Jug prvak!!!

Večeras se u Gružu skupilo ako ne više, a onda jako blizu 2000 gledatelja. Atmosfera je bila odlična, a jugaši su još jednom dobili Riječane za 9. naslov u posljednjih 10 sezona. Nakon utakmice nekolicina ljudi, od koji su neki došli iz drugih, pa i dosta udaljenih gradova (Dubrovniku su i Ploče daleko, a od 1.7. bit će još i dalje) rekli su mi: „Bilo bi mi jako žao da sam ovo propustio.“

Mk i njegov riječki bus nije došao. Ipak, baš ispod nas, sjedalo je 5-6 navijača Primorja koji su na 6:6 skočili na noge i razvili šalove. Na kraju, kao i većinu utakmice, domaća se publika radovala.

Po prvi put ove godine Jug je dobio prvu četvrtinu. Na početku se Ivović nametnuo u napadu, stalno je tražio poziciju na 5 metara odakle bi iz prekršaja zaprijetio Vićanu. Tako je Jug i poveo. Kasnije je nekoliko puta još bezuspješno šutirao. Kasnije u utakmici više nije toliko imao prilike biti aktivan u napadu jer je dobio bekovske poslove u obrani. Na početku je Bušlje počeo na beku, a kada je sredinom četvrtine dobio izbačaj ušao je Macan koji ga je do kraja prvog dijela mijenjao.

S druge strane Jug je igrao iznimno agresivno u obrani. U cijelom prvom poluvremenu napravili su samo 2 individualne pogreške i primili su dva gola. Prvo je Sukno pobjegao u kontru, u biti netko ga u povratku nije preuzeo, Azevedo je pokušao spasiti u zadnji čas, ali je Sandro dobio dobru loptu i lakoćom poentirao. Drugi gol je pogreška Pavlovića koji s nije vratio pokriti Denesa Vargu na stativi sa igračem više. Međutim to je bio sam kraj 2. četvrtine. Između ta dva gola jugaši su čak 4 puta poentirali. 3 puta sa igračem više: Bušlje sa stative (asist Ivovića sa desnog vanjskog), Joka s desne, a Bošković s lijeve strane. Zabio je i Janović u kontri nakon što je udarac jednog primorjaša ostao na crti gol. Skočili su Bijač i Denes Varga na loptu, moj dojam s tribina je da su suci propustili suditi peterac.

Zanimljivost je da je Bošković po prvi put ušao na startu druge četvrtine. Relativno brzo je dobio prvi izbačaj na Medu koji je s njime ušao u dva metra. Kasnije je još jednom na centru žestoko potopio Denesa Vargu da spriječi potencijalnu kontru za drugi izbačaj. Ali, mora se istaknuti ključ pobjede Juga u ovom finalu što se Miho svojim pogocima priključio nositeljima igre i učinio prevagu. Ne samo večeras, nego u cijeloj finalnoj seriji Bošković je bio najbolji igrač u napadu, bolji i od Sukna i od svih ostalih. Vratio je sigurnost u udarac i večer je zabio 2 prekrasna gola.

Na početku treće četvrtine, nakon što je prvi dio završio golom Primorja koji je na taj način prekinulo seriju Juga od 4 uzastopna gola, pomislio sam da će sve bit riješeno ako Jug prvi postigne gol i opet primiri Riječane sa +4. Učinio je to Bošković, ali ne da se Primorje primirilo nego je do kraja četvrtine došlo na 6:5, a na početku četvrtine majstorijom Denesa Varge, šraubom sa lijevog vanjskog, sa 5-6 metara u same rašlje i izjednačilo na 6:6.

Zabili su Sukno i Muslim sa igračem više, a Daniel Varga je nakon što se Jug obranio sa igračem više iskoristio Dobudovu nonšalanciju obrani. Bio je to i period kada su suci napravili nekoliko grešaka na štetu Juga.

Dakle, na startu posljednjih 8 minuta De. Varga je donio 6:6. Ali Jug odmah u idućem napadu koristi igrača više, opet zabija Bušlje sa stative, mislim da je sada Bošković asistent. Iza toga odličan potez Azeveda, na 4 sekunde do kraja radi faul na Garciji, i nakon što je na par trenutaka ostao uz Španjolca, jurnuo je u kontru. Iskoristio je to Joković jer je na njih dvojici ostao samo jedan primorjaš koji je odlučio pokriti Amerikanca. Ponovno Jug bježi na +2, 8:6. Nakon što je Jug u nekoliko uzastopnih napada relativno lagano izdržavao napade Primorja, velika pogreška suca Bendera. Krivo dodana lopta prema sidrunu, netko je u obrani odlično iskočio i skrenuo loptu koja je otišla jako daleko od sidruna, ali Nijemac sudi izbačaj. Koristi to Sukno za svoj treći pogodak. Ipak u idućem napadu, Dobud zarađuje izbačaj Da. Varge – može bit da je bila kompenzacija za prethodnu pogrešku – koji je reagirao početnički i oduzima svojoj momčadi bilo kakvu priliku za pokušajem ulaska u produžetke. Uzeo je loptu nakon što je isključen i zafistao je preko cijelog terena. Nakon što su Denes Varga, Krapić i Vićan duže od minute ometali Janovića prije izvođena, Nikola je rutinski zabio za još jedan naslov prvaka države, peti uzastopni, deveti u posljednjih deset sezona.

Za kraj koje slovo i o sucima. Dopustili su jako čvrstu igru, što objektivno više paše jugašima. Bilo je bezbroj produženih prekršaja, dosta više na Suknu, Denesu Vargi i Garciji nego na Ivoviću, Boškoviću i Jokoviću. S druge strane takva čvrsta igra tj. kriterij pogodovao bekovima Primorja koji su stalno jahali po Dobudu. Na kraju je Primorje imalo više puta igrača više (8 prema 7). Suci su pogriješili u par navrata i poklanjali isključenja Primorju, barem 3 puta (Macanu u prvoj četvrtini, gorespomenuto kada je lopta krivo dodana prema sidrunu, i još jednom bez lopte Ivoviću). Što je posebice bolo oči u ovakvom kriteriju. A opet mislim da je bio i peterac za Primorje pri 4:1 za Juga, da je Denes Varga potopio loptu Bijaču nakon odbijanca. Imali su grešaka, i to nemali broj, ali su griješili i protiv jednih i drugih. I kriterij je bio prečvrst, pa je tako Dobud opet dobio udarac preko vode u glavu. A i Sandra su vrlo često klepali, redom svi čuvari, doduše ne preko vode.

Đuho je u finalu promijenio taktiku. Boškovića je poslao na klupu u startu i prebacio na lijevu stranu. Iznenadio je Primorje u prvoj utakmici i dobio na samopouzdanju koje je na kraju bilo toliko da je Jug danas odigrao briljantnog igrača više, 5/7. Lopta nije kružila brzo, ali je s Boškovićem na lijevom krilu, koji se izvlači prema vani dobio opasne igrače sa svih pozicija. Više se izlazilo i na njega i na Ivovića desno, tako da je i Bušlje dva puta uspio ostati na stativi sam na trenutak. S druge strane uvukla se nervoza u redove Primorja. Nisu ove godine navikli gubiti od nikoga, ni od Juga. Nisu imali spremnu opciju B. Neki igrači su pali u formi, a nervoza se najviše danas vidjela kod:

– Da. Varge, početnička reakcija
– Bulja kojega je Dobud opet nasadio, a Buljo je opet reagirao i dobio s pravom zamjene
– I najviše Garcije koji se verbalno zakačio sa pojedincima u svečanoj loži, a kasnije i sa pomoćnim trenerom Primorja kojega je skoro i udario.

Osim toga, u finalu se u niti jednom trenutku nije vidjela ta nadmoć Vićana nad Bijačem, dapače. Danas Bijač bolji, više obrana, manje primljenih golova, više teških obrana.

Na kraju veliko veselje Jugaša i punih tribina. Titula je obranjena i sad se ide u Beograd po naslov prvaka Europe. Ako se i tamo uspije, a uz pravi pristup, ozbiljnu igru, šanse za naslov su ogromne. Onda će se pisati konačni osvrti na ovu sezonu.

 

Finale PH, 4. utakmica

Jug CO – Primorje EB 9:7 (2:1, 3:1, 1:3, 3:2)
Suci: Borrell (Špa), Bender (Nje)

Jug: Bijač, Vranješ, Bošković 2, Janović 2(1), Joković 2, Azevedo, Marković, Bušlje 2, Karač, Dobud, Ivović 1, Macan, Nižić, Pavlović. Trener: Veselin Đuho.

Primorje: Vićan, Obradović, Paškvalin, Krapić, De. Varga 2, Sukno 3, Muslim 1, Jelača, Da. Varga 1, Barač, Šetka, Garcia, Križanec, Buljubašić. Trener: Ivan Asić.

Igrač više: Jug  5/7, Prim 4/8.
Peterci: Jug  1/1, Prim –

 

17 komentara na “Jug prvak!!!”

 1. Cestitke Jugu na tituli koja je osvojena tesko ali potpuno zasluzeno, treba se sad okrenuti prema Beogradu.

 2. Zaaaaaaaa Beograd, za Beograd,
  Fiiiiiiiiiiiiiirmom Krstić, firmom Krstić!

  1. jeeeeee, samo da ne dobijemo po tamburi ko Veeeeeeeeeeeliki Erazmo u Italiji. Navijat cemo u sebi!

  2. Ovako cemo pjevat po Beogradu i necemo bit prvi: https://www.youtube.com/watch?v=8cfEf6XIKxo
   ahahahahaha

   1. Pazi da te ne natjeraju da i ti održiš koncert u Sava centru..

 3. Čestitke, forma se digla u pravom trenutku. Nadam se da Ivović ne ide u Recco. Ako Sukno ode iz Primorja bit će 30 % slabiji.

 4. Roje kaže:

  Definitivno su potrošili najviše novaca u povijesti »Juga CO«. Ne znam točno koliko, ali potrošili su više od nas. Ne zaboravite da su doveli Boškovića, Ivovića, Azeveda, tri vrhunska svjetska igrača. Prema tome, kada se protiv sebe ima takvog suparnika i dvaput ga se nadmaši, onda je to vrhunska stvar. To govori i da se mentalitet ipak mijenja i da smo sredina koja zna osvajati.

  i još:

  U ta četiri susreta su ipak bili za nijansu bolji. Osim toga mi u Rijeci smo ipak pitom narod, ne znamo stvoriti takvu atmosferu na bazenu i napraviti pritisak kao što znaju oni. To je njihova kvaliteta.

 5. roje je još jednom pokazao kakav je čovjek, jednako kvalitetan kao i trener.

 6. Barač se umirovio

  http://www.hrsport.net/vijesti/461784/vodeni-sportovi-reprezentacija/odlazak-trofejnog-kapetana-vaterpolske-reprezentacije-samir-barac-zavrsio-igracku-karijeru/

 7. Samir Barać- osobna iskaznica

  *olimpijski prvak iz Londona (2012.)
  *europski prvak iz Zagreba (2010.)
  *svjetski prvak iz Melbournea (2007.)
  *brončani sa SP-a u Rimu (2009.)
  *srebrni s EP-a u Firenzi (1999.) i Kranju (2003.)
  *prvo mjesto u Svjetskoj ligi (2012.)
  *drugo mjesto u Svjetskoj ligi (2009.)
  *brončani s Mediteranskih igara u Bariju (1997.)
  *debitirao na EP-u 1997. u Sevilli
  *prvak Europe sa Splitskom bankom (1999.)
  *pobjednik Kupa LEN-a s Mladosti (2000./2001.) i Brescijom (2001./2002., 2002./2003., 2005./2006.)
  *osvajač Jadranske lige s Primorjem EB (2012./2013.)
  *prvak Hrvatske sa Slobodnom Dalmacijom (1997./1998.)
  *prvak Italije s Bresciom (2002./2003.)
  *pobjednik Kupa Hrvatske s Primorjem (1995./1996., 2012./2013.) i Splitskom bankom (1998./1999.)
  *klubovi: Primorje EB, Splitska banka, Mladost, Brescia
  *datum rođenja: 2. studeni 1973.

  1. Dobro je rekao da mu još sam Divlja liga fali od velikih trofeja! 🙂
   Hvala Samire na svemu, vidimo se

 8. Ma Roje jedan jedini, jedinstveni fenomen, da ga nema trebalo bi ga izmisliti. Dok je on u Primorju glavni nema zime za Juga.

 9. http://www.novilist.hr/Sport/Ostali-sportovi/Vodeni-sportovi/Samir-Barac-Drago-mi-je-sto-je-sve-pocelo-i-zavrsilo-u-Primorju-sada-zelim-raditi-s-mladima