Jug u 1/4finalu!

    Jug je još jednom uspio, opet je izboreno 1/4finale. Toliko ih je već izboreno u nizu da je teško i popamtit. Ovo je najmanje 6 četvrtfinale Eurolige zaredom. Jug je od početka kontrolirao utakmicu i da su mu trebala sva 3 boda siguran sam da bi ih i osvojio. Vasas nije niti jednom vodio i tek su tri puta izjednačili, od čega posljednji put u zadnjoj sekundi utakmice kad jugaši više nisu ni igrali obranu. A i tek su na 2:2 imali i napad za vodstvo.

    Ipak treba se istaknut da je ove godine Jug u dvobojima s Primorcem i Vasasom osvojio samo po 1 od mogućih 6 bodova i to je sigurno pokazatelj nešto manje kvalitetne igre ove godine. Vidjet ćemo u 1/4finalu, kad će trebat odigrat puno bolje tj. izbacit greške u igri koje su danas stalno vraćale Mađare u utakmicu, je li to bila prolazna boljka i postizanje rezultata i uz nešto lošiju igru što je odlika samo onih najvećih.

    Jugaši su krenuli odlično. Posebice je odličan bio kapetan Bošković koji je u briljirao u prvoj četvrtini. Zabio je prvi i asistirao Dobudu na stativu za drugi gol. Vićan je napravio veliki kiks i primio je s 8 metara gol iako je lopta išla po sredini lijeve polovice gola. Morao je to obranit, uskoro je i Denes Varga izjednačio, opet na zonsku obranu. Do kraja četvrtine Joković s igračem više, i Bošković s još jednim izvrsnim udarcem s desnog vanjskog iz polukontre 6 na 5, ponovo vraćaju 2 razlike.
    Prva polovica druge četvrtine je bila nastavak odlične igre. Posebno je dobar bio igrača više i do 7:4 Jug je zabio sva 4 igrača više. Što je zanimljivo svakoj realizaciji je prethodio po jedan neuspješni udarac (okvir gola ili blok). Bošković je zabio i peterac kojeg je uplivavanjem na drugu stativu izborio Sandro Sukno. Za Vasas zabijaju braća Varga po gol, Denes s igračem više, a Daniel nakon velike pogreške Jugaša – nitko nije zatvarao kontru iako je Joković 3 puta cimao – iz kontre 1 na 0. Ova četvrtina je obilovala golovima –  završila je 4:4 – a od još 2 mađarska gola još jedan je bio velika pogreška jugaša. Prvo je Bošković izgubio loptu u napadu u pokušaju uzimanja faula, pa  Obradović nije na vrijeme preuzeo Da. Vargu koji je oduzeo loptu pa preplivao s njom cijeli bazen i zabio. Nekoliko sekundi prije kraja četvrtine Sandro Sukno s igračem više – bilo 5 na 4 zbog ranijeg obostranog isključenja – odlično zabija, a još je na nesvakidašnji način za vaterpolo, duplim pasom nakon izvođenja kornera izbacio svog čuvara.

 

Foldi, Foldi što ne pratiš dance.hr
    Drugu polovicu utakmice igralo se puno čvršće. Posebno se to odnosi na Mađare koji su igrali žestoki presing i tipično mađarski svaki faul na vanjskim pozicijama je bio takav da bi zabili jugaša u dno bazena. Odma u prvom napadu Kis okreće Obradovića i uz čak 2 cima vara Vićana za 8:7. Do kraj se uglavnom igralo gol za gol i bilo je ili 1 ili 2 razlike. Ipak na 10:8 za Juga, u samo 20 sekundi Jug prima 2 gola – Kis opet zabio s 2 metra i to pored Bušlje i još jedna kontra, 3 na 2 koju realizira Da. Varga. Tako je 3 minute do kraja bilo neriješeno. Ali odma slijedeći napad Dobud zarađuje izbačaj Takacsa i jugaši, točnije Dobud opet, kao i protiv Cattara, samo ovaj put još elegantnije, izvode dodavanje s prve na drugu stativu i Bušlje vraća prednost. E, da trener Foldi prati dance.hr mogao je snimit tu akciju i bolje se pripremit za nju :smile:. I ovaj put smo uspjeli snimit taj gol, tu akciju. To je prvi bombončić u članku s video zapisima.

 

Čvrga u elementu
    Do kraja utakmice opet ispad Drobca koji se može vidjet na posljednjem klipu u članku s video zapisima (klip UFC Čvrga). Ne znam što mu to treba, i zašto se tako, u najmanju ruku nesportski ponaša. Uhvatit protivničkog igrača za vrat, potopit ga i onda nadevetat šakama. Žao mi je što se tako ponaša jedan igrač, a posebno igrač kluba za koji navijam. Mađari nisu uspjeli tada iskoristi ta dva napada u nizu s igračem više – nekoliko sekundi i sa 2 igrača više. Opet je Bošković izvrsno reagirao, i blokirao udarac i tada je utakmica riješena jer je ostalo još 45 sekundi do kraja. Jug je potrošio cijeli napad, pa je 8 sekundi do kraja Sandro isključen pa sa zvukom sirene Denes Varga izjednačuje što je bilo bitno jedino onima koji su se kladili na pobjedu Juga.

 

    Šteta što je Jug svojim pogreškama stalno vraćao Vasas u igru, mogli su puno prije prelomit utakmicu – vodili su 5:2, 6:3 i 7:4 – i otići na još veću razliku i uvjerljivo pobijedit. Od šestog gola, zadnjeg u drugoj četvrtini, pa do zadnjeg 11. Vasas može zahvalit pogreškama Juga i to najčešće velikim. Bile su dvije polukontre koje su se mogle spriječit boljim postavljanjem u obrani, jedna kontra 3 na 2, i dva gola s 2 metra uz posljednji gol koji je nebitan. Znači čak 5 golova koje su posljedica grešaka u obrani. Opet, pohvalno je da se i uz te greške utakmica držala cijelo vrijeme pod kontrolom.

 

Tiho preuzeo odgovornost
    U napadu se igralo izvrsno, prednjačio je Bošković s  3 gola i dvije odlične asistencije na stativu, a čini mi se da je upravo on bio taj koji je izmijenio dupli pas s Suknom i za njegovu realizaciju. Tek se 3-4 min do kraja utakmice skratila ruka. Nije bilo niti jednog gola u zadnjoj četvrtini i na igraču više točno na polovici četvrtine, nakon time outa Fatovića lopta je samo kružila okolo, i nitko nije pomišljao na šut, kad se isključeni igrač već vraćao, lopta je došla do Tiha na desnom krilu koji preuzima odgovornost i zabija iz te teške pozicije. Što bi se reklo, na muci se poznaju junaci – bravo Tiho. Šteta što su onda uslijedile 2 brzoplete greške pa se još jednom moralo rješavat utakmicu – već opisani gol s dodavanjem sa stative na stativu. Treba imat m… pa u tim trenucima tako odigrat, bravo i za Dobuda.

    Igrač više je bio izvrstan, vjerojatno najbolji ove sezone u nekoj važnoj utakmici čak 73 % – 8/11. Čak 4 puta je bila izvrsna akcija na stativu (bilo je i peti puta, ali je Dobudu Nagy obranio). I igrač manje je bio izvrstan, osim 2 primljena u drugoj četvrtini ostalih 5 su se obranili, osim zadnjeg nebitnog kad više nisu ni igrali obranu zadnjih 8 sekundi.

    Osim već spomenutog igrača utakmice Boškovića – jednom i pogriješio kad je loše preuzeo kod polukontre Vasasa za 9:8, ali je stvarno odigrao kapetanski u dosad najvažnijoj utakmici sezone, spomenutog ključnog poteza Vranješa, nebuloznog Čvrge da spomenemo i ostale.

–    Dobud je zabio 2 gola sa stativa, jednom falio čistu akciju, odlično odigro za 11 gol. Izborio je 4 ili 5 igrača više i bio je standardno izvrstan, uz Boškovića najbolji.
–    Bušlje je krenuo dominantno na beku, ali kako je utakmica odmicala tako je imao sve više problema s Kisom. Na početku ga je uspijevao izgurat čak do 5 metara, a na kraju mu je zabio s 2 metra. Iako ne volim kad se igrači mlate, drago mi je da je vratio Katonasu  kad su dobili obostrano samo bi morao bit malo oprezniji i ne potezat onako šakom. Neka ga Čvrga poduči.
–    Sandro Sukno je bio samozatajan u napadu, u početku je imao jedan nerezonski udarac iz faula, kasnije je još samo nekoliko puta pucao od čega je iznimno inteligentno prevario igrača s duplim pasom. Ali je i dva puta s igračem više promašio, prvi puta ga je Joković ispravio realizacijom jer se lopta vratila, a drugi put mu je sa samo 5 metara iz čiste situacije inače loši Nagy obranio. Imao je dobar doprinos u obrani, gdje se vrlo kvalitetno povlačio u zonu (posebice kad je Kis uzeo prednju poziciji ispred beka i onda ga izgurao na 4 metra i čekao dodavanje koje je i uslijedilo, ali je Sandro pokupio loptu) i podijelio nekoliko dobrih blokada.
–    Vićan je krenuo kiksom, ali kasnije je skupio 11 obrana od kojih su neke bile značajne.
–    Joković je dva puta zabio s igračem više, diže se pomalo u formi i čini mi se da neće još dugo proći dok ne bude opet potpuno isti kao i prije bolesti
–    Obradović je opet primio gol s dva metra – ipak bek nije njegova pozicija, a ovaj Kis je jako snažan. Pogriješio je i kod preuzimanja Varge kad je ovaj oduzeo loptu i sam s loptom preplivao bazen i zabio.

    Seman loš. Zaradio je jednog igrača više, a 3-4 puta je dobio idealnu loptu na vodu gdje ne bi niti opucao niti dobio izbačaj. Stariji Sukno nevidljiv, Ivanković nije ni ulazio, kao ni Nižić. To je jugov problem, igrali su sa samo, a tako i najčešće inače bude u ključnim utakmicama, 8 igrača uz vrlo mali ili nikakav doprinos Drobca, Semana i Ivana Sukna.

 

Vasas
    Vasas ima 4 mađarska reprezentativca, a trojica od njih: braća Varga i Kis su bili najbolji pojedinci svoje ekipe. Zabili su svaki po 3 gola i koristili su svaku pogrešku jugaša. Bivši rezervni golman reprezentacije Nagy je pokazao da nije klasa, i osim dvije dobre intervencije i nekoliko dobrih isplivavanja prema sidrunu predstavljao je ozbiljan nedostatak u ambicijama Vasasa. Ali golmanski problem je općenito problem mađarskog vaterpola već duži niz godina. Igrali su, tipični mađarski, jaki presing. Posebice u drugoj polovici utakmice. Opet nisu uspjeli u Gružu, i Jug ih već godinama redovito izbacuje iz Europe.

 

Ultrasi di Ragusa
    Pohvalio bi i navijače, mlade Ultrase di Ragusa. Cijelu utakmicu su bili raspjevani i bodrili su Juga, uz tek 2 kratka nepotrebna skandiranja – ali što je to prema sat vremena pjesme i skandiranja svojim ljubimcima koji se mogu vidjet i na prvom klipu u članku s video zapisima.

    Sada nas čeka ždrijeb 1/4finala. U ponedjeljak u Rimu točno u podne. Nadam se Barceloneti koju se sigurno ne smije podcijenit, ali su ipak slabiji od Partizana i Pro Recca. Danas su pobijedili u Igalu, ali prvi komentari govore o iznimno lošem nastupu Ščepanovića kao i očajnom igraču više Novljana, oko 3/14.

 

6. kolo Eurolige – Grupa B
Jug CO – Teva Vasas Plaket        11:11 (4:2, 4:4, 1:2, 2:3)
Suci: Borrell (Špa), Stavridis (Grč)
Jug: Vićan (11), Vranješ 1, Bošković 3(1), S. Sukno 1, Joković 2, Seman, Ivanković, Bušlje 2, I. Sukno, Dobud 2, Drobac, Obradović, Nižić. Trener: Fatović.
Vasas: Nagy (6), Decker, Ernyei, Katonas, Hosnyanszky 1, Voros, Kovacs 1, Letay, Da. Varga 3, De. Varga 3, Kis 3, Takacs, Horna. Trener: Foldi.

Isključenja: Jug 10, Vas 13
Igrač više: Jug (2/2+3/4+1/2+2/3)= 8/11 (73%); Vas (0/1+2/2+0/3+1/2)= 3/8 (38%)
Peterci: Jug 1/1, Vas –
Obostrano isključenje: Bušlje – Katonas
Kod 7. igrača više za Vasas je imao dva igrača više.
Obrane: Vićan (2+2+5+2)= 11/22 (50%), Nagy (0+2+1+3)=6/17 (35%)

 

Jedan je Jura Ozmec
    Kad se upale kamere i prvi put začuje glas komentatora i to opet bude Jura Ozmec, svatko pomisli, o ne, opet. Iako svaki put pomislim da sam čuo sve iz njegovog repertoara, ipak uvijek iznenadi. Jasno, da kad u ovih 15-ak ili koliko već godina nije uspio naučit osnovna pravila vaterpola, da bi bilo iluzorno očekivat da je baš prije ove utakmice konzultirao nekoga tko bi mu ih u kratkim crtama objasnio. Ali da ima malo zdravog razuma ne bi se iščuđavao nad sudačkom odlukom kad se ne čuje niti jedan zvižduk s tribina nego bi zaključio da je sve bilo čisto. Tako još nije uspio shvatit da nema faula kad igrač drži loptu u ruci pa je, kad je Obradović imao loptu na ruci pred kraj utakmice i bio je između dva igrača koju su mu je čisto izbili, on je uzbuđeno uskliknuo:

„Ovo je bio udarac po ruci, otvoreni udarac po ruci, ali suci su samo odmahnuli rukom.“

    Zanimljive su i njegove stručne opservacije, pa je tako na Jokovićevu idealno dodanu loptu Dobudu na dva metra u prvom. napadu utakmice:

„Malo prekasno Joković na Dobuda.“

Ili njegova procjena sudačkog para i delegata:

„Suci iznimno jaki, a uz mene sjedi delegat Lonzi i rekao bi da je to najjača moguća trojka i ne može bit jači sudački par.“ Te komentar Vasasovog presinga na kraju: „Ne može se, ne može se polovica bazena prijeći.“

Ipak najzanimljivije su one izjave u kojima ti nije jasno što se krije iza tih očala u toj čudnoj glavi:

„Sandro Sukno je na dvije pozicije. I vani i nazad.“
„Mnogi će reći da Vasas igra najbolji vaterpolo na svijetu, a kad vidite tu ljepotu s kojom plivaju, tu čvrstinu s kojom igraju onda je i jasno zašto to kažu.“
„Jug igra sigurnu vaterpolsku igru.“
„ Jedan ili čak dvojica se dižu na šut i čekaju da Vićan padne, ono kad stoji iznad vode, ili da bude pokriven.“
„Lopta je ravno išla, Bušlje ni od kuda i čisti gol Andre Bušlje“ – za Boškovićev asist na drugu stativu.
„Vi koji duže pratite vaterpolo znate da je Daniel Varga  jedan od onih igrača koji plivaju na obje strane.“
„Daniel Varga pliva poput hidroglisera.“
„Bošković…, odma je na njemu, visi na njemu, visi mu na ruci, visi mu na nozi.“
„Što i kako do kraja, eh kad bi Elvis Fatović to barem znao.“ – a onda mu Jura krene objašnjavat: „Vratiti se na igru iz prve četvrtine, treba čvrsto odigrati, treba doplivati do prve lopte…“
„Za Kisa je to prvo isključenje, ali dobro je za Jug jer je Jug u napadu.“

 

 

9 komentara na “Jug u 1/4finalu!”

 1. bila je jedna situacija s igračem više gdje je Dobud opuco posred golmana, to me podsjetilo na onaj vic kad mali Ivica vidi babu golu pa je pita što joj je to između nogu, a baba odgovara da je to pala na sjekiru i porezala se, a mali Ivica je pita:
  “Pa đe baš posred pičke?!!!”

 2. Prvo, nemoj ti kritizirat cvrgu za nesportsko ponasanje;-).I ja navijam za spilju, pa tebe ne kritiziram!
  Drugo, kako na utakmici koja je zavrsila nerijeseno mozes boskovica proglasit igracem utakmice pored onakog Kisa, a jos je izgubio par puta glupo loptu i skrivio jedan ili dva gola.
  Trece, zaista pohvala onoj grupi navijaca, odlicno navijanje, od prve do zadnje minute, podsjetilo me na hajduka. Eto da ih i ja pohvalim, da ne bude da zambata stalno nesto sere.
  I ovo za ozmeca ti je dobro, ali tekst ti je zbog toga predug, pilegrad ce se ljutit…

 3. vidi se da je Bušlje imo više agresive nego inače, bit će jeo tartarski biftek za ručak, trebali bi i Semana počet hranit sirovim mesom, pa da vidiš …

  1. sreca sto je promašio Katonasa onom zadnjom šakom iznad vode, dobio bi iskljucenje s pravom zamjene, a bilo je još pola utakmice. Čak sam se bojao da ce dobiti iako je promašio, jasno se vidjela namjera da ga nokautira.
   I onda nakon olakšanja što je samo iskljucenje, vidimo da u “kucicu” ulazi Drobac, he he reko, sad ce to Čvrga riješit, nebuš ti meni Bušlju ljutil… 🙂

 4. kis je bio odličan, ipak u nekim situacijama je loše odigro. recimo u početku utakmice bušlje bi ga izguro sve do 5 metara, a kisov udarac iz faula s 5 m je bio očajan. ali, i nisam toliko promatro vasasovce – stoga bi možda točnije bilo da je bošković bio najbolji igrač utakmicu u redovima juga, ali jug je na kraju “pobjedio”.

  napiso sam nesportsko ponašanje jer nisam htio upotrijebit neku težu riječ, a ono je na granici ili posjeta dr. nadi john kako je jednom u tekstu na dance.hr-u pisalo, ili za istragu policije. klučna je razlika između nas dvoje što drobac svojim “ponašanjem” dovodi u pitanje fizički integritet druge osobe, a ja svojim svoj psihički integritet.

 5. bravo za komentar utakmice…a Čvrga je trade mark Juga…:) Mora svaka ekipa imat jednog takvog 🙂 Njega nitko ne okrene ko recimo Obradovica jucer u dva navrata…hahahahaha, okreni ga i okoncao si utakmicu skupa s njim, a možda i karijeru…:)

 6. iako je konkurencija, posebice među sportašima velika, ova tetovaža u obliku srca na varginim leđima je jedna od najglupljih koje sam vidio

  1. Fakat. Valjda se iso tetovirat u 5 ujutro nakon sto se zaljubio u Jam Pub-u