Mladost slavila u Gružu

 

Još jedna sramotna predstava u Gružu ove godine. Ni novi trener Bobić nije zaustavio niz katastrofalnih igara. Nakon odlične partije u Zadru protiv Primorja, danas je gro igrača izgledao nespremno i/ili nezainteresirano za utakmicu. Čestitke Kobeščaku i momčadi na pobjedi u Gružu. Mladost je pobijedila u Gružu 11:10 i povela u polufinalu PH. U subotu u Zagrebu imaju priliku izboriti ulazak u finale nakon 3 godine apstinencije.

 

Sve je krenulo loše po Juga od samog starta, sličan početak kao u Zadru nedavno, ali uz ipak bolji rezultat po Juga jer je nakon 8 minuta bilo samo 2:3. Za Juga je jedini igrao Bošković koji je dva puta probio Pavića sa igračem više. I tada je Pavić dirao loptu, ali su udarci bili previše jaki da bi ih zaustavio.

Nešto bolje igra Jug u drugoj i na poluvrijeme se odlazi s vodstvom 7:6. Taj posljednji gol Jug nakon peterca kojeg je na lukavstvo izborio Dobud (zaronio pa iznenadio Pavića i potopio mu loptu nakon još jednog u nizu očajno odigranog igrača više), Bošković je zabio na kraju druge četvrtine, a onda je očajna igra u napadu dobila dodatnu dimenziju pa u idućih 13 i nešto minuta Jug zabio samo jednom.

Oko dvije minute do kraja Macan je zabio na loše postavljenu zonu Mladosti za 9:10, pa uskoro i Janović iz jedine suvisle akcije Juga sa igračem više u cijeloj utakmici. Ipak 29.9 sek do kraja Luka Bukić pogađa sa igračem više, nakon što se Visković pogubio u obrani nakon dobrog bloka nekog od Jugaša na suprotno, lijevoj strani obrane.

Tada je Bobić zvao time out, a na točno 20 sekundi do kraja Janović je izborio 20. igrača više za Juga. Bio je po sredini gola na 5 metara i sa dva igrača ispred sebe pokušava odmah, ali pogađa prečku za kraj i zasluženo slavlje Mladostaša. Bio je to totalno nerezonski i brzoplet pokušaj, ali kako je Jug igrao sa igračem više možda je to i bila najbolja šansa za postići gol na kraju.

 

Poražavajuće je za jednu momčad kad izgubio od protivnika kojega bi uz jednak pristup i angažman s obje strane trebala pobjediti minimalno 6 razlike. Još k tome doma. Ali neki Jugaši izgledaju kao da nisu spremni, a neki su odigrali tragično loše utakmice. Posebice Pavo Marković koji je odigrao najlošiju utakmicu u životu, a vjerujem i najlošiju utakmicu koju je neki etablirani igrač, bivši reprezentativac, a još uvijek u naponu snage (29 godina) odigrao. Toliko kardinalnih pogrešaka, tolika bezopasanost sa svih pozicija, a najviše s krila sa igračem više. Nisam to do sad nikad vidio. A uz to još i par očajnih poteza u obrani kad je preko njega ulazilo u bliži kut jer bi on plivao prema igraču umjesto da drži blok.

Drugi kardinalni pojedinac je bio Bijač. Ne da nije ništa obranio, nego je još neke intervencije imao kao da hvata mušice (mahanje rukom prema loptu umjesto postavljanja ispred lopte), a ne da postavlja ruku za obranu. Zasluženo ga je Bobić izvadio 2 i nešto minute prije kraja treće. Visković opet odigrao bez udarca, i to kao da mu je netko zabranio šutirati. Gotovo nije ni pogledao na gol. Uz već standardno loših par dodavanja sa igračem više. Također zaslužio biti među istaknut među najlošijima.

Nije ni Bušlje ništa odigrao, ali je doduše izletio s 3 osobne od kojih su dvije bile više nego upitne. Janović dugo bez udarca, na kraju glup i brzoplet udaraca iz neizrađene situacije. Dobud isto lošiji nego inače. A onda kad i najbolji i jedini dobar, Bošković napravi glupost poput one kad je išao u kontru 2 na 1, pa umjesto da pliva još 5-6 metara i zabije, doda lošu loptu prema Janoviću i tako upropasti čistu kontru onda je teško očekivati nešto bolje.

 

Još k tome iz gro situacija koje je teško predočiti u riječi bilo je vidljivo da Jug nije fizički i/ili mentalno spreman za ovu utakmicu. Ne znam zašto je Šutalo bio sve do zadnje 2 minute na klupi, a Marković i Visković gotovo stalno u bazenu, ali to je velika pogreška Bobića. Ako je Šutalo nešto povrijeđen, na kraju je ipak ušao, a i da je igrao bez jedne ruke teško da bi bio lošiji od Markovića. Ivanković je cijelu utakmicu prosjedao na klupi, a bar bi u napadu, vjerujem bio osjetno opasniji od ovakvog Markovića. Benić je isto tako tek u trećoj četvrtini prvi put ušao u igru, i nije imao baš neku veliku minutažu. Uz malu minutažu Vranješa, ispada da je Jug gotovo stalno igrao u istoj postavi Dobud uz manje izmjene Marelje na dva, Macan i Bušlje na beku, te Janović i Marković lijevo, a Visković i Bošković desno. Jako loša rotacija trenera u svakom slučaju.

Lopta sa igračem više je bila spora i loša (loša dodavanja na stativu nekoliko puta), a kako je utakmica odmicala sve lošija i lošija. Jug je u 20 situacija složio jednu dobru akciju, a par puta je sretno ili nasilu zabio.

 

S druge strane Mladost je u svojim igračima više imala vidljive ideje, a i realizaciju na iznad 50 %. Mladostaši su igrali motivirani, nekoliko puta su Pavičić i ekipa žestoko konjarili i udarali po Dobudu. Martinić se isticao sitnim i bezobraznim udarcima posebice prema Boškoviću, dok je plivao i proplivavao u napadu. Ali su stalno imali postavljenu igru s glavom i repom. Tek su se na vodstvu 10:8 malo pogubili i propustili par situacija, i igrača više za +3, kao i poklonili kontru Jugu koju doduše oni nisu iskoristili.

Pavić je skupio par dobrih obrana, Ivan Milaković je koristio loš Bijačev dan. Bukić je zabio 3 gola i odigrao najbolju utakmicu koju sam ga gledao.

 

Momčad je to koja ima samo jednog sidruna i pola beka, pa im to nije bio hendikep u ovoj utakmici. Sve čestitke treneru Kobeščaku koji izvlači maksimum iz momčadi, pa eto i pobjeđuje osjetno, jaču momčad u gostima. Uz to i osjetno limitirane igrače poput spomenutih Pavičića i Martinića koristi dobar dio utakmice.

Najveća razlika danas između ove dvije momčadi bio je sam tzv govor tijela. S jedne strane nabrijana, agresivna, motivirana Mladost. Što je bilo vidljivo kod svakog igrača od početka do kraja i samim time izvedba na gornjoj granici mogućnosti. Tek su se malo prepali kad su mogli zaključiti utakmicu  5-6 minuta prije kraja. S druge strana bezvoljna i gotovo mlitava, tupih pogleda momčad Juga. Iz čega su logično i slijedile pogreške pa čak i strah u pojedinim situacijama. A igrali su doma protiv Mladosti, osjetno slabije momčadi.

 

Za kraj posjetnik što mi je Azevedo prošle sezone izjavio nakon još par puta lošije igra Juga od ove danas (još sa Ivovićem, Jokovićem, Azevedom, Karačem u momčadi) u Zagrebu protiv Mladosti (bez Pavića) kada je Jug ipak pobijedio, ali tek nakon produžetaka:

„…Ali ponekad te takve utakmice probude. Jer kad smo gubili od Primorja, oni nisu loša momčad. Ali sad kad smo umalo izgubili od Mladosti…, mislim da nas to može probuditi. Ponekad takve situacije završe otkazom treneru ili izbacivanjem igrača iz momčadi, ali ponekad to bude impuls za preokret.“

 

Iza toga se Jug donekle probudio i dobio Primorje u finalu, a ostaje za vidjeti kako će se situacija rasplesti ove sezone.

Polufinale PH

Jug CO – HAVK Mladost 10:11 (2:3, 5:3, 1:4, 2:1)

Suci: Štampalija (Šib) i Banovac (St).

Jug: Bijač,Vranješ, Bošković 4(1), Janović 1, Šutalo, Benić, Marković, Bušlje, Visković, Dobud 1, Marelja 2, Macan 2, Nižić, Ivanković. Trener: Bobić.

Mladost: Pavić, Bukić 3, I. Milaković 4, Lončar, Martinić, D. Živković 2, Capan, K. Milaković 1, Pavičić 1, I. Živković, Vukičević, Gagulić, Marcelić, Josipović. Trener: Kobeščak.

Igrač više: Jug 6/20, Mla 6/11

Peterci: Jug 1/1, Mla

Jedan komentar na “Mladost slavila u Gružu”

  1. Jel Sikira ikome u životu dao 4 gola? Mislim na seniore, ne prije?