Kad si bila ti Beba malena zvali su te svi Štampalija, Štampalija

U jednom segmentu vaterpolskih pravila nalazi se i rečenica: „Suci ne smiju pretpostavljati stvarne događaje, ali moraju tumačiti ono što je uočeno na način kako najbolje znaju.“ Dragan Štampalija je vaterpolski sudac. Barem se smatra za takvog. Još k tome gotovo uvijek sudi utakmice prije Mladosti i Juga, a danas Primorja i Juga, a tu i tamo „teža gostovanja“ Mladost poput onih lani u Splitu protiv Jadrana i Mornara.

 

U stvarnosti Štampalija nije vaterpolski sudac jer da bi se nekoga zvalo sucem on mora biti iznimno pošten, pravedan i odgovoran u poslu kojeg obavlja. Onaj koji do najmanjeg detalja poznaje pravila igre i kako ih primjenjivati u praksi. Općenito sudac u bilo kojoj branši bi trebao biti moralna vertikala, bez iti jedne mrlje. Naravno, ne misleći na privatni već profesionalni život. Doma, što se toga tiče, slobodno smije tući supružnika poput nekih drugih vaterpolskih djelatnika.

Osim toga, onaj kojemu se povjeravaju najteže i najvažnije utakmice bi trebao biti najbolji među tom probranom skupinom ljudi. Jasno, to ne isključuje povremene nenamjerne pogreške u sportskom suđenju jer ipak se tu često odluke donose u djeliću sekunde. Ali to i čini razliku kvalitetnog od manje kvalitetnog suca. I za kraj ovog općenitog dijela, nemjerljivo je lakše biti vrhunski sudac nego isti takav igrač ili trener. Odnosno nemjerljivo je lakše donijeti pravednu sudačku odluku nego zabiti gol ili osmisliti akciju za taj isti gol.

Vjerojatno se podrazumijeva, ali zanimljivo je da nigdje u pravilima nema rečenice da suci moraju donosi odluke u skladu s vaterpolskim pravilima. Ali možda to i objašnjava neke stvari.

 

Vratimo se na jučerašnju utakmicu. Nakon onakvog poraza nisam ni ja htio u neposrednom osvrtu na utakmicu napisati niti riječ o sucu, ali baš zato što je završilo tako kako je završilo, treba se istaknuti i njegova jučerašnja uloga. Posebno jer je nevjerojatno da se takve stvari ponavljaju i ponavljaju i ponavljaju. I uvijek od istih ili sličnih likova. Početak utakmice predstavljanje igrača, pa sudaca i čita se ime Dragana Štampalije. I već, kao i mnogo puta unaprijed znam(o) kakvih će odluka biti na to utakmici.

Svaku utakmicu koju je dotični sudio Jugu zadnjih valjda najmanje 10 godina, uvijek je imao bar 3-4 kardinale greške na račun Juga. Tako je bilo i sinoć, o čemu nešto niže. Ali još više od toga što svaki iole površni poznavatelj vaterpola može zamijetiti, boli činjenica da on ima različit kriterij. 3-4 kardinalne greške bi uvijek radije prihvatio nego konstantno različit kriterij kroz utakmicu.

Prvu četvrtinu sudio je Jugu u napadu na dva metra, a drugu Primorju. Totalno različit kriterij odlučivanja kad je jahanje po sidrunu za isključenje, a kad je to dobra igra beka. Tako nakon uplivavanja Janovića na drugu stativu i primanja lopte na ruku i spuštanja iste na vodu nakon što ga je netko od igrača Primorja poklopio po leđima nema peterca. Za dobiti isključenje zbog konjarenja na Dobudu treba proći najmanje 30 sekundi takve igre Buljubašića. Pa tek kad Jug izbori novi napad kornerom onda Buljo ode vani jer jednostavno drugačiji ne zna i ne može čuvati Dobuda. Kada Denes Varga poteže za glavu Šutala koji s njime uđe na dva metra također nema isključenja.

S druge strane Bošković lagani faul nad Muslimom koji ima loptu koji čak i nije baš na poziciji dva metra ispred gola, nego više ukuso, van okvira gola, prema desnom krilu, odmah izbačaj.

I da po tko zna koji put utvrdimo gradivo da je Dobud bar duplo bolji od Radua kao sidrun, a Bušlje bar 5 puta od Bulja kao bek. Tako je bilo i sinoć u prvom poluvremenu. Ali Dobud mora istrpjeti 4 puta više udaraca da bi dobio izbačaj toliko lošijeg beka.

Druga četvrtina promjena sudaca pa je sad Štampa Jugu u obrani na 2 metra. Sada njegov kriterij najbolje oslikava situacija kada je Muslim ušao s Tihom na dva metra, i iako je Tiho stao ispred i dobro držao poziciju, u 3. sekundi njihovog duela, i 5. sekundi napada izbačaj bez lopte sudi taj isti Štampalija. To je taj kriterij koji užasno smeta. I zato na kraju utakmice Dobud kao i ostali koji ulaze kao drugi sidruni s Jugove strane budu osjetno umorniji od Radua, Muslima i primjerice Obradovića.

A što je jasno i igrači su svjesni te razlike u kvaliteti igrača na tim pozicijama, pa stoga Primorje često već u 15. sekundi napada šutira sa 7 metara, dok Jug stalno pokušava proigrati Dobuda. Unatoč takvom kriteriju Štampalije. A s druge strane Margeta, poprilično pošten, i u svjetskim razmjerima dobar sudac, ima potpuno drugačiji kriteriji suđenja (ne svojom krivonjom, ali neusklađen sa partnerom sa druge strane bazena). Ali i njemu se sinoć omakla poveća pogreška kontra Juga kad je sudio izbačaj beka iako je dodavnje prema sidrunu bilo potpuno neprecizno (lopta se zbog pliske odbila na više od 2 metra od sidruna). Jasno, na kraju je bilo dosta kompenzirajućih odluka u korist Juga, na 5, 6 i 7 razlike.

Ipak ni ta razlika kriterija Štampaliji nije dovoljna, nego on još na to nadoda one 3-4 kardinalne greške. Priznao je gol Primorja koji to nije bio. I to je toliko brzo sudio da je to nevjerojatno. Mislim da je jedan od Vargi šutirao s igračem više i pogodio stativu, od koje se lopta odbila na crtu. A Štampalija istu sekundu sudi gol. Nije pričekao niti malo, nije čak bio niti postavljen da može vidjeti je li ili nije gol. Jer sudac stoji na liniji dva metra i inače u ovakvim situacijama brzo se pomakne na liniju gola kako bi bolje vidio, ali Štampa to nije niti pokušao nego je odmah sudio nepostojeći gol. Iako su pravila jasna da lopta cijelim obujmom mora prijeći liniju između stativa. Dakle, sve i da je bio gol, a nije, Štampalija je u ovom slučaju mogao to samo pretpostaviti što po rečenici iz uvoda ne smije raditi kad donosi odluke.

Kasnije, kad je bilo 4 razlike nije uspio vidjeti da igrač Primorja drži lijevu ruku u bloku, a onda desnom presijeca dodavanje prema Dobudu. Pravila o držanju obje ruke u isto vrijeme u zraku su vrlo jasna – peterac ako je unutar 5 metara, ili izbačaj ako se to dogodilo izvan te linije. Jasno, da je Štampalija to propustio vidjeti.

 

https://www.youtube.com/watch?v=_yIsix5MbIk

 

I kako se to uvijek ponavlja, puno je veći problem u onome tko uporno delegira Štampaliju, a vjerujem i instruira da sudi kako sudi. Taj isti, Milivoj Bebić zvani Beba (a može i Naputničar) nije propustio niti sebe delegirati kao supervizora ove utakmice. Iako nikome normalnome nije jasno što bi taj pored živog delegata (sinoć Brguljan) trebao raditi na utakmici. Osim jasno uzeti dnevnicu.

Vjerujem da je Beba još pomalo ljut što je Jug predložio da nova regionalna liga bude vođenja od nekih novih ljudi. Valjda svoju ljutnju neće iskaliti i na još kakav puno bolniji način.

 

Na kraju ću još spomenuti kako je danas veliki broj ljudi, i to onih koji inače ne prate odnosno ne komentiraju Juga i vaterpolo, pitao što se to dogodilo jučer. Brojni Dubrovčani iz Zagreba koji inače nikad, ili su to radili prije 10-15 godina zadnji put, ne govore o Jugu su zvali prijatelje, braću i rođake pitati što se jučer dogodilo. Nikad nisam doživio da toliko žena priča i pita o nekoj Jugovoj utakmici. Svi su u nevjerici tražili odgovore, zato je i odlična reakcija – vjerujem da su ljude iz kluba, pa i samog predsjednika Jakobušića još i više kontaktirali nego nas ostale koji nismo u klubu – koju smo imali prilike pročitati danas na jug.hr-u:

„- Nisam razočaran, nego tužan. Iako ove sezone igramo dobro, atmosfera je odlična u Klubu, ekipa je srčana, činjenica je da smo sinoć podbacili u bazenu. Problem je ovoliko izgubit bilo gdje i od bilo koga, a kad se to još dogodi u Gružu, uz podršku naših navijača, onda… osramotili smo sebe, klub i sve one koji su uz Juga. Iz moje perspektive, neke stvari su sada jasnije. Klub kakav želimo ne trpi prosječnost u radu i zalaganju. U ime kluba ispričavam se svima onima koji se osjećaju ovako prazno. Čestitam Primorju na vrhunskom pristupu, ponašanju i igri, a posebno treneru Ivanu Asiću. Izgubljena utakmica će biti poraz, samo ako ne izvučemo iz ovoga pouku, i ne vratimo onaj pravi jugaški pristup i igru. Osim pristupa i zalaganja bit će nam potrebna i dalje podrška s tribina, ali i ne samo s tribina. Pozivam sve da ne posustanu u pomaganju i navijanju za Juga. Igrači i Klub će sigurno to znati cijeniti i vratiti na pravi način – riječi su predsjednika Jug Croatia osiguranja Lukše Jakobušića.“

 

Siguran sam, točnije nadam se da će novi predsjednik koji je u ovo malo vremena napravio puno dobrih stvari – nakon dugo vremena vidim neku svjetlu točku među vaterpolskim djelatnicima – uspjeti riješiti problem koji Jug ima s ovim i sličnim likovima koji sebe nazivaju sucima, supervizorima i direktorima lige.

 

p.s. Na suđenje Štapalije bunili su se Primorjaši kad su se prije par godina s Mladosti borili ko će doći Jugu u finale PH. Bunili su se Mornarevci kad ih je pokrao protiv Mladosti prošle godine, bunili su se Jugaši kad su igrali prije protiv Mladosti, zadnje vrijeme protiv Primorja. Čak i netko ko nije u vaterpolu može primijetiti jednu konstantu koja se veže uz njegovo ime. Svi osim Bebe.

Jedan komentar na “Kad si bila ti Beba malena zvali su te svi Štampalija, Štampalija”

  1. Nažalost vaterpolo se već godinama i to ne samo u Hrvatskoj igra zbog službenih osoba a ne zbog publike, klubova, igrača.

    Likovi o kojima je ovdje riječ (i mnogi drugi) samo su proizvod sistema, što je njima bolje to je vaterpolu gore.

    A Lukši sve pohvale i puna podrška.