Poraz Juga u Moskvi

 

Jug je poražen na startu Lige prvaka protiv Dinama u Moskvi 12:11.Utakmica se može promatrati u dva dijela, prve dvije četvrtine u kojima je Jug u potpunosti kontrolirao i rezultat i igru i druge u kojima je uz dosta velikih pogrešaka odigrao dosta kaotično.

 

 

Dinamo je okupio dosta dobar sastav i sad je samo pitanje kako će ih posložiti trener Marat Zakirov. Imaju širinu, imaju kvalitetu, po svemu sudeći trebali bi biti u prednosti ispred OSC-a i Hannovera u borbi za final8. Odličan sidrunski par, možda i najjači u Ligi prvaka, Pijetlović Lisunov, dva ljevaka Nagaev i Lazarev, Shepelev i Kholod vrlo dobri ruski reprezentativci, Rađen i dalje ima silinu na beku, Subotić bi trebao biti opasan s lijeve strane, a tu su i Latypov, Bychkov i Koptsev koji je krenuo u prvoj postavi na beku. Vidjeli smo i čuvenog golmana Ivanova koji bi branio na SP-u da se nije ozlijedio.

 

U najavi smo pisali da očekujemo utakmicu na malo golova što se i događalo u prvih 12 minuta utakmice kad su se stvari počele mijenjati. Jug je poveo odmah u prvom napadu, Joković je zabio iz faula. Rašović je lijepo zabio s lijevog vanjskog s igračem više, a Dinamo je cijelu četvrtinu bio spor, statičan i nemoćan u napadu. Jug je lakoćom kroz zonu kontrolirao prostor ispred sidruna, a i Macan je u par navrata potvrdio da je napravio daljnji iskorak u svojoj igri. Ipak, na kraju četvrtine Pijetlović sa druge stative zabija na asist Rađena s lijevog vanjskog s igračem više. Rašović se nije skupio s krilne, a i Renzuto je na srednjoj poziciji bio previše prema prvoj stativi. Ovaj detalj se ponovio i kasnije kroz utakmicu.

Nije ni Jugov napad bio ništa manje statičan, tranzicijom se nije ostvarivala nikakva prednost. Inače je plivanje bio jedan od najjačih aduta Juga u protekle dvije sezone, ali izgleda da se odlaskom Perronea i Markovića jako puno izgubilo u tom segmentu. Doduše, Dinamo ima dosta moćnih plivača, možda se protiv njih nitko neće moći iskazati u ovom dijelu.

 

Rađen je s igračem više izjednačio s lijevog vanjskog. Dobro je raširena obrana tako da nije bilo nikoga u bloku blizu Rađena, a u prvoj liniji su osim Bijača bila dvojica blokera. Rađen je odlično zavukao loptu ispod ruke Jokovića. Taman kad smo pomislili da Jug nema odgovor na obranu Dinama koji je stalno igrao zonu na tri pozicije, na srednjega i na cijelu lijevu jugovu stranu, dva uzastopna gola na zonu. Prvo Benić sa srednjega kroz uši Ivanova pa Ivanković čim je prvi put ušao u igri s lijevog vanjskog. Koji napad kasnije je i Rašović zabio s iste pozicije na zonu. Dodao je i Lončar šraubu s dva metra protiv Rađena i na kraju Benić 12 sekundi prije kraja četvrtine pogađa na zonu s desnog krila  – kao dešnjak je završio u krilu pa su zaigrali zonu na njemu.

S druge strane Kholod jako dobrim udarcem zabija iz faula, a i Lazarev s desnog vanjskog na zonu, nakon 4 cima i ne baš dobar blok Ivankovića.  Jug je prvi put poveo s 3 gola na 6:3, a na poluvrijeme odlazi s 7:4. Nakon ovih golova na zonu i odvajanja točno prije velikog odmora činilo se da će Jug rutinski ovu utakmicu privesti kraju, ali nije bilo tako.

 

Treća četvrtina počinje izgubljenom loptom Fatovića u napadu koji odmah biva i isključen, a Pijetlović ovaj put sam ko duh na drugoj stativi, opet između Rašovića i Renzuta koji su sat u obrnutim pozicijama, Viktor kao srednji, a Vicenzo kao krilni u obrani. Još je jednom +3 kada Joković zabija na zonu sa srednjeg. Sada i Rašović gubi loptu na vanjskoj poziciji u napadu i Shepelev plivajući s njom preko cijelog terena zadržava dovoljno prednosti ispred Jokovića i lakoćom zabija. Idući napad jedini kvalitetan potez Renzuta danas u napadu, okrenuo je Subotića i izborio peterac nakon što je Ivanov krivo bacio loptu pa je Jug imao svojevrsnu rekontru. Ali Joković puca poluvisoko i Ivanov desnom rukom lakoćom brani.

Uz ove dvije greške tj. izgubljene lopte, i uz ovaj promašaj Jokovića sve u 3 minute igre, Jug je izgubio kontrolu rezultata i mirnoću u igri. Velike greške koje se ne bi smjele događati. A pogotovo se ne bi trebalo događati da se do kraja utakmice ne oporave od istih.

I ne samo to da je Joković promašio peterac, već je nakon kornera bio i igrač više kojega je Renzuto pokušao realizirati s igračem koji ga udara po ruci prilikom šuta. Potpuno nerezonski pokušaj.

 

Rusi su to kaznili i sa dva gola s igračem više, dva ljevaka, prvo Lazareva pa Nagaeva, oba s desnog krila došli na 8:8. U zadnjoj sekundi četvrtine Rašović je odlično uplivao s krila iza leđa Pijetloviću, a Benić ga je pravodobno uposlio za 8:9.

 

U zadnjih 8 minuta prvo se igralo gol za gol:

–          9:9 Nagaev – opet igrač više s desnog krila

–          9:10 Benić – potpuno sam na 1.stativi s igračem više, asist Rašović

–          10:10 Nagaev – igrač više, s desnog vanjskog ovaj put

 

I onda je uslijedilo prvo vodstvo Dinama na utakmici, Latypov na zonu 2:15 do kraja. Još jednom je Benić odlično iz velike udaljenosti uzvratio u same rašlje, ali 24 sekunde prije kraja Latypov na drugoj stativi sam, a pogađate opet je Renzuto srednji, a Rašović krilni u obrani. Kako ovaj put lopta ne dolazi s lijevog već sa desnog vanjskog, greška je Rašovićeva, a ovaj put je možda i Garcia kao vanjski mogao malo bolje zatvoriti drugu stativu.

 

Zadnji napad nakon time outa Kobešćaka Jug igra s dva sidruna, ali su suci Putniković i Schwartz dozvolili Rusima agresivni presing i agresivnu igru bekova, tako da se obrana nije povukla u zonu, a nije bilo prostora za spuštanje na dva metra.

 

Utakmicu je obilježila igra Juga s puno individualnih grešaka. Igrač manje je bio loš. Osim ovih spomenutih grešaka kod tri primljena gola s druge stative, još je i Lozina jednom jako loše držao blok prema desnom krilu. Inače je Dinamo igrao s igračem više na sličan način u svakoj akciji. Raširili bi obranu s prebačajima s jednog na drugo krilo, a onda bi ostalo prostora vanjskima za šut bez neposrednog čuvara. Bilo bi blokova u prvoj liniji, jednom čak i tri, ali je Nagaev jako kvaliteto preko bloka pogodio u rašlje. Dinamo je zabio 3 gola sa druge stative, 3 gola s desnog krila i 2 s vanjskih pozicija. Ova tri s krila su došli nakon prebačaja s lijevog krila nakon lošeg bloka Lozine, nakon dosta dobrog bloka Renzuta, ali uz jako kvalitetan šut Nagaeva. Vidimo da nisu samo jugove greške kumovale tim realizacijama, već su se i Nagaev, Lazarev i ostali iskazali kao vrsni realizatori, kao igrači koji znaju jako dobro prevariti blok i kad je jako dobro držan. Jugaši moraju više otežati tu realizaciju, vidi se da novi igrači nisu još uklopljeni do kraja i da zona s igračem manje nije kompaktna kao lanjskih sezona.

Osim toga Jug nije imao nikakav napadački učinak Fatovića, Renzuta pa i Garcie. Nije imao ni naznaku neke polukontre, a kamoli kontru. s druge strane ni Rusi nisu imali osim kada je Shepelev oduzeo loptu i pobjegao i još jednu polukontru koju su očajno postavili u dolasku u napad pa je Jug brzo zatvorio. Međutim, Jug nije izgubio utakmicu u napadu. Imao je odličan vanjski šut na zonu. Benić je odigrao fenomenalno, zabio 4 gola od čega 3 na zonu. I lani je imao utakmica u kojima je bio jako opasan izvana, a vidjet ćemo hoće li ove sezone biti konstantniji u tim prijetnjama. U napadu dosta dobar i Rašović koji je dodao 3 (na zonu, s igračem više i iz uplivavanja) i Joković 2, po jedan iz faula i na zonu.

Značajna je bila i razlika u izborenim igračima više, Dinamo je imao 11, a Jug samo 5 uz jedan peterac. Pijetlović je zaradio 6 igrača više, uz 4 napravljena kontrafaula. Dinamo je realizirao svih 6 igrača više u drugom poluvremenu. Da je s druge strane 6 najboljih igrača na svijetu u top formi, obrana koja drži do sebe ne smije to dozvoliti.

 

Jugu slijedi najlakša utakmica, ona domaća s Partizanom. S druge strane Dinamo ide u Pirej. Do kraja godine očekuju nas još 4 kola, svako jako zanimljivo. Ako Dinamo nastavi s ovakvim igrama trebali bi uz Olympiakos, Barcelonetu i Jug biti favoriti za 4 mjesta koja vode na final8. Prije svega imaju širu klupu od OSC-a i Hannovera, a Brescia će se teško umiješati u ozbiljnu borbu za 4. mjesto. Mogu odmah demantirati u slijedećem kolu kada dočekuju Barcelonetu.

 

1. kolo,  Grupa A

 

Dinamo Moskva – Jug Croatia osiguranje            12:11 (1:2, 3:5, 4:2, 4:2)

Suci: Matan Schwartz (Izrael) i Vojin Putniković (Srbija).

Dinamo: Kostrov , Lazarev 2, Koptsev, Subotić, Bychkov, D. Pijetlović 2, Latypov 2, Nagaev 3, Rađen 1, Kholod 1, Lisunov, Shepelev 1, Ivanov (10). Trener: Marat Zakirov.

Jug: Bijač (8), Macan, Fatović, Lončar 1, Joković 2(0), Garcia, Ivanković 1, Rašović 3, Renzuto, Pavličević, Benić 4, Lozina, Jarak. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Isključenja: Din 6, Jug 11

Igrač više: Din (1/2+1/3+3/3+3/3)= 8/11 (73%), Jug (1/2+-+0/2+1/1)= 2/5 (40%)

Peterci: Din – , Jug 0/1

Obrane: Ivanov (2/4+1/6+2/4+5/7)= 10/21 (48%), Bijač (2/3+3/6+3/7+0/4)= 8/20 (40%)

Golovi s 2 metra, izboreni peterci i izbačaji:

Din:

Pijetlović: 6iv

Lisunov: 2iv

Shepelev, Latypov, Rađen po 1 iv

Jug:

Lončar: gol + 1iv

Renzuto: 5m + 1iv

Lozina: 2iv

Macan: 1iv