Olympiakos – Jug 8:6

 

Olympiakos je upisao i šestu pobjedu u nizu i sa 8:6 slavio protiv Juga u zanimljivoj utakmici u kojoj su oba golmana, Bijač i Pavić imali po 12 obrana. Nakon lošeg otvaranja Jug se brzo vratio u utakmicu koja je do samoga kraja bila neizvjesna. Ponovno je Jugova utakmica imala 30 osobnih pogrešaka što je u odnosu na dosadašnji prosjek Lige prvaka značajno više.

 

Prvu četvrtinu Olympiakos riješio je u svoju korist s 3:0 i tu stekao ključnu prednost. Zanimljivo da su opet suci imali atipičan kriterij za Ligu prvaka, jako puno isključenja od kojih su bar 2 bila nepostojeća – oba u korist domaćina. Jug je imao 4 igrača više, po dva su izborili Lončar i Lozina sve na poziciji sidruna, a s druge stane Olympiakos isto 4, ali niti jedan na 2 metra; dva su bila u plivanju (Jokovićev izbačaj na Gounasu i Ivankovićev na sredini bazena u postavljenoj obrani, oba nepostojeća) a dva je izborio Fountoulis na liniji 5 metara, jednom je Fatović malo iza faula gurnuo loptu, a drugi put je Renzuto izvukao deblji kraj u obostranom klinču.

Ključna razlika je što je Olympiakos svoja dva iskoristio, a Jug nije niti jednog. Gounas i Fountoulis oba puta s lijevog krila protiv jednog igrača u bloku, a Jug je dva puta spuštio loptu na prvu stativu na Lončara koje je barem prvoga treba realizirati jer je imao jako puno vremena i prostora. Osim toga mladi Nikolaidis je lakoćom okrenuo Pavličevića za peterac kojega je za 1:0 realizirao Fountoulis. Nikolaidis je i napad kasnije protiv Benića ima jako dobru šraubu i u ta dva napada pokazao potencijal.

 

I na početku druge četvrtine Olympiakos je dosta bolji i vrlo brzo Genidounias na zonu s desnog vanjskog na prvu na prebačaj pogađa za 4:0. Jug je prethodno promašio čak i priliku s dva igrača više, nakon odlične reakcije Fatovića u obrani. Rašović je pokušao s lijevog krila, ali Pavića malo dira loptu, dovoljno da se od unutrašenjeg dijala dijagonalne stative ipak ne odbije u gol. Zatim serijal isključenja Jugaša na beku bez lopte, redom Macan, Benić, Pavličević i Rašović. Na kraju četvrtine opet i isključenje u plivanju iako se Grk očigledno popeo na glavu nekog od Jugaša nakon obrane Pavića. Međutim sve te pokušaje Olympiakos ne koristi, dva puta Bijač brani sa stative, jednom je dodavanje na stativu bilo previsoko i Gounas je promašio s krila. Peti igrač više je propao jer je isteklo vrijeme za četvrtinu.

S druge strane Renzuto u tranziciji ulazi na dva metra s Genidouniasom koji već ima jedno isključenje, a i očigledno ima problema s igrom protiv sidruna, i lakoćom ga okreće i zabija prvi gol Juga nakon 12 i po minuta igre. Kasnije Fatović zabija iz druge prilike s igračem više u ovoj četvrtini. Netipična pogreška Olympiakosa, točnije Dervisisa koji je loše postavljen u samom začetku napada i Fatović je sam na 4 metra na lijevom vanjskom što lakoćom koristi. Malo ga je zbunila i Jugova formacija koja je bila više 3 – 3, odnosno jedan igrač je s desne strane plivao zauzeti svoje mjesto na lijevoj. Mislim da je to bio Rašović koji je s desnog krila išao na drugu stativu.

Jug se vratio u utakmicu, igra ravnopravno i uz domaćinsko suđenje.

 

Jug je osvojio loptu u plivanju na početku treće što je bilo bitno da na taj način obrani igrača manje. I ne samo to, nego je još Lončar zaradio igrača više, a Macan s druge stative na asistenciju Garcie zabio za 4:3. Odmah idući napad Genidounias zabija također s igračem više s desnog nakon što je Fountoulis na lijevom vanjskom cimanjem navukao obranu na sebe. Vrlo brzo Renzuto opet ulazi s Genidouniasom u dva metra i zarađuje igrača više, a Grk još i prigovara i dobiva isključenje s pravom zamjene. Dosta dobra akcija Juga, uz kvalitetno kretanje Lončara na prvoj stativi otvara prostor Jokoviću za gol s desnog vanjskog za 5:4. Nešto kasnije i Mourikis koristi igrača više uz dosta sreće jer je pogodio prečku, ali je lopta pogodila Bijača u ruke i vratila se u gol. Imao je Oly još tri igrača više, ali sva tri puta Bijač dosta dobro brani, a i obrana je igrala jako dobro.

S druge strane Jug je imao 3 situacije za kojima može žaliti. Prvo je Fatović uplivao Mourikisu iza leđa i zabio gol, ali su mu suđena dva metra. Teško je bilo procijeniti ispravnost te odluke obzirom da se vaterpolski prijenosi još uvijek rade s malo kamera, da ne kažem jednom i po. Nešto iza toga i Rašović uplivava, a Fatović mu s krila prosljeđuje loptu na ruku. S glavom ispod vode šutira, ali preslabo. I treća situacija, čista kontra 2 na 1 Ivankovića i Fatovića. Ivanković s lijevog krila puca jako loše i Pavić to lakoćom brani.

 

 

Zadnja četvrtina, suci u lošem vaterpolskom običaju ujednačavaju broj isključenja. Do sad Jug je imao 8 igrača više, a Olympiakos čak 15 uz jedan peterac. Trebalo bi ponovno pogledati utakmicu, ali od tih 15 igrača više najmanje 10 je bilo bez lopte. U zadnjoj četvrtini  samo jedan igrač više kojega koristi Obradović s desnog krila za 7:4, a Jug čak 5 od kojih je samo prvoga iskoristio Renzuto odličnim udarcem nakon što je opet i izborio isključenje. Garcia je upropastio jednoga tako što je dodao loptu točno protivniku na ruku. Identičnu pogrešku imao je i u prvom dijelu utakmice.

2:17 do kraja Renzuto opet zabija, već treći gol i Jug dolazi na 7:6. Ali odmah idući napad opet Obradović, ovaj put polušut na zonu sa srednjega, od prečke u gol točno u sami kut. Nešto ranije Lončar je opet dosta loše reagirao na dodavanje na prvu stativu s lijevog vanjskog, a i u jednoj situaciji kada se na njemu mijenjao čuvar u dolasku u napad, ostao sam i dobio loptu na ruku, ali je s 5 metara šutirao pored gola.

 

 

Jug je odigrao jako dobro s igračem manje i općenito jednu od boljih obrambenih utakmica ove sezone. Igrali su ravnopravno Olympiakosu s izuzetkom prve četvrtine. Renzuto je odigrao najbolju utakmicu sezone i nametnuo se u napadačkom segmentu. Odlično je i ulazio u dva metra i zabijao. Genidounias je i u nekim ranijim utakmicama pokazivao da ima problema kad ga se uvede na poziciju beka. Nekoliko čistih situacija, prije svih čista kontra Ivankovića, tri situacije Lončara mogle su i trebale ovu utakmicu dodatno zakomplicirati. Igrač više loš na početku i na kraju, a u središnjem dijelu 4 uzastopne realizacije. Bilo je dobrih akcija, ali je već spomenuta nepreciznost.

Što se tiče Olympakosa Nikolaidis je odlično krenu u utakmicu tako da je ima veliku minutažu pa se Obradović gotovo uopće nije pojavljivao na poziciji sidruna što je ove sezone redovito igrao kada se Mourikis odmarao, a često i s njime u paru ulazio kao drugi na prvu stativu. Vodeći šuteri su Fountoulis, Genidounias i Obradović i oni su i zabili ukupno 6, svaki po 2, gola. To svaki trener želi, da mu igrači zaduženi za golove i zabijaju. Da svaku utakmicu od svog šuterskog udarnog trojca možeš računati na minimalno 6 golova. Tako bi i Jug trebao puno više dobiti od dva ljevaka, minimalno 3 gola po utakmici. Ali Garcia nije bio opasan, a Joković je zabio jednoga. Renzuto i Fatović s druge strana zabili su 4.

 

Za  samo 2 tjedna u Gružu igraju isti protivnici i sigurno ćemo gledati još jednu dobru i zanimljivu utakmicu kao i večeras.

 

 

 

7. kolo Lige prvaka – Grupa A

Olympiakos – Jug Croatia osiguranje        8:6 (3:0, 1:2, 2:2, 2:2)

suci: Teixido (Špa) i Severo (Ita)

Olympiakos: Pavić (12), Mylonakis, Delakas, Genidounias 2, Fountoulis 2(1), Nikolaidis, Dervisis, Bušlje, Mourikis 1, Gounas 1, Agryropoulis, Obradović 2, Galanopoulos Trener: Theodoros Vlachos

Jug: Bijač (12), Macan 1, Fatović 1, Lončar, Joković 1, Garcia, Ivanković, Rašović, Renzuto 3, Pavličević, Benić, Lozina, Jarak. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

 

Osobne pogreške: Oly (4+3+2+5)= 14 Jug (5+5+5+1)= 16

Peterci: Oly1/1, Jug

Igrač više: Oly (2/4+0/5+2/5+1/1)= 5/15 (33%), Jug (0/4+1/2+2/2+1/5)= 4/13 (31%)

Obrane: Pavić (2/2+4/6+4/6+2/4)= 12/18 (67%), Bijač (3/6+3/4+5/7+1/3)= 12/20 (60%)