BVK Crvena Zvezda – A-HID Szeged Beton 10:11

Kao što se i očekivalo, najneizvjesnija utakmica četvrtfinala ovogodišnje lige šampiona. Iako je Zvezda imala dva gola prednosti pred revanš na domaćem bazenu, svima je bilo jasno da Szeged nije protivnik kome dostizanje ovoga minusa predstavlja problem. Zapravo su beograđani bili, ispostavilo se, pod velikim opterećenjem, jer je tek nekoliko njihovih igrača ikada imalo prilike igrat ovako važne utakmice. Samo 3 dana ranije igrali su i prvi meč finala domaćeg play offa, kada su nakon 2 produžetka uspjeli savladati Radnički u vrlo nervoznoj završnici. Dodatna nevolja po domaće je bio i izbačaj sa pravom zamjene, koji je dobio Rađen, već polovicom prve četvrtine. No, oni od kojih se najviše i očekuje (Prlainović i Pijetlović) pružili su svoj maksimum, te uz pomoć braće Rašovića i Vapenskog, stigli do istorijskog uspjeha za ovaj beogradski klub, čak i uz nešto slabiju igru od one koju ovaj tim realno može odigrat. Iskusni tim Szegeda propustio je svoju šansu uprkos sasvim solidnoj partiji, čini se, ne pokazavši jedino dovoljno žara i želje za pobjedom (sa dovoljnom razlikom), te čak ni nakon svršetka utakmice gosti nisu delovali razočarano.

Od samoga početka se moglo naslutiti da će se ova utakmica razlikovati od one prve, gosti su morali jurit zaostatak i igrati napadački, no, i domaći prihvataju igru bez kalkulacija, te gledamo meč u kojem se obrane očito slabije snalaze. Szeged odmah dolazi u vodstvo golom Kunca sa srednjeg, bez bloka, da bi Zvezda brzo poravnala sa igračem više, sa ljevog krila S.Rašović 1:1, nakon minutu i pol igre. Gosti ne uspijevaju iz dva puta sa igračem više, Kissu brani Šefik a nakon toga Szivos promašuje. Nakon toga Vapenski lobom pogađa stativu, a sidrun gostiju Kayes, pored Rađena zabija za 1:2. Nakon gola, Rađen potapa novozelanđanina i preplivava ga, zašta dobija izbačaj sa pravom zamjene. Zvezda ne koristi drugoga igrača više (Torok na Pijetloviću), Baksa brani šut Ranđelovića, da bi ljevoruki Kiss, sa desnoga krila (igrač više, Prlainović na vanjskoj poziciji) doneo gostima 2 razlike, 1:3, na 3:20 do kraja prve četvrtine. Do njenog isteka nije bilo više golova, Baksa je sakupio još nekoliko obrana (Ivoševiću i S.Rašoviću), Vapenski je još jednom pogodio gredu, dok je na drugoj strani neprecizan bio Somogyi, uz jedan kontrafaul Kayesa.
U drugoj četvrtini zvezdini napadači su efikasniji, najprije koriste slabo postavljenu obranu Szegeda, S.Rašović sa ljevoga, asistira bratu Viktoru, na desno krilo za 2:3. I na drugoj strani je još jednom ostavljen Kunac koji pogađa za 2:4. No, onda se lagano „bude“ i zvezdini glavni aduti. Prlainović iz faula, pored Hegedusa, smanjuje na 3:4. Szeged ne koristi igrača više, Toroku sa ljevog vanjskog brani Šefik, na drugoj strani i Baksa siguran na šut S.Rašovića, a potom je Torok uspješniji a Šefik slab, za novih +2 za goste, 3:5, nakon 3 minute igre u drugoj četvrtini. Varga dobija izbačaj na Pijetloviću, koji sa stative uz asist S.Rašovića smanjuje na 4:5, Ivošević u obrani uzima loptu Kayesu, ali potom njegov šut brani Baksa, kao i odmah zatim Šefik Szivosu. Poravnanje domaćima donosi Prlainović šutem sa skoro 9 metara na isteku napada, 5:5 na dvije i pol minute do poluvremena. Potom je još jednom Šefik na visini zadatka, brani udarac Molnara, Zvezda ne koristi igrača više uz time out, ali ni Szeged ne uspijeva organizirati napad. Još jednoga igrača više izborio je Pijetlović (Decker) a potom i realizirao sa stative na asistenciju, ovoga puta, V.Rašovića, za prvo vodstvo domaćih 6:5, na 30 sekundi do polovice. Do isteka druge četvrtine Kiss je pokušao sa desnoga krila ali ga je izblokirao Ranđelović.
Treća četvrtina počinje neiskorštenim igračima više i jednih i drugih (kontrafaulovi), potom Juhazs ne koristi kontru otplivavši skroz ljevo i olakšavši obranu Šefiku. Nakon minute i pol igre Prlainović još jednom opucava iz faula i donosi Zvezdi 2 razlike, 7:5. Slijedi period igre u kojemu su neefikasni i jedni i drugi, Szeged i sa igračem više i time outom, uz obrane Bakse i Šefika. Posle više od 9 minuta bez gola, Szeged preko Toroka, sa desnog vanjskog (igrač više) smanjuje na 7:6, Ranđeloviću brani Baksa, a potom još jedan igrač više za goste koga je izborio Decker uplivavši na 2 metra, a realizirao Somogyi sa ljevoga krila, za poravnanje na 7:7 minutu i pol do isteka treće četvrtine. Zvezda nastavlja slabo u napadu, kontrafaulom Stojičića, Hegedus  isplivava kontru ali ga sustiže S.Rašović i onemogućuje šut, topljena lopta je suđena Ranđeloviću, Somogyi opucava sa ljevog vanjskog i dobija korner ali potom Kunac slabo dodaje na 2 metra. Najzad, posle 6 minuta, Zvezda uspijeva sa igračem više kojega je izborio Prlainović uplivavši na 2 metra, preko Vapenskog ponovo doći do prednosti, 8:7 na kraju treće četvrtine.
Gosti shvataju da vreme neumitno ističe i da moraju pokušavati što brže doći do realizacije. Szivos iz faula sa srednjeg brzo donosi novo poravnanje, 8:8. Pokušaj loba V.Rašovića lako zaustavlja Baksa, Molnar iz vana opucava preko gola, a potom u plivanju Zvezda dobija igrača više kojega šutem iz vana koristi Prlainović, dovodeći svoj tim posljednji put u vodstvo na ovoj utakmici, 9:8. Ni to nije dugo potrajalo jer Szeged brzo poravnava (igrač više) još jednim golom Szivosa, sa ljevog vanjskog, 9:9, na 6 minuta prije kraja. Potom Kunac pravi izbačaj na Pijetloviću, no, najprije Baksa brani šut Ranđelovića a zatim Ivošević pogađa stativu. Slijedi nekoliko pokušaja iz vana Toroka (korner, pa preko gola), kontrafaul Pijetlovića, obrana Šefika ponovo Toroku sa srednjeg vanjskog. Domaći ne koriste igrača više uz time out (Prlainović griješi u dodavanju), da bi Szeged ponovo stigao do vodstva golom Kunca koji je uplivao na 2 metra, uz asistenciju Kissa, na tri minute do kraja 9:10. Domaći i dalje ostaju prisebni, te još jednoga igrača više kojega je izborio Pijetlović (Decker) koriste preko S.Rašovića sa ljevog krila u bliži ugao za 10:10 na 2:18 prije kraja. Slijedi napad gostiju u kojem Torok iz vana pogađa prečku, potom je Kunac pušten ali dobija samo korner da bi Ivošević presekao Torokovo dodavanje na 1:08 do kraja. Slijedi napad Zvezde u kome S.Rašović pogađa stativu a Vincze zove drugi time out. Szeged dobija igrača više kojega realizira Molnar sa stative za 10:11 ali samo 30 sekundi prije kraja, koliko su domaći uspijeli držat loptu i ne dozvoliti gostima napravit još jedan preokret.
Tek na kraju se moglo vidjeti koliko je bila značajna pobjeda beograđana u Mađarskoj protiv jednog tako iskusnog tima kao što je Szeged. Iako se Zvezda ove sezone pojačala sa nekoliko vrhunskih igrača očito je i dalje riječ o ekipi koja nema jednaku kvalitetu na svim pozicijama te nekad oscilira u igri. Ipak je evidentno da i takvi mogu pobjediti i daleko uigranije ekipe kakve su mađarski Eger i Szeged. Kako bilo, ulazak na Final 4 za njih je ogroman uspijeh i ostavlja ih u igri za još koji trofej ove sezone (ranije osvojen domaći Kup), posebice što u polufinalu idu na ipak, od Juga i Partizana (ako se neka čuda ne dese) slabiju Barcelonetu. U ovoj utakmici najzad je Prlainović najviše toga preuzeo na sebe i postigao 4 vrlo bitna gola a u trenutcima kada napad domaćih nije imao nikakvih drugih rješenja. Vrlo dobri su bili i Pijetlović, te Strahinja Rašović. Kod gostiju svakako Kunac, koji je koristio nepažnju, ili čak i potcenjivanje od strane obrane domaćih. Szivos se razigrao tek na samome kraju, a tu negdje je bio i Torok uz, na momente, odličnoga golmana Baksu.

 

Bazen: Tašmajdan; Gledatelja: 800; Suci: Naumov (RUS), Caputi (ITA);
Igrač više: C.Zvezda 6/12, Szeged 5/10 ;

C.Zvezda: Šefik, S.Rašović 2, Rađen, Ivošević, Stojčić, Pijetlović 2, Avramović, V.Rašović 1, Ranđelović, Vapenski 1, Prlainović 4, Eškert, Draksimović
Trener: Savić

Szeged: Baksa, Decker, Kunac 3, Varga, Kayes 1, Kiss 1, Hegedus, Szivos 2, Molnar 1, Juhazs, Younger, Somogyi 1, Torok 2
Trener: Vincze