Finale najboljih u hramu vaterpola

Svi treninzi, sve utakmice, svi odmori, cijela sezona… zbila se u jednu jedinu utakmicu. Ovu nedjeljnu, koja počinje u 20 sati! Odlučujuću! Znamo, postoji i ona krajnja mogućnost, ali o njoj ne želimo niti razmišljati. Jug Croatia osiguranje ima vodstvo 2:1 i utakmicu u Gružu, hramu vaterpola pred svojom publikom. Pravi ljubitelj vaterpola u Dubrovniku živi za takav dan i takvu utakmicu.

Nema smisla vraćati se na treću utakmicu u Rijeci jer se ionako ništa ne može promijeniti. Svjesni ove činjenice treneri i igrači Juga su se odmah okrenuli psihološkoj pripremi za ovu, četvrtu, dubrovačku. Ne sjećamo se kada je telefon u uredima Juga bio užareniji? Možda u vrijeme europskih final fourova, kada smo postajali prvacima Europe. Navijači zovu sa svih strana, traže se karte… interes je ogroman.

Čujemo kako su i Riječani planirali doći u Grad sa svojim autobusom navijača, ali ga nisu uspjeli napuniti, pa se nekolicina njih odlučila na put poći osobnim automobilima. Lijepo od njih! Neka dođu i neka gustaju u velikoj utakmici koju će nam pružiti obje momčadi. Velikani vaterpola. Svi odreda. U oba sastava.

S jedne strane odlični Frano Vićan na golu Primorja, s druge, na golu Juga u finalnoj seriji još bolji Marko Bijač. Ispred gola dvoboji Bušlje i Ivovića s Krapićem i Paškvalinom, te suprotno Jelače i Buljubašića s Dobudom i Pavlovićem. I upravo ovdje će Jug tražiti svoju šansu. U toj liniji vratar – centar – bek, Jug ima veliku prednost. Pustimo navijačke strasti i realno pogledajmo učinak ove linije u dosadašnjim finalnim utakmicama. Mogu Riječani pričati što hoće o kriteriju suđenja, ali tko iti malo poznaje vaterpolo – sve mu je jasno. Jugovi centri stoje kako sidruni trebaju stati – na liniji dva metra. Riječki centri, suprotno tome, zauzimaju poziciju na četiri do pet metara! Proći će i ova finalna serija, pa će se s manje emocija gledati snimke i ustvrditi ova činjenica, nadamo se kao pouka za one koji odlučuju i razumiju vaterpolo.

Nadalje, u taboru protivnika se govori o čvrstoj, ponekad i gruboj igri dubrovačke momčadi. Ovo je istina! Bošković je nakon prvog susreta završio s modricom na oku jer ga je Obradović pogodio šakom u glavu. U drugoj utakmici 1:1. Varga je zamalo izbio vilicu Nikši Dobudu, a Joković je nasrnuo na Obradovića. Ne zaboravite da se igralo u Gružu. U prvim minutama trećeg susreta na Kantridi Krapić je Azevedu razbio oko kojega je poslije šio naš dr. Margarittoni. Dakle, ako ćemo brojati knock oute, Primorje vodi 3:1, a mi smo dobili etiketu grubijana. Srećom, pa o tim duelima igrači ne govore ništa, možda i zato jer su svjesni realnog stanja. Više se time bave novinari čija pera bezuspješno pokušavaju zagrijati, da ne kažemo, zapaliti atmosferu.

Zar je uopće potrebno na takav način govoriti o najboljima od najboljih. Vidio je Gruž puno dobrih igrača i momčadi. No, budimo objektivni. U posljednjih nekoliko godina ovo je vrh. S jedne i druge strane. Nemojmo se sada baviti činjenicom da Jug stvara, a naši protivnici uglavnom kupuju, jer teško će se to promijeniti. Mi ćemo ostati vjerni svom načinu rada. To je jedan od razloga zašto je Jug institucija. A ostali razlozi? Evo jednoga.

Kada smo pri povratku iz Rijeke pitali kapetana Nikšu Dobuda što poručiti navijačima uoči četvrte utakmice kazao nam je: „Ostavit ćemo srce u bazenu. To im sa sigurnošću mogu obećati.“ Ako stvarno bude tako i ako naši navijači ostave svoje srce na tribinama – bit će to prekrasna nedjeljna večer u Gradu.

Nemojmo zaboraviti koja je poruka Jugaša uoči svake utakmice: SVIM SRCEM – ZA JUGA!!!

 

preuzeto sa www.jug.hr

2 komentara na “Finale najboljih u hramu vaterpola”

  1. Kako sad odjednom sude spanjolac i njemac a ne talijani. Malo mi je to sumljivo, da mestar od nafte i tu nije umocio svoje prste.