Kreće Liga prvaka

Danas i sutra počinju prve runde kvalifikacija za Ligu prvaka. Igraju se dva turnira, jedan u Kragujevcu, a drugi u Napulju. Na oba sudjeluje po 6 momčadi, a čak njih 5 prolazi dalje na drugi kvalifikacijski turnir. Kako je ovo očito sezona značajnih promijena u vaterpolu, tako je ove godine došlo do velikih promjena u sustavu i načinju igranja Lige prvaka.

 

Dakle ovi prvi turniri su bez ikakvog smisla, isključivo da suci i delegati pokupe dnevnice. Ionako zadnjih godina više zarađuju dotični od većine neposrednih aktera ovog sporta; igrača i trenera. Pogledajmo 8 hrvatskih prvoligaša, izbacimo dva „uljeza“ Primorje i Jug i pogledajmo za koliko u prosjeku igraju igrači ostalih 6 prvoligaša. I ne samo da ih 5 od 6 prolazi na drugi krug kvalifikacija, nego i taj šesti odlazi u Eurokup.

Oba turnira traju 4 dana (sri – sub i čet – ned) tako da se jedan dan igraju dva kola, dakle svaki klub igra po dvije utakmice taj dan. Slažem se s komentatorom Cattarom koji je na jednom mjestu napisao da je to omalovažavanje sporta od strane LEN-e. Liga prvaka kao najveće natjecanje koji postoji u klupskom vaterpolu sigurno zaslužuje više i bolje. Navodno je nešto povećan nagradni fond.

Od ove godine promijenjen je sustav natjecanja. Nakon velikog proširenja prošle godine na čak 24 momčadi u fazi po skupinama (doduše zbog bojkota dijela ekipa dio mjesta je ostao prazan), ove godine došlo je do smanjivanja i „koncentracije kvalitete“. Kvalitete pod navodnicima jer je LEN podijelio 8 pozivnica koje su dobili klubovi koji su u lanjskom pokušaju „puča“ držali leđa LEN-i. Među tim klubovima bio je i Jug koji je tako dobio trogodišnju pozivnicu, tj direktni plasman u grupnu fazu bez obzira na plasman u PH (ipak do trećeg mjesta). Tu su još Partizan (lani, a i vjerojatno ove godine tek treći klub u Srbiji), Olympiacos, Eger, Brescia, Spandau, Galatasaray i Barceloneta koja je i organizator iduća dva Final6-a. Da su tu Pro Recco i Vasas još bi i mogla proći priča da su to najbolji klubovi u posljednjih 10-ak godina u najboljih 8 saveza (dakle ni Turci ne spadaju tu, ne prije Rusa, a Crnogorci su prije mnogih drugih saveza), ali znajući da su i Recco i Vasas lani odbili nastupiti, znamo zašto ih nema. A i svi Španjolci su prije par godina odlučili ne igrati Ligu prvaka, pa je Barceloneta ipak dobila dodatni privilegij.

Nije krivo napisano, od ove godine igra se Final6. Dvije su grupe po 6 momčadi i najbolje 3 iz svake ide na Final6 u Barcelonu. Pobjednici grupa su direktno u polufinalu, a drugi i treći razigravaju u „krnjem“ četvrtfinalu. Ali LEN ne bi bio LEN da ne smisle još štogod retardirano. Tako ipak ne prolaze najbolje 3 momčadi iz skupine A u kojoj je Barceloneta jer oni i da ostanu posljednji, šesti, imaju zagarantiran nastup na Final6-u. U toj grupi je i Jug tako da u biti mora biti među prve dvije momčadi da bi izborio nastup na završnom turniru.

 

Grupa A Grupa B
Eger (Mađ) Galatasaray (Tur)
Barceloneta (Špa) Spandau (Nje)
Jug CO (Hrv) Brescia (Ita)
Olympiakos (Grč) Partizan (Srb)
Pobjednik B 3. kruga kval. Pobjednik A 3. kruga kval.
Pobjednik D 3. kruga kval. Pobjednik C 3. kruga kval.

 

1. Krug kvalifikacija:

 

Grupa A (Napulj) Grupa B (Kragujevac)
Mladost Spartak Volgograd
CN Marseille CSM Digi Oradea
Schuurman BZC Borculo VK Budva
Sintez Kazan Radnički
Acquachiara Montpellier Waterpolo
Neptunes Valleta Waspo Hannover

 

2. krug kvalifikacija

Šest ekipa dobilo je direktni plasman: Primorje EB, Duisburg, Vouliagmeni, Szolnok, Pro Recco i Crvena Zvezda. Deset najboljih od 12 iz prvog kruga im se pridružuje i igraju u 4 grupe po 4 momčadi gdje po dvije idu u treći krug.

 

3. krug kvalifikacija

Pobjednici grupa iz prethodnog kruga igraju protiv drugoplasiranih. Ždrijebom se odlučuje tko je utakmica A, B, C odnosno D.

Jedan komentar na “Kreće Liga prvaka”

  1. Nemam riječi. Ovaj sustav kvalifikacija (5 ide dalje, Barceloneta mora na F6, dvije utakmice u jednom danu, dijeljenje pozivnica zaslužnima) je u najmanju ruku retardiran.

    Inače Mladost jučer dobila Marseille 11:10 bez Milakovića, Živkovića i Vukičevića.
    Danas dvije utakmice (bravo LEN). U 11:30 Sintez, u 18:00 Acquachiara.

    Još jednom: BRAVO LEN !!!