Lukša Jakobušić u Hajduku

Dopredsjednik Vaterpolskog kluba Jug Croatia osiguranje, Lukša Jakobušić, danas je potpisao trogodišnji ugovor na istu poziciju u HNK Hajduku. Nakon brojnih igračkih transfera iz VK Juga, po prvi put u povijesti imamo i dužnosnika koji prelazi u bogatiji klub.

 

 

Jutros u 11 na izvanrednoj pres konferenciji HNK Hajduk, točnije predsjednik kluba Marin Brbić predstavio je novi ustroj kluba. Predstavljen je i Lukša Jakobušić kao novi dopredsjednik kluba zadužen za ponajprije za marketing, prodaju i logistiku.

Ako krenemo unazad pa spomenemo Bijača, Sukna, Bušlju, Obradovića, Jokovića, ranije Boškovića Miha i Alena, Vićana, Kržića, Fatovića, Milata, Đuha, Sukna starijeg itd… sve su to brojni vrhunski igrači koje je Jug iznjedrio, a bogatiji klubovi plaćali da im donesu sportske uspjehe. Danas, nakon 96 godina postojanja, jedan jugov dužnosnik koji je prije 3 godine kao predsjednik osvojio 5 trofeja u jednoj godini, doživio je transfer u ne samo u bogatiji klub, nego i u puno veći sport. Osim Jakobušića znamo jedino još za Manuela Estiartea, možda i najboljeg igrača u povijesti, koji se iz vaterpola prebacio u nogomet (suradnik Pepa Guardiole još od prvih trenerskih dana u Barceloni). Sigurno će Lukša, a i svi navijači Hajduka biti zadovoljni, ako bude približno uspješno.

 

Dolaskom na čelo Juga, Jakobušić je značajno unaprijedio klub baš u segmentu marketinga, društvenih mreža i medija općenito. Doveo je u klub jednog od najboljih igrača svijeta Perronea, doveo je za trenera Kobešćaka. Nakon nekoliko godina lutanja u svakom pogledu što se najbolje oslikavalo s dvije smjene trenera u pola sezone što nikad nije bio jugov način, klub je stabiliziran i došla je ta svojevsna rezultatska katarza u vidu tih 5 trofeja, odnosno prvi europski naslov kojega je Jug osvojio na gostujućem bazenu. 4. lipnja 2016. na kultnom Margitszigetu, upisan je zlatnim slovima u bogatu Jugovu povijest.

Nekoliko puta radili smo intervjue s Jakobušićem u ulozi Jugovog predsjednika. U svakom od njih vidjela se ideja, vizija, čule se se ideje koje su nadilazile vaterpolsko okruženje. Kratko vrijeme je, praktički po dužnosti, kao predsjednik Juga ušao u UO HVS-a, ali je vrlo brzo i napustio to tijelo vidjevši da tamo nema baš istomišljenika s kojima bi pokrenuo promjene za kojima ovaj sport vapi.

 

 

Danas, kad počinje novu, puno veću avanturu, želimo mu puno uspjeha. U nogometu, u Hajduku bit će mu puno teže. Puno je razloga tome. Bez obzira na sve pozitivne stvari, u sportu je jedan od najvažnijih aspekata rezultat. Kad on izostane, uvlači se nervoza koja ometa razvoj kluba i u marketinškom i u logističkom i u svakom drugom smislu. Jug je klub koji u sportskom smislu danas ima praktički savršenu situaciju za hrvatske prilike. Ima izvrsnu školu koja trenutno ima toliko vrhunskih talenata da će kroz 3-4 godine vjerojatno biti problem kako sve njih ubaciti u prvu momčad. Ima odlične starije igrače koji su nositelji igre i u reprezentaciji i u klubu i uz koje ti mladi 17-18 godišnji igrači bez problema mogu igrati najjače klupske utakmice na svijetu. Ima trenera Kobešćaka koji je vrhunski i za ostvarivanje rezultata i isto toliko vrhunski za razvoj tih mladih talenata. I s kojim je Jakobušić potpisao prvi ugovor na 3 i po godine, a njegov nasljednih Dumančić prošlo ljeto produžio na još 7 godina! Jedina sličnost Juga i Hajduka je podređen odnos prema matičnim savezima, iako je i tu Hajduku u puno težoj situaciji.

Rad u nogometu i pogotovo u Hajduku bit će pod puno većom lupom javnosti, medija i navijača. I ako se Jakobušić i tu pokaže, ako uspije dio Jugovog pobjedničkog mentaliteta prebaciti i u Hajduk, slijedeći korak mora biti najmanje predsjednik LEN-a ili FINA-e za vaterpolo. Kad ga već u HVS-u nisu prepoznali.