Počinje Liga prvaka – Jugaši gostuju u Pireju

Kreće nova sezona Lige prvaka, u ponešto izmijenjenom formatu. Umjesto dvije grupe po 8, sada imamo 4 grupe po 4 ekipe gdje će po dvije najbolje proći u idući krug. I dalje se kola igraju u dva dana, a danas je na rasporedu Grupa A i B u kojoj je i Jug Adriatic osiguranje.


Jug nije imao sreće pri ždrijebu, ali ako ćemo pošteno, tadašnji LEN je potpuno pogrešno postavio kriterije. Iako, komunicirajući s ljudima koji pišu po vodećim portalima nisam ni uspio doći u kraj koji su to točno kriteriji, jasno je da su potpuno pogrešni ako su u istoj grupi prvi, šesti i sedmi klub po rankingu odnosno prvi, treći i sedmi po izgledima koje su kladionice postavile pred početak.

Ako je kriteriji ranking po državama tu je opet došlo do pogreške jer su sedma i osma liga Francuska i Njemačka, a prvaci Spandau i Marseille su završili u istoj grupi. Ako je kriterij ranking klubova onda smo to već napomenuli, ali je potpuno suludo raditi ždrijeb u tom slučaju dok još nije poznato koji su klubovi kroz kvalifikacije izborili plasman. Tako u odnosu na Jugovu grupu imamo onu u kojoj je Jadran gdje su po rankingu izvučeni drugi, četrnaesti, dvadeseti i dvadesetšesti klub.

Kladionice su ovako postavile izglede za osvajanje ovogodišnje Lige prvaka

Naravno, wild card koje se sad određuju po rankingu država, prvih 11 uz dvanaesti klub koji dolazi kao drugoplasirani iz lige iz koje dolazi prvak Europe, se i dalje plaća. Sada je to koliko sam upoznat 5.000 EUR manje nego ranije i iznosi 25.000 EUR po klubu. Brescia je odbila wild card i sreću i znanje testirala kroz kvalifikacije jer je na taj način plasman bio besplatan. Osim toga, drugi na listi za taj zadnji wild card je trebao biti drugoplasirani klub Mađarske, OSC, koji je prošle sezone uspio promašiti jednu utakmicu i sa zapisničkim stolom i tv prijenosom pa ga je tadašnji LEN kaznio i Sabadell, kao idući na redu, je prihvatio posljednju wild card. Sve u svemu „fenomenalan” podatak, klubovi em plaćaju da bi igrali „elitno” natjecanje, em posljedično neki od najboljih klubova poput Brescie ne žele sudjelovati na taj način. Obično, kad je nešto elitno, ljudi, klubovi ili institucije se grabe i tuku da budu dio toga. Vaterpolo, odnosno bivši LEN, uspijeva dati novo značenje tom pojmu.

Jug je dakle u grupi s prvim i trećim favoritom natjecanja. Zanimljivo da su treneri Sukno i Koljanin svaki na svoj način povezani s Jugom. Osim toga i neki igrači Pro Recca i Olympiacosa su proveli dio karijere u Jugu. Kakaris je ove sezone prešao u Recco, a ranije su i Ivović i Younger po jednu sezonu proveli u Gružu. U Olympiacosu su igrači koji su još puno više vezani s Jugom, Bijač i Bušlje su jugaši od glave do pete dok je Lončar u Jugovoj kapici proveo 6 sezona. Sva trojica su dio karijere proveli i u Pro Reccu. Tu je i Papanastasiou koji je 4 sezone proveo u Gružu.

Bit će jako zanimljivo pratiti ovih 6 međusobnih utakmica, a prva je u Pireju danas u 18.00 (19.00 po lokalnom grčkom vremenu) kada snage odmjeravaju Olympiacos i Jug. Sportklub i dalje ima tv prava iako se Arena Sport reklamirala, točnije Hrvatski telekom je obećavao Jugove utakmice na Arena Sportu . Oba kluba su jača nego prošle sezone, Olympiacos je ostao bez Filipovića i dva sidruna Mourikisa i Kolomvosa koji su igrali potpuno „penzionerski” prošle godine. Sada su tu Nikolaidis i Lončar koji će biti puno jači, puno spremniji, a pogotovo neće gotovo biti igrač manje u bazenu kao lanjski par. Filipović će nedostajati, ali tu je dovoljno vanjskih igrača koji mogu uskočiti i u njegovu lanjsku ulogu.

Jug je ostao bez Kakarisa i Fatovića. Međutim, Burić i Cabanas će donijeti veliku kvalitetu u obrani. Poznato je kako su Španjolci kvalitetni u obrani, posebice u držanju blokova, postavljanu u zoni, te zatvaranjem u povratnom plivanju. Logično je da se Cabanasa koristi kao vanjskoj igrača u obrambenom segmentu jer tu te njegove iznimne kvalitete dolaze do izražaja. Burić je i napadački iznimno opasan, također u više segmenata. Na stativi je jedan od najboljih uopće, ima visoku kvalitetu ulaska kao drugi sidrun, a može biti opasan i šuterski, uz jako dobru tranziciju posebice za polukontre. Daube je jedan od najboljih strijelaca današnjice. Vidjet ćemo kako će se on uklopiti u Jugov sistem igre, ali je već sada vidljivo da je prva šuterska opcija. Joković će u situaciji u kojoj je širina u momčadi na vanjskim pozicijama veća još više doći do izražaja po pitanju organizacije igre. Mlađi igrači će se sada boriti i za ulazak u postavu, u 13 igrača za utakmicu i mislim da bi to do kraja sezone moglo donijeti najmanje jednog novog reprezentativca, ako izbornik Tucak bude pažljivo pratio.

Olympiacos sigurno može iskoristiti i momentum koji vlada u grčkom vaterpolu. Genidounias i Papanastasiou su imali odlično ljeto u reprezentaciji. Fountoulis je u veteranskim godinama prihvatio ulogu iz drugog plana. Vjerujem da će to prenijeti i na klupsku scenu. O Bijaču ne treba trošiti riječi, samo treba vidjeti hoće li mu obrana zatvoriti ono jedino što traži, prebačaj u bliži kut, ili da nakon više cimanja blok pokrije bliži, ako već igrač nije izašao na protivnika. Uz to je Zerdevas bio vrlo dobar u reprezentaciji i pokazao da je već drugo, treće ljeto u nizu na vrlo dobrom nivou. Čak mu i ne smeta što tijekom godine manje brani. Bušlje i Lončar donose ne samo igračku nego i ljudsku kvalitetu i ozbiljnost. Vamos kao ljevoruki bombarder te mladi igrači poput Gkillasa i Alafragkisa daju čitav repertoar koji će trener Hrvoje Koljanin sigurno znati iskoristiti.

Međusobne utakmice ovih protivnika bit će jako bitne i svaki gol može značiti veliku odnosno ključnu razliku.

Odgovori