Primorje do pobjede u zadnjoj sekundi

    Prva pobjeda Primorja ikad u finalu PH iz petog pokušaja. Prethodne 4 utakmice su gubili od Juga, a sada su pobjedom izjednačili ovogodišnju seriju na 1:1. Sami kraj utakmice obilježio je nevjerojatan gol Paškvalina. Moram priznati da nešto tako još do sada nisam vidio. Vidio sam peterac u zadnjoj sekundi s kojim je Hrvatska pobijedila Crnu Goru u Malagi 2008. na EP-u u skupini, slušao sam na radiju o golu nekog od Mađara protiv Juga u zadnjoj sekundi tamo negdje  ’94. kojim su Mađari izborili produžetke i onda izabacili Juga u KPK. Vidio sam još dosta zanimljivih golova i situacija, ali ovakav prijenos na dodavanje sa centra nikad do sada. Svaka čast Paškvalinu, tek se iz usporene snimke vidjelo kako je odlično reagirao. Doduše, ne smije Marković dopustiti da lopta dodana sa centra uopće dođe do Paškvalina, a još je i Sandro duplirao prostor ispred sidruna.

    Prvi dio utakmice bio je izjednačen. Primorje je dva puta vodilo u prvoj četvrtini, a Jug je izjednačavao. Bušlje je izvrsno igrao na beku, i samo kad je on bio na klupi Primorje je uspijevalo prisiliti Jugaše na zonu. U drugoj četvrtini Jug je taj koji je stalno za gol u prednosti. I uspio je sa 5:4 otići na veliki odmor. Prije toga su prvo Drobac, pa malo poslije i Denes Varga zbog laganih prigovora dobili isključenje sa pravom zamjene. Svakako da je to bio veći hendikep za Primorje. Doduše, kako je Mićo Dušanović to prezentirao gledateljima, ispalo je da su dva uvjeljivo najbolja igrača svojih ekipa isključeni; on je to usporedio kao da Rooney i Messi dobio crvene kartone u skorašnjem finalu Lige prvaka. Istaknuo bi odličan vijak Dobuda.
    I treću četvrtinu Jug dobija sa 3:2 i sa 2 razlike ulazi u posljednju četvrtinu. Posebice lijep je bio gol Sandra Sukna sa nekih 8 metara u same rašlje na zadnjoj sekundi toga napada.
    7:05 do kraja utakmice Jug po prvi put dolazi na 3 razlike. Marković je na centru zaronio i iznenadio Frankovića i uzeo mu loptu u samom začetku riječkog napada. To je otvorilo kontru 4 na 2, koju Sandro svojim trećim uzastopnim golom realizira za 6:9. Jug kao da je tada prestao igrati obranu. I u preostalih 7 minuta primili su 5 golova – a do tada u 25 minuta 6 golova. Primorje je okrenulo na 10:9, a Sutić izjednačava 62 sekunde do kraja. Primorje ide u napad koji nisu realizirali. S druge strane Jugaši igraju na Dobuda, ali 3 sekunde do kraja ističe napad. Roje zove time out, suci prvi pokušaj dodavanja Danijela Varge s centra prema poziciji sidruna vraćaju, a Jugaši nisu očekivali reprizu istog pokušaja i primaju već na početku opisani gol.
    Opise golova možete vidjeti na:  https://www.dance.hr/jug/primorje-jug-kraj-utakmice-1110.html

    Utakmicu su obilježile te posljednje 3 sekunde. Do tada bi u riječkim redovima istaknuo Garciju koji je zabio 2 gola „iz igre“, i podijelio nekoliko odličnih asistencija. Osim toga, odlično je organizirao napade. Također „njegov igrač“, Marković nije se danas vidio u napadu. Daniel Varga je asistirao zadnji gol, prije toga je zabio 2 gola, doduše imao je 7-8 pokušaja. Paškvalin je zabio 2 odlična gola. Prvo pored Obradovića sa dva metra i odlučujući gol na kraju.
    Kod Juga uvjerljivo najbolji su bili Sandro Sukno i Sutić. Zabili su 8 od 10 golova svoje ekipe. Sandro je zabio 5 golova i dao dvije odlične asistencije – Bušlji na stativu i Sutiću u kontru. Nikola je zabio 3 gola, od čega posljednji kad je bilo jako teško preuzeti odgovornost – recimo Marković nije, napravio je kontru što Jugaši odavno nisu. Osim toga imao je nekoliko odličnih dodavanja, najbolje kada je odlično dodao Semanu na 2 metra kada je Slovak izborio peterac. Bušlje je bio odličan u obrani, sidruni Primorja sa njime skoro pa da nisu nikako mogli uzeti poziciju. Seman i Dobud su također bili dobri. Posebice se učinak Semana bio iznad njegovo uobičajenog. Šteta da onaj jedan pokušaja na isteku vremena u, čini mi se drugoj četvrtini, nije ušao u gol, nego je pogodio stativu.
    Najviše su samozatajni bili Marković i Joković. Nula golova, obojica po 1 promašeni igrač više, Marković i ovaj ključni kiks na kraju. Odlično je uzeo loptu Frankoviću prije Jugovog 9. gola.

    Suđenje je u globalu bilo vrlo dobro, ali problematično u dvije sporne situacije. Prva je nedosuđeni peterac nad Dobudom , a druga je gol Jelače za 10:9 kada je igrač Primorja primio loptu duboku unutar dva metra.
    Jugaši su igrali vrlo dobro od 7 minuta prije kraja, a tada kao da su pomislili da je sve gotovo i vratili su Primorje u ovo finale. Na 8:9 imali su igrača više, kada je Marković forsirao – očito nema povjerenja u svoj šut – dodavanje na Bušlju iako je Andro mogao samo iz prijenosa šutirati s obzirom na to da su 3 igrača bila odma oko njega. Lopta je od prečke otišla preko gola.

2. finalna utakmica
Primorje EB – Jug CO    11:10 (2:2, 2:3, 2:3, 5:2)
Suci: Caputi i Pinato (Ita)
Primorje: Car, Glavan, Paškvalin 2, Krapić 1, De. Varga, Franković, Tiškivski, Jelača 2, Da. Varga 2, Barač 1, Beltrame, Garcia 2, Brala, Krizman 1. Trener: Zoran Roje.
Jug: Nižić, Vranješ, Sutić 3, S. Sukno 5(1), Joković, Seman, Marković, Bušlje 1, I. Sukno, Dobud 1, Drobac, Obradović, Vićan, Šutalo. Trener: Elvis Fatović.

Izbačaji: Primorje 12, Jug 9
S pravom zamjene: Drobac (12′), De. Varga (14′)
Igrač više: Prim 5/8 – samo 2 gola s iv u prve tri četvtine, a 3 u zadnjoj; Jug 5/10 – u prve dvije četvrtine 4 (od ukupno 5) gola sa iv
Peterci: Prim -, Jug 1/1

Elvis Fatović

mk: Elvise, koji je tvoj komentar utakmice za dance.hr? Elvis Fatović: Ma izgubili smo u principu nemoguće. Vodili smo 9:6 manje od 6 minuta do kraja, i onda smo mislim zadnja 3-4 gola primili sa udaljenosti od metar i pol do dva. Neznam, to je stvarno dekoncentracija. I počeli smo se obazirat na neke stvari na koje se nebi trebali obazirat u tim trenucima kad mi imamo takav rezultat. Ne mogu komentirat ovo sa vremenom jer nisam vidio šta je bilo, ali ni tu nesmije doć do šuta, tu se ‘kidaju glave’ kao se kaže. mk: Što je po tebi presudilo takvom padu Juga u zadnjoj četvrtini, vodili ste 3 razlike nekoliko minuta do kraja i onda ipak izgubili 11:10? Elvis Fatović: Sigurno naše greške, koje su nemoguće, npr. da primiš gol sa stative dok se mi obraćamo sucu da bi mu rekli šta je falio. Mislim, mi moramo biti koncentrirani. Obranimo se sa igračem manje pa primimo gol od Krapića od odbijanja, iako smo mi gazde u tom svom prostoru. To su te sitne greške. Njima nešto uđe što možda u normalnim okolnostima nebi ušlo, mi smo par puta pogriješili, nismo opalili iako smo imali otvorene situacije i onda se desi što se desilo. Tri i pol smo četvrtine dominirali utakmicom, ali šta je tu je. Nije dobro, i moramo se sada srijedu iščupat u Dubrovniku da bi osigurali eventualnu petu utakmicu doma.

Aleksandar Tiškivski

mk: Sale, već si standardan na dance.hr sa svojim komentarima, ako može još jednom već po n-ti put tvoj komentar… 🙂  Aleksandar Tiškivski: A evo, danas smo pobjedili Juga. Zaluženo, pokazali smo karakter, čvrstu igru u obrani. Na početku je bilo dosta izjednačeno, taj čudan kriterij sudački koji nama baš nije išao na ruku, ali našli smo se. Ovo isključenje Denesa nitko ne zna zašto je bilo. Po meni jedno surovo isključenje, čovjek nije nikoga udario niti išta slično, a dobio je crveni karton. Ali srećom to nas nije poremetilo, nastavili smo s igrom i čak pri rezultatu 9:6, dakle +3 za Juga, uspjeli pokazati svoje pravo lice i preokrenuti rezultat. To je bilo u zadnjoj i odlučujućoj četvrtini, uspjeli smo preokrenuti i zasluženo pobjediti. Sada je 1:1, idemo u Dubrovnik, sve opet iz početka. Nadamo se da ćemo odigrati puno bolje u Dubrovniku nego pred tjedan dana, i dat ćemo sve od sebe u toj utakmici te se nadam da će rezultat biti u našu korist. mk: Šta je po tebi presudlio da ste uspjeli tako preokrenut rezultati, u tako kratkom periodu zabiti 5 golova i doći sa 6:9 na 11:10?  Aleksandar Tiškivski: Mislim da nas je publika digla. Smatram da imamo najbolju publiku danas u Europi. Ove smo sezone diljem Europe igrali mnogo utakmica i nigdje nismo imali ovakvu publiku, niti smo čuli da itko ima. Publika nas je večeras digla i motivirala, i jednostavno nemožeš izgubit pred toliko ljudi, pred našim navijačima. mk: Reci mi samo za kraj kako komentiraš zadnje trenutke utakmice, bilo je 0.4 sekunde do kraja pa je vraćemo na 3 sekunde, klupa Juga je poludila. Jeli to vraćanje bilo opravdano, zašto su se oni bunili…? Aleksandar Tiškivski: Normalno da je opravdano vraćanje vremena kada su suci tražili da se vrijeme vrati. Tu je zapisnički stol pogriješio jer je pustio vrijeme (Roje je zvao time-out, stol nije na vrijeme reagirao i nije zaustavio vrijeme, op.mk.), a sami suci su rekli da se vrati vrijeme. Dakle, nije to naša klupa odlučila već suci. I nema veze to da su nešto namještavali za nas, nego jednostavno je pogriješio čovjek na vremenu i morao je vratit vrijeme. mk: Zašto su se ovi onda bunili? Aleksandar Tiškivski: Stvarno ne znam zašto. Jednostavno bez razloga, i mislim da su ti ispadi smješni.

Pavo Marković

mk: Pavo, ajde može kratki komentar utakmice za dance.hr? Pavo Marković: Pa izgubili smo nemoguće. Vodili smo 3 razlike i onda prestali igrat. Neobjašnjivo falili dvije i eto, na kraju nam se sve vratilo. A ništa, šta nam preostaje nego da se borimo ovo još do kraja. mk: Šta je bilo ključno u pobjedi Primorja? Pavo Marković: Pa ne znam. Naša glupost. Jednostavno smo prestali igrat na 3 razlike i to nas je koštalo. U napadu smo bili pasivni, nismo prolazili i to je to. mk: Kako komentiraš sudačko vraćanje vremena na kraju utakmice? Svi ste poludili, smatrate li da je to bilo neopravdano? Pavo Marković: Ne znam, nisam ni vidio šta se događa iako sam bio tamo. Vidio sam da je prvo bilo 0.4 do kraja, i da su neobjašnjivo vratili na 3, a nisu nama ni rekli.

Davor Car

mk: Davore, tvoj komentar utakmice za dance.hr?  Davor Car: Uf, pa recimo jedna sretna i na kraju ipak zaslužena pobjeda. Treba zabit Jugu 5 golova u jednoj četvrtini, ne znam kada je to netko napravio pogotovo kada imaju utakmicu u svojim rukama kao što su danas imali na 9:6. Veći dio utakmice smo bili izjednačeni, Jug se uspio odvojiti, a na kraju smo se mi zasluženo i sretno uspjeli vratiti. mk: Šta je presudilo da ste se tako uspjeli vratit, kada su već svi mislili… Davor Car: Pa upravo je to presudilo što mi nismo tako mislili, to je ona odlika koja nas cijelu sezonu prati što ne odustajemo do zadnje minute. Znači igramo istim tempom, barem pokušavamo igrat i ne razmišljamo o rezultatu na semaforu. Mi smo cijelu utakmicu bili izjednačeni sa Jugom, što i rezultat pokazuje. Napravili smo opet neke glupe greške u obrani iz kojih su oni otišli na tu osjetniju razliku, ali mi smo nastavili igrati svoju igru, uspjeli se vratit i produžili seriju.  mk: Prognoze tvoje sada za srijedu pa u subotu? Davor Car: Srijeda pa nedjelja… Pa mislim da je pritisak sada ipak na Jugu, jer nakon one prve utakmice i trener Fatović je izjavio da je sada pritisak na Primorju. Na tom domaćem terenu bi se pobjede ‘trebale’ ostvarivat, tako da mi nemamo šta izgubit, treba pokušat materijalizirati sada ovu možda malu psihičku prednost.

Mirko Nižić

mk: Mirko, tvoj komentar utakmice za dance.hr?  Mirko Nižić: Pa eto, da Vam pravo kažem malo sam tužan. Mogli smo dobit utakmicu, imali smo je u više navrata. Imali smo 3 razlike, ali smo pali. Ja sam primio ajmo reć ‘svoj gol’, pa je ušao i drugi i onda su oni izjednačili, a pred domaćom publikom kada dođeš tako u egal onda dobiješ krila, i tu se slomila utakmica. mk: Kako to da ste tako pali, vodili 3 razlike pred sam kraj i onda izgubili? Mirko Nižić: Ah ne znam, ne znam. Naša možda opuštenost. Bilo je 3 razlike, malo do kraja, mislili smo da su oni pali, u glavama nam je bilo ‘lako ćemo’ i eto ga… Dogodi se. mk: Reci još samo za kraj tvoj komentar zadnjih trenutaka utakmice, cijela klupa je poludila kada su vratili suci 3 sekunde vremena. Mirko Nižić: Moram Vam priznat da ja nisam vidio šta je bilo. Vidio sam da je pisalo 0.4 sekunde do kraja, a onda odjednom 3 sekunde. Nisam vidio što je to. I onda su opet vraćali napad, ponovili su to. Nisam vidio, jeste možda Vi vidjeli? mk: Ja sam vidio da je Roje zvao time out, 4 sekunde prije kraja kada je Primorje osvojilo loptu, suci su vidjeli, ali sudački stol nije odmah reagirao, pa su možda zato suci vratili to vrijeme koje je proteklo dok su ovi reagirali… Mirko Nižić: A, možda je. To je sport, dogodi se. Zadnji sekund, ah, šta ćemo…

 

5 komentara na “Primorje do pobjede u zadnjoj sekundi”

  1. odlične slike, čak se i u gornjim kantunima slika (od 9 od kraja) kako sukno prigovara na zapisničkom stolu.

    nižić je legenda, kako je iskren u izjavama, odudara od mainstrima 😉 a izjava od tiškivskog da ne zna zašto se neko bunio te da su ti ispadi smiješni je u najmanju ruku nekorektna. pa ako se vraća vrijeme i ponavalja zadnja akcija, i onda sve završi na način kako je zavšilo, pa jasno je zašto se neko bunio i razumljivo.

    inače, tucak i jadran doživio debakl. u zadnjem kolu doma remizirali su sa primorcem i izgubili naslov prvaka crne gore. vodili su tri razlike i još je petrović dobio treći izbačaj na startu treće, uz jasno one sve igrače koji ne igraju više za primorac. danas se vratio steinmetz u sastav i odigro zadnju utakmicu za primorac – odlazi u vasas. kakav sportaš, vratio se nakon operacije i to kakve, da odigra samo jednu, za svoj klub rezultatski nebitnu utakmicu. još uz sva ta dugovanja… svaka čast.

  2. Ovo PRIMORJE je najbolje (srijeda 1:2, nedjelja 1:3), ali samo zahvaljujući predivnoj publici.