Jug slavio u Beogradu

preuzeto sa www.jug.hr

Protiv nominalno prvog izazivača Jugaši su na njihovom bazenu pokazali moć i rutinski i uvjerljivo slavili uz potpunu kontrolu i dominaciju od početka do kraja utakmice. Jasno, na igračima obje ekipe se vidi da je tek početak sezone, te da su oni najbolji nakon Olimpijskih igara bili na zasluženom odmoru, a i dosta je novih igrača koje se tek moraju ukomponirati u momčad.

Dakle, uz te neuigranosti koje su očekivane i normalne i koje su bile vidljive posebice na nekim nerezonskim pokušajima udaraca, pa i dodavanja (Ivović najčešće), te u igri s igračem više, treba se pohvaliti igru u obrani. Tu najviše dolazi do izražaja voljni moment, a Jugaši su odigrali više nego dobru obranu. Skoro punih 14 minuta na startu Zvezda nije zabila što ih je odmah ohladilo i pokazalo im tko je gazda u bazenu. Također, na kraju tek 6 primljenih golova u mreži Bijača, a mora se reći da se neki i stizali nakon sudačkih pogrešaka (nepostojeći drugi peterac, novi napad nakon što je Bošković blokirao udarac, a Juhasz svirao korner itd…), ali tada je razlika već bila osjetna pa se sudački par možda blago priklonio na stranu slabijega.

Treba istaknuti Marka Bijača koji je odmah u prvoj utakmicu kao prvi golman Juga pokazao sav svoj talent. Sjećam se kad sam ga prvi put gledao na juniorskom prvenstvu u prvi mah, tijekom prve dvije četvrtine činio mi se čak kao najslabija karika generacije (Macan, Benić, Bautović, Ivanković…) jer je primio neki kiks gol, a branio samo ono što ide u njega. Međutim, već do kraja utakmice, a jasno i kasnije, shvatio sam da se u biti izvrsno postavlja i da je samo dojam da većina lopti ide u njega. I lani sam u izvještajima sa utakmica Mornara već napisao da me podsjeća na Van der sa Sara koji je takav dojam ostavljao u nogometu. Čak je i ne baš dobri poznavatelj vaterpola sa sportske tv, sinoć primijetio tu mirnoću u branjenju iako Bijač ima tek 21 godinu. Osim postavljanja, još je tu puno kvaliteta u Bijača koje je protekle dvije godine brusio radeći s jednim od najboljih, ranije golmana, a danas trenera (pomagao je i Rudiću s golmanima) golmana, Rencom Posinkovićem.

Jučer izvrsna partija s 13 obrana (cijeli niz teških sa stative ili kontru, ili vanjskih pokušaja s igračem manje), a primio je samo 4 gola „iz igre“ (2 peterca) od čega jedan sa stative, jedan s 2 igrača manje, a jedan slučajni kad mu se lopta nesretno od stative pa od leđa odbila u gol. A i tada je pokazao refleks kada se još na škarama od prethodne intervencije uspio okrenuti i pokupiti loptu, ali je već bila prešla zamišljenu liniju.

Osim njega istaknuo bi Boškovića koji je s dva dalekometna udarca bin najbolji u napadu uz dvojac sidruna. Dobud je izborio peterac i 5 igrača više, zabio suhi list u rekontri, a jednom se iskazao i s neozbiljnošću tj. pokušajem atrakcije (vratio loptu na krilo nakon što ju je ima na ruci ispred Šefika s igračem više), ali tada je već pobjednik bio poznat. Zanimljivo je da je igrao cijelu prvu četvrtinu u kontinuitetu i kasnije imao značajnu minutažu s obzirom na to da je Janović isto većinu utakmice igrao na svojoj, lijevoj strani. Kad je ulazio na 2 metra Janović je pokazao koliko je i tu dobar. Zabio je gol kao sidrun gdje je okrenuo Avramovića, i izborio je još 4 puta igrača više.

 

Tijek utakmice

 

Od početka je Jug krenuo silovito u obrani. Na Pijetloviću se vidjelo da nije u treningu (propustio je pripreme u Mađarskoj zbog ozlijede ramena), a Bušlje i Ivović su dominirali na beku. Pokušavali su domaći šutevima izvana (posebice Prlainović), ali su bili ili blokirani ili su promašivali gol. U prvoj četvrtini Bijač i nije imao prilike intervenirati, tek 2 obrane od čega jedna Šefiku s gola na gol na isteku vremena. Zabio je Azevedo s igračem više, sa lijevog vanjskog u rašlje.

Malo se i kriterij sudaca promijenio, pa su Zvezdaši u drugoj četvrtini pun lakše dolazili do igrača više, a zabili su 2 od 3. Pijetlović sa stative, a Vapenski s 2 igrača više nakon što je Azevedo isključen za vrijeme branjenja igrača manje. Međutim prije toga je Bošković realizirao peterac (prethodno je odlično dodao loptu Dobudu s pozicije desnog krila) i Karač igrača više sa lijevog krila. Zabio je Bošković i iz prekršaja sa srednjeg vanjskog, odlična pliska Šefiku ispod ruke. Osim lakšeg dolaska do igrača više, Jug je imao i 4 kontrafaula nasuprot Zvezde koja nije imala niti jedan. U ovoj četvrtini Bijač je skupio 5 obrana, nekoliko odličnih.

Jug je nastavio u istom tempu, dva gola u nizu za prvi put +4. Prvo Ivović odmah koristi loše postavljenu M – zonu i sa lijevog vanjskog pogađa plisku, pa Bošković na zonu sa srednjeg vanjskog za 2:6.

Posljednjih četvrtinu i po igralo se gol za gol do konačnih 6:10. Azevedo je u jednoj kontri jako loše pokušao lob (upitno da li bi bio gol i bez Šefikove intervencije), a i Bijač je obranio kontru Vapenskom. Najljepši gol zabio je Janović kad je okrenuo Avramovića koji je do lanjskog prelaska iz Partizana u Zvezdu bio i reprezentativac, a na kraju je i Joković dva puta lijepo pogodio. Jednom se s igračem više istaknuo lošim potezom kada je šutirao s krila iako je imao potpuno samu prvu stativu, ali nije vidio suigrača.

Zvezda je pokazala potencijal, a još jednom ponavljam da je šteta što je utakmica došla kao prva u sezoni pa su ekipe još u fazi priprema. Zvezda će biti ozbiljan rival u nastavku sezone jer osim 5 zvijezda prijelaznog roka imaju još i Avramovića, kao i niz mlađih igrača koji nisu bez razloga u juniorskoj reprezentaciji. Posebice na domaćem bazenu, uz veliku podršku Delija teško će bilo tko do bodova. Ipak i Jug je još neuigran, ima tu dosta nerezonskih pokušaja udaraca, pa i dodavanja (prednjačio Ivović), ali sa bekovskim parom Bušlje – Ivović, a takvim sidrunom poput Dobuda, s napadačkim arsenalom u vidu Boškovića, Janovića, Ivovića, Jokovića, pa i Azeveda i ostalih gotovo da im i ne treba trener. Đuho tek mora sve to uskladit da se ne forsiraju individualna rješenja, nego da se uvijek traži bolje postavljeni igrač. Tj. da momčad svima bude važnija od ponekog individualnog pokušaja ili učinka.

1. kolo Lige prvaka: Crvena zvezda – Jug CO 6:10 (0:1, 2:3, 2:3, 2:3)
Bazen „11. April“. Puno gledalište (kažu da je kapacitet 1300). Suci: Juhasz (Mađ) i Gomez (Ita).
Crvena Zvezda: Šefik (10 ), S. Rašović, Rađen, Ivošević, Milićević, Pijetlović 1, Avramović, V. Rašović, Ranđelović, Vapenski 3, Prlainović 2(2), Eškert, Draksimović. Trener: Savić.
Jug CO: Bijač (13), Vranješ, Bošković 3(1), Janović 1, Joković 2, Azevedo 1, Marković, Bušlje, Karač 1, Dobud 1, Ivović 1, Macan, Nižić. Trener: Đuho.

Isključenja: CZ 10, Jug 10
Igrač više: CZ 3/7, Jug 3/9
Peterci: Crvena zvezda 2/2, Jug CO 1/1