Mladost obranila naslov

https://hvs.hr/

Četvrto uzastopno finale na jednu utakmicu između Juga i Mladosti ide na stranu zagrebačke momčadi pa je tako HAVK Mladost obranila naslov pobjedika kupa Hrvatske i po 10. put ukupno ovaj pehar ide na Savu. Apsolutni junaci pobjede su Konstantin Kharkov sa 7 golova i Jerko Jurlina sa 10 obrana.

Detaljnija analiza ide idućih dana, a po službenoj statistici Kharkov je imao šut 7/10, a Jurlina 10/14 (71%) obrana – branio je samo drugu poluvrijeme koje je Mladost dobila 8:4. Jug nije imao odgovor ni na jednog ni na drugog. Jurlina je, donekle, iznenađenje, iako je sve više i više situacija kad Marcelić nije dobar i mladi 21godišnji Zadranin uskače s klupe i najčešće bude dobar, značajno bolji od prvog golmana. Večeras je bio izvrstan, na reprezentativnom nivou i čovjek je uvelike zaslužan za ovaj trofej. Posebice što je nakon minute i pol u igri (na startu treće četvrtine) Jug vodio 10:7 i bio u velikom naletu. Međutim, s nekoliko odličnih obrana Jurlina je primirio protivničke pokušaje.

Rus Kharkov za mjesec dana puni 24 godine. I prošle godine je bio odličan, a odlaskom Ćuka i Bowena svi smo znali da je on daleko najopasnija opcija Mladosti u šuterskom dijelu. Znali su to i igrači Juga stoga još više čudi način na koji su igrali obranu. Mladost je praktički stalno na isti način zabijala golove, posebice u drugom poluvremenu. Čak i kad bi Bajić pozvao akciju na Bukića na time outu, Kharkov bi zabio. Toliko je odličan bio. Čitav napad je prezeo na sebe i kad bi i drugi zabijali većinom je to bilo jer je on otvorio prostor. 7 gololova, 3 peterca, 3 s igračem više i jedan na zonu sa 7-8 metara. Mladost je jednostavno otvarala prostor na desnoj strani. Znao je Jug da će Mladost tako igrati, i svejedno nije uspjevao niti jednom prebaciti realizaciju na lijevu stranu.

Prvi dio utakmice Mladost je vodila, do 5:7. Tada je Jug počeo igrati dosta bolje i u drugoj polovici druge četvrtine okrenuo u 9:7. Na startu treće Merkuov je zabio za 10:7. Popadić je obranio peterac Milošu, i uskoro imao i igrača više na kojem je Kobešćak pozvao time out za odlazak na +4. Talijanski suci sudili su kontra faul Žuveli na drugoj stativi. I tada se sve mijenja. Popadić više nije imao nijednu obranu, Jurlina se polako razbranjivao, a Jugov napad s igračem više postajao je lošiji. Nakon te serije Juga 5:0, Mladost radi 7:2 u idućih 8 minuta. I tako je utakmica prelomljena na stranu Mladosti. Možda je ključnih 40 sekundi tijekom 3. minute zadnje četvrtine. Prvo je Obradović propustio realizirati igrača više, Jurlina brani iz dobre pozicije, pa je jako zakasnio u obrani zatvoriti prvu stativu i Radu donosi 13:12, prvo vodstvo Mladosti nakon onih 7:5.

Mladost je četvrti put u nizu pobjedila Juga u finalu na jednu utakmicu. Ovaj put najteže. Pohvale idu i treneru Bajiću. Sigurno nije slučajno da se tako nešto dogodilo čak četvrti put. Navrijeme je promijenio golmana, a u napadu nije trebalo puno taktizirati. Samo vrtiti po desnom trokutu i iskoristiti svoju priliku. Zabili su 7 igrača više, još dva realizirali preko peteraca. Opet su uspjeli imati utakmicu na puno golova i opet su u takvoj utakmici pobjedili.

Jug Adriatic osiguranje – HAVK Mladost               13:15 (3:4, 6:3, 2:3, 2:5)

Suci: Gomez i D. Bianco (oba Italia)

Jug: Popadić (6), Obert, Fatović 3(1), Lončar, Kržić 1, Garcia 1, Tomasović, Merkulov 1, Papanastasiou 2, Žuvela 1, Benić 2, Obradović 2, A. Vukojević, I. Vukojević. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Mladost: Marcelić (2), Radu 1, Miloš 4(0), Biljaka 1, Lazić, Dašić, Bukić, Bušlje, Visković 1, Bajić, Brnetić, Kharkov 7(3), Jurlina (10), Vrlić 1. Trener: Zoran Bajić.

Osobne greške: Jug 18, Mla 16

Peterci: Jug 1/1, Mla 3/4

Xavi Garcia

Xavi, koji je tvoj komentar na ovako otvorenu utakmicu? Pa da, teško je pobijediti ako dobiješ 15 golova protiv protivnika kao što je Mladost. Nismo ni mislili da će ostati na 5-6 golova, ali ovo je stvarno puno; 9-7 na poluvremenu. Opet smo počeli loše kao jučer, ali smo se vratili. No ipak na 10-7 za nas nismo znali kontrolirati utakmicu do kraja. Bilo je još puno do kraja, a imali smo i igrača više, time-out…no zatim kontrafaul, pa odmah penal…. Da, na 5-7 ste zabili 5 golova u nizu; jeste li možda mislili da je gotova utakmica? Ma imali smo i tih 3 razlike, i igrača više, a onda nakon 3 sekunde dobili kontra faul. Radili smo puno greški, a Mladost je to znala kazniti i zabiti gol. Moramo im čestitati jer su bili bolji ovaj put. Jeste li bili umorni nakon niza utakmica zadnjih 10ak dana? Ne ne, i oni su igrali kao i mi, i mislim da su imali teže utakmice u Beograduod nas. Ne možemo reći ni da smo jučer imali težu utakmicu od njih. Ovo je finale i tu nema umora. Bili su bolji i to je to. Slijedeći put nadam se da ćemo mi osvojiti.

Josip Vrlić

Josipe, evo najbolji si vaterpolist u 2020. godini po izboru Večernjeg lista, odmah osvojio u kup u 2021. Čestitke na pobjedi i tvojoj nagradi. Koji je tvoj komentar ove otvorene utakmice sa ukupno 28 golova. Vratili ste se nakon Jugove serije od 5 golova, niste gubili vjeru? Prvo bih čestitao igračima Juga na izvrsnoj borbi i odličnoj utakmici. Šta reći; poveli smo na početku i držali tu prednost. Onda oni preokrenuli na 10-7, no mi smo i dalje igrali što smo se dogovorili do samoga kraja. I rezultat je tu. Koji je rezultat tog pada; umor, dekoncentracija ili nešto treće? Pa ne bih rekao da je to pad. I mi i oni smo igrali dosta utakmica. To je jednostavno današnji vaterpolo sa puno golova i isključenja, i onda dolazi do ovakvog rezultata. I promjena golmana vam je sigurno bila dobar impuls i unijela sigurnost? Da, sigurno nas je digla u obrani; napravili smo kasnije i par blokova te odigrali nekoliko lijepih obrana. To nas je sigurno dosta diglo, da. Čestitke još jednom i hvala na razgovoru. Hvala tebi.