Jugu 15.naslov

Samo su tri utakmice bile potrebne da Jug osvoji 15. naslov prvaka Hrvatske, 13. u zadnjih 16 sezona. U zadnjoj još jedna pobjeda na Savi, 14:11 i slavlje na jugu je moglo početi.

 

U ovih posljednjih 16 sezona u kojima su ispustili samo 3 naslova (2008., 2014. i 2015.) Jug je u najmanje njih 11 imao manji, i to značajno, proračun od konkurenta. Nije to dominacija poput Zagreba u rukometu gdje se nisu birala sredstva kako doslovno uništilo ostale klubove. Nije ni ona Dinamova gdje je uz sve ostalo i čitav savez upregnut u stvaranje prednosti pred konkurencijom. To je dominacija u kojoj je Savez stalno bio u rukama ljudi koji su vodili suparnike u tim finalima, to je dominacija u kojoj je Jug stalno u svojoj momčadi imao većinu igrača poniklih u svojoj školi, to je dominacija u kojoj su se konstantno stvarali novi igrači svjetske klase koji su hrvatskom vaterpolu donosili medalje i na reprezentativnom nivou. Svi znamo Boškovića, Markovića, Dobuda, Bušlju, Jokovića, Obradovića, Sukna, Bijača, Macana, Fatovića… svi oni su u spomenutom periodu osvajali te titule i stasali kao vrhunski igrači koji su donijeli mnoge medalje. Bilo je jasno tu još odličnih igrača, bilo je i onih koji su i igrali u ovom periodu, ali su i nešto stariji pa njihov razvoj možemo pripisati nešto ranijem periodu.

Fatović je još uvijek mlad igrač i koji je uz Macana i Jokovića sudjelovao u osvajaju i ovog naslova. Benić nije na gornjoj listi samo stoga što nije dobio davno zasluženu priliku i kroz reprezentaciju pokazati svoju kvalitetu. A oni koji dolaze za iduće godine su Popadić, Kržić, Čulina, Žuvela i Tomasović. Pop je nešto stariji, ali je i golman koji je uz Bijača čekao priliku i ove godine je ugrabio. Sad je Vukojević taj koji uči i čeka svoj trenutak. Tomasović je do 16 godine igrao u Mornara, ali ovaj ključni period će provesti u Jugu.

 

Posebne čestitke na naslovu idu ovim mladim gore spomenutim igračima, kao i Papanastasiou i Merkulovu kojima je to prvi naslov prvaka Hrvatske. I u ovoj trećoj utakmici mnogi od njih su se pokazali i iskazali.

Utakmica se može podijeliti u dva dijela, a neka prekretnica je bila u 21. minuti pri rezultatu 9:7. Nakon toga Jug radi seriju 1:6 i uz još po jedan gol s obje strane na kraju završava 11:14.

Taj prvi dio je se igrao praktički gol za gol. Jug je stalno vodio do 16.minute. Samo jednom dva razlike (2:4). U toj zadnjoj minuti prvog poluvremena Miloš je zabio za prvo vodstvo Mladosti, 7:6. I u trećoj četvrtini Mladost malo bolje počinje i dva puta vodi s dva razlike, ali tada u spomenutoj trećoj minuti treće četvrtine sve se mijenja. Mladost odjednom počinje raditi dosta kardinalnih grešaka. Možda je i Jug pojačao nivo igre. Sve te greške su kažnjavali, i u obrani gdje su oduzimali lopte bez faula na vanjskim pozicijama, i u napadu gdje su jurili u kontre ili koristili pukotine koje su se ukazale.

 

Jug je u početku utakmice prezentirao novu akciju s igračem više koja je u potpunosti iznenadila Mladost, a posebno se Petković mučio u obrani s igračem manje. 5/6 realizacija nakon 13 minuta igre govori u prilog. Osim te nove akcije na lijevoj strani (rotacija lijevog trokuta) odlično su koristili i prepoznavali situacije. Tako je naprimjer Joković zabio gol u 5 sekundi akcije, a da Marcelić nije ni izvadio ruke iz vode prilikom udarca.

S druge strane Petković je u napadu kompenzirao obrambene manjkavosti i zabio 2 lijepa gola. A bolju igru Juga u prvoj četvrtini kompenzirao je i Marcelić koji je obranio 2 zicera (Lozina i Lončar). Lozina je imao 2 odlična šuta, jednoga mu je sudac bezrazložno poništio svirajući izbačaj beku i najavio odličan dan.

 

 

 

 

Imao je Jug i svojih grešaka, pa je tako Kharkov ostao sam na krilu na zonu, Miloš je probio Popadića nakon tranzicije dosta iskosa itd… zato je Mladost i okrenula momentum utakmice i povela čak 2 razlike u početku treće četvrtine. Nisu imali razloga prepasti se pobjede, nisu imali pritisak, stoga ipak dojam da je Jug malo digao nivo igre i koncentracije i prisilio Mladost na individalne greške koje su iskusno kažnjavali. U tom periodu utakmice treba istaknuti i veliku minutažu Kržića koji se istaknuo sa najmanje 3-4 odlična dodavanja. U tom zadnjem periodu gol iz polukontre Merkulova (Papanastasiou oduzeo loptu na vanjskoj poziciji), pa Papanastasiou u kontri 1 na 0, pa Fatović odlično upivao i stekao pola dužine tijela prednosti što mu je bilo dovoljno za gol i na kraju Lozina u još jednoj kontri 1 na 0. Mladost je pukla na kraju.

 

Jasno, osim u uvodu nabrojanih treba čestitati i svima ostalima na naslovu, Lončaru, Lozini te kapetanu Garciji koji je po prvi put u toj ulozi uzeo naslov prvaka Hrvatske. Lozina je najavio odličnu utakmica u prvoj četvrtini a do kraja je imao čak 6 zarađenih igrača više. Izrastao je u Jugovu snagu kroz ove dvije sezone i za sidruna je također još poprilično mlad.

Joković je zabio 3 gola i s potpunim pravom uzeo titulu najboljeg igrača finalne serije. Zabijao je kad je to najviše trebalo. Tako i u ovoj utakmici za 10:11 i povratak vodstva nakon 10 minuta. I to iz jako teške situacije. Popadić mu je puhao za vratom i tek možda dva gola u ovoj utakmici ga stavljaju na drugo mjesto u poretku za titulom MVP-a.

Posebno bi trebalo pohvaliti Benića koji je odigrao još jednu impresivnu utakmicu. On je toliko šuterski opasan da protivnički treneri moraju o njemu povesti posebno računa. Dvije golčine s igračem više s lijevog vanjskog i lijepotica utakmice na zonu. Uz sve to i puno bekovskih zadataka gdje između ostaloga isitičemo blok na šut Ćuka dok se borio s Raduom na dva metra.

 

 

 

 

Kod Mladost kao i cijelu sezonu, Cosmin Radu oduševljava. S 37 (i po) godina igrat na ovom nivou na ovaj način  i to sve utakmice u sezoni, svaka čast je premalo za napisat. 9 zarađenih izbačaja. 3 u prvoj četvrtini, pa su ga u iduće dvije dobro kontrolirali sa po jednim u svakoj, a onda u zadnjih 8 minuta opet je skupio snage i kad su svi ostali mladostaši pali on je zaradio još 4 prilike s igračem više, ali nije bilo realizacije (samo 1/4).

Jug je tako uz dvije pobjede na Savi došao do naslova prvaka države. Sada je na 15, a Mladost je ostala na 10 naslova. To što su nakon 13 godina uspjeli osvojiti prednost domaćeg bazena za play off nije im pomoglo. Ukupni omjer ova dva kluba u ovoj sezoni je 7 1 2 u korist Juga.

 

3. utakmica finala PH

HAVK Mladost – Jug Croatia osiguranje                  11:14 (3:4, 4:2, 3:5, 1:3)

Ukupni rezultat finala: Mla – Jug 0:3

Suci: Bianco i Castagnola (Ita)

Mla: Marcelić (12), Radu, Miloš 3, Čagalj, Ćuk 1, Petković 3, Anzulović, Lazić 1, L. Bajić, Biljaka, Buljubašić 2, Kharkov 1, Sučić, Herceg. Trener: Zoran Bajić.

Jug: Popadić (6), Macan, Fatović 1, Lončar 1, Joković 3, Garcia, Lozina 1, Merkulov 1, Kržić, Žuvela 2, Benić 3, Papanastasiou 2, Vukojević, Tomasović. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Igrač više: Mla (2/4+2/3+2/2+1/4)= 7/13 (54%); Jug (3/3+2/5+3/4+-)= 8/12 (67%)

Obrane: Marcelić (4/8+3/5+1/6+4/7)= 12/26 (46%); Popadić (1/4+2/6+0/3+3/4)= 6/17 (35%)

Zarađeni igrač više:

Mla:

Radu 9iv

Herceg 3iv

Jug

Lozina 6iv

Lončar 4iv

Fatović 2iv