Krenula 5. sezona Jadranske lige

 

 

U prošlu subotu krenula je 5. sezona Jadranske lige, i ove godine sa sponzorskim imenom Triglav osiguranja. Po drugi put, nakon prve sezone, imamo 12 momčadi u konkurenciji. Igra se dvokružni liga sustav nakon čega 4 najbolje ekipe na final4-u odlučuju o prvaku. Branitelj naslova Pro Recco predao je krunu i prije početka odustavši od nastupa ove sezone. Nije mi poznato kako se ove godine određuje poredak za play off Prvenstva Hrvatske. Prošle godine se gledao poredak na kraju ligaškog dijela, prije toga se gledao poredak nakon final4-a. Sve osim finala Jug – Primorje bilo bi ogromno iznenađenje. Ove sezone došlo je do drastičnog pada u kvaliteti lige i od nekoć čak 5 vrhunskih i još bar 2-3 vrlo dobra kluba, ove godine smo spali na dva slova.

Ostatak lige drastično se srozao. Primorac je od kluba koji je bio u dva uzastopna finala Lige prvaka u prošloj sezoni igrao gotovo isključivo sa juniorima, ili onima koji su tek postali seniori. Ove sezone napustio ih je najperspektivniji od njih, sidrun Murišić. Trebao je prijeći u Medveščak, ali je trenutno ozlijeđen pa ne može igrati najmanje 2 mjeseca. Medveščak bi ga navodno trebao potpisati kad se oporavi. Došao je novi trener, prvi kapetan crnogorske reprezentacije Veljko Uskoković. Jadran iz Herceg Novog je najtrofejniji sa 2 naslova, a i u druge dvije sezone bio je u vrhu. Od crnogorskih klubova trenutačno je najbolji, ali i on svake godine sve siromašniji novcima i kvalitetnim igračima. Vratio im se Radović iz Partizana, ostao je Šćepanović, tu je Krizman kao i nekoliko mlađih igrača koji su i lani i preklani imali minutažu poput Latinovića, Baničevića… Subotić, jedan od najvećih talenata ovog kluba koji je između ostalog stvorio Ivovića, Gojkovića, Zlokovića, otišao je u Partizan. Kapetan Gojković prekinuo je igračku karijeru i postao trenerom prve ekipe. Budvu su isto napustili gotovo svi važniji igrači: Danilović (Italija), Jokić (Partizan), Darko Brguljan (Saudijska Arabija)… Ostao je sidrun Vukčević, bek Tičić, a doveli su i Draškovića tako da i oni imaju iskusni kostur.

Od hrvatskih klubova najveći pad kvalitete doživjela je Mladost. Otišli su Udovičić, Hinić, Letica, prethodnih godina stalno su odlazili ponajbolji igrači. Trenutno u klubu imaju samo 3 igrača koji nisu 1990 i mlađi: Pavića, Radua i Ivana Milakovića. Vratili su iz Medveščaka Martinića koji je sa 22 godine 4. najstariji igrač. Drugi sidrun im je Divković kojega su ovo ljeto doveli iz splitskog Jadrana. Vukičević je već dvije godine član prvih 7 iako je 1993. godište, lani su doveli Kristijana Milakovića. Veću minutažu ove godine dobiti će i juniorski reprezentativci Bukić, Miloš, Gagulić i ostali. Tu je i Duje Živković. Dakle cijeli niz igrača od 18 do 22 godine koji bi trebali potvrditi ili nagovijestiti kvalitetu i dovest Mladost do trećeg mjesta u ligi. Mornaru je otišao Bijač i Oreb, a stigao je Bojan Matutinović – najmanje su mijenjali. Teško će nadomjestit Bijačevu kvalitetu, ali zato mladi igrači (Čagalj, Ćorušić, Marinić – Kragić, Ćalić, Lozina…) koji su već lani imali značajnu minutažu ove sezone moraju biti bolji. Imaju i iskusne igrače poput sidruna Marelje, vanjskog Antonijevića, beka Burića, lijevo krilo Bana, novopridošlog Matutinovića. Sigurno je da je razlika u kvaliteti između Mornara i Mladosti drastično manja nego lani, ako je uopće i ima. Mislim da Mornar ima jako dobre šanse da se “potuče” za treće mjesto. Od ostalih spomenut ćemo još Jadrana koji je skoro i odustao od nastupa ove godine.

O Jugu i Primorju manje više sve znamo. Riječani su doveli 3 Jugaša i stvorili jako moćnu vanjsku liniju predvođenu Suknom. Ali najslabiji su na poziciji sidruna i beka gdje je Jug upravo najjači. Na nedavnom turniru u Korčuli omjer isključenja bio je 18 – 9 u korist Juga (pa je Primorje svejedno pobijedilo), vidjet ćemo hoće li tako biti i u službenim nastupima, ili će Štampalija Periš i ostali težit uobičajenom ujednačavanju broja izbačaja.

 

1. kolo

Na startu smo imali prvo veliko iznenađenje. Poraz Mornara doma od Medveščaka odmah je bacio sumnju na moju gornju najavu koju sam napisao prije te utakmice, ali i dalje stojim kod toga da je Mornar može ravnopravno parirati Mladostašima. Pavić može biti prevaga, ali u vaterpolu jedan igrač ne znači puno. Posebice kad postoji značajna  razlika u kvaliteti od igrača do igrača u istoj momčadi. Puno je tada važnije kako će oni lošiji odigrat i hoće li protivnik preko njih moći graditi svoju igru.

Jadran i Primorac su bokeljski derbi odigrali odmah u prvom kolu. Očekivano slavio je domaćin na novoizgrađenom otvorenom bazenu na Škveru, kultnom mjestu hercegnovskog vaterpola. Bazen je lijep, u centru grada na mjestu starog bazena sa morskom vodom. Novi je naravno sa slatkom vodom. Odmah u startu pokazalo se da će Radović bit igrač prevage za Novljane; zabio je 7 golova i uz Krizmanovih 4 dolazimo do 11 od 13 golova Jadrana.

Primorje je slavilo 19 razlike, i to će Riječani vrlo vjerojatno ponavljati tijekom sezone. Kako ne igraju Ligu prvaka neće imati dugih putovanja, imati će manje utakmica tako da će protiv Šibenika, Jadrana, POŠK-a i ostalih igrati punom snagom. S druge strane Jugaši su preko tjedna igrali u Beogradu, imati će 12-14 utakmica više od ostalih u Jadranskoj ligi, sa putovanjima, ne vjerujem da će igrati punim gasom manje utakmice pa će i gol razlika biti manja.