Jugu 14. kup Hrvatske

Jug 14, svi ostali 13. To je učinak u kupu od osnutka države. Mladost je treći put srebrena u zadnjih 7 sezona, prethodno su imali 8 naslova. Ove sezone, Jug je slavio u neizvjesnoj utakmici u Gružu sa 8:7. Ako se ne varamo, po prvi put smo imali strane suce na završnici kupa.

 

Jug je pobjedio Mladost 8:7 i obranio naslov pobjednika kupa (drugi put radi niz od 4 uzastopna naslova) kojega je osvojio 14. put, jednom više od Mladosti, Primorja, POŠK-a i svih ostalih klubova zajedno. Najbolji pojedinac završnice bio je Maro Joković, a da Jug nije okrenuo utakmicu u svoju korist u zadnje 3 minute, tu laskavu titulu ponio bi Lovre Miloš.

Krenut ćemo od kraja. U polufinalu smo imali crnogorski sudački par, u finalu srpski – ako se ne varamo po prvi put strane suce na završnici kupa (2014-te je pola para bio stranac, Margeta je sudio u paru sa Štampalijom). U isto vrijeme igrali su se završni turniri kupova i u tim zemljama. Jasno, svoje najbolje suce i jedni i drugi ostavili su za vlastite potrebe i nisu željeli reciprocitet, nisu željeli da im sude hrvatski suci. Dugogodišnji nerad i nered u sudačkoj organizaciji doveo je do toga da je bolje da sude ne baš najbolji suci iz susjedstva, samo da nisu naši. To je jedini logičan zaključak ovog poteza HVS-a. Pri tome bi dodali da su manji problem suci, a puno veći oni koji ih vode i delegiraju, koji ih instruiraju, daju naputke čak i komentare „Sve je bilo regularno“, nakon pogreške koja je direktno odlučila pobjednika polufinala. Isti taj, ili isti ti su nakon nevjerojatno lošeg suđenja u finalu prije 5 godina izjavili „Igrači ne znaju pravila“, kao odgovor na izjavu Sandra Sukna tada igrača Primorja koje je pobjedilo „Uz ovakvo suđenje izgubio je vaterpolo. Sretan sam zbog trofeja, ali vaterpolo nema budućnost uz ovakvo suđenje“. Sandro Sukno nije znao pravila?! A bogme niti itko drugi osim par probranih.

I u ovogodišnjem smo finalu imali loše suđenje s dosta problematičnih odluka, ali puno manje koncentriranih protiv jedne ekipe – što je dosta bitno. Najveći problem današnjeg suđenja je kompenziranje i ujednačavanje broja izbačaja bez obzira na kvalitetu pojedinaca i stil igre pojedine ekipe. Kompenziranje se najbolje vidjelo kad je Stanojević sudio faul na vanjskoj poziciji na Xaviju koji uopće nije ni vidio da mu suigrač nakon izvođenja centra dodaje loptu (plus je još krenuo proplivavati kad mu je došla lopta) i umjesto čiste kontre Mladosti 2 na 1 izmišljeni faul u korist Juga i u nastavku napada Joković zabija na zonu. Bilo je to u drugoj četvrtini, a kompenziralo se to što je drugi sudac poklonio igrača više iz kojega je također Mladost (Lazić) zabila. Lopta je bilo krivo dodana prema Hercegu na dva metra, vanjski igrač ju je pokupio, a Golijanin je sudio izbačaj Benića. Jug je u početku, kompletne dvije četvrtine igrao izvrsno u obrani. Radu se nije vidio, nije mogao doći do izražaja baš u niti jednoj situaciji. Jednom kad je ostao na početku s Xavijem kao bekom, on ga je mudro sačekao i kad je dobio loptu udario ga po ruci i spriječio opasan šut. Zaradio je tek na kraju druge četvrtine Radu prvi izbačaj i to u situaciji kad je Merkulov imao obje ruke u zraku i lopta je bila na vanjskoj poziciji. Međutim, nije to spriječilo suce da pronađu još čak 5 situacija za izbačaje; prva tri u plivanju pa onda ne vide čisti kontrafaul Ćuka, koji se jako često odguruje lijevom rukom po površini vode, kojega Xavi faulira za isključenje i još očigledni spomenuti poklon na Hercegu. S druge strane Jugovi sidruni zaradili su 5 isključenja plus je još Fatović pobjegao u kontru gdje je obrambeni igač napravio isključenje i također još dva u plivanju. Brzo se razlika sredinom druge od 8 – 4 igrača više u korist Juga izjednačila na 10 – 10 pred kraj treće četvrtine. Cijeli je niz odluka bio upitan, ali su držali egal kroz cijelu utakmicu. Tako je na kraju dva poklonjena igrača više na vanjskoj poziciji na Petkoviću (nije bio ni običan faul) koja je sudio Golijanin, Stanojević kompenzirao s petercem Radua na Lončaru. Iako je Lončar okrenuo Radua, Miloš je na vrijeme prepoznao situaciju i stigao u pomoć sa stražnje strane pa je trebao biti suđen samo izbačaj.

 

Utakmica je bila neizvjesna, s dosta visokog tempa, nizom super poteza s obje strane, i u napadu i u obrani. Bilo je i grešaka. Najviše u jugovoj realizaciji izrađenih situacija. Takve se moraju realizirati u puno većem postoku nego što je to Jug radio u ovom finalu. Vjerojatno ih je bilo i više, ali nabrojit ćemo neke:

–        Merkulov na lijevom vanjskom s igračem više, obrana razvučena, situacija koju Jug priželjkuje u svakom napadu, loš šut, nije pogodio plisku (lopta još nije pogodila vodu kad ju je Marcelić obranio)

–        Polukontra Xavija

–        Opet dobro izrađena akcija s igračem više, Papanastasiou s lijevo krila na prebačaj treba samo pogoditi bliži kut, ali pogađa stativu

–        Fatović odlično uzeo poziciju na 5m i iz faula pogađa prečku

–        Prebačaj s lijeve strane na desno krilo s igračem više, brani Marcelić s dvije ruke Xaviju

(sve ovo je bilo u prvoj četvrtini koja je završila 0:0, a bilo je tu još situacija koje nisu do kraja izrađene)

–        Još jedna polukontra Xavija

–        Macan promašaj sa stative

–        Papanastasiou u polukontri

–        Odmah idući napad 3 na 2, iskosa s lijeve strane, opet Papanastasiou, pogađa dijagonalnu stativu

–        Lozina promašaj sa stative

–        Merkulov promašaj sa stative

Sve su ovo bile odlično izrađene situacija koje se ne smiju promašivati u ovolikom broju, pogotovo u finalnoj utakmici.

 

Svaki takav promašaj unosi dodatnu nervozu, a diže protivnika. Mladost je gubila 4:2 na poluvremenu, 5:3 nakon 19 minuta igre, ali je okrenula na 5:6 nakon samo 4 minute. Vodila je i 6:7 sve do 2 i po minute do kraja. Najbolji pojedinac bio je Lovre Miloš koji je još jednu utakmicu odigrao na reprezentativnom nivou. Zabio je 3 gola. U svom stilu, lakoćom na prvu pusti loptu odmah na prebačaj. Jednom je pobjegao i u kontru koju je odlično realizirao iako nije imao puno vremena. I u obrani je u nekoliko situacija dobro reagirao. Preuzimao je odgovornost u još nekoliko situacija, točnije još najmanje 4. Tri su bile s igračem više, ali tada nije bio uspješan (dva puta s lijevog, jednom s desnog krila).

Ipak, igrač odluke bio je Maro Joković. Također 3 gola, nekoliko asistencija (od kojih nisu sve ni iskorištene). Njegovi šutevi su bili iz težih pozicija, probio je Marcelića i na zonu i s igračem više, kroz uši. Uz to, mislim da je imao još samo jedan, neuspješni šut. Koji je bio s igračem više i kada je Marcelić izbio loptu u korner pa je Joković u nastavku akcije asistirao Lončara na stativu za 1:1.

Jako dobri su bili i golmani koji su imali dosta dobrih obrana, eventualno bi im se kod po jednog gola moglo dovesti u pitanje kvalitetu reakcije. Lončar očekivano kvalitetan s izborenim petercem i još 6 igrača više, ali Lozina kao i u ostatku sezone pokazuje značajan napredak. Puno bolje uzima i drži poziciju; zaradio je 4 igrača više. Radu je velika snaga Mladosti, ali ovaj put je odlično zatvoren. Jedino razdoblje u igri kad je imao značajniji učinak bila je treće četvrtina kad je zaradio 3 od svojih 5 igrača više. Inače je uvijek opasniji u prvom poluvremenu, ali je pokazao da je dovoljno spreman sačekati pad u igri bekova i kasnije. Kad on nije u igri Mladost s Hercegom i Bajićem pokušava nekad i u paru, ali oni su još daleko od ovog nivoa vaterpola.

Najatraktiviniji potez utakmice bio je Fatovićev dribling protiv dva igrača. Ove godine to mu je već treći atraktivni dribling, a to u današnjem vaterpolu uopće ne viđamo. Šteta što ovaj put nije zabio. Fascinira njegov napredak u svakom segmentu igre iz sezone u sezonu, a tek su mu 22 godine. Kad je krenuo s Kobešćakom u ozbiljan seniorski vaterpolo odmah je pokazao iznimnu kontrašku kvalitetu, ali je često promašivao, posebice kad mu je protivnik bio na leđima pa nije bilo previše prostora (a nije alibi igrač koji će se povući u takvim situacijima). Tu je danas vjerojatno najbolji igrač na svijetu koji i u najtežim utakmicama donese gol-dva iz kontre ili iz uplivavanja. Lani je puno previše promašio peteraca, ove sezone je nepogrešiv pa je tako i ovdje riješio utakmicu iz peterca. Odličan je bio i njegov šut s lijevog krila iz zadnjeg igrača više kada se lopta odbila nazad u posjed Juga (slučajno ili namjerno?) koji je tako dobio novi napad točno 30 sekundi do kraja utakmice.

 

Od ostalih Mladostaša, pogotovo onih istaknutijih, Ćuk samo gol za 0:1 i kasnije bez gola iz ukupno još 3 pokušaja (samo jedan s igračem više). Petković šut 0/3, nijedan opasan, eventualno parabola koja je završila na prečki.

 

Utakmica dostojna finala pred 800 gledatelja u kojoj je Jug pokazao više, ali obzirom na spomenute promašaje nije bilo daleko da Mladost dođe do trofeja nakon 7 godina apstinencije.

 

Finale kupa

Jug Croatia osiguranje – HAVK Mladost                  8:7 (0:0, 4:2, 2:4, 2:1)

Suci: Stanojević i Golijanin (Srbija)

Jug: Popadić (8), Macan, Fatović 2(1), Lončar 1, Joković 3, Garcia, Lozina, Merkulov 1, Čulina, Stahor, Benić 1, Papanastasiou, Vukojević, Žuvela. Trener: Kobešćak.

Mladost: Marcelić (10), Radu 1, Miloš 3, Čagalj, Ćuk 1, Petković, Anzulović, Lazić 1, Bajić, Biljaka, Buljubašić 1, Kharkov, Jurlina, Herceg. Trener: Z. Bajić.

Osobne pogreške: Jug 14, Mla 18

Peterci: Jug 1/1, Mla –

Obostrano: Lozina – Ćuk

Igrač više: Jug (0/4+3/4+1/3+1/5)= 5/16 (31%); Mla ( 0/2+1/4+3/4+1/3)= 5/13 (38%)

Obrane: Pop (3/3+2/4+1/5+2/3)= 8/15 (53%); Marca (4/4+2/6+0/2+4/6)= 10/18 (56%)

Zarađeni peretci i izbačaji:

Jug

Lončar: 5m + 6iv

Lozina: 4iv

Plivanje: 3 iv

Mla

Radu: 5iv

Plivanje: 3 iv

Herceg i Petković: po 2iv