Jug uvjerljiv u prvoj utakmici na Savi

Jug je neočekivao uvjerljivo pobjedio Mladost u prvoj finalnoj utakmici u Zagrebu. Konačnih 10:4 u potpunosti oslikava prikazano u bazenu. Mladost nije imala nikakav odgovor na Jugovu zonu. Sutra, u subotu popodne, očekuje nas druga utakmica koja umnogome usmjerava ovu seriju.

 

 

Prvi dio utakmice protekao je dosta statičnoj igri s obje strane. Na početku je Jug pokušavao igrati s dva sidruna, Lončarom i Macanom, ali bez velikog dobitka. Macan je imao jedan dosta loš pokušaj. S druge strane 2 puta je lopta dolazila do Radua, ali su jugovi bekovi u ovoj utakmici odigrali jako dobro.

Prvi gol je zabio Fatović iz peterca kojega je izborio Lončar kada je okrenuo Petkovića koji je ostao na beku. Jedino izjenačenje postigao je Lazić, s lijevog krila s igračem više. Bio je to šut u 5 sekundi napada, protiv bloka Lozine, ali ni bočni igrač nije stigao pomoći.

 

Inače je to bočno pomaganje jugovih igrača u obrani obilježilo ovu utakmicu. Jug je igrao kvalitetan presing na loptu dok bi bekovi držali poziciju, a onda se jako dobro povlačili u zonu. Uvijek bi pravoremeno igrač s udaljenijeg protivnika bočno doplivao do tog igrača s kojega bi se igrač povukao duplirati Radua. Bila je to neka varijanta M-zone, koja se u svakom trenutku znala i vratiti u neke klasičnije postavke, ili bi po potrebi ostajala takvom do isteka napada. Znalo se i više puta pomaknuti ili po dva puta u istu istano, ili vratiti na suprotnu bez da bi se igdje svorila pukotina u obrani. Mladost je bila potpuno nepripremljena za ovu jugovu obranu i nisu imali ni plan A, a kamoli B kojim bi je probili.

 

I Jug je bio dosta statičan u početku, ali do kraja prve četvrtine još jedan gol, ovaj put Xavi kada se isključeni igrač već vraćao u obranu, ali još uvijek nije stigao pa se njegov odličan šut s krila u suprotni kut može podvesti pod igrača više.

 

Mladost je i na otvaranju druge četvrtine nastavila u istom ritmu. S istekom napada bacili su loptu u kut. 2 napada kasnije Biljaka je ušao umjesto nekoga kroz kućiu i dolaskom u napad pokušao iz daljine što je Popadić lakoćom zaustavio, a Papanastasiou odmah pobjegao u kontru za 1:3. Idući napad veliki kiks Marcelića kojemu lagana lopta prolazi kroz ruke i Xavi diže na 1:4 polovicom druge četvrtine. Nakon još minutu i 15 sekundi Fatović uplivava Hercegu s lijevog vanjskog na drugu stativu, mladi Tomasović sa suprotog vanjskog baca loptu. Fatović je uspjeva samo gurnuti, Marcelić isplivava u prazno, a Fatović iako paktički cijeli ispod vode, i sa Heregom s jedne, a Marcelićem s druge strane koji su obojica s njime u duelu, uspjeva ugurati loptu u prazan gol, 1:5 nakon 13 minuta igre i utakmica je praktički već riješena.

 

Jasno, tada nismo znali hoće li Mladost kada krene igrati riskantnije i manje bacati loptu u kut, a više šutirati i iz neizrađenih situacija možda zabiti neki gol koji će preokrenuti situaciju. Hoće li možda Bajić nešto promijeniti u taktičkim postavkama, hoće li Jugašima pasti koncentracija? Ali do kraja se ništa od toga nije dogodilo i prednost je rasla do konačnih 4:10.

Mladost je zabila u svakoj četvrtini samo po jedan gol. Lazić s igračem više, kasnije i Miloš također s lijevog krila iz nešto dugotrajnije akcije, Radu s dva metra kada je Macan tražio odgurivanje, i još jednom Radu sa stative s igačem više kada je Papanastasiou zaspao kao igrač koji je bio između stative i desnog krila. Popadić je skupio 14 obrana ili 78%. Cijeli niz izvrsnih, neke na zonu, a i još 3 i s igračem manje. Bio je željan iskupljenja za lošiju predstavu na ovom istom mjestu 18 dana ranije u finalu regionalne lige. U potpunosti je u tome uspio.

Kod Mladosti Radu solidan, ali i dosta dobro zaustavljen. Macan se izvrsno nosio s njime uz taj gol koji je primio. Nebitno je li bilo odgurivanja, usporena snimka nije najbolje dočarala trenutak, mora biti spreman to spriječiti. Izgubio je i loptu na vanjskoj poziciji u napadu, imao je spomeuti loš pokušaj kao drugi sidrun, ali je u obrani bio jako dobar i jugova zona je mogla biti tako kvalitetna između ostalog i zbog dobre igre bekova, a najviše Macana. Kada je Radu bio na klupi, mladi Herceg i Bajić nisu mogli apsolutno ništa.

Lazić je zabio taj dobar gol, još jednom je kao vanjski s igračm više prepoznao situaciju, dobro provukao loptu ispod bloka, ali je pogodio stativu. Ćuk je poptnuo zaustavljen, kao i Miloš, a Petković je imao dva očajna pokušaja parabole uz igrača više kojega mu je Pop obranio. Još je jednom pokušao Kharkov, ali je obrana Juga dobro sve zatvorila i pogodio je prečku. Marcelić je krenuo dobro, ali dva kiks gola kada se prelomila utakmica ne daju mu priliku za pozitivnu ocjenu.


Konfuznu igru Mladosti dosta dobro oslikava detalj s kraja utakmice

 

Osim izvrsnog Popadića, već spomenute uloge Macana, ključne uloge obrane u ovoj utakmici svi su dali svoj doprinos. Lozina je zabio gol s pozicije sidruna, Lončar zaradio peterac, Fatović i Papanastasiou zabili iz kontri, uz još spomenute Fatovićeve golove iz peterca i nakon uplivavanja. Xavi je zabio dva kada se stvarala ključna prednost. Doduše, kasnije je promašio dvije kontre. Benić je opet zabio golčinu na zonu s desnog vanjskog, a Joković vratio na +4 (4:8) u zadnjoj četvrtini kada je odmah preuzeo odgovornost na nepostavljenu obranu s igračem više. Najviše prostora za napredak ima Merkulov koji bi sa svojim udarcem trebao imati puno veći doprinos u napadu. Sjećamo se samo jednog šuta, i to iz jako dobro izrađene situacije 6 na 5 kada je šutirao s 5 metara, ali ne baš dobro i Marcelić mu je obranio.

Za kraj spomenimo da je Tomasović osim asistencije upisao i svoj prvi gol ikad u finalu prvenstva. Osim njega, do sada ni Papanastasiou nije zabio u finalu nekog prvenstva.

 

Jug je u potpunosti nadigrao Mladost. Nije se to očekivalo nakon prošle utakmice 18 dana ranije. Mladost mora puno toga promijeniti u igri sutra ako želi vratiti u ovo finale. Nisu imali ne samo odgovor na postavljenu obranu, na igraču više, nego nisu imali niti jednu ni naznaku neke kontre ili polukontre. Jug s druge strane 4 kontre i najmanje jednu polukontru.

 

Sudili su Talijani, Gomez i Severo. Mladost je imala 9 igrača više, Jug 5 uz jedan peterac. Nije bilo većih grešaka.

 

Mladost mora dobiti ključni doprinos Lovre Miloša. Radu će donijeti svoje, ali ako i on bude ovako dobro čuvan, a Herceg u postpunosti zaustavljen kao u prvoj utakmici teško će Mladost parirati. Ćuk je pokušao nekoliko puta, ali nijednom iz neke izrađene situacije. Dosta igrača više bio je na krilu, ali jugaši su bili spremni za to za razliku od nekih prošlih utakmica. Ćuk i Miloš bi morali zabiti barem 4-5 golova da Mladost ima šansu za pobjedu. Nije realno očekivati da će Petković i Kharkov dati toliko, ako lijeva strana opet bude zaustavljena. Za Mladost je bitno da Marcelić bude bolji od Popadića što u prvoj utakmici nije bio, dapače Pop ga je u potpunosti nadigrao.

 

Iz Jugove perpektive koncentracija bi morala biti na istom nivou. Ulazak u utakmicu kao da su izgubili prvu, i takav nivo do samoga kraja. Ako dođu u situaciju da ponove razliku iz Zagreba to bi trebali i napraviti – dakle da ne dođe pada na kraju kao npr protiv Jadrana u polufinalu – jer bi tako sigurno stvorili dodatnu prednost pred treću utakmicu. Ne bi bilo 2, nego 2 i po prema nula.

Prvu utakmicu nije bilo značajnijeg doprinosa Jokovića u napadu koji se ove sezone pokazao kao ključni čovjek i za vanjski šut i za realizaciju igrača više. Nije bilo potrebe, ali ako se ukaže sada, trebalo bi se izraditi akcije za njega. Fatović se nakon pada forme oko Europa kupa, dignuo i opet imamo golove iz kontri i uplivavanja. Još čekamo i one iz faula ili s igračem više.

 

Šteta što je u prvoj utakmici bilo tako malo publike, na početku samo 200tinjak ljudi, kasnije se skupilo možda još nešto pa da zaokružimo na 300 gledatelja. Nadajmo se da će sutra u Gružu biti bolje.

 

1. utakmica finala PH

HAVK Mladost – Jug Croatia osiguranje                  4:10 (1:2, 1:4, 1:1, 1:3)

Suci: Severo i Gomez (Ita)

Mla: Marcelić (11), Radu 2, Miloš 1, Čagalj, Ćuk, Petković, Anzulović, Lazić, L. Bajić, Herceg, Biljaka, Buljubašić, Kharkov, Jurlina. Trener: Zoran Bajić.

Jug: Popadić (14), Macan, Fatović 3(1), Lončar, Joković 1, Garcia 2, Lozina 1, Merkulov, Čulina, Žuvela, Benić 1, Papanastasiou 1, Vukojević, Tomasović 1. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Osobne pogreške: Mla 6, Jug 9

Peterci: Mla -, Jug 1/1

Igrač više: Mla (1/3+0/1+1/2+1/3)= 3/9 (33%), Jug ( 1/2+-+0/2+1/1)= 2/5 (40%)

Obrane: Marcelić (3/5+2/6+2/3+4/7)= 11/21 (52%); Popadić (4/5+2/3+3/4+5/6)= 14/18 (78%)

Golovi s 2m, zarađeni peterci i izbačaji:

Mla

Radu: gol + 4iv

Plivanje: 2iv

Ćuk, Miloš i Petković: 1 iv

Jug

Lozina: gol + 1iv

Lončar: 5m +2iv

Joković i plivanje: 1 iv