Kreće 4. izdanje Jadranske lige

4. izdanje Jadranske lige donosi ponovno 13 sudionika. Međutim, po prvi put imamo jedan talijanski klub, i to Pro Recco. Cattaro je odustao od natjecanja zbog nedostatka financijskih sredstava. Jedno vrijeme postojala je opcija ulaska Partizana u ligu, ali je crnogorski savez spustio rampu na njihov ulazak. Sporna je neplaćena odšteta da prelazak Andrije Prlainovića iz Jadrana, i Dušana Mandića iz Primorca u Partizan. S druge strane Beograđani kažu da je njima ugovor istekao (odnosno da ga Mandić nije ni imao) i da nemaju namjeru plaćati bilo kakvu odštetu. Kako smo iz neslužbenih izvora doznali Pro Recco je ulazak platio 150.000 eura plus troškove puta svih ekipa na gostovanje u Italiju. A Partizan je navodno pristao platiti 30.000 eura plus troškove.

Biti će zanimljivo vidjeti koliko će od tih eura doć do klubova. Nigdje se ništane spominje o nekakvom nagradnom fondu. Spominjalo se se da će Pro Recco srediti i nekakve sponzore, a liga se i dalje zove Triglav Jadranska liga što je lani donijelo 100.000 eura. Izgleda da će dnevnice sudaca, delagata i supervizora skočiti, ako već ništa od tih novaca neće doći do klubova i igrača. To je već standardno za vaterpolo svijet.

Također je očigledno da će Pro Recco u ovom natjecanju nastupiti sa svim svojim strancima što je nebulozno. Nakon što su prva tri izdanja osvajali Jadran HN, posljednja dva, i Jug prvo, uz to da su ta dva kluba bila drugoplasirani kad nisu osvojili, ove godine je Pro Recco glavni favorit za naslov. Dobili smo novi sustav natjecanja. Prvo se igra 13 kola po jednostrukom liga sustavu, a onda se liga dijeli na dva dijela. Prvih 6 ekipa razigrava, tj. odigrava uzvratne utakmice (dakle ako je Jug u prvom dijelu lige bio domaćin Pro Reccu, sada će igrati u Italiji) i nakon tih dodatnih 5 kola, dobit ćemo 4 ekipe za Final4. Novost je i to da se poredak za play off PH gleda poredak nakon ovih 18 kola, dakle bez Final4-a. Preostalih 7 ekipa će odigrati 7 kola u kojem će se dobiti poredak 7 – 13. mjesta.

 

Favoriti, pa gotovo i sigurni sudionici Final4-a su Pro Recco, Jug i Primorje. Za još 3 mjesta u prvih 6 najprije se može očekivati Mladost, Budvu i Jadran HN. Primorac je najviše promijenio ekipu, u odnosu na početak prošle JVL nema niti jednog igrača od udarne 13-orke. Ipak, kroz sezonu smo upaznali neke od njihovih mlađih igrača, a posebice se ističu sidrun Murišić, golman Kralj, a novi kapetan je Marko Gopčević. Na posudbu je stigao Bojan Car iz Primorja i on je jedni igrač kojem godina rođenja ne počinje sa 199. Trener Perović je postao izbornik Crne Gore, a njegovu poziciju preuzeo je dosadašnji pomošnih Vido Lompar.

Druga ekipa koja je najviše mjenjala je Mladost. Čak je 8 novih u prvih 14. A iz prikrajka vreba i Perica Bukić. Stigli su Radu i Mallarach od pojačanja, ostao je Udovičić, tu su i Pavić, Hinić i prvih 7 ne izgleda loše, dapače. Vidjeti ćemo koliko će izdržati i koliko će trener Kobeščak uspjevati odmoriti udarne igrače u važnijim utakmicama.

Sutra se igra prvo kolo u kojem igraju:

Pro Recco – Jadran HN
Primorac – Medveščak
Jug CO – OVK POŠK
Mladost – Šibenik
Budva – Jadran St
Mornar BS – Koper
Primorje EB slobodno

Odmah u prvom kolu derbi prvih favorita Pro Recca i dvostrukih branitelja Jadrana HN. Međutim dva najbolja igrača Jadrana, Zloković i Ivović, su još prije godina dana otišla baš u Recco, a ove godine je i treći, Janović prešao u Juga. Ostali su Šćepanović, Gojković i Premuš. S time da je Gojković tek prije 7 dana stigao s Malte gdje je igrao tamošnje prvenstvo. Otišla su i oba Filipovića, Kalinić, Kovačić i Crepulja, a trener Tucak je na posudbu dobio 2 riječka igrača Beltramea i Krizmana. Stigao je i mladi sidrun Nikola Tomašević. Očekuje se daljni napredak mladih domaćih igrača Subotića, Latinovića i Tešanovića, a možda i još koji novi zabljesne.

Primorac dočekuje Medveščak i odmah ćemo znati koliko će njihova mladost moći ove godine u ovoj ligi. Imaju još nekoliko laganijih utakmica u prvim kolima (Jadran St, ŠIBENIK, POŠK) pa bi mogli krenuti dobro u ligu.

Koper je isto promjenio nekoliko ključnih igrača, Vukičević, Burburan, Nastran i Računica pa će gostovanje kod Mornara odmah pokazati kakva im je nova ekipa.

Očekuje nas 13 kola do 10. prosinca i pauze od skoro puna 2 mjeseca u kojem će igrači nastupati za reprezentacije na EP-u. Rasplet lige, drugi dio plus Final4 bit će u veljači i ožujku.