Primorje obranilo naslov

Primorje je obranilo naslov prvaka Hrvatske i noćas zasluženo slavi svoj već treći ovosezonski trofej. Tako je bilo i lani. Tada su kao favoriti otputovali u Barcelonu na final6, ove godine ipak vrebaju iz prikrajka na Pro Recco. Čestitke igračima, treneru Asiću s pomoćnicima, kao i svim navijačima.

 

 

 

Majstorica nije ponudila niti malo neizvjesnosti, Primorje je slomilo Jugov otpor iz prethodne četiri utakmice. Danas su Sukno i Muslim sami, uz kasniju pomoć Garcije slomili do ove utakmice odličnu jugovu obranu. Jug je u napadu bio loš, ali ovaj put nevjerojatne pogreške i u obrani.

Sve čestitke igračima Primorja na obranjenom naslovu prvaka države. Mislim da je ovo Elezu prvi naslov prvaka Hrvatske pa njemu posebne čestitke. Slavlje ne može bit dugo jer već u petak Primorje očekuje polufinale Lige prvaka; možda opet protiv Juga, ako jugaši izbace Egera u četvrtfinalu u četvrtak.

 

Utakmica je riješena već krajem druge četvrtine. Točnije tada je prolomljena, a riješena je možda i ranije jer je Primorje povelo 4:0 nakon malo manje od 10 minuta igre. Baš ta prva 4 gola najbolje oslikavaju koliko je jug bio nedorastao u današnjoj utakmici.

– Prvi gol Muslim s igračem više kupi jednu loše dodanu loptu s vode i cima doslovno 6 (slovima: šest) puta prije udarca s lijevog vanjskog (kiksali Marković koji je ispred u bloku i Janović sa strane).

– Drugi gol Sukno iz faula sa 6 metara s lijevog vanjskog. Ugurao je osjetno težeg Obradovića i uzeo mu faul na način da je Obradović ostavio Bijača bez ikakvog bloka. Osim kiksa Obradovića iznimna kvaliteta Sukna.

– Treći gol Sukno na desnom vanjskom mirno cima točno 4 (slovima: četiri) i onda pored jako lošeg bloka Youngera fenomenalno pogađa u bliži.

– I četvrti gol, opet Muslim s igračem više. Ostavljen sam na lijevom vanjskom na 4 metra i nakon 2 cima lagana realizacija (podjednako kiksali Bošković koji je bočno i umjesto da pritisne Muslima pokriva Šetku na desnom vanjskom, ispred u bloku bio Bicari koji je preplitko i još k tome previše u stranu prema krilu).

 

Nevjerojatno je da ozbiljna momčad primi ovakva 4 gola, da ostavi jedina dva opasna vanjska igrača da rade što i kako hoće. Nikome ne bi trebalo dopustiti da cima 4 ili 6 puta, a ne igračima koji valjda želiš pokriti i zatvoriti. Svi znamo da Sukna i Muslima u momčadi Primorja treba pokriti, pa neka ostali rješavaju.

 

Jug je zabio 2 gola u nizu za 4:2 preko Janovića iz nemoguće situacije kada je iz očaja opalio šraubu s 8 metara koja je od pliske pogodila prečku i ušla u gol. Šut je bio u zadnjoj sekundi napada pa nije bilo mogućnosti za bilo što drugo. Nešto kasnije zabio je i Bicari s dva metra pored Sukna.

Prije toga Jug je imao 9 napada. U početku su pokušavali proigravati sidruna gdje je Bicari imao 2 šuta, ali nedovoljno opasna za Vićana. Probao je Bicari i s desnog vanjsko preko gola, a kasnije i iz prekršaja s 5 metara kada je bio sam s bekom, jako loša pliska opet visoko preko gola. Imao je Jug i dva igrača više, ali Viskoviću s desnog i Youngeru s lijevog krila Vićan brani. Tu se vidjela osjetno bolja igra Primorja u obrani. Oni su jugaše usmjeravali na udarce igrača koji nisu udarni trojac šutera. U prvom slučaju su bili i Janović i Obradović i Bošković u igri, a u drugom posljednja dvojica kao dva vanjska igrača.

 

Kad se Jug vratio na -2, s eventualnim još jednim golom, potpuno bi se vratio u utakmicu i podsjetio Primorjaše na veliki povratak iz četvrte. Zato je jako bitno bilo tko će postići idući gol. Podigao je Jug tada nivo obrane. Nakon obostranog isključenja Radu – Obradović, Janović odmah, iste sekunde dozvoljava Buriću uzimanje pozicije na dva metra, u svega 3 sekunde dolazi mu lopta i zarađuje igrača više. 5 na 4 velika je prednost, ali je Jug ovaj put puno bolje zaustavio Primorje. Izgledalo je da će se obraniti, isključeni igrač se već vraćao, a onda Garcia fenomenalno pogađa dijagonalu. Mogao je Ivanković držati drugu ruku u bloku kao centralni igrača. Tada sa 5:2 utakmica je praktički bila prelomljena. Pogotovo kad je idući napad Obradović dobro šutirao, ali je lopta od unutrašnje stative prošetala iza leđa Vićana i izašla nazad u teren.

 

Kasniji tijek utakmice više i nije toliko bitno detaljno opisivati. Recimo tek da je Primorje otišlo na 7:2, i držalo stalno +4, +5 do zadnje minute utakmice kad je Janović s 2 gola malo uljepšao poraz za konačnih 11:8.

 

 

Primorje je dakle koristilo svoja oružja. Fenomenalna obrana i pozicijska i sa igračem manje – Jug samo 4/11 ( s tim da je bilo 0/5 nakon 2 i po četvrtine). U napadu Sukno i Muslim. Rekli smo da im se netko morao priključiti, pa je ovaj put to bio Garcia. Vićan je branio što bi prošlo odlično postavljene blokove. Radua su jugaši kroz cijelu finalnu seriju dosta dobro zatvorili, ali ulaskom Burića koji je u dva navrata protiv Janovića izborio igrača više, zaradio i peterac na stativi dobili su igrače više (Radu 3 izborio). Ukratko, i kad bi nastavio s daljnjim nabrajanjem što je koji Primorjaš napravio, vidjeli bismo da je Asić dobio od svakoga točno što je i želio. U napadu su opet koristili svoje prilike, velike pogreške protivnika. Osim nabrojenih spomenimo Krapićev gol kada ga je Bušlje neobjašnjivo ostavio samog. Realizacija igrača više 78% (7/9), fenomenalno.

 

S druge strane Kobešćak nije dobio Obradovićev šuterski nastup. Danas niti jedan gol. Jest da je izborio 3 igrača više, ali on mora i golovima povući. Janović također prvi, i onda na kraju zadnja dva gola kad je bilo riješeno. Puno udaraca. Bošković bez iti jednog udarca do pred kraj treće četvrtine kada je bilo 8:3. Tada postiže 3 gola zaredom za svoju momčad, ali prekasno. Muslim i Sukno su pogađali kad se utakmica odlučivala, Bošković i Janović kad je već bila odlučena.

Bicari i Younger jako puno udaraca, svaki najmanje po 6 (samo jedan gol Kanađanina). Janovića često i „nasilu“ pokušava, tj. kad nije ni moguće drugačije, on pronađe neki način za relativno opasan udarac. I da nema tog njegovog stila, Primorje bi sva tri glavna šutera Juga ostavilo na recimo 3-4 pokušaja ukupno kroz gotovo pune 3 četvrtine. Dok bi sve udarce preusmjerili na Bicarija, Youngera, Viskovića i ostale.

Jug nije bio u stanju protivničke udarce preusmjerit na Šetku, Buljubašića, Petrovića. Odnosno na bilo koga osim Sukna i Muslima.

 

Sudili su Stavridis i Caputti. Grk je opravdao reputaciju možda i najboljeg suca. Pogotovo otkako se primirio i ne želi u svakoj utakmici biti prva zvijezda. Caputti je imao nešto pogrešaka koje bi u izjednačenoj utakmici možda mogle i utjecati. Večeras nisu. Pogriješio je kad nije na 4:1 sudio čisti peterac kad je Janović okrenuo Sukna i pustio loptu, kod petog igrača više za Primorje kada je najobičniji faul Ivankovića sudio kao izbačaj na Suknu, kad je Radu okrenuo Macana i umjesto peterca sudio samo izbačaj. Na kraju jedna pomalo bizarna pogreška kada je Obradoviću sudio prijestup tj. pomak naprijed prilikom udarca iz faula, a Obradović nije uopće šutirao već je nakon silovitog zamaha dodao Viskoviću.

Nije bilo neizvjesnosti pa i ne može biti priče o sucima. Čisto edukativno Oko sokolovo u prethodnom pasusu :wink:. Spomenuo bih da je bilo osjetno manje kontrafaulova u odnosu na prethodne utakmice, samo 3 ukupno.

 

5. finalna utakmica

Primorje EB – Jug CO     11:8 (3:0, 2:2, 5:3, 1:3)

Suci: Stavridis (Grč), Caputti (Ita)

Primorje: Vićan (8), Burić, Radu, Krapić 1, Peroš, Sukno 3 (1),  Muslim 3, Petrović, Vrlić, Elez, Šetka 1, Garcia 3, Lazović, Buljubašić. Trener: Asić.

Jug: Bijač (11), Macan, Bošković 3(1), Janović 3, Younger, Fatović, Marković, Bušlje, Visković, Bautović, Bicari 1, Obradović, Popadić, Ivanković 1. Trener: Kobešćak.

Osobne pogreške: Prim 14, Jug 13

Peterci: Prim 1/1, Jug 1/1

Obostrano: 3 puta (Radu – Obradović, Radu – Macan, Muslim – Obradović)

Igrač više: Prim (1/2+2/2+3/4+1/1)= 7/9 (78%); Jug (0/2+0/2+3/5+1/2)= 4/11 (36%)

Obrane: Vićan (3/3+2/4+1/4+2/5)= 8/16 (50%); Bijač (4/7+2/4+1/6+4/5)= 11/22 (50%)

Golovi s dva metra, izboreni peterci i izbačaji:

Prim:

Burić: 5m + 2iv

Radu: 3 iv

Šetka, Sukno, Muslim i Garcia: po 1 iv

Jug:

Bicari: gol + 2 iv

Janović: 5m

Obradović: 3 iv

Marković: 2 iv

Visković, Bošković i Younger: po 1 iv