Očekivano, Mladost i Jug u finalu kupa

Kao i prethodne dvije godine u finalu kupa igrat će Mladost i Jug. Ako gledamo taj zadnji period kada je Mladost opet postala ozbiljan protivnik rezultat je 1:1. U polufinalu je Jadran malo namučio Juga, dok je Primorje pokazalo da je na početku eventualnog povratka u vrh. Za daljnji korak trebaju dva vrhunska igrača.

Prvo su u bazen uskočili Jadranaši i Jugaši. I prvu četvrtinu i pol Jadran je vodio. Prvo 2:0 pa 3:2. Tada je Jug zabio 4 gola u 5 napada i otišao na 6:3 i odveo utakmicu na svoj mlin. Međutim, Jadran je pokazao napredak i u natjecateljski bitnoj utakmici značajan dio utakmice parirao Jugu. U početku su jako puno igrali bez klasičnog sidruna, gdje bi najčešće na dva metra u napadu igrali ili Burić ili Marinić-Kragić. Tako su mogli plivački parirati Jugu, čak su u početku, u tom periodu dok su vodili 3:2 imali 3 kontre. Zović koji u plivanju za loptu manje više uvijek pobijedi, imao je dva metra prednosti u kontri, ali su ga Xavi i Žuvela bez problema stigli. Marinić-Kragiću je Popadić odlično obranio ,a samo je Šetka zabio i za za 0:2.

Kako je utakmica odmicala Jadran nije više mogao pratiti Jugov tempo i Fatović i Xavi prije svih su probili M zonu Jadrana. Zabili su još i Žuvela i opet Fatović nakon tranzicije, Merkulov iz 1 na 0 i Jug je otišao i na +4, 8:4. Držali su to jugaši do 5-6 minuta prije kraja, a na 3 minute do kraja Jadran dolazi od 11:9 što je ostao i konačni rezultat.

Jadran je igrao poprilično plitku zonu i jako dobro držao blokove. Znalo je biti napada kada su imali i po dva blokirana udaraca nekoga od jugaša. I s igračem manje igrali su plitko, a suci su tolerirali i držanje stativa tako da su te ključne pozicije za otvaranje prostora u plitkoj koncepciji obarane s igračem manje bile prestatične. A i sami jugaši su trebali više koristiti prebačaje s jedne na drugu stranu. Na kraju je Jug imao 1/7 realizaciju igrača više (zabio je Lončar sa stative u zadnjoj akciji).

Pohvale Jadranu na napretku. Priliku je dobio i prošle godine najbolji igrač turnira za mlađe juniore Stojanac. Nedostajao im je Butić.

Jug Adriatic osiguranje – Jadran                 11:9 (2:3, 4:1, 3:1, 2:4)

Suci: Franulović (Rij) i Matijević (Zg)

Jug: Popadić (8), Obert 1, Fatović 2, Lončar 1, Kržić, Garcia 2, Tomasović, Merkulov 1, Papanastasiou 1, Žuvela 1, Benić 1, Obradović 1, A. Vukojević, I. Vukojević. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Jadran: Podrug (5), Burić 1, Marinić-Kragić 3(1), Bego, Radan, Pejković, Milardović 1, Stojanac 1, Bušelić, Delić, Šetka 1, Dužević 1, Đula, Zović 1. Trener: Mile Smodlaka.

Osobne greške: Jug 10, Jad 8

Peterci: Jug -, Jad 1/1

(jednom dva igrača više za Jug)

Igrač više: Jug 1/7 (14%), Jad 3/9 (33%)

Obrane: Poadić (2/5+2/3+2/3+2/6)= 8/17 (47%), Podrug ( 1/3+1/5+1/4+2/4)= 5/16 (31%)

Golovi sa 2m, zarađeni peterci i isključenja:

Jug

Obert: gol + 2iv

Lončar 3iv

Jad

Dužević: gol + 2iv

Stojanac: 5m

U plivanju: 3 iv

Marinić-Kragić: 2 iv

Anđelo Šetka:

Anđelo, može kratki komentar utakmice; djeluješ poprilično iscrpljeno. Na početku ste se dosta dobro držali, bez klasičnog sidruna, no na kraju kao da nije bilo snage kad je bila prilika za -1? Pa je, kao što izgledam iscrpljeno tako i jesam iscrpljen. Stvarno teška utakmica, fizički jako naporna. Pogotovo nakon ovog niza utakmica što smo u Beogradu, pa putovanja i onda sad ovo. Sigurno se kod svih osjeti jedan dodatni umor. Dobro ste rekli, pokušali smo bez centra i na početku je to jako dobro izgledalo. No vrlo je teško držati taj visoki ritam cijelu utakmicu, pogotovo protiv Juga. Bilo je neminovno da će doći do nekih padova u igri, a Jug je takva momčad da uvijek kazni svaku propuštenu priliku i našu oscilaciju u igri. To nam se dogodilo, a onda je bilo teško ponovo hvatat rezultat. I eto nismo uspjeli na -2 doći još jedan korak bliže do neriješenog rezultata. Iskrene čestitke Jugu.  Imate još uvijek relativno mladu ekipu i uvijek ste tu negdje, no na kraju ostanete kratki; koji je tvoj recept za dalje i možete li u nekom trenutku doći na razinu Juga?Sigurno da fali još to nešto malo, no to malo je u sportu samo naizgled malo, a u stvari jako puno. Možda puno više nego doći do tih 2-3 gola razlike, a posebno još teže je preći tu neku razinu i pobijediti jedan gol razlike. Upravo zbog toga Jug i je tu gdje je zadnjih desetljeća. U vrhu. Baš zbog te razlike gdje oni svaku malu grešku znaju kazniti, dok druge ekipe ne kažnjavaju takve greške. Ja se nadam da ćemo uspjet daljnjim radom i kontinuiranom igrom uspjeti doći na tu razinu i nadoknaditi taj mali koračić koji nam fali.

Vjekoslav Kobešćak

Omiljeni trener za dance.hr; može li kratki komentar utakmice? Po nama, na početku je bilo malo ”čupavo”, ali kada uđe Obradović onda stvari sjednu na svoje mjesto? ? Da, očekivali smo tešku utakmicu. Jadran je stvarno igrao dobro u početku, a mi smo bili neorganizirani kroz cijelu 1. četvrtinu, kako u obrani tako i u napadu. Dosta je stihijski izgledalo, međutim od 2. četvrtine smo se posložili. Pogotovo 2. i 3. četvrtinu odigrali na jednom dobrom nivou. I tu smo stvorili prednost koju smo održavali do 4. četvrtine kada smo opet malo pali sa rezultatom. Vidljivo je bilo da mi imamo jednu veću širinu; evo i sami ste spomenuli Obradovića koji je unio jedan pozitivni impuls sa klupe. I mislim da je to i presudilo ovoj utakmici. Imali smo turnir prošli vikend gdje evidentno nismo imali dobar tonus; bilo je previše lakih utakmica za nas. Jadran je pokazao kvalitetu, iskoristio puno toga; igrao bez prvog centra veći dio utakmice i to nam je stvaralo probleme. Velike komplimente šaljem treneru Smodlaki. Ali ipak teško je tako igrati duže vrijeme; veća je potrošnja i na kraju smo mi uspjeli stvoriti prednost samim time. Baš sam to i htio pitat; kako ste to osjetili i je li vas iznenadilo?Da, tu je puno više kretnje; manje sistema i više neke improvizacije koja može polučiti rezultate ali ipak teško kroz cijelu utakmicu. Pogotovo što, ponavljam, smo mi imali veću širinu. Nama su ušli svi sa klupe, pa makar po jednu minutu. Mislim da je to na kraju i presudilo. Jadran je došao na -2, ali nisu mogli više od toga? Da, bili su opasni kroz cijelu utakmicu. Ne mogu reći da smo mi odigrali savršenu utakmicu, ali jesmo dovoljno dobru. Jadran je odlična momčad i to pokazuje. Drago mi je da nismo izgubili; očekivao sam probleme koje smo i doživjeli, ali prošli smo dalje.

Drugo polufinale igrali su domaće Primorje i branitelj naslova Mladost. Do poluvremena je utakmica bila koliko toliko egal, ali je u trećoj četvrtini Mladost zabila 6 golova i otišla na 10:3. Primorje se odlučilo za iznimno plitku M zonu u kojoj je igrač koji je duplirao sidruna staja potpuno plitko, sa strane prema protivničkom lijevom vanjskom. Golman Čubranić je trebao pokriti sredinu gola i toj e odlično radio, a i upisao je i nekoliko teških obrana. Do poluvremena je imao 7/11 (64%).

Na 1:1 Primorje je imalo i kontru i lopta je otišla iza leđa Marcelića, ali su suci presudili da lopta nije cijelim obujmom prešla crtu. Na postavljeni napad Primorje je bilo potpuno nemoćno iako su u tom prvom poluvremenu imali 4 akcije s igračem više. Prvi su nabrzinu izgubili loptu, a iduća 3 su šutirali s lijevog krila. Brubnjak je lijepo zabio, a kasnije je Marcelić obranio njemu i još nekome.

Najopasniji igrač Mladosti u napadu bio je Kharkov. Što je i očekivano, bar što se tiče vanjske linije. Zabio je 2 gola od tih prvih 4. Kasnije je realizirao i peterac, a imao je i još 3 asistencije do rezultata 9:2.

Na kraju utakmice trener Bajić je odmarao glavne snage tako da je Primorje došlo do daha i smanjilo rezultat na 11:6. Kao i u Beogradu na turniru regionalne lige mladi Brubnjak je pokazao veliki potencijal.

Zanimljivo i u ovoj utakmici obje momčadi imaju lošu realzaciju igrač više. Ako pogledamo sve 4 ekipe ukupno su imali 9/32. I gotovo svi su imali jednako akcija, Jug 7, Mladost i Primorje po 8, a Jadran 9.

HAVK Mladost – Primorje Erste banka   11:6 (2:1, 2:0, 6:2, 1:3)

Suci: Bura (Šib) i Savinović (Dbk)

Mladost: Marcelić (6), Radu, Miloš 2, Biljaka, Lazić 1, Dašić 1, Bukić 2, Bušlje 1, Visković 1, Bajić, Brnetić, Kharkov 3(1), Jurlina (2), Vrlić. Trener: Zoran Bajić.

Primorje: F. Čubranić (9), Burburan, Vuković, Letica, Brubnjak 3, Blažić, Vrbnjak, Rakovac 1, Augusti, Jurišić 1, Babić, Paparić 1, M.I. Čubranić, Car. Trener: Igor Hinić

Osobne pogreške: Mla 8, Prim 11

Peterci: Mla 1/1, Prim –

(dva puta dva igrača više za Mla)

Igrač više: Mla 3/8 (38%), Prim 2/8 (25%)

Obrane: Marcelić (2/3+2/2+2/4+0/1)= 6/9 (67%), Jurlina (2/5)= (40%); F. Čubranić (4/6+3/5+2/8)= 9/19 (47%), M.I.Čubranić (1/2)= (50%)

Golovi s 2m, zarađeni peterci i igrači više:

Mla

Radu: 5m + 2iv

Vrlić: 3 iv

Prim

Jurišić: Gol + 2iv

Paparić: 4iv

Zoran Bajić

Zorane, može kratki komentar utakmice? Zadnje vrijeme igrate dosta dobro, kao i Primorje, i očekivala se možda neizvjesnija utakmica. No danas ste poprilično lako dobili. Ako se ne varam; ostavili ste ih na 2 gola skroz do zadnje četvrtine? Pa vrlo smo ih ozbiljno shvatili. Vidjeli smo u Beogradu da je to jedna ozbiljna, mlada i respektabilna momčad; dobro vođena. Napomenuo sam da su i oni sigurno kvalitetniji nego što su bili prijašnjih mjeseci. Činjenica je da su mladi, kvalitetni, da dobro rade i da sa ”malo para kreiraju puno muzike”. Mi smo to večeras shvatili vrlo ozbiljno; krenuli odmah sa našim ritmom i mislim da je sve bilo jasno u prve dvije četvrtine. Kasnije smo ciljano odmarali neke starije i stožerne igrače. Mlađi igrači su odradili korektan posao i s mislima smo već sutra protiv velikog Juga. Da, to sam Vas i htio pitati; uspjeli ste se danas malo odmoriti i koje su sada Vaše prognoze za sutrašnju utakmicu? Teško je tu nešto prognozirati i biti pametan. Svaka utakmica je priča za sebe. Mi smo mislili prošle godine kada smo u gubili u finalnoj seriji 0:2, a isto tako smo mogli i voditi 2:0, da ih možemo sada ozbiljno stisnuti i napasti. A vidjeli ste kako je završilo. Sreća, na neki način, je da smo početkom ove sezone odigrali kvalitetnu utakmicu u Dubrovniku gdje su oni pobijedili, a isto tako smo to mogli biti i mi. Mislim da će sutra biti jedan spektakl, kakav i je između takva dva suparnika. Želim njima dobro; fair play, poštenu utakmicu i neka pobjedi bolji. Nekako vam bolje idu ova finala na jednu utakmicu, tu imate dobar niz? Tako je, dobro ste to primijetili. U ova 3 naslova koja smo osvojili smo osvojili u jednoj utakmici protiv Juga, gdje su oni možda čak u dijelu natjecateljske forme bili i kvalitetniji od nas. I u jednom dijelu, periodično, u prvenstvu prikazivali lepršaviju i kvalitetniju predstavu. Ali znali smo i mi da nam je šansa u toj jednoj jedinoj utakmici; vjerojatno smo se na račun toga dodatno mobilizirali i izvojevali 3 pobjede u ta 3 finala. Hvala Vam i sretno. Hvala Vama.