Kreće nova sezona s brojnim novim pravilima

Nakon godišnjeg odmora vaterpolskog dijela danče.hr-a krećemo u novu, šestu po redu sezonu koju ćemo pratiti na ovim stranicama. Prije 6 dana stupila su brojna nova pravila na snagu, a protekli vikend odigrani su posljednji pripremni turniri pred početak Jadranske lige – iduća subota, odnosno prvi kvalifikacijski krug Lige prvaka – već sutra, u srijedu.

Drugo izdanje korčulanskog turnira nakon lanjskog otvaranja novoizgrađenog zatvorenog bazena prošireno je na 6 momčadi. Uz lanjske Primorje (brane naslov), Jug, Mladost i Mornar tu su još Vasas i Partizan pa je ove godine turnir postao međunarodni. Primorje je obranilo naslov, ponovo je sa dva razlike slavilo kontra Juga u finalu. Vićan je opet najbolji golman, a novo pojačanje Radu najbolji igrač.

 

Inače, Primorje u udarnoj postavi sada ima 5 stranaca, Sukna i Vićana. Pravilima je dopušteno u nas igrati sa 3 stranca, ali dvojna državljanstva služe da se zaobiđu pravila. Šteta što se nismo ugledali u Talijane koji strancima smatraju i one sa dvojnim državljanstvima, osim ako ne igraju za talijansku reprezentaciju. Što je uostalom i logično jer je taj u vaterpolskom smislu i dalje stranac.

 

Drugi turnir igrao se u Sarajevu. Bilo je to 5. izdanje Sarajevo Champions Challenge na kojem su nastupili; dva Jadrana, splitski i hercegnovski, prvak Europe Crvena Zvezda i Galatasaray. Slavila je Zvezda sa 3 pobjede, drugi su bili Turci koji su ove sezone doveli golmana Šćepanovića (najbolji golman turnira), Splićani su bili treći, a Novljani posljednji sa 3 poraza.

 

Nova pravila

Nedavno su usvojena nova pravila koja su stupila na snagu prije 6 dana, a koja nisu baš samo kozmetičke prirode. Prisjetimo intervjua sa Azevedom u kojem je naglašava da se mora dati prednost napadačima, i da se nada da će udruga igrača u razgovorima sa LEN-om biti partner koji će raditi na napretku vaterpola. Čini se da je ovdje upravo riječ o tome. Naime, nova pravila su sljedeća:

– Svako držanje protivnika s dvije ruke je isključenje (dakle ne bi smjelo biti toliko čupanja i agresije na vanjskim pozicijama).

– Svaki prekršaj u protivničkoj polovici je isključenje (da se spriječi onemogućavanje kontri, ali to i nije neka novost jer su i dosad uglavnom gotovo svi prekršaji odmah nakon izgubljene lopte bili isključenje).

– Nakon prekršaja obrambeni igrač mora se odmaknuti na dužinu ruke od protivnika (da se omogući normalno šutiranje iz prekršaja sa 5 i više metara, bez ometanja koje bi tek tu i tamo suci sankcionirali izbačajem – sada bi to uvijek moralo biti isključenje).

– Uvodi se prednost (dakle sudac, kao i u nogometu, može ne svirati prekršaj/isključenje ako vidi da je povoljnije za napadačku ekipu).

– Ekipe imaju pravo na jedan time out po četvrtini.

– Kod obostranih isključenje ne vraća se vrijeme napada na 30 sekundi (nastavlja se postojeći napad gdje je već došao – valjda se isključeni vraćaju u igru nakon 20 sekundi ili promjene posjeda lopte, što već prije dođe).

– Momčad mora imati 2 golmana i 11 igrača (nema dakle više Rudićevskih poteza sa Pavićem i 12 igrača).

– Nema više produžetaka (nakon neriješenog u utakmicama na ispadanje odmah se izvode peterci).

– Suci mogu oduzeti loptu ako procjene da momčad zadržava vrijeme i prije isteka 30 sekundi za napad (vjerojatno i najgluplja promjena jer se sucima treba smanjiti svaka mogućnost prosudbe na osnovi vlastiti impresija, a i što je to otezanje ili čuvanje lopte u vaterpolu).

– I još jedno pravilo za koje nisam siguran je li usvojeno ili odbijeno: nakon izbačaja bez lopte unutar 5 metara igrač na kojem je napravljen izbačaj mora izvesti prekršaj (dakle povratak na staro – po meni opravdano i dobro – jer su brojna isključenja bez lopte na poziciji sidruna, i još „gore“ kada krilo uplivava kao drugi sidrun (jer prema sidrunu se više igrača može brzo povući) rezultirala boljim situacijama od peterca.

 

Nadajmo se da će se sudi brzo priviknuti na nova pravila te da će ih dosljedno provoditi.