Polufinale kupa: Velika makljaža i materijalna povreda pravila odvela Mladost u finale

Prvo polufinale bila je antipropaganda svakoga sporta, a drugo bi više pristajalo u UFC, nego u HVS. Plus je još sve začinjeno materijalnom povredom pravila (def. odluka suca protivna pravilima koja izravno utječe na konačni ishod utakmice) vaterpolske igre što je odvelo Mladost u finale protiv Juga.

 

 

Žalosti svakog vaterpolskog zaljubljenika kad u POLUFINALU kupa Hrvatske gleda utakmicu koja završi 20:5 i to uz niti 30 %tni angažman ekipe koja je pobjedila. Mornar je došao bez 4-5 starijih igrača. Ne znam koji je razlog, ali ovo što smo imali prilike gledati je antipropaganda ne samo ovog natjecanja, vaterpola, HVS-a, nego i sporta u cijelini. Kobešćak je dao veliku minutažu Stahoru koji ima 16, Žuveli koji je baš jučer slavio 17-ti rođendan, Vukojeviću, Čulini koji imaju 18, Papanastasiou 19 koji su u gotovo u potpunosti igrali cijelo drugo poluvrijeme, uz značajnu minutažu i u prvom. Mornaru nije pomoglo, ili možda jest da ne završi 30:2. Ali i taj i ovaj rezultat su popuno jednaki. Neravnopravnost u igri bila je još i izraženija od rezultatske.

 

Druga utakmica, očekivano, bila je puno neizvjesnija, zanimljiva za gledanje. Posebno ljubiteljima makljaže. Sudili su, ne znam iz kojeg razloga, crnogorski suci Obradović i Ivanovski. Obzirom da oni ne spadaju u red vrhunskih sudaca, očito je da u pitanju isključivo sumnja u poštenje naših sudaca. Igralo se na neutralnom terenu, pritiska nije bilo. Dobro, ne znam za eventualne zakulisne pritiske i podvojenost u njima, tj kome se prikloniti predsjedniku ili direktoru saveza. Jer stvarno nema logične argumenatcije zašto Obradović i Ivanovski.

Inače na tribinama je bio i prije nekoliko dana eksponirani Teixido. Bilo je tu još dosta sudaca poput Periša, Stanojevića, dubrovačkih sudaca itd… Jasno bio je tu i Bebić koji je iza utakmice u jugovom kafiću umirivao suce da je sve bilo regularno. Delegat ove utakmice je bio Grbin, a supervizor Božo Vuletić kojemu su se isplatili dobri odnosi s vrhuškom HVS-a pa je eto stigao i do te super titule.

 

Skoro od početka utakmice, a kako je odmicala to je bivalo sve intenzivnije i učestalije (jer su igrači postali svjesni da suci neće ništa suditi), s obje strane sijevali su udarci. Uglavnom ispod vode, ali lagano vidljivi čak i s tribina. Bilo je i udaraca i preko vode, onako nogom u prolazu. To je bilo obostrano i u skoro svakom plivanju s jedne strane na drugu. Oba suca bi u tim trenucima u planski gledala na drugu stranu, tako da nismo imali niti jedan brutaliti, niti jedno isključenje s pravnom zamjene, ništa. „Samo“ 33 obična isključenja.

Suđenje je bilo loše, ali s potpuno istim kriterijem prema obje strane. „Najsmiješniji“ detalj bila je odluka Obradovića da isključi Kunca bez lopte na beku protiv Radua, iako su se obojica potpuno isto ponašala, s razlikom da je Kunac barem jednu ruku držao u zraku. I kad je Obradović sudio isključenje, nakon prigovora Kunca, promijenio je u trenu odluku u obostrano isključenje njih dvojice :smile:. Bilo je bezbroj detalja poput Viskovićevog „otkidanja glave“ Čaglju kad je bek Mladosti ušao na poziciju sidruna, ili očiglednog držanja Powera (i to 4-5 sekundi) da ne može plivati u obranu što je rezultiralo kontrom Mladosti za gol (ako se ne varam za 11:10 2 i nešto minute do kraja). Mogli bi ovako nabraji do sutra brojne detalje.

Iza tog gola Jadran je u sva 3 zadnja napada imao igrača više. Asić je pogriješio (trebao je znati da će mu u tako neizvjesnoj završnici trebati time out u zadnje 2 minute) i zvao time out u prvom kad mu je Ivanovski sudio izbačaj odmah u 5toj sekundi napada koji je krenuo s centra. Visković je već bio u situaciji za realizaciju. Kasnije, je dobio dva u plivanju i jako dobro bi mu došao taj time out. Ipak, večeras izvrsni Delić uspio je 7 sekundi do kraja zabiti za 11:11.

 

Prije osvrta na sami kraj, na peterce gdje su sudačke odluke došle do spomenutog nivoa materijalne povrede pravila, samo mali pregled tijeka utakmice. Mladost je bila ta koja je diktirala rezultat. Vodili su 2:0, 4:2, 5:3, 6:4 i 9:7. Međutim nijednom nisu uspjeli prelomiti i otići na +3. Jadran je stizao na 2:2 pa čak i poveo 7:6 i 10:9. Jadran je zabio čak 10 golova s igračem više (2 kad se isključeni već vraćao) i samo Visković bombom iz faula. Interesantno, faul je bio na nekom drugom igraču koji je bio lijevo od Viskovića, nakon što je čini mi se Miloš gurnuo loptu Visković je pokupio i šutirao i zabio. Nije bio ispred mjesta faula, ali je bio nekoliko metara u stranu. Zanimljivo, kad se recimo Mandić izvije nekoliko desetaka centimetara u stranu tijekom šutiranja iz faula, suci mu u pravilu poništavanju gol i sude krivo izvođenje.

 

I nakon svih tih peripetija, udaranja… Posebno nam je upao u oči Zović koji je često izmjenjivao udarce nogama ispod vode s Ćukom, a tu i tamo s drugima. Jasno, tu je i Krapić koji i inače igra tako da odmah ulovi beka i radi mu tko zna što (šteta što nema podvodnih kamera), a neki kažu da mu je najveća kvaliteta što ima visoku toleranciju na bol pa može puno toga što, naravno, i primi u tim okršajima istrpiti i ostati miran, pa na taj način bek bude prvi koji se počne koprcati i zaradi izbačaj bez lopte. I puno ih je i zaradio večeras na taj način. I dakle, nakon svih tih uzbuđenja došl ose do peteraca. Pucali su redom:

12:11     Butić

12:12     Radu

13:12     Visković

13:13     Ćuk

14:13     Zović

14:14     Petković

15:14     Šetka

15:15     Miloš

15:15     Delić – promašaj do sad možda i najboljeg pojedinca

Uvodi Asić Podruga na gol po prvi put večeras

15:15     Lazić – pogađa u prsa Podruga koji se pomaknuo u svoju desnu stranu i tako propušta donijeti pobjedu

Kreće se u daljnje serije raspucavanja gdje se puca serija po serija, istim redoslijedom kao i u prvih 5 serija.

16:15     Butić

I sad dolazi do kulminacije sudačkih krivih odluka u ovoj utakmici. Radu je bio na redu. Suci su prvo bezpotrebno vraćali i maltretirali Podruga da se vrati na liniju gola (Marceliću su stalno tolerirali da bude malo ispred, samo kad bi otišao pola metra onda bi ga vraćali), a u tom natezanju Radu je izgubio koncentraciju i kad mu je sudac Obradović dao znak da šutira nije šutirao. Podrug je reagirao na znak i tek nakon cca sekunde, kad je Podrug pao Radu šutira praktički na prazan gol. Školski primjer neregularnog izvođenja peterca kojega na opću konsternaciju klupe i vodstva Jadrana, pa i publike, Obradović priznaje za 16:16. Nevjerojatno. Uslijedio je prekid jer su pomoćni treneri Jadrana došli na drugu stranu buniti se na zapisnički stol (zanimljivo, nisu dobili crvene kartone, iako se ne bi smjeli ni dizati s klupe, a kamoli doći na drugu stranu bazena).

 

Taj prekid je potrajao nekoliko minuta što je očito donijelo nervozu u redove Jadranaša jer su iza toga i Visković i Zović dosta loše šutirali i Marcelić im je obojici obranio. Trebali su, da su se toga sjetili, i oni kao Radu čekad nakon sučevog znaka i zabiti u prazan gol kad Marcelić padne, pa da vidimo bi li suci poništili takve golove. Ćuk je promašio između njih, a Petković je na kraju zabio za ulazak Mladosti u finale.

 

Sve u svemu napeto, zanimljivo, neregularno, brutalno… jako puno epiteta bi mogli staviti uz ovu utakmicu. Možda je i ovo put u kojem bi vaterpolo trebao ići. Treneri bi onda trebali raditi isključivo na dvijema stvarima, spremati igru s igračem više/manje i za pomoćnog trenera uzeti nekoga iz UFC-a da pripremi igrače na tuču u vodi.

 

 

Polufinale kupa RH

Jug CO – Mornar BS 20:5 (5:1, 3:2, 6:1, 6:1)

Jadran St – HAVK Mladost            16:17 (11:11) (2:3, 2:3, 3:3, 4:2 – 6:5