 9/19 (47%). Mladost je imala manju rotaciju, nije bilo Valečića, a Markić i Samardžić nisu ulazili u igru.

 

3. utakmica finala PH

Jug Croatia osiguranje – HAVK Mladost    12:10 (3:2, 3:0, 2:2, 4:6)

Suci: Periš i Prančić (oba Split).

Jug: Bijač (8), Macan, Fatović 1, Lončar 1, Joković 2, Garcia 3, Ivanković, Rašović 2, Renzuto 2, Pavličević, Benić, Lozina 1, Jarak, Stahor. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Mladost: Marcelić (9), Radu 3(1), Zović, Bajić, Biljaka, Bukić 4, Marković, Lazić 1, Markić, Paškvalin, Samardžić, Bašić 1(1), Slade, Miloš 1. Trener: Zoran Bajić.

Igrač više: Jug 6/9, Mla 2/8

Peterci: Jug 1/1, Mla 2/2