Pro Recco s 10/10 na final8

https://www.facebook.com/proreccowaterpolo1913

Pro Recco je još jednom pobjedio i završio grupnu fazu sa svih 10 pobjeda. Ovaj put bili su bolji od Juga 12:11 koji je pružio kvalitetan otpor te je uz malo više koncentracije, ponajviše u drugoj četvrtini mogao ovu utakmicu usmjeriti prema drugačijem ishodu.

U ovoj utakmici nitko od gledatelja nije mogao uživati. Znamo da ne smije biti publike na tribinama, a tv prijenos je bio blagorečeno katastrofalan. Nedopustivo je da se u 2021. godini, pa čak gledajući stvari iz vaterpolske perspektive, imamo ovako lošu kvalitetu sliku. Čak se nije moglo prepoznati niti cimanje pojedinog igrača, a da ne govorimo o licu ili broju na kapici. Uz to, sumanuto smanjivanje ekrana (valjda od srama) kako bi se prikazao i umanjeni ekran u kojem se svaki put podvodnom kamerom prikazivao rad nogu beka i sidruna. Ne znam kome to može bit zanimljivo ikad vidjeti, a kamoli praktički svaki napad na utakmici. LEN voli nazvati Ligu prvaka elitnim natjecanjem. Ovo je užas i katastrofa na sramotu svakoga tko je uključen u vođenje ovog natjecanja, organizaciju ovog turnira pa i samu tv kuću koja radi ove prijenose. I kad čujem da je jedan od problema prebacivanja vaterpola na ljeto i otvorene bazene nemogućnost kvalitetnog tv prijenosa. Od ovoga ne može bit lošije, dapače.

Opet je Merkulov bio odličan. Zabio je 4 lijepa gola, dva s igračem više (ali oba na individualnu kvalitetu) te dva s vanjske pozicije, jedan na zonu, drugi iz polukontre 6 na 5. Očito se konačno oslobodio nakon što je potpisao ugovor s Ferencvarosom od iduće sezone. Imao je i jedan suludi potez, kada je Figlioli otišao s njega u kontru. Ostalo je 7 sekundi do kraja napada i Merkulov baca loptu uz rub terena, negdje na polovici igrališta. Kako je Figlioli već prošao dalje, netko od njegovih suigrača je doplivao do lopte i asistirao mu za lagani gol iz situacije 1 na 0. Kardinalna greška Rusa.

Jug je bio jako dobar u igri na poziciji sidruna. I Obert i Lončar su zabili odlične golove. Obradović je zaradio 2 peterca i još 2 igrača više. Obert je također zaradio peterac i jednog igrača više. Lončar je dodao još 2 igrača više. Šteta što Jug nije imao dobru realizaciju. Promašio je jedan peterac (Fatović) točnije Bijač je fenomenalno obranio. Uz to je igrač više bio 3/9 (prva je realizirao Merkulov). Posebno je loš bio Benić u ovom segmentu igre. Jednom je doslovno dodao ito lagano, loptu Bijaču u prsa.

Bijač je bio najbolji pojedinac utakmice. Posebice se istaknuo u drugoj četvrtini kada je upisao 7 obrana. I to redom odličnih:

  • Benić kontra s desog krila
  • Tomasović mala prednost u pivanju s lijeve strane
  • Lončaru s dva metra kada je dobio loptu na ruku
  • Merkulovu s lijevog vanjskog s igračem manje

Nastavio je i u trećoj četvrtini:

  • Fatović uplivao na drugu stativu i dobio loptu na ruku
  • Fatoviću peterac

Posebice su bile važne ove obrane u drugoj četvrtini jer je tada Jug dosta bolje izgledao od Recca, ako zanemarimo realizaciju. Plus je Jug tada vodio 5:4 i mogao je otići na +2, pa čak i više (4 obrane Bijača prije nego je Recco izjednačio).

Do tih 5:4 Jug je stalno vodio. Ali tada 11 i po minuta druge i treće četvrtine, kada je Bijač zaključao svoj gol, Pro Recco okreće utakmicu na 5:7 i do kraja Jug još samo jednom vodi. 8:7.

Hernandez se odlučio za postavu sa samo jednim sidrunom, i Dobud i Hallock su ostali izvan zapisnika. Nije manjkalo akcija s igračem više, ponekad i zbog suludih odluka sudaca Magyara i Stavridisa. Prvi put na početku druge četvrtine kada je Aicardi bo na klupi pa su Talijani imali 3 uzastopna jako loša napada u kojima nisu mogli postaviti kvalitetnu lepezu. Ali onda mađarski sudac doslovno sa zvukom sirene za kraj napada isključuje Kržića na Velotu iako Veloto nije mogao uzeti ni poziciju čitav napad. I kao bonus, kada je lopta brzo dodana na Velota, Popadić je odlično iskočio s gola i poklopio i njega i loptu. Umjesto topljenje Magyar sudi nepostojeći peterac. Na startu zadnje četvrtine, točno u 15toj sekundi, Aicardi još pošetnonije ni došao na poziciju sidruna, Stavridis isključuje Merkulova bez lopte i poklanja zicer s kojim je Recco otvorio zadnju četvrtinu laganim golom za 8:9. Osim toga, na kraju treće četvrtine Jug je  8 sekundi prije kraja zaradio igrača više. Brzo je odigrana akcija i Fatović je ostao u dobroj poziciji na lijevom vanjskom na samo 4 metra. I kad je dobio loptu, iako je ostalo više od sekunde do kraja i lijepo se vidjelo da vrijeme još teče, nekim čudom se na bazenu u Ostiji čula sirena za kraj napada i četvrtine. VAR, kojega je, nitko ne zna u kojem svojstvu, gledao i Birri?! vVratio je Jugu tih 8 sekundi, ali sad nije izrađena dobra akcija.

Recco je u zadnjoj četvrtini otišao na 8:10 i 10:12 tako da je Jug tek u zadnjem napadu smanjio preko Ivana Vukojevića na konačnih 11:12. Bila je ovo značajno bolja utakmica Juga protiv Pro Recca nakon blamaže s prošlog turnira kada je bilo 18:3. Dobar je bio i Popadić, posebno na kraju kada je upisao 4 jako dobre obrane u zadnjoj četvrtini. Obert se vratio u formu od prije reprezentativne pauze. Fatović je na ovom turniru lošiji nego u ostatku sezone, a Benić bi morao bolje u šuterskom dijelu. Tomasović, Žuvela, Vukojević imali su značajnu minutažu i duele s ponajboljim svjetskim igračima.

10.kolo Lige prvaka – grupa A

Jug Adriatic osiguranje – Pro Recco        11:12 (3:3, 2:4, 3:1, 3:4)

Suci: Stavridis (Grč), Magyar (Mađ)

Jug: Popadić (9), Obert 1 , Fatović 1 (1+0), Lončar 1, Kržić, I. Vukojević 1, Tomasović, Merkulov 4, Papanastasiou 1(1), Žuvela, Benić, Obradović 2(1), Vukojević. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Recco: Bijač (12), Di Fulvio 2, Mandić 2, Figlioli 3 (1), Younger 2, Velloto, N. Presciutti, Echenique, Ivović 1, Figari, Aicardi 2, Luongo, Negri. Trener: Gabriel Hernandez.

Osobne greške: Jug 13, Recco 14

(napomena: Peterac su po jednom i Jug  i Recco zaradili tijekom igrača više)

Peterci: Jug 3/4, Recco 1/1

Igrač više: Jug (2/2+0/2+0/3+1/2)= 3/10 (30%), Recco (1/3+2/3+1/1+1/4)= 5/11 (45%)

Obrane: Popadić (3/6+1/5+1/2+4/8)= 9/21 (43%); Bijač ( 2/5+7/9+3/6+0/3)= 12/23 (52%)

Golovi s pozicije sidruna: Obert, Lončar, Younger i Aicardi po 1 gol

Zarađeni peterci i igrači više za Juga:

Obradović: 2 peterca i 2iv

Obert: 5m + 1iv

Fatović i Lončar: po 2iv

(napomena: bilo je nemoguće razaznati koji su igrači Recca zaradili protivnčka isključenja)

Odgovori