Očekivano protiv Partizana

 

 

Jug je očekivano lagano i uvjerljivo pobijedio Partizan 16:5 i upisao prve bodove u Ligi prvaka ove sezone. Puno kontri i polukontri, puno naivnosti mladih Partizanovaca i dizanje forme pojedinih jugaša, prije svega Garcie.

 

 

Partizan je najslabija momčad grupe A, ali bez obzira na tu činjenicu, njihovi mladi igrači (dvojica 18, trojica 19, jedan 20 i četiri 21-godišnjaka) koji su prošli kvalitetnu školu vaterpola ne smiju dozvoliti protivniku da u svakoj četvrtini napravi 4-5 kontri i polukontri. Već u prvoj četvrtini, odmah nakon uvodna dva napada, krenule su kontre i polukontre. Prvo je Renzuto u polukontri napravio kontrafaul, pa je odmah zatim i zabio prvi gol odmah slijedeći napad koji je opet bio polukontra. Iza toga kontra Fatovića 1 na 0, ali samo stativa, pa golovi Garcie i Ivankovića iz kontri. Nije se puno toga mijenjalo do kraja utakmice.

U par navrata igrači Partizana ulazili su u driblinge na vanjskim pozicijama što bi rezultiralo kontrama. Ali zanimljivo je koliko vaterpolski suce ne vole, da ne kažem mrze driblinge. Kad recimo obrambeni igrač igra aktivno prema igraču, i trudi se da ne napravi prekršaj u 90% slučajeva suci dosuđuju u korist napadača (manji je postotak kad je duel na liniji 5 metara). Ali ako napadač predribla svog čuvara kao što je jedan igrač napravio protiv Lozine na desnom vanjskom, onda se ništa ne sudi kad taj obrambeni igrač s leđa pliva po leđima napadača, ili ga malo potegne pa digne ruke, pa opet tako dok ne priskoči suigrač i oduzme loptu. Uvijek imam dojam da suci pomisle, e nećeš ti meni driblat, pa ovo ti je vaterpolo, a ne, ne znam ti što.

Kad smo kod sudaca spomenimo Talijana Attilia Paolettija kojega sam po prvi, a nadam se i poslijednji put imao prilike vidjeti na dijelu. U mirnoj i od početka izvjesnoj utakmici, bez velikih i teških duela, s mnoštvom kontri pa samim time mnogo manje pozicijskih napada nego što to obično biva, ovaj je čovjek uspio napraviti 10-ak kardinalnih grešaka. Cijelu utakmicu gestikulira i pokušava biti u centru pažnje. S tribina, imao sam dojam da ima i preko 60 godina, a kad smo se sreli iza utakmice vidjelo se da je mlađi. Facebook kaže da će dogodine napuniti 50 godina. Nisam siguran do koliko godina suci mogu suditi, a za ovog gospara svaka slijedeća je previše. Obzirom da je kao delegat LEN-e na ovoj utakmici bio Mark Koganov dojam je bio potpun. S takvim likovima vaterpolo nikad neće napraviti korak naprijed.

 

Jug je igrao angažirano. Posebice se to odnosi na Garciu koji je veliku većinu napada organizirao. Imao je „bezbroj“ asistencija, zabio efektan gol i još tijekom obrambenih zadataka povicima usmjeravao suigrače što da rade. Još jednom je potvrdio kvalitetu koja nadilazi  onu samo igračku. Lozina i Renzuto zabili su po 4 gola. Splićanin je pokazao agilnost, posebice u situacijama dok se obrana još ne postavi s igračem manje. Ima odlične fizičke predispozicije, dugačke ruke, ljevak je. Ali još uvijek nema dovoljno kvalitetno držanje pozicije kao sidrun. Mora se manje služiti rukama iznad vode, a više radom nogu, ramenima i položajem tijela držati bekove pod kontrolom. Talijan je zabijao iz polukontri i jednom iz peterca. U velikim utakmicama morat će biti opasan u situacijama s krila s igračem više, kada se izolira protiv jednog bloka. Na taj način će privući pažnju obrane na sebe i ako i ne bude prostora za gol, navući će obranu i otvoriti prostor na desnoj strani.

Rašović se brže uklopio. Igrao po 30 minuta. Kreće na lijevoj strani, a po izlasku jednog od ljevaka samo pređe desno. U obrani je nekoliko puta dobro reagirao. Fatović je pokazao plivački inteligenciju kao i mnogo puta prošle sezone. Promašio je jednu kontru, a i inače mora biti šuterski opasniji.

 

Iduće kolo donosi gostovanje u Hannoveru i to bi mogla biti utakmica koja će usmjeriti daljnji tijek sezone u grupnoj fazi Lige prvaka. Vidimo po rezultatima da bi se čak 7 momčadi moglo boriti za 4 mjesta.

 

Po prvi put ove sezone skupio se nešto veći broj, oko 600 gledatelja.

2. kolo Grupa A

Jug Croatia osiguranje – Partizan            16:5 (3:0, 2:1, 5:2, 6:2)

Suci: Vladimir Galkin (Rusija) i Attilio Paoletti (Italija).

Jug: Bijač, Macan 1, Fatović 3, Lončar, Joković, Garcia 1, Ivanković 2, Rašović 1, Renzuto 4(1), Pavličević, Benić, Lozina 4, Jarak. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Partizan: Rističević, Kasum 1, F. Janković, Lukić, Lazić 1, Tomić, M. Janković, Andrejević 2, Manojlović, Radanović, Vučinić 1, Aksentijević, Belopavlović. Trener: Stefan Ćirić.