Kreće finale

 

Po prvi put u povijesti Primorje u finalnu seriju za naslov hrvatskog prvaka ulazi kao favorit. Prva od 5 mogućih utakmica igra se sutra (subota) u Rijeci u 1800. Donosimo vam najavu sa klupskih stranica:

 

 

Riki Kužnin sa jug.hr piše:

Najbolji mogući svjetski vaterpolo. To je najjednostavnija definicija onoga što ćemo gledati u finalnim ogledima Juga i Primorja. Prva utakmica finalne serije doigravanja za prvaka Hrvatske igra se u subotu, 4. svibnja s početkom u 18,00 sati. Dubrovačka momčad na put kreće u petak, ranim jutarnjim avionom.

Došlo je vrijeme kada više nema vremena za priču. Svaka sljedeća utakmica može donijeti ili odnijeti trofej, i to ne bilo koji trofej… Sada se igra za prvaka Hrvatske, igra se za sudjelovanje u Ligi prvaka bez dodatnih kvalifikacija u sljedećoj sezoni, za prestiž…

Nažalost, jedina prava konstanta tijekom sezone je vratar marko Bijač. Njegova kvaliteta i mirnoća uljeva samopouzdanje kada je obrana u pitanju. No, kako je u pitanju momčadski sport, pobjednik si samo ako zabiješ gol više od protivnika. Stoga će Jugovi topnici, ako žele pobijediti, napokon morati preuzeti odgovornost i pronaći način kako iskoristiti igru Nikše Dobuda. Jugov centar je u stanju približiti našu vanjsku liniju protivničkim vratima. Tada bi trebalo biti lakše probiti odličnog Frana Vićana.

No, baš kao što Marko Bijač ne može pobijediti Primorje, tako ni Frano Vićan ne može pobijediti Juga. Odavno smo naučili lekciju od Mara Balića, vratari su tu da zaustave propuste obrane. Gdje je Jugova prednost? Odnosi centar – bek su definitivno na našoj strani.

Čitali smo kako se se Riječani bunili na omjere isključenja u prethodnim utakmicama. A što bi trebalo? Otkinut glavu Dobudu koji sve bekove Primorja drži na liniji dva metra… Ili možda svirati isključenja Krapiću i Paškvalinu čija se pozicija protiv Bušlje i Ivovića uglavnom kreće oko linije 5 metara.

Omjer isključenja je bio baš onakav kakva je realna slika igre u plivalištu. Drugi je par rukava što mi to nismo znali iskoristiti i što su pojedinci u prethodnim utakmicama bili debelo ispod svoje razine. Sada će oči cjelokupne sportske javnosti biti uperene u njih i zaista je došlo vrijeme da pokažu koliko usitinu vrijede.

Svaki navijač, igrač, djelatnik Juga, svatko kome je stalo do Juga sebi postavlja jedno pitanje. Je li Primorje ove godine uistinu jače? Nije! Iza ovog odgovora stojimo bez obzira na sve. Do sada su imali više želje i gladi za trofejima i na tome im čestitamo. Baš kao što ćemo im čestitati ako u finalnoj seriji pokažu isto. No, ako naši mladići od prve sekunde (ne od treće četvrtine) u plivalište skoče željni momčadskog (ne pojedinačnog!) dokazivanja s druge strane može biti bilo tko.

I još nešto… Došlo je vrijeme da se i nama neki udarac od bloka odbije u gol. Samo treba vjerovati!

 

 

Riječani na svojoj stranici vaterpolo-primorje.hr donose:

 

Bliži se subota i početak finalne serije Prvenstva Hrvatske koji će vidjeti suprostavljene trenutno dvije najjače momčadi na svijetu Primorje EB i Jug CO.

Susret je na rasporedu u 18,00 sati a sretnici koji su na vrijeme kupili ulaznice moći će uživo pratiti najveći vaterpolo spektakl današnjice.

– Ovo nam je velika prilika za uzeti još jedan naslov. Nikad nismo bili domaćini na otvaranju finalne serije Prvenstva Hrvatske i tu ćemo prednost probati iskoristiti. Jedna utakmica više na domaćem terenu u susretima gdje nastupaju svjetske momčadi, to jako puno znači – kazao je Riječanin Ivan Krapić, najomiljeniji igrač Primorja po glasovima navijača, odnosno prvo pravo „Primorjaško srce“.

Za spektakl na Kantridi se uvijek traži karta više, a ovaj put bazen bi mogao biti premalen da zadovolji glad naših navijača za ovako atraktivnim utakmicama.

– Uvijek nešto bolje igramo pred našim navijačima, oni su nam uvijek prevaga.

Riječani vole vaterpolo, a volio bih kada bi bazen u subotu bio pun do posljednjeg mjesta.

Što se tiče samog susreta protiv Juga, sigurno je da nam neće biti lako. No neće biti ni njima – zaključio je centar Primorja Ivan Krapić.

Ritam „utakmica kod kuće – utakmica u gostima“ ide u korist riječkoj momčadi koja je ove sezone upisala tek jedan poraz i koja je osvojila naslov Kupa i Triglav Jadranske lige.

– Svakako da smo zaslužili odigrati prvu utakmicu kod kuće – rekao je riječki Splićanin Anđelo Šetka i dodao:

– Imali smo stvarno odličnu sezonu. Mislim da smo zavrijedili da prvu utakmicu odigramo pred punom Kantridom. Za pobjedu će nam pomoći naša vjerna publika, oni su uvijek naš igrač više. Želimo im se pobjedom zahvaliti od srca – kazao je Anđelo čije su veliko srce prepoznali i navijači budući je Splićanin jedan od miljenika riječke publike i treći na listi za izbor Primorjaško srce.

Primorje je protiv Juga ove sezone igralo pet puta, i četiri puta pobijedilo, što je rijetko viđen uspjeh.

– Za pobjedu moramo jednostavno nametnuti našu igru, brzu i pokretnu s jakom obranom na čijem je čelu Frano Vićan. Ne smijemo dopustiti Dubrovčanima „keč“, naša lepršavost u napadu i obrani treba doći do izražaja, što smo pokazali u našim prethodnim susretima i što nam je dalo rezultata. Ipak, svaka utakmica je priča za sebe, i treba razmišljati na taj način. Trebamo smanjiti pogreške, ne primati lagane pogotke. Drugim riječima, treba praktički igrati šah protiv Dubrovčana – zaključio je napadač Primorja Anđelo Šetka.