Jug uvjeljiv protiv OSC-a

foto: https://www.facebook.com/VKJug

Jug je upisao vrlo važnu pobjedu, lakše od očekivanog svladan je OSC 13:8 u utakmici u kojoj su se jugaši već krajem prve četvrtine krenuli odvajati, a do kraja druge i riješili pitanje pobjednika. Lazić s 4 gola i 2 asistencije, Fatović s 3 gola i 3 asistencije te Kakaris sa 7 zarađenih isključenja i 2 gola, bili su najbolji pojedinci. Cjelokupna momčad je igrala dobro i s puno više intenziteta nego u posljednje vrijeme.

Jug je nanizao dosta loših nastupa u zadnje vrijeme, skupilo se i poraza, čak 3 u Gružu. Spandau i Mladost u izrazito, neprihvatljivo lošoj igri, i poraz od Novog Beograda kada je igra bila značajno bolja. Dakle, OSC nije stizao u bajnom trenutku, a Daniel Varga je i u najavi te u završnom nabrijavanju momčadi prije utakmice pokazivao da je namirisao krv. Međutim, utakmica je ispala značaju jednostavnija iz jugaške perspektive. Zasluga je to i jako dobre igre, a i jednake pripreme. Očigledna je bila zbunjenost i bezidejnost igrača OSC u jako puno situacija. Primjerice, s igračem više njihova prva opcija je brzi protok lopte i onda asistencija s desnog krila na stative. Sada se u nekoliko navrata moglo vidjeti kako je najčešće Burian, a i drugi, bio zbunjen kada bi to bilo toliko dobro zatvoreno, da se nije moglo baciti loptu. Prekasno bi odustali od te akcije i ostalo bi tek 5 sekundi za neki drugi pokušaj koji bi u pravilu bio bezopasan. Jednako tako, Jug je lakoćom kontrolirao prostor ispred sidruna, nije bilo lopti, ni uplivavanja gdje bi igrači ostajali sami u tom prostoru. Sjetimo se prve utakmice ovih protivnika kada je to predstavljalo glavnu karakteristiku igre. Pa kad tijekom utakmice protivnik zatvori te koridore onda je opcija Manhertz. A sada nije bilo prostora ni za njega, koji je zabio samo iz peterca (uz to mu je drugog Popadić obranio) i s dva igrača više kada mu je moralo ostati nešto više prostora.
Sve u svemu Jug je primio 8 golova, od čega 2 iz peterca, 1 s dva igrača manje, i 5 s igračem manje. Nije poklanjao, morao se OSC pomučiti da dođe do golova. Obrana s igračem manje je bila odlična. Primali su se golovi kad se nije stiglo odmah postaviti obranu jer je tako bio postavljen napad prilikom isključenja (dva puta) i sa stativa (tri puta). Jednom je također bio nepostavljena obrana kada se stiglo asistirati na stativu. OSC je imao čak 14 igrača više i praktički u svakom mu je opcija bila ta akcija na stativu. Varga nije imao baš kvalitetan plan B.

Obrana je pokaza agilnost, jako dobro se skakalo i na zoni, tj pomagalo bočno s daljeg prema bližem igraču. Jednako je bilo i s igračem manje, prednjačio je Fatović u tim bočnim pomacima i dupliranju prema Manhertzu. A napad je bio jednako dobar. Nevjerojatna realizacija igrač više, čak 90% tj 9/10. Jedini promašaj (nakon prvog time outa koji je pozvan s loptom pred protivničkim golom 😉 ) je također bio dobra akcija koju je Fatović završio brzim šutem. Baš jako brzim izbačajem u kojem Bisztritsanyi nije stigao niti izvaditi ruke, ali mu se lopta od glave odbila u korner. Ostalih devet akcija su bile jako dobre. Lazić je iskoristio prostor koji mu se otvorio jer je OSC zatvarao Fatovića na lijevom vanjskom, a i Jokovića i Žuvelu su dodatno pazili. Lazić je ostajao na širokom prostoru na lijevom krilu, na samo 2m od gola, i lakoćom varao blok i pogađao visoko u bliži gdje bi golman već bio u silaznoj putanji nakon drugog cima. Kasnije su se odigrale i tri akcije na stative, zabili su Fatović i Joković s vanjskih pozicija i Žuvela s desnog krila. Sve izrađene akcije nakon brzog protoka lopte i s iznimno preciznim udarcima.
Dodao je Fatović još dva gola na zonu, Lazić također jednog i Kakaris iz kontre 3 na 2 koja bi možda i bila propala da Kakaris nije bio u njoj, na toj poziciji gdje ga i čovjek na leđima ne može zaustaviti.

Fatović je dirigirao igrom, držao je ritam i tempo. 3 odlična gola, konstantno dobro pozicioniranje protiv zone, pa i kad je OSC probao s nekom varijantom M zone. Jedna klasična asistencija i još dvije gdje je on dodao loptu igraču koji je ipak zacimao prije šuta. Ali, protok lopte koji je bio na vrhunskom nivou je ponajviše njegova zasluga.
Lazić je konačno odigrao napadački odličnu utakmicu. 4 gola, odlična mahanja s krila, korištenje prostora kojega će opet sigurno biti, ako lopta bude ovako dobro i brzo kružila s igračem više. Onda se digne samopouzdanje pa i na zonu, doduše uz malu pomoć golmana, lopta uđe. U obrani je standardno dobar. U oči je najviše upao detalj kada je zaustavljao protok lopte faulom na 10 metara u potencijalnoj polukontri , a onda se za čak stigao vratiti i duplirati sidruna s te velike udaljenosti.
Kakaris je zaradio 7 igrača više, od 10 Jugovih. Uz to je jednoga realizirao, a jednom je zabio i iz kontre. Pamti se i povratni sprint kako bi zatvorio polukontru, te još dva bloka u obrani. Ukupno je Jug i u tom segmentu bio dosta bolji, 6-2 u blokiranim pokušajima.

Jug je imao problema s brojem isključenja, posebice u prvoj i zadnjoj četvrtini kada je imao čak 13 od ukupno 18 osobnih grešaka. Malo previše, zahvaljujući prije svega njemačkom sucu Schoppu. Ukupni omjer je osobnih bio je 18-10. Uz značajno bolje Jugove sidrune. Ok, bekovi OSC su također nešto bolji, ali samo Angyal. Ali nije ni on kao ni Žuvela previše igrao na beku, jer im je napadački jako potreban. Bundschuh je usporediv s Biljakom, a Dala i Varnai nisu taj nivo.
Svi su igrali dobro. Popadić je skupio 6 obrana od čega jedan peterac. Kržić dva gola sa stativa i još dvije dobre asistencije. Žuvela također dvije asistencije uz gol. Mozara je s desnog krila organizirao nekoliko napada, jedna asistencija s krila na krilo. Veći doprinos se očekuje od Grgurevića koji je zaradio samo jednog igrača više.

Ovom pobjedom Jug je izbacio OSC iz igre i stekao 6 bodova prednosti ispred Spandau, odnosno 7 ispred Marseillea. U idućem kolu slijedi gostovanje kod Sabadella. Bodovi ili čak i jedan bod, jako puno znači. Prije toga, igrači odlaze na duže vrijeme u reprezentacije. Iduća dva tjedna su prvo pripreme, pa onda 5 utakmica u 7 dana. Ako se svi vrate zdravi bit će dobro. Umorni će biti svakako.

Jug Adriatic osiguranje – OSC 13:8 (5:3, 3:1, 2:1, 3:3)
Suci: Severo (Ita), Gomez (Špa)
Jug: Popadić (6), Burđelez, Fatović 3, Zvono, Joković 1, Mozara, Biljaka, Lazić 4, Kržić 2, Kakaris 2, Grgurević, Žuvela 1, Jurišić. Trener: Vjekoslav Kobešćak

OSC: Levai (1), Angyal 1, Manhercz 2(1+0), Varnai, Salamon, Csacsovszki, Dala, Toth 1, Vigvari 1, Burian 2(1), Bundschuh 1, Arnayi, Bisztritsanyi (7). Trener: Daniel Varga


Osobne greške: Jug 18(6+3+2+7), OSC 10 (4+3+1+2)
Peterci: Jug -, OSC 2/3
Igrač više: Jug (4/4+2/3+1/1+2/2)= 9/10 (90%), OSC (3/6+0/1+1/2+2/5)= 6/14 (43%),
Obrane: Popadić (0/3+3/4+2/3+1/4)= 6/14 (43%), Levai (1/6)= 17%, Bisztritsanyi (2/5+3/5+2/5)= 7/15 (47%),
Asistencije:
3 – Fatović
2 – Lazić, Kržić, Žuvela, Burian
1 – Mozara, Csacsovszki
Golovi s 2m, zarađeni peterci i igrači više:
Kakaris: 7iv
Toth: 5m + 4iv
Aranyi: 4iv
Angyal: 5m
U plivanju za OSC: 2iv
Grgurević, Joković, Bundschuh, Burian, Salomon, Csacsovszki, u plivanju za Juga: po 1iv