Primorje dominantno protiv Juga

 

Još jedna lagana i uvjerljiva pobjeda Primorja u srazu s Jugom. Dupla razlika na kraju, vodstvo 5:1 nakon 8 minuta igre, osma utakmica u nizu bez poraza (uz 6 pobjeda) u međusobnim utakmicama i još puno toga dobroga za riječku momčad. S druge strane zaboli glava svakoga jugaša kad u misli dozove bilo koji detalj večerašnje utakmice.

 

 

Nakon četiri dana i +4 u Gružu, večeras, na domaćem bazenu Primorje je bilo još uvjerljivije, +5 ili točnije 10:5. Večeras je dominacija u igri bila od početka do kraja. Razlika u klasi očigledna, poigravanje. Dosta je tome kumova ponovno tragični Bijač. Podsjećala je ova utakmica o mnogo čemu na onaj poraz u Zagrebu od Mladosti, s time da je sada s druge strane bila osjetno jača momčad.

 

Odmah prvi napad Radu zabija pored Macana. Sredinom prve četvrtine izjednačava Bošković iz peterca kojega je izborio Marković pored Sukna. Nakon još minute i po u tri uzastopna napada Primorje zabija golove. Prvo Muslim pravu bombu u same rašlje sa srednjeg vanjskog, sa cca 8 metara. Onda Krapić kada ostaje neobjašnjivo sam u dolasku u napad na 3 metara po sredini gola i na kraju Elez s desnog vanjskog, u bliži kut, pored dvostrukog bloka uz jako lošu reakciju Bijača.

U tom trenutku Bobić zove time out, a morao je već tada mijenjati golmana.

Pao je još jedan gol. Peterac za Primorje izborio je Radu okrenuvši Bušlju, a Sukno je bio siguran u realizaciji. Nevjerojatna je činjenica da je Bušlje u 5 sekundi izgubio poziciju i lakoća kojom ga je Radu okrenuo. Posebice kad se kasnije tijek utakmice u dosta navrata odlično nosio s Rumunjom i izgurivao ga na 4-5 metara. Jako oscilira Bušljina bekovska igra unutar jedne te iste utakmice.

Nevjerojatno je i to kojom je lakoćom Asić prevario jugaše u ovoj akciji nakon time outa i kako je Sukno ostao potpuno sam na cijeloj lijevoj strani na 5 metara sa svojim čuvarom, Radu okrenut prema njemu i dalje je bila samo rutina izvedbe između ova dva najbolja igrača Primorja.

Promašio je Jug 3 igrača više u ovih 8 minuta, prvo je Marković očajno dodao, pa Visković jednako tako šutirao, a na kraju je Bicari sam sa stative loše šutirao, ili mu je Vićan odlično obranio.

 

Jug je izgledao potpuno nemoćno u napadu u cijeloj utakmici. Bicari se sidravao na skoro pa doslovno 27 metara pa su udarci najčešće dolazili sa još pokoji metar veće udaljenosti. Bio je to veliki problem u igri. Uspjelo se izboriti 9 igrača više i peterac. Ali van tih akcija Jug doslovno nije uspijevao uputiti iole opasan udarac. Igrači osim sidrunske nemoći nisu imali snage ući na liniju 5-6 metara i zaprijetiti iz faula. Mislim da je u cijeloj utakmici samo Janović jednom šutirao na ovaj način, ali pored gola. Uz još jednu dosta dobru parabolu koju je Vićan školski skinuo.

 

Dogodilo se upravo ono što je Primorje priželjkivalo, da Vićan pokaže da je nastup u Gružu bio samo loš dan. Nije ima pretežak posao, ali ga je vrlo dobro odradio. Pa iako je Jug dosta dobro zaustavio igrača više Primorja nisu mogli parirati. Domaći igrači su, valjda zbog prevelike sigurnosti, jako loše odigrali u ovom segmentu igre. Na kraju jako loših 3/12. Krenulo je dobrom akcijom koju Garcia završava jakim udarcem u unutrašnji dio stative, ali se lopta ne odbija u gol. Slijedili su loši pokušaji Šetke s desnog vanjskog i Eleza s lijevog krila. Pa je Radu ušao u dva metra prije nego je primio loptu itd… Imali su igrači Juga u ovom segmentu igre dosta blokova i puno bolje su stali u obrani gdje nisu previše izlazili na Sukna, a nisu ga ni puštali preblizu sa puno mahanja. Jest da je Sandro zabio 2 gola, jedine dvije realizirane situacije do zadnje minute kada je Radu zabio sa stative. Ali oba gola idu na dušu Bijača. Prvi mu je prošao ispod ruke, a drugi iznad desnog ramena iako su to bili udarci sa 7 metara.

 

Nije se dogodilo da Jug odigra bez neforsiranih grešaka. Marković, Obradović i Younger su u napadu dodali ravno protivnicima na ruku. Visković, Bošković očajno šutirali po metar preko gola s igračem više. A posebno je već apostrofirana nemoć u postavljenom napadu 6 na 6. O brzoj tranziciji i eventualnoj kontri i polukontri nije bilo ni pomisli. Četiri gola došla su s igračem više,a peti iz peterca.

Jugaši su očito i fizički nespremni u ovom trenutku parirati Primorju. Nema ni traga Youngerovim moćnim nogama. Bicari je odigrao daleko najlošiju utakmicu sezone. Čak ni Janović i Obradović nisu mogli doći na 5-6 metar od gola i uzeti prekršaj i šutirati. Macan je lakoćom gubio pozicije protiv Radua i onda radio prekršaje za isključenje nakon primljenog gola u prvom napadu. Visković i Bošković također loši. Bijač katastrofalan. Ponovno mu se događa mu vanjski udarci predstavljaju veliki problem. Danas je to bilo dignuto na n-tu potenciju. Popio je tri nevjerojatna gola, od Eleza i dva od Garcie koja bi trebao obraniti i drugoligaški golman. Uz to je kod dva gola Sukna morao bolje reagirati, a i Muslim mu je zabio sa 8 metara. Bobić je pogriješio što ga je izvadio tek nakon drugog gola Garcije, nakon 21 minute igre pri rezultatu 9:3. Ako to već nije napravio nakon 4:1 nakon 6 minuta igre, morao je  sredinom druge četvrtine nakon prvog gola Garcije za 7:2 kada je jugov kapetan imao 0 (nula) obrana. Imao je kasnije samo jednu obranu uopće, Elezu, uz još jedan pogodak u prsa sa pola igrališta.

Popadić Batina u posljednjih 13 minuta primio je samo jedan gol i to sa stative sa igračem manje. Skupio je 4 obrane.

 

Asić je iz svoje momčadi izvukao ono što odličan trener treba. Svaki igrač daje ono što se od njega i očekuje. Momčadska igra je odlična, nema grešaka. Jasno, danas ne može biti zadovoljan igračem više, ali to su slatke brige nakon ovog rezultata. Individualnoj kvaliteti daje dovoljno prostora i koristi slabosti protivnika. Muslim je ulazio kao drugi sidrun protiv Viskovića i Boškovića. I zarađivao igrače više. Momčad mu djeluje kao prava momčad. Ima dovoljno snage da igračima ne pada koncentracija i stoga ne rade glupe pogreške.

Za razliku od pohvala kolegi Bobićev rad ne zaslužuje prolaznu ocjenu. Popravio je igrača manje, čuvanje Sukna i zadržavanje kompaktnosti zone u tim situacijama. Ne znam koji je točno razlog fizičkog pada gotovo cijele momčadi. Igranje bez Dobuda u tom segmentu ne može i ne smije biti opravdanje. Pa radi se o profesionalcima koji moraju biti spremni odigrati pokoji napad u dva metra. Spominju se bolest četvorice igrača i ozljede nekih. To mogu biti opravdanja koja bi eventualno dovela do toga da u gustim završnicama pada snaga, a ne da od početka momčad djeluje kao ispuhani balon.

 

Vidjet ćemo što je sam trener kazao odmah nakon utakmice u sutrašnjem mk-ovom izvještaju.

 

Primorje Erste banka – Jug Croatia osiguranje   10:5 (5:1, 3:2, 1:1, 1:1)

Suci: Gomez (Ita), Voegel (Mađ)

Primorje: Vićan (12), Burić, Radu 2, Krapić 1, Buljubašić, Sukno 3(1), Muslim 1, Petrović, Mudražija, Elez 1, Šetka, Garcia 2, Lazović. Trener: Asić.

Jug: Bijač (2), Macan, Bošković 1(1), Janović 1, Younger, Ivanković 1, Marković, Bušlje 1, Visković, -, Bicari, Obradović 1, Popadić (4). Trener: Bobić.

Osobne pogreške: Prim 11, Jug 14

Igrač više: Prim (0/2+2/5+0/1+1/4)= 3/12 (25%); Jug (0/3+2/3+1/2+1/1)= 4/9 (44%)

Peterci: Prim 1/1, Jug 1/1

Obostrano: Petrović – Janović

Obrane: Vićan (4/5+2/4+3/4+3/4)= 12/17 (71%); Bijač (0/5+2/5+0/1)= 2/11 (18%), Popadić (2/2+2/3)= 4/5 (80%)

 

p.s. Jug je pretrpio najuvjerljiviji poraz ovog kola Lige prvaka, teži od Brescie kod Pro Recca te Galatasaraya kod Szolnokija.

Jedan komentar na “Primorje dominantno protiv Juga”

  1. Gledajući jučer utakmicu mogli smo primjetiti da je Bobić vrlo dobro pripremio igru s igračem manje ovaj put. Jedino nije imao hrabrosti maknut užasnog Bjača na klupu već nakon pola prve četvrtine. Kad bi eliminirali njegovih 4-5 popijenih golova imali bi egal utakmicu. Daleko je Bijač još od dobrog golmana, podsjeća me na Balića svojedobno. Ako ne obrani prva dva udarca gotov je. Morao je i Bobić to znati i prije ga, puno prije zamijeniti.