Mladost iznenadila i izjednačila

 

Nakon debakla 3 dana ranije u subotu je Mladost zaigrala puno bolje i izjednačila finalnu seriju na 1:1. Veliko je to iznenađenje u kojem su ogromnu ulogu imali i suci Štampalija i Tiozzo.

 

 

Kako se utakmica razvijala prvo poluvrijeme činilo se da još jednom prisustvujemo sličnom scenariju u kojem su Mladostaši nemoćni da bilo kako zaprijete golu Bijača. Nakon 16 minuta igre bilo je 0:3. Zabio je prvo Lozina sa dva metra protiv Biljake, pa Garcia na zonu s desnog krila nakon što je Miloš zakasnio pokriti te Rašović  s igračem više dok se Mladost još nije stigla ni postaviti. Bijač je imao 8/8 obrana, a ni Marcelić nije bio loš, dapače, sa 8/11.

 

U drugom dijelu utakmice sve se izokrenulo, i Marcelić (4/6) je bio od Bijača (2/8) koji je napravio i kiks prilikom 6. gola. No krenimo redom. Prvi gol Mladost zabija nakon 19:16 minuta igre, Zović odličan šut s desnog krila na prebačaj s lijevog iz šeste akcije s igračem više. Inače je Mladost ovu akciju –  nakon što bi lopta kružila oko zone i došla na jedno krilo koje je na liniji 2 metra, slijedi prebačaj na drugo krilo koje je također na liniji 2 metra i udarac na prvu na prebačaj – najčešće koristila i jedina je koja je prolazila. I idući gol pada iz iste akcije, samo sada Zović prebacuje na Markovića na lijevo krilo. Konačno i Jug ima jednog igrača više protiv moćnih bekova Mladosti koji imaju snage i znanja držati presing sve do zadnje sekunde napada. Zabio je Garcia s desnog vanjskog nakon što je lopta svih 20 sekundi kružila oko zone. Iza ovog gola Juga slijedi serija Mladosti 4:0 i Jug zabija još samo jedan gol nakon 8 minuta posta.

 

3:4         Radu peterac kojega je izborio Paškvalin protiv Pavličevića

4:4         Radu sa dva metra protiv Macana

5:4         Marković na zonu sa srednjeg uz veliki kiks Bijača

6:4         Miloš iz faula uz mlitavog Lozinu kojemu Paškvalin postavlja košarkaški blok

 

Tek je u zadnjoj minuti, Fatović iz brze realizacije igrača više smanjio na 6:5. Mladost je potrošila svih 30 sek napada i ostalo je punih 25 za Jugov pokušaj izjednačenja. Još je i trener Kobešćak sačuvao time out tako da je bilo više nego dovoljno vremena. Išlo se odmah u izolaciju Renzuta na lijevom vanjskom koji 16 sek prije kraja šutira iz faula, ali ga Miloš blokira.

 

Mladost je tako došla do pobjede 6:5 i izjednačenja serije na 1:1. Sada su na dva koraka od naslova prvak države koje ga čekaju 10 godina. Ako dobro pamtimo, prvi je ovo poraz Kobešćaka od Mladosti ikad.

 

Najbolji prikaz kako su bekovi potezali Lončara za glavu, pa bi se ponekad priključili i vanjski igrači i tako tijekom većeg dijela utakmice protiv oba jugova sidruna, a da suci to nisu kažnjavali

 

Važnu ulogu u ovom rezultatu imali su Štampalija i Tiozzo. Najbolji prikaz njihovog suđenja vidi se na ovom klipu. Valečić od početka, od kada se Lončar sidra na 2 metra, hvata  preko vode za glavu, čak i Radu koji dolazi pomoći svome beku, hvata i poteže Lončara za glavu i sudac Štampalija, kao i mnogo puta u svojoj predugoj karijeri biva slijep pored zdravih očiju. Tek kad lopta dolazi do Lončara Štampalija sudi izbačaj. Ovakve odluke imali smo tijekom cijele utakmice, a poglavito u drugoj i trećoj četvrtini kada je Jug vodio 0:3 i mogao prelomiti utakmicu. Može pobrojati neke detalje koje je sudački dvojac sudio ili propustio dosuditi:

 

1. četv

–        spuštena lopta na Lončara, Tiozzo ne sudi ništa Bašiću

–        3 očigledna kontrafaula Radua protiv Macana i kad se treći put odgurnuo dobio loptu na ruku, ali mu Bijač brani iako je potpuno sam na 2 metra

–        Tiozzo ne sudi ništa iako Biljaka očito drži i poteže Lozinu za vrat, ali Lozina se uspio othrvati i zabiti gol

–        Biljaka konjari po Lozini i 3 puta ga topi i na kraju kad lopta dođe do Lozine Tiozzo sudi samo faul (taj 4. nasrtaj i jest bio samo za faul jer je lopta tu, a nema prevelikog intenziteta, ali nakon 3 topljenja…). Zanimljvo da je u prethodnom napadu Štampalija bez lopte nakon prvog konjarenja Benića odmah isključio (i to dok je lopta tek izvedena od Marcelića prema igrača u na polovici terena koji uopće nije u mogućnosti dodati na 2 metra).

 

2. četv

–        Lozini suđen kontrafaul kojega je napravio nakon što je na njemu napravljen faul za izbačaj bez lopte (Štampalija)

–        Tiozzo sada sudi izbačaj bez lopte koji je bio (Radu – Pavličević)

–        Štampalija opet sudi kontrafaul, sada Lončaru

–        Na kraju četvrtine jedan kontrafaul i za Mladost

 

3.četv

–        Tiozzo sudi kontrafaul Lozini, Bašić mu podronio, suci inače sidrunima ne dozvoljavaju podronjavanje

–        Štampalija isključuje Macana bez lopte, odmah u prvom duelu s Raduom, a nakon isključenje dodatni kontakt Macan i Radua bez ikakve sankcije

–        Štampalija opet daruje Mladost, isključuje Fatovića u plivanju iako je bio ispred igrača Mladosti koji inicira kontakt i pravi kontrafaul

–        Bek (vjerojatno Bajić) jaše po Lončaru 20 sekundi, Tiozzo šuti

–        Opet Bajić jaše po Lončaru samo sada 10ak sekundi, Tiozzo šuti

–        Štampalija poklanja igrača više Mladosti, isključen Garcia na krilu protiv Markovića (zanimljivo da Štampa to sudi sa suprotnog ruba bazena)

 

Dodatni komentar za kraj ove četvrtine; kada Paškvalin zapjeni protiv Macana ili Benića ide isključenje, kada je Lončar zapjenio s Markovićem na leđima, Tiozzo šuti. Nameće se logičan zaključak, a i izbornik je iz prvog reda gledao utakmicu: Macan i Lončar pa i Benić van, a Paškvalin, Biljaka i Bajić u reprezentaciju. U redu, s Bajićem bi se Valečić mogao potući za mjesto.

 

4. četv

–        Paškvalin na stativi s igračem manje rukama mlatara oko i po Lončaru, Štampa ne sudi ništa. I onda nakon šuta Jokovića, sudi obostrano isključenje Paškvi i Lončaru?!?!?

–        komentator je u više navrata tijekom utakmice spomenuo da je pomoćni trener Mladosti Hrestak nešto prigovarao sucima, a sada ga je i kamera prikazala da skače s klupe i odlazi barem 4-5 metara prema Tiozzu uz burne proteste, nema ni žutog, a kamoli crvenog kojega pravila sugeriraju.

–        Tiozzo još jednom pokazuje da zna isključiti beka i bez lopte, i drugi put je to protiv Juga, ovaj put Lozina na beku protiv Radua.

–        Valečić konjari po Lončaru Štampalija ne sudi ništa

–        Valečić idući napad još jače konjari, poteže Lončara za vrat i glavu, priključuje se i Radu i poteže Lonačara za glavu i opet Štampalija ne sudi ništa nego tek kada Garcia spušta loptu onda ipak Valečić ide vanka

 

Nevjerojatno suđenje uz koje silna razglabanja o promjeni pravila postaju posve irelevantna jer ćemo opet imati ljude uz rub bazena koji će ih ovako provoditi. Žao mi je Tiozza, ali ‘ko sa vragom tikve sadi, o glavu mu se razbiju. Hrvatski Koganov Štampalija je odsudio kako nas je već desetljećima naučio. I siguran sam da će nakon sudačke karijere, kao i njegov azerbajdžanski kolega, biti visoko pozicioniran u strukturama HVS-a i biti onaj koji će nešto predlagati ili mijenjati.

 

Jug je mogao bolje odigrati, ali zašto bi morao biti toliko bolji i od Mladosti i od sudaca da bi pobijedio. Nije toliko loše ni odigrao, a sigurno da ih je dosta i iscrpilo to što je Mladost cijele periode utakmica bila u stanju igrati presing po 30 sekundi jer su bekovi nekažnjeno nepropisno čuvali jugove sidrune. Primjerice, na kraju treće četvrtine Mladost je imala 8 igrača više i peterac, a Jug samo 4 igrača više. S jedne strana bili su Lončar i Lozina protiv Bašića, Valečića, Biljake i Bajića, a s druge Radu i Paškvalin protiv Macana, Benića i Pavličevića. A i nije taktički Mladost neutralizirala Jugove sidrune, jer su ponavljam, igrali presing kroz cijelu utakmicu. Paškvalin je zaradio 3 igrača više (2 bez lopte protiv Benića i Macana), Radu isto tako 3 (i isto 2 bez lopte Pavličević i Macan), 3 su zaradili u plivanju i jednog Marković na krilu.

S druge strane samo jedno isključenje Mladosti bez lopte (Valečić protiv Lončara), a ostala je zaradio Lončar 3 kada mu je bila spuštena lopta, Lozina 1 kada je dobio loptu, Garcia kada ga je Biljaka u priolazu udario nogom preko vode i kada je Marković gurnuo loptu nakon što je suđen lopta za Juga.

 

Ovako je možda zanimljivije nekome tko sa strane i površno, bez prevelikog znanja o vaterpolu prati ovo finale. Neće se toliko pričati i pisati o jadnom finalu koje bi bilo da je Jug i ovdje pobjedio npr 3:9, a uz iole normalno suđenje bi treća četvrtina puno prije otišla u tom, a ne u ovom smijeru. Šteta što će Jug kao nuspojavu imati manje vremena za pripremu za final8.

 

2. utakmica finala

HAVK Mladost – Jug Croatia osiguranje   6:5 (0:2, 0:1, 3:1, 3:1)
Bazen na Savi. Suci: Robert Tiozzo (Split) i Dragan Štampalija (Šibenik).

Mladost: Marcelić (12), Radu 2(1), Zović 1, Bajić, Biljaka, Bukić, Marković 2, Lazić, Markić, Paškvalin, Valečić, Bašić, Jukić, Miloš 1. Trener: Zoran Bajić.

Jug: Bijač (10), Macan, Fatović 1, Lončar, Joković, Garcia 2, Ivanković, Rašović 1, Renzuto, Pavličević, Benić, Lozina 1, Jarak, Čulina. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Osobne pogreške: Mla 8, Jug 12

Igrač više: Mla 2/10 (0/1+0/3+2/5+0/1), Jug 3/7 (-+1/2+1/2+1/3)

Peterci: Mla 1/1, Jug

Obrane: Marcelić (5/7+3/4+1/2+3/4)= 12/17 (71%); Bijač (5/5+3/3+0/3+2/5)= 10/16 (63%)

 

Jedan komentar na “Mladost iznenadila i izjednačila”

  1. Kladim se taj smrad od suca neće imati hrabrosti doć u Gruž sljedeću utakmicu ali će zato sigurno opet sudit sljedeću u Zagrebu a mogo bi mu ” pomagat” i kemičar Periš.