Jadran u pohodu na europsku titulu

foto: https://www.facebook.com/VK-Jadran-Split-klupska-stranica-1715758935307774


Nakon što su Jug i ostali klubovi A i B grupe odigrali uvodno kolo Lige prvaka, danas su na rasporedu i Jadranaši koji dočekuju Zvezdu na Poljudu u 19.00. Jug je uzeo bod u Pireju o čemu ćemo detaljnije naknadno.

Jadran je u ovu sezonu ušao jako ambiciozno. Stigli su Fatović, Vrlić, Đuro Radović i vratio se Harkov. Otišao je Rino Burić, a umirovili su se Šetka i Dobud. Što je jako zanimljivo, baš nigdje se nije moglo pročitati o umirovljenju jednog od najboljih sidruna uopće. To nije ispratio ni HVS, ni Jadran, a ni Jug. Odlaskom Šetke, nisam ni tu uspio pročitati neke prigodne tekstove, Jadran je ostao bez iti jednog igrača poniklog u vlastitom pogonu.

Na golu su Marcelić i Anić, bekovi su Čagalj, Biljaka, Pejković, sidruni Vrlić i Duždević, lijevo Fatović, Marinić – Kragić i Bukić, desno Harkov, Radović i Butić. Možda gdje upadne i Amerikanac Gruwell. Nekako nam se pričinja priča Primorja od prije 10ak godina. Iako se u ovom slučaju pričalo o postepenom građenju kluba, jačanju rada s mladima i njihovom razvoju. Ipak, ništa se nije učinilo po tom pitanju. Bar ne još.

S 8 igrača dovedenih iz drugih gradova i još 6 mornarevaca Jadran juriša po iskorak u Ligi prvaka. Prvi plus je što je ove godine trener Marelja na klupi od početka natjecanja. Drugi što su dobili najlakšu grupu o čemu smo jučer pisali. Međutim, ambicije sežu i dalje, ne samo prolaskom među 8, nego i na završni turnir, ove godine final4. A kad si na final4-u, onda ideš i na naslov.

Na početku ih očekuje najlakša utakmica, protivnik Crvena Zvezda i to na Poljudu. Oni su sastavljeni otprilike pola-pola; pola iskusniji igrači ala Subotić, Marković, Gogov, Basara, Vasić (nekoć i u Jadranu) i sidrunski dvojac Vukićević i Seman. Drugu polovicu čine mladi Mišović, Milojević, Marko Radović, Gajić i Danković. Vidjet ćemo koliko će se moći nositi s protivnicima na ovom nivou.

Dolaskom Fatovića i Harkova, zajedno s Bukićem, Jadran bi morao imati veliku snagu u napadačkoj tranziciji. Jak je i sidrunski dvojac za pozicijske napade. Vanjski šut ima ravnotežu jer će se lijevoj strani Fatoviću i Bukiću priključiti Kragić, a desno Harkovu Đuro Radović, a i Butić je pokazao da je opasan s te strane. Problem bi mogla biti obrana, ne samo gledajući ove vanjske igrače nego i na bekovskoj poziciji, a i golmanski dvojac je ostao dužan prošle sezone. Sada su očekivanja puno veća, pa samim time i zahtjevi pred svim igračima. Uz to momčad ne razvija ama baš nijednog igrača za budućnosti i rezultat sad i odmah je jedino što se očekuje od Jadrana. Zvezda je odličan protivnik za zagrijavanje.

Derbi dana je utakmica u Marseilleu gdje gostuje otkriće prošle sezone Vouliagmeni. Ta utakmica je jako bitna za rasplet grupe D.

Zanimljivo je bilo u grupama A i B. Za početak istaknimo jednu nebulozu. Vaterpolo je glup sport, kako je to nekoć često pisalo u komentarima na našem siteu, pa u tom duhu na čak dvije utakmice, nakon neriješenog rezultata gledali smo peterce. To ne bi bilo neobično da se igra na ispadanje, možda čak i jednokružni ligaški sistem, ali u dvokružnom, pucati peterce nakon neriješenog, e to nema nigdje. Samo u vaterpolu. Dobro, ok, bilo je i u Jugoslovenskoj nogometnog ligi krajem 80-tih. Ali, valjda ćemo se složiti da to nije neki uzor kojem treba težiti. Tamo je to uvedeno zbog silnih namještanja utakmica gdje su se znala čak i čitava kola poništavali, klubovi u sezone ulaziti s minus bodovima. Ovdje je motiv nepoznat. Vjerojatno da se vidi trud i rad novih vođa našega sporta. Pa taman i s ovakvim nevjerojatnim glupostima.

O samim utakmicama, Olympiacosa i Juga 16:15 – nakon 12:12 na kraju 32 minute i Sabadella i Brescie 9:10 nakon 5:5 nakon 32 minute više u zasebnim člancima.