Kadeti Juga prvaci Hrvatske

 

Prošli vikend u Šibeniku kadeti Juga, dječaci rođeni 2000. godine i mlađi, osvojili su naslov prvaka Hrvatske. U finalu su pregazili domaći Šibenik sa 12:5, kojega su dobili i na startu natjecanja u grupi, sa 5 razlike. U prvoj postavi trenera Mara Pulića igrali su golman Vukojević, centar Farčić, bek Pejić, lijevo Brailo i Kržić, desno Vidosavljević i Lončarić (ili Dadić). I svi ostali igrači: Ivaniš, Balić, Bego, Erdelez, Ucović, Cukrov, Crnčević te Čulina (rotirano je tijekom turnira 16 igrača) imali su zapaženu minutažu, te pridonijeli ovom zlatu.

 

Osim igrača i trenera u Šibeniku je cijelo vrijeme ovu zlatnu Jugovu generaciju pratila grupa roditelja. Bodrenje je pojačao i predsjednik kluba na finalnoj utakmici. Sigurno mu je bar malo melema leglo na ranu nakon subotnje utakmice u Gružu. A i imao je prilike svjedočiti uživo kako se sustavno uništava hrvatski vaterpolo. Pritom mislim na sramotno suđenje dvojca Franulović – Rebić koji se i na djeci do 14 godina dolaze iživljavati. Bio je na tribinama i izvršni direktor saveza Perica Bukić koji je na idealnoj poziciji moći da nešto i napravi po ovom pitanju. Ali poput Ines, koja se ne da godinama, drugačijim pokretima i navikama, tako se ni Perici ne da, godinama.

 

Jug je znači već u skupini dobio Šibenika 5 razlike, a u finalu 7 unatoč tome što je Šibenik u prve dvije četvrtine imao 3 peterca (jednoga je Vukojević obranio), a nešto kasnije Franulović sudi brutaliti Brailu – dakle Šibenik je 4 minute s igračem više. Ali u tom periodu ne zabijaju niti jednom, dok jugaši postižu 2 gola?! Poslije drugog, mladi jugaši se vesele na što sudac Franulović prilazi pomoćnom treneru Juga Jošku Turku i kaže mu da smiri ekipu. Prethodno su Pulića isključili.

Također, jasno je ko dan, da je za najboljeg igrača turnira proglašen igrač Šibenika Luka Bajić, a ne netko od Jugaša koji su njegovu momčad u dvije utakmice, na njegovom bazenu, kombinirano dobili 12 (slovima: dvanaest) razlike. A nije se baš igralo 850 utakmica na osnovu kojih se donijela ta odluka, nego samo 5 (znači ove dvije međusobne čine 40%). Odličan je bio i golman Vukojević koji je u finalu primio 2 gola iz peteraca, jedan nakon što je blok promijenio smjer lopte te dva na samom kraju kad je već slavio zlato. Međutim ni on nije bio po ukusu onih koji su birali, to priznanje je odnio Kaj Jereb iz Primorja.

Jug je u 5 utakmica upisao 5 pobjeda. A Šibenik, Mladost, Primorje i Mornar (2 u borbi od 5-8 mjesta) po 3. Sve njih je Jug dobio osim Primorja s kojim se nije sastao. Dominantno od početka do kraja uz fantastično ponašanje u bazenu bez obzira na odluke sudaca koji su ih mogle izbaciti iz takta. Svaka čast momcima koji uz puno, puno rada imaju priliku postati nova velika Jugova generacija.

Generacija 2000. (nekoć) znana i po nadimku „Indijanci mliječnih zuba“ tako nastavlja s osvajanjima turnira. Te je donijela i promjenu na čelu poretka za Trofej Nardelli:

1. Jug CO 57

2. Mladost 49

3. Mornar 46

4. Šibenik 46