11. Jadranska liga

2008. godine po prvi put je igrana regionalna vaterpolska liga, Jadranska liga i nakon 10 godina prije mjesec dana počelo je i njeno 11. izdanje. Svake godine kvalitetom je sve lošija i lošija, a marketinški nikad i nije imala nikakav nivo. Nakon 3 kola donosimo presjek ovog natjecanja kroz zadnjih 10 godina otkako je oformljeno.

 

Ako se prisjetimo te 2008/09 sezone na final4-a Lige prvaka tri kluba su bila iz ove lige: Primorac, Jug i Mladost. Među 8 su još bili Jadran HN i Partizan koji tada nije igrao regionalnu ligu (srpski klubovi priključili su se u sedmom izdanju, 2014/15). I idućih sezona ova Liga imala je cijeli niz iznimno jakih klubova koji su kako su godine prolazile bivali sve lošiji i lošiji i lošiji.

Osim Primorca i Budva je bila jednom na final4-u uz još dva puta među 8, Cattaro je osvojio LEN kup. Sva ta tri kluba su daleko potonula. Primorac je ispao u drugu pa se vratio u prvu ligu, ali i dalje životari. Potonja dva kluba su trenutno u drugoj ligi, a i Jadran HN je svake godine sve lošiji i lošiji.

U Hrvatskoj je prvo propala Mladost koja se sada pomalo vraća (ali ne zahvaljujući ovoj ligi), a zatim i Primorje koje je čak prošle sezone i ispalo u drugu Jadransku ligu. Srpski klubovi su također svake godine kroz ovu ligu bili sve lošiji i lošiji, čak su svi ispali u drugu ligu osim Partizana koji će se ove sezone grčevito boriti za opstanak. Zvezda i Šabac su lanjske sezone izborili ulazak u prvu ligu. Jedina konstanta kroz svih ovih 10 sezona Jadranske lige je dubrovački Jug koji je ne samo kroz rezultate (četiri prva, pet drugih i jedno treće mjesto), nego i kroz ustroj kluba zadržao nivo jednog od najvećih klubova u vaterpolu. Ostali su postali velikani samo na papiru i u povijesti.

 

Sve ovo nabrojali smo da ukažemo na svu promašenost ove lige. A nije promašena u konceptu tj. što zajedničku ligu igraju klubovi iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore, dapače. Problem je što u vodstvu lige nema nikakve vizije, nikakvog znanja pa čak ni volje da se ona učini boljom. Marketing je ravan nuli, gledanost jednako takva, a klubovi koji su srž svake pa i ove lige svake godine sve lošiji i lošiji, mnogi od njih na rubu propasti i gašenja ili su se jedva isčupali poput Mladosti.

Ako gledamo sa sportskog stanovišta nakon što smo imali Ligu u kojoj se nalazi 5 od 8 najboljih europskih klubova i još nekoliko njih dosta dobrih, došli smo do Lige u kojoj je samo VK Jug u top 10 europskih klubova. Dakle, Liga nije pridonijela sportskoj kvaliteti, klubovi su bili značajno bolji prije nego je oformljeno ovo natjecanje.

Jasno, klubovi poput Partizana, Jadrana HN ili Primorca poznati po svojim školama vaterpola odnosno po proizvodnji kvalitetnih igrača nisu zaboravili kako se radi. Problem je što ova liga klubovima nije donijela ama baš ništa pozitivnog u financijskom smislu. Igrači čim napune 20 godina odlaze u financijski jače klubove. A danas su gotovo svi klubovi financijski jači od većine klubova regionalne lige od kojih se mnogi bore da se potpuno ne ugase poput splitskog POŠK-a prije 8 godina ili VK Šibenika nešto kasnije. OVK POŠK je novoosnovani klub koji u svom djelovanju ističe da nije naslijedio dugove ugašenog kluba, već samo ime i povijest. Situacija u mnogim klubovima je takva da se oni više i ne mogu kvalitetno baviti čak ni razvojem mladih igrača.

 

Jedina pozitivna stvar Jadranske lige su tv prijenosi koji donose svako kolo jednu do dvije utakmice u izravnim tv prijenosima na ArenaSport tv-u već petu sezonu u nizu.

 

Suštinu svake sportske lige čine klubovi, srž svakog klub čine igrači i treneri, a cilj svakog natjecanja, pogotovo profesionalnog, su neizvjesnost, kvaliteta i gledanost. O gledanosti utakmica, pa čak i finalne, Jadranske lige bolje je i ne pisati. Svi ovi problemi ukazuju da je liga loše (nikako) vođena što i ne čudi kad znamo da su čelni ljudi oni koji su se pokazali neuspješnima u vođenju klubova koji su nakon njihovih mandata imali puno više problema nego prethodno.

Obzirom da se radi o ligi hrvatskih, srpskih i crnogorskih klubova, regije čiji je vaterpolo značenjem, kvalitetom, rezultatima, povijesno… najbolji na svijetu, očekujemo puno više kvalitete, vizije i uspjeha u vođenju ovog natjecanja. Nije valjda cilj lige da njen direktor prima plaću, da delegati i suci dobiju dnevnice, a da su klubovi svake godine sve siromašniji, slabiji i da igrači odlaze. Općenito su stvari krivo postavljenje. Nije savez svrha sam sebi, nego bi trebao biti u službi sporta. Isto tako nije liga svrha sama sebi, već da se tako izrazimo, servis klubovima. Nije svrha postojanja lige da ima direktora, nego bi on trebao biti tu da klubovima i igračima bude bolje jer kvalitetno vodi ligu. A ova liga je imala i još ima potencijal da diktira trendove i smjer u kojem bi i ostala natjecanja pa i Liga prvaka trebala ići.