Plivajući preko Jadrana

Jug je pobjedio splitskog Jadrana 13:6 koji je bio domaćin u Gružu u prošli petak. Čak 6 golova iz kontranapada najbolji je pokazatelj kako je dubrovačka momčad dobila ovu utakmicu. I idući petak isti protivnici se sastaju na istom mjestu, samo u regionalnoj ligi.

 

 

Jug je poveo 4:1 već u prvoj četvrtini, Jadran se vratio na 6:4 početkom treće, ali Jug brzo odlazi na 9:4 i s još tri gola  uzadnjoj četvrtini upisuje visoku pobjedu.

Najbolji pojedinac u početku bio je Danil Merkulov koji je zabio sva 4 gola Juga u prvoj četvrtini. Prva dva iz kontri 4 na 3, pa iz faula odmah iz doplivavanja u napad. Već je u tim uvodnim minutama bilo vidljivo da Jadran plivački ne može parirati Jugu. To je i bilo očekivano obzirom da je Jadran manjak kvalitete na poziciji sidruna pokušavao kompenzirati ulascima vanjskih igrača na 2 metra. Najčešće je to bio Kovačić, tu i tamo i Kunac i Power. Tako su sebi još više otežavali defanzivnu tranziciju. Ali bez tih ulazaka nisu mogli uopće formirati napad – kao što naslovna slika prikazuje, Macan je izgurao sidruna koji odlazi u krilo, a Kovačić se sidrao na 5 metara. Jugovi bekovi su bez problema izgurivali i Popovića i Bega daleko od gola, a vanjski igrači nemaju moć da se postave na liniju 5 metara i otamo zaprijete.

Jug je jako dobro realizirao igrača više u prvih 20 minuta; imali su 4 akcije od kojih su 3 realizirali. Merkulov s vanjske pozicije nakon što su krila razvukla obranu, Joković s desnog vanjskog koji je odmah kaznio Popovićevo nedržanje bloka i Benić koji je kaznio što se obrana Jadrana nije uspjela postaviti nakon par sekundi. To su detalji koji se kažnjavaju na ovoj razini vaterpola i Jadran ne smije raditi takve greške koje omogućavaju lagane golove protivnika koji se i ne mora previše pomučiti da bi zabio.

S druge strane Jadran je ukupno imao 2/7 od čega su jedan gol zabili kada je neopravdano isključen golman Popadić. Upravo u tom detalju vidio se elemntarni nedostatak osjećaja za igru ruskog suca Naumova. Ima i godina i velikih utakmica iza sebe, ali nikad nije opravdao tu reputaciju pa tako ni ovdje. Sidrun Jadrana Popović imao je loptu na ruci, okrenut bočno, a Popadić je iskočio i s obje ruke potopio loptu. Čista topljena lopta, a i sve da i nije, da je sudac procjenio da je sidrun povučen za vrat ili glavu, što nije bio, isključenje je mogao dobiti samo bek. Kasnije je, na samom kraju utakmice isti sudac dosudio 2 metra Papanastasiou koje pod a) nije bilo, a pod b) stajao je na liniji 4 metra i nije ni mogao vidjeti je li Grk unutra ili vani.

Jadran je dva puta pokušao realizirati igrača više izvlačenjem desnog krila, Zović pa Visković, prema vanjskome, ali Jugaši su lakoćom zavrorili i šut nije išao unutar okvira gola. Dva puta je Delić iznimno loše dodavao loptu. Imao je još namjanje 3-4 jako loša poteza u napadu i bio je jedan od lošijih pojedinaca. Gledajući svih 6 golova Jadrana, čak 4 su individualne pogreške protivnika, od čega dvije 18godišnjaka:

–        Čulini čim je ušao, Delić prelagano uplivao ispred i dobio visoku loptu na ruku

–        Popadić dobio gol od Viskovića skroz iskosa iz desnog krila

–        Loš pokušaj zamjene pozicija odmah po dolasku u obranu kako bi Macan prešao na beka, a Fatović na vanjskoga i Powers ostao potpuno sam na 2 metra

–        Kržić previše pomagao suigraču na vanjskoj poziciji i Zović mu uplivao iz leđa preblizu golmanu

 

Ova posljednja pogreška uslijedila je odmah nakon jako lijepog gola Kržić iz polukontre s lijevog krila, „mađarica“ za prvih put odlazak na +5. Osim toga, Kržić je imao i jako dobro obranu kao bek kad je s njime Kovačić ušao na 2 metra. Inače je Kovačić dosta mučio i Fatovića i Papanastasioua u tim ulascima i zaradio je peterac i još dva igrača više, sve to u prve dvije četvrtine. Kasnije, očekivano obzirom na godine, nije imao više snage za takve napore na poziciji sidruna.

 

Dosta igrača Juga diže formu i iz utakmice u utakmicu igra sve bolje. Danas je Merkulov bio odličan nakon loše partije u Igalu, Popadić je imao 71% obrana (12/17) i također je iz utakmice u utakmicu sve bolji i sve uigraniji s obranom. Bekovi su izdominirali protivničke sidrune, čak im nisu mogli uzeti poziciju kroz 90% napada. Joković i Garcia igraju na rutinu ovakve utakmice. Fatović i Papanastasiou će kroz sezonu biti sve bolji i bolji. Loren u situaciji kad je Jug imao igrača više 5 na 4 (jedan par igrača ostao na pola igrališta) mora navući igrača i golmana i prebaciti na krilo za laganu realizaciju. Kad i ako se odluči za šut u takvoj situaciji, onda to mora biti gol.

Osim bekova i golmana, manje više se ovi komentari za ostale igrače odnose na napadački učinak. A ova ekipa, ovako posložena ima potencijal obrambeno biti još pokretljivija, još više forsirati presing na loptu i oko igrača jer ima takav profil iznimno plovnih igrača na vanjskim pozicijama i kvalitetu na bekovima. Jasno, kako sezona bude odmicala, one gore nabrojane individualne pogreške bit će sve rijeđe.

Treba pohvaliti i Lozinu koji je zabio s 2 metra i izborio još dva igrača više. Bio je učinkovitiji od Lončara što nije lako. Osim tog gola s 2 metra, spomenutih 6 iz kontri i 3 s igračem više, još su 2 pala na zonu i jedan šutem iz faula.

 

Jadran mora još puno raditi i napredovati kako bi mogao ozbiljnije parirati. Možda to bude u stanju kad bude domaćin u Splitu. Šetka je promašio peterac i ostatak utakmice bio poprilično nevidljiv, a morao bi vući ekipu. Visković je bio najbolji Jadranaš. Trebali bi, obzirom da koriste svih 11 igrača, bolje plivački parirati. Jug je imao četiri kontre 4 na 3, dvije 3 na 2 i jednu rekontru 1 na 0. Sve i da im se događa da im kasne neki igrači, posebice kad vanjski uđe na dva metra, morali bi te situacije pretvarati u 5 na 4 ili 6 na 5 jer je postotak realizacije takvih već polukontri značajno manji i kod iznimno kvalitetnih protivnika. Recimo, Jug je imao dvije situacije 5 na 4 koje nije zabio – jednom kada je Merkulov morao ostati metar dva dalje od gola i šut je otišao od pliske preko gola.

 

Već ovaj petak ćemo vidjeti jesu li naučili što iz ove utakmice, a iduće kolo u Ligi prvaka dočekat će u Splitu jer se Poljudski bazen jučer otvorio. Dolazi Mladost i bit će to sigurno dosta izjednačenija utakmica.

Jug je krenuo s 6 bodova, a Olympiacos sa samo 1 iz prve dvije utakmice. Uz to poražen je i Szolnoki kod Sport Managmenta, a i u prvom kolu je jedva dobio Jadrana u Mađarskoj. Iduće kolo dolaze u Gruž, a kolo iza toga stiže najugodnije iznenađenje, Sport Managment. Zadnje kolo prije Nove godine, Jug gostuje u Hannoveru. Prilika je da se 2019-ta dočeka sa jako puno bodova na prvom mjestu i popločanim putem da se tu i ostane sve do final8-a.

 

2. kolo Lige prvaka – Grupa B

Jadran St – Jug Croatia osiguranje     6:13 (2:4, 1:2, 3:4, 0:3)

Suci: Naumov (Rus) i Severo (Ita)

Gledatelja: 550

Jadran: Anić (6/19), Kunac, Zović 1, Popvić, Delić 1, Pejković, Power 1, Bego, Visković 2, Milardović 1, Šetka (0), Kovačević, M. Podrug (2/2). Trener: Ivan Asić.

Jug: Popadić (12/17), Macan, Fatović 1, Lončar, Joković 2, Garcia 1, Lozina 1, Merkulov 4, Čulina, Kržić 1, Benić 1, Papanastasiou 1, Vukojević (2/2). Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Osobne pogreške: Jad 6, Jug 8

Peterci: Jad 0/1, Jug –

Igrač više: Jad (1/2+0/2+1/2+0/1)= 2/7 (29%), Jug (1/1+1/2+1/2+0/1)= 3/6 (50%)

Obrane: Anić (1/5+2/4+3/7+0/3)= 6/19 (32%), Podrug (2/2); Popadić (5/7+3/4+2/4+2/2)= 12/17 (71%), Vukojević (2/2)

Blokovi: Jad 2, Jug 3

Kontrafaulovi: Jad 4, Jug 3

Golovi s 2 metra, zarađeni peterci i izbačaji:

Jad

Kovačić 5m + 2iv

Popović 3iv

Zović i Milardović po 1iv

Jug

Lozina gol + 2iv

Lončar 2iv

Joković i Fatović po 1 iv