Szolnoku Superkup nakon peteraca

Izvor fotografije: vizipolo.hu

LEN Super Kup 2017. Budimpešta


Szolnoki Dózsa vs. FTC-PQS Waterpolo 6:6 (3:1, 2:3, 0:0, 1:2) peterci 4:2


Utakmice su odigrane na legendarnom Béla Komjádi bazenu u Budimpešti, koji se nalazi sa Buda strane Mađarske prijestolnice odmah preko puta Margitina otoka na kome su naši vaterpolisti ljetos osvojili zlato na Svjetskom prvenstvu. Bazen je prvotno bio dio kompleksa bazena današnjeg Császár hotela pa se negdje i danas može naći naziv Császár – Komjádi bazen. Császár bazen je izgrađen u drugoj polovici XIX stoljeća, a obnovljen je 1997. godine. Trenutno ima 3 vanjska bazena. Krilo u Leo Frankel ulici napravljeno je 1860. godine u klasicističkom stilu, a danas služi kao hotel. Komjádi bazen otvoren je 1976. godine i dobio je ime po legendarnom Mađarskom vaterpolistu Bela Komjádiu koji je izabran u International Swimming Hall of Fame. Preminuo je 1933. godine u dobi od 41 godine (igrajući vaterpolo). Bio je trener reprezentacije Mađarske i osvojio 5 zlatnih medalja na Olimpijskim igrama, kao i Svjetsko prvenstvo 1926., 1927. i 1932. te Prvenstvo Europe 1931. godine. Komjádi bazen danas je dom još jednog legendarnog kluba iz Budimpešte, Vasasa.

 

Prva utakmica u ovom natjecanju odigrana je 1976. godine, a mađarski klubovi osvajali su ga do sada ukupno šest puta. Ferencváros dva puta (1978. i 1980. godine), a OSC, Vasas, UVSE, Honvéd po jednom. Ove godine priključio im se i Szolnok. Najviše ga je puta osvajao Pro Recco, čak šest puta.

 

Klub

Osvojio

Gubio u finalu

Godina osvajanja

1.

Pro Recco

6

1

2003, 2007, 2008, 2010, 2012, 2015

2.

Mladost

3

1

1976, 1990, 1996

3.

CSKA Moscow

3

1977, 1981, 1983

4.

Pescara

2

2

1988, 1993

5.

Spandau 04

2

1

1986, 1987

6.

Partizan

2

1

1991, 2011

7.

Jug

2

1

2006, 2016

8.

Ferencváros

2

1978, 1980

9.

Catalunya

2

1992, 1995

10.

Vasas

1

4

1985

11.

Posillipo

1

2

2005

12.

Barcelona

1

1

1982

13.

POŠK

1

1

1984

14.

Orvosegyetem

1

1979

15.

Újpest

1

1994

16.

Olympiacos

1

2002

17.

Honvéd

1

2004

18.

Primorac Kotor

1

2009

19.

Crvena zvezda

1

2013

20.

Atlètic-Barceloneta

1

2014

21.

Savona

3

22.

Brescia

3

23.

Jadran Split

2

24.

MGU

1

25.

Napoli

1

26.

Korčula

1

27.

Dynamo Moscow

1

28.

Mornar

1

29.

Racing Roma

1

30.

Sintez Kazan

1

31.

Shturm Chekhov

1

32.

Szeged

1

33.

Cattaro

1

34.

Radnički Kragujevac

1

35.

Spartak Volgograd

1

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/LEN_Super_Cup

 

Malo uvoda, koji  smatram nije na odmet. Čisto da nam predstavi mjesto koju je LEN ovoga puta sa pravom odredio za finale Super Kupa. I to ne samo zato što su u 2 utakmice (igralo se finale i u ženskoj i u muškoj konkurenciji) od 4 kluba koji se natječu za trofej 3 bila iz Mađarske (od toga 2 iz Budimpešte – UVSE u ženskoj i FTC u muškoj konkurenciji). Ovdje ćemo se, ne zamjerite, baviti više muškim finalom, ali svakako ćemo spomenuti rezultat žena. U utakmici između ruskog Kinef Kirishi-a i mađarskog UVSE-a, dobile su Ruskinje rezultatom 10:6 (5:3, 2:2, 1:1, 2:0).

U prijašnjem tekstu na neki način sam već najavio ovu utakmicu i prvi ovosezonski sraz Szolnoka i Ferencvárosa. Sraz u kome će se vidjeti trenutno stanje ekipe obzirom na promjene u sastavima u odnosu na prošlu sezonu i sraz koji ćemo gotovo sigurno pratiti još nekoliko puta ove sezone, u Prvenstvu i Kupu Mađarske. Očekujem tj. nadam se u utakmicama sa isto toliko neizvjesnosti i lijepih poteza kao večeras. Premda je prvi sraz bio dodatno opterećujući zbog mogućnosti osvajanja prvog trofeja ove sezone, utakmica je bila sadržajna i napeta o samog kraja kada se nakon 6:6 u regularnom dijelu otišlo petercima riješiti pobjednika i osvajača ovogodišnjeg Super Kupa.

 

Dakle, krenimo redom. Prije samog početka bio sam mišljenja kako je Szolnok ipak u blagoj prednosti. Manje je mijenjao u odnosu na FTC, a u posljednjih godinu dana ipak su odigrali više jakih i neizvjesnih utakmica. Ferencvárosu mislim treba još zaista malo kako bi sjajne individualce spojio u sjajan tim, mada su već sad iznimno jaki.

Krenulo je osvojenom loptom Szolnoka, a već u drugoj akciji na semaforu je 1:0 za Szolnok koji je u ovoj utakmici „domaćin“. Zalánki Gergő zabija sa desnog vanjskog lijepu plisku. Na 2:0 prednost podiže Aaron Younger sa igračem više, nakon što je Mezei Tamás isključio Dániela Vargu. Odmah u idućem napadu Nikić zarađuje isključenje (Jansik Dávid je vani), a Mitrović smanjuje na 2:1 nakon lijepog prebačaja sa lijevog krila. No odmah zatim, Bátori Bence povisuje na 3:1. To je bilo na 4:27 do kraja prve četvrtine i to je bilo sve od golova u ovom dijelu igre. Nakon tog pogotka isključenja su u još u prvoj četvrtini zaradili i Prlainović i Gocić kod Szolnoka te Jansik Szilárd i Varga Dániel kod FTC-a, no mreže su mirovale.

Plivanje na početku drugog nastavka ponovo osvaja Szolnok (opet Zalánki), ali nakon kontrafaula Kiss Gábora uslijedila je brza kontra FTC-a po desnoj strani. Loptu je u izglednoj poziciji sam pred vratarom dobio Jakšić koji je nesebično produžio do Dénesa Varge kome je samo preostalo da ju lagano ubaci u gol za smanjenje rezultata na 3:2. Munjevita i lijepa akcija, koja pokazuje kako bi ovo moglo biti jedno od važnih oružja Ferencvárosa. Nakon po jednog neuspješnog napada sa obje strane, isključen je Madaras, ali udarac Zalánkia brani mladi vratar FTC-a Vogel Soma. I onda, u slijećem napadu krasnim udarcem sa desnog vanjskog Vámos Márton poravnava na 3:3. Szolnok uzima minutu odmora, no u slijedćem napadu FTC osvaja loptu. Pokušaj Dénesa Varge, koji vratar brani, korner te kontrafaul Nikića. S druge strane, Younger isključuje Jasnik Szilardá i nakon krasne akcije sa igračem više, kada je lopta brzo i precizno kružila dva puta, sam kao duh na stativi ostaje Mezei i na asistenciju Youngera ponovo vraća Szolnok u vodstvo – 4:3. U nastavku pokušava FTC preko prvo Stefana Mitrovića pa Dénesa Varge, da bi Nikić zaradio isključenje Jansik Dávida. Minutu odmora sada zove trener FTC-a Varga Zsolt (nekadašnje igranje u Mladosti služi mu između ostalog da upute nekim svojim igračima daje na jeziku koji je barem što se vaterpolskih izraza naučio :smile:). Varga Dénes odmah nakon prijema lopte od vratara, lukavo nakon jednog cima šalje loptu u mrežu za novo poravnanje – 4:4. Na 1:38 do kraja poluvremena, Nagy krade loptu pred svojim vratima, upošljava Youngera u kontri koji krasno vara Jakšića, ostaje sam i zabija za novo vodstvo – 5:4. Pokušali su o kraja još ponovo Mitrović i Dé. Varga, ali Nagy oba puta siguran.

Plivanje na početku treće četvrtine osvaja FTC (Jansik Szilárd), no u prvom napadu Dé. Varga promašuje gol. Nikić isključuje Aleksića, ali ponovo Varga promašuje, ovoga puta sa igračem više. Narednih nekoliko napada aktivniji je FTC, no bez uspjeha. Dániel pa Dénes Varga, Vámos i Mitrović do kraja četvrtine nisu uspjeli postići pogodak. Sa druge strane, za Szolnok su neuspješni bili Prlainović, Ćuk, Younger i Aleksić tako da su u ovoj četvrtini unatoč sadržajnosti i dobre igre mreže mirovale.

Posljednju četvrtinu ponovo započinje FTC. Ponovo Jansik Szilárd osvaja loptu, no Prlainović ju krade i isključuje Vámosa, Udarac Ćuka sa igračem više brani Vogel. Pokušavaju Dé. Varga za FTC i Aleksić za Szolnok, ali bezuspješno. Jakšić zarađuje isključenje Gocića, ostaje sam, brzo izvodi prekršaj, vraćaju mu loptu, a Gocić koji nije izišao iz igre pravi prekršaj za peterac koji Dé. Varga realizira za  još jedno poravnanje rezultata – 5:5. U slijedećem napadu Prlainović isključuje Jakšića, ali je Zalánkijev udarac sa igračem više brani Vogel. Nakon kontrafaula Szirányia u slijedećem napadu Prlainović pogađa za 6:5. Vámosev šut brani Nagy, no Mirtović pogađa za novo poravnanje – 6:6. Lijep gol iz prijenosa na asistenciju Dé. Varge koji je dodao na uplivavanje Mitrovića nakon što je ovaj visoko iskočio između dva igrača Szolnoka i prevario Nagya. Do kraja neuspješni pokušaji Dé. Varge, Jakšića i Mitrovića kod FTC-a i Jansik Dávida i Prlainovića za Szolnok.

 

Peterce je započeo Szolnok koji je pogotkom u vodstvo doveo Aleksić. Dénes vara Nagya, ali pogađa stativu. Prlainović je precizan za 2:0, Jansik Szilárd smanjuje na 2:1, Younger povećava na 3:1, Mitrović je precizan za 3:2, te Zalánki za 4:2. Na pet metara od Nagya staje Norbert Madaras u pokušaju da FTC ostavi u igri, ali prvi vratar mađarske reprezentacije zaustavlja njegov udarac i slavlje Szolnoka može početi.

 

Ovdje je prikaz statistike sa portala waterpolo.hu. Osim rezultata ovdje se vide strijelci, golovi postignuti iz akcije, sa pozicije centra, šuta iz faula, kaznenih udaraca, kontranapada, igrača više, i na kraju igrači koji nisu dočekali kraj susreta u bazenu zbog 3 prekršaja. Kao što se može vidjeti obje ekipe nisu se baš proslavile realizacijom igrača više. Szolnok je imao 1 pogodak iz 12 pokušaja, a FTC 2 od 11 pokušaja.

 

 

U ovom, drugom prikazu statistike može se vidjeti osobna statistika svih igrača, isključenja, realizacija, postotak uspješnosti, zarađena ocjena obzirom na sudjelovanje u igri. Vidimo kako je Younger kod Szolnoka najbolje ocijenjen igrač (4,0), a slijede ga Prlainović (2,2) i Kiss Gábor (1,6). Kod Ferencvarosa sa ocjenom 1,4 vodeći su Vámos i Mitrović te Jakšić (1,1) i Nikić (1,0).

Na dnu su prikazane obrane vratara (ukupno, iz akcije, sa pozicije centra, šuta iz faula, kaznenih udaraca, kontranapada i na kraju sa igračem manje).

 

 

Na kraju zaključimo, odlična utakmica, što je i bilo za očekivati sa toliko reprezentativaca i osvajača velikih medalja koji su se našli u bazenu. Jedan kuriozitet – ako sam dobro pročitao vijesti sa jednog mađarskog portala prije neki dan, Madarasu je ovo bilo peti put kako igra finale Super Kupa. I prvo koje je izgubio.