Mađari ozvučili suce

Jučer smo pisali o suđenju u finalnoj utakmicu prvenstva kadeta, a i svi znamo da je to i inače „rak rana“ vaterpola. Jasno, ne samo u nas, nego i općenito, a glava jasno uvijek smrdi od glave. Uostalom, mislim da je Lonzi i njegovi naputci prije Final4-a Lige prvaka vjerojatno uzor i našem „naputničaru“. Mijenjala su se neka pravila, raspravljalo se o tome što treba promijeniti kako bi vaterpolo bio gledljiviji i zanimljiviji. Ali osnovni problem nije hoće li u pravilima pisati je li korner kad lopta izađe od bloka igrača ili kad je golman zadnji dodirne, osnovni i glavni problem je to što suci ne poštuju postojeća pravila, te što nemaju ujednačene kriterije niti u jednoj, a kamoli od utakmice do utakmice. Zato im i trebaju naputci.

 

Netko tko se iskreno brine i želi bolje vaterpolu trebao bi danonoćno razmišljati kako riješiti taj problem, posebice ako je plaćen da radi u vaterpolu. A ne da gleda kako se djeca od malih nogu uče na sudačke marifetluke (nije to ništa novo), ili da za derbi delegira suca koji je u prethodnom napravio 5 kardinalnih grešaka, uz more onih sitnih. I to radi godinama.

 

Osim našeg negativnog, imamo i svijetli primjer promišljanja o ovoj temi o kojem nam je prije 4 dana pisao Tonči Ančić, bivši igrač i trener:

 

Na prijateljskoj utakmici Mađarska – SAD održanoj prije mjesec i po dana po prvi puta je primijenjeno ozvučenje sudaca u vaterpolu po uzoru na američki nogomet. S obzirom da sam uživo gledao utakmicu želio sam podijeliti dojmove vezane za ovu veliku novinu.

Dakle, ideja je potekla od Gergely Istvána i cilj svega je poboljšati kvalitetu suđenja, te publiku što više zainteresirati za same utakmice. Samim time i privući više gledatelja na tribine. Svjedoci smo svakodnevno da su bazeni poluprazni te da se utakmice igraju pred širom rodbinom, curama igrača i par prijatelja…

Gergely István, nakon kratkog istraživanja, je došao do zaključka da je velikom broju publike koja dolazi na utakmice nerazumljiv sami tijek susreta tj. stvari koje se događaju u bazenu, a posebno što suci dosuđuju. Ovo sa sucima je ponekad nerazumljivo i za ljude koji poznaju vaterpolo pravila i prate vaterpolo dugi niz godina. Istraživanje je pokazalo da većina ljudi koji su došli po prvi put na vaterpolo utakmicu nisu ništa razumjeli u tom razmjeru da ih se skoro 80% ne vrati više nikad na tribine bazena. Onu drugu skupinu koja se „razumije“ u vaterpolo sudačke odluke ponekad toliko iznerviraju ili izbezume da više ne znaju što se događa u bazenu.

Razmišljajući kako riješiti ova dva goruća problema Mađari su došli na ideju ozvučenja sudaca. Cilj svega je što transparentnije suđenje, te približiti sudačke odluke običnom gledatelju, kako bi mu utakmica bila razumljiva za gledanje.

 

Po prvi puta sustav ozvučenja sudaca se dakle primijenio na prijateljskoj utakmici između Mađarske i Američke reprezentacije 4 veljače 2014. Suci su bili Vogel Gábor i Székely Balázs. Sustav je zamišljen tako da su oba suca opremljena mikrofonima i povezani sa stručnom osobom koja sjedi na zapisničkom stolu. Suci svoje odluke moraju komentirati i putem mikrofona javljaju na zapisnički stol, pa ih stručni komentator putem javnog razglasa obrazloži publici. U samo par riječi kako bi svima bilo jasno što se dogodilo i što je suđeno.

Primjerice u trećoj četvrtini Mađarska je bila s igračem više. Igrač iz vanjske linije je zapucao i dao gol, a sudac koji je bio na liniji od 2 metra je umjesto da dosudi centar (prizna gol) dosudio je kontrafaul. Skoro nikome nije bilo jasno što se dogodilo (često je teško i popratiti sve detalje koji se događaju tamo gdje nije lopta) dok stručni komentator nakon 2-3 sec. nije objavio da je dosuđeno ometanje tj. držanje golmana od bijelog igrača s tim i tim brojem, iz prve linije.

Bilo je naravno i jednostavnijih situacija kada je npr. objašnjeno nakon kontrafaula u napadu od strane centra da je dosuđeno odgurivanje centra s dvije ruke od obrambenog igrača u trenutku kada je primao loptu…

U ovoj utakmici stručni komentator je bio Petrovics Mátyás (bivši trener muške ekipe UTE-a i ženske reprezentacije Mađarske, a sadašnji trener ženske ekipe BVSC-a).

 

Nakon utakmice kometare su dali idejni začetnih ove inovacije, te suci.

Gergely Istvan:

„Utakmica je suđena skoro perfektno. Nije bilo famozne kompenzacije jer su suci pod povećalom i svaku svoju odluku su odmah trebali objasniti tako da nije bilo prostora za svakojake sudačke pogreške.“

 

Suci Vogel Gábor i Székely Balázs rekli su da im se bilo puno teže pripremiti za utakmicu jer je potrebno sada biti još više koncentriran na više stvari, ali i da je bilo u nekim situacijama puno lakše jer su i suci međusobnom komunikacijom mogli bolje surađivati.

 

Fotogaleriju sa ove utakmice možete naći na linku: http://vlv.hu/gallery/1675/magyarorszag-usa-vlv-kepek-2014-02-04#prettyPhoto