OSC Budapest – Dynamo Moscow 5:10

OSC Budapest – Dynamo Moscow 5:10 (1:3, 0:3, 1:2, 3:2)

OSC Budapest: Bisztritsanyi, Dr. Brguljan, Gor-Nagy, Ranđelović, Salamon (1), Kovacs (1), Hegedus, Seman (2), Erdelyi (1), Toth, Bundschuh, Ubović, Barabas

Dynamo Moscow: Kostrov, Ivankov, Koptsev, Subotić (2), Latypov, Pijetlović (2), Bychkov (2), Nagaev (2), Rađen, Kholod (1), Lisunov (1), Shelepev, Ivanov

Suci: Buch (Španjolska) – Margeta (Slovenija)

Igrač više: OSC Budapest (2/11) – Dynamo (3/7)

Peterci: –

 

 

Očekivalo se od ove utakmice da bude puno zanimljivija jer je OSC trebao hvatati priključak za eventualno četvrto mjesto u skupini. Dynamo je izvrsno startao ove sezone i u mirnoj je situaciji došao u Budimpeštu. Gosti su bili oslabljeni za neigranje bitnog igrača desne strane, Lazareva. Obje ekipe su jake na poziciji sidruna, gosti sa Pijetlovićem i Lisunovom imaju jedan od najjačih centarskih parova uopće, a domaćini imaju Ubovića i Semana.

Kholod je očekivano osvojio loptu u plivanju, ali je već u prvom napadu dosuđen kontrafaul Lisunovu. Prvo isključenje na utakmici izborio je Ubović, ali je isti igrač promašio sa stative priliku za vodstvo. Prvi su poveli gosti, preko Kholoda. Iz kontre koja je išla 4 protiv 4, domaći igrači nisu dobro plivali natrag i dva igrača su pokrivali Nagaeva što je ostavilo samog Kholoda. On je lijepo pogodio sa oko 5 metara za 0:1. Domaćin je također uspio jednu kontru stvorit, ali se istakao Ivanov na golu gostiju obranom Erdelyju. Nagaev je izvana zabio iz faula, ali mu je gol poništen. Nije baš jasno zašto, lopta mu je malo odgurnuta od domaćih igrača i nije mogao brže reagirati. Gosti su i u idućem napadu imali dobru šansu, ali Pijetlović nije primijetio da mu je lopta blizu nakon obrane domaćeg golmana na šut izvana. Ubović je uskoro izborio i drugo isključenje, domaćin je uzeo TimeOut, ali akciju igrača više opet nije iskoristio sa stative. Prvo isključenje domaćih igrača (faul izvana) dovelo je do 0:2. Jako strpljivu akciju gostiju iskoristio je Subotić nakon prebačaja s desnog na lijevo krilo. Na poziciji dva metra ovaj put je isključenje zaradio Seman i sam realizirao igrača više, opet sa stative. U zadnjem napadu prve četvrtine gosti su dobili igrača više (opet na vanjskoj poziciji). Identičnom akcijom, prebačaj s krila na krilo, zabio je Bychkov za 1:3.

Nakon osvojene lopte Kholoda u plivanju i drugoj četvrtini je prvi napad gostiju završio kontrafaulom. Gostujući igrač je ubrzo iza toga isključen, a domaćini su probali iskoristiti igrača više šutem izvana koji je blokiran. Idući napad domaćina doveo je do novog isključenja na dva metra, ali je još jedan napad neuspješan zbog krivog dodavanja na stativu. Nagaev je pobjegao u kontru za dužinu čitavog tijela i zabio rutinski i atraktivno preko glave golmana za 1:4. Domaćin je imao uskoro novi napad s igračev više (isključenje na vanjskoj poziciji). Slijedio je novi pokušaj sa stative, ali je Ivanov sjajno obranio. Gosti koriste svoje prilike i nakon isključenja u plivanju svoj drugi gol zabio je Bychkov šutom izvana. Seman je uskoro izborio još jedno isključenje na dva metra, ali je imao i veliki promašaj sa stative. Pri kraju druge četvrtine, konačno su i gostujući sidruni izborili isključenje na dva metra. No, šansu su propustili izgubljenom loptom zbog lošeg dodavanja. Do kraja četvrtine vidjeli smo još jedan poništeni gol gostima te u zadnjem napadu sjajan gol Nagaeva za 1:6 kad je lobovao neopreznog golmana domaćina. To je bilo sedam sekundi prije poluvremena.

Iako je sudački kriterij išao poprilično na stranu domaćina, imali su puno veći broj prilika s igračem više, gostima su poništena dva gola (jedan poprilično dvojben), na poluvremenu imamo situaciju gdje je gost skoro pa riješio utakmicu. Izvrstan je na golu gostiju bio Ivanov, a u napadu se ističe Nagaev. Nagaev se ove sezone nametnuo kao prvo ime Dynama. Domaći sidruni su statistički odigrali puno bolju utakmicu od gostujućih, ali izgledalo je da je razlog tome sudački kriterij koji je pokušavao dovesti utakmicu u egal, a ne stvarna razlika u bazenu.

Drugo poluvrijeme je krenulo iznenađujuće u smislu da Kholod nije osvojio loptu u plivanju. Suci su drugo poluvrijeme poprilično ujednačili kriterij tako smo vidjeli normalniju utakmicu po pitanju broja isključenja. Prva dva igrača više u trećoj četvrtini su imali gosti, jedno je bilo na dva metra. Prvo nije iskorišteno promašajem s desnog krila, a drugo je iskoristio Pijetlović sa stative za 1:7. Sljedeća dva isključenja (oba na dva metra) izborili su domaćini. Nakon prvog su uzeli TimeOut, ali je Ivanov imao dvije velike obrane sa stative. Iduće je iskorišteno i za 2:7 zabio je Salamon s vanjske pozicije. Slijedila je sjajna atrakcija Nagaeva koji je predriblao svog čuvara na krilu, ali je pogodio stativu iza toga. Za 2:8 je zabio Lisunov sa dva metra gdje je potpuno izdominirao Erdelyja koji se našao na beku. Još jedno isključenje su izborili domaći sidruni, ali opet nisu iskoristili svoj napad nakon dva promašaja sa stative.

Zadnja četvrtina je prošla u dosta mirnom tonu i domaćin je uspio malo smanjiti rezultat. Dobili su zadnju četvrtinu 3:2. Iznenađujuće domaninatna predstava gostiju koji su izgledali bolja ekipa u svim segmentima. Razlog ovog rezultata leži u lošoj realizaciji igrača više domaćina te izvrsnoj partiji Ivanova. Očekivalo bi se od Mađara da su dobri šuteri izvana, ali to se u ovoj utakmici nije primijetilo. Jako puno prilika s igračem više pokušali su realizirati sa stativa. Kod domaćina bolji dojam su ostavila oba sidruna koji su donijeli dosta prilika svom timu. Najbolji kod gostiju bio je već spomenuti Nagaev. Sve utakmice koje sam dosad pratio bio je najbolji igrač Dynama.

Sudački kriterij je u prvom poluvremenu bio poprilično povoljan domaćinu, no ni to OSCu nije pomoglo da budu konkurentni na ovoj utakmici. Ukupno je na utakmici bilo 18 isključenja, što je negdje u prosjeku ovogodišnje Lige prvaka. Jedino gdje suci podivljaju su utakmice Juga u gostima, u zadnje dvije utakmice: protiv Brescie 18 isključenja, protiv Olympiakosa 16 isključenja.

S ovom pobjedom Dynamo je drugi na tablici sa 14 bodova, zaostaje pet bodova za vodećim Olympiakosom. OSC je šesti sa samo šest bodova i može se reći da su otpali iz konkurencije za F8. U sljedećem kolu sastat će se iste ekipe, ovaj put u Moskvi.