Prvi korak Juga prema 14. naslovu

Po 14-ti put od od 27 mogućih, finale PH igraju Jug i Mladost. Do sada je omjer 7:6 u korist Juga. Večeras u prvoj utakmici ovogodišnje serije Jug je pobijedio 14:5 u utakmici dvaju potpuno neravnopravnih protivnika.

 

 

Jug je od početka utakmice u potpunosti dominirao. I to toliko da je bilo žalosno obzirom da se radi o finalnoj utakmici prvenstva države koja je u ovom sportu velesila. Osim toga, Jug je u ovoj seriji favorit i svjestan je i uz nešto manje napora može doći do trofeja. Stoga je fokus na kraju sezone na nastupu na Final8-u za 20 dana. S druge strane Mladost igra posljednje utakmice u sezoni. Nije uopće igrala u europskim natjecanjima i mogla se u potpunosti fokusirati i spremati isključivo za polufinale i finale PH. Znači sad bi trebali biti na vrhuncu forme. A odigrali su tako da bi izgubiili s nulom da je Jug bio do kraja napaljen i maksimalan u ovoj utakmici.

 

Zanimljivo prvih 6 golova zabili su ljevaci, tri Joković, dva Garcia, jedan Lozina. Tek je Bašić u posljednjoj sekundi druge četvrtine, iz očaja, ali izvrsnom parabolom pogodio Bijačev gol za 7:1. Iako, upitno je, je li i taj gol, odnosno udarac upućen prije ili iza zvuka sirene.

 

Jug je zabijao na sve moguće načine: 8 puta s igračem više, 2 puta nakon uplivavanja i još 4 puta na zonu. Realizacija igrača više 8/11 izvrsnih 73 %. S druge strane Mladost potpuno nemoćna u bilo kakvom napadu. I ta nemoć je bila dodatno potencirana mirnoćom u igri. Niti malo nervoze ili ljutnje ili nečega trećega zbog silne inferiornosti. Kao da su po nekoj kazni doputovali u Gruž.

Osim raznovrsnih golova, Jugaši su još nekoliko puta imali manjak sreće, posebice Benić i Renzuto čiji su udarci odsjedali na unutrašnjem dijelu okvira gola i ne bi se odbili u gol, nego bi ostali na crti ili malo vanka.

 

Treba istaknuti i glupost Renzuta koji je u drugoj minuti utakmice udario Zovića šakom preko vode u plivanju u obranu. Suci to na njegovu sreću nisu vidjeli. Bila je to osveta za nešto što mu je Zović napravio netom ranije, ali i čisti brutaliti.

 

Mladost je i od ovih 5 golova neke zabila na sretni odbijanac nakon što je po ne znam koji put igrača koji pokušava šutirati, čak i sa igračem više, ili u polukontri, obrambeni igrač koji prelazi s drugog igrača blokirao.

 

U Jugu bolji od ostalih bili su Garcia, Joković i Ivanković. Bijač je lakoćom zaustavljao protivničke pokušaje. Macan je dominirao na beku i protiv Radua i protiv Paškvalina. Od mlađih priliku je dobio Petar Pejić koji je od početka sezone fizički ojačao. Odigrao je dosta dobrih obrambenih rola na beku, u najmanje 3 navrata igrao je u obrani i sa igračem manje – najčešće kao srednji u prvoj liniji gdje se u jednom napadu malo presporo prebacivao lijevo desno, ali u globalu je bio dosta dobar. Imao je dosta veliku minutažu i dobio je priliku pucati i peterac na kraju, ali se uklopio u klupsku sezonu što se tiče peteraca.

 

U Mladosti jedini koji su izgledali kao vaterpolisti koji nisu u potpunosti zalutali u finale Bašić i donekle Miloš. I ne zbog toga što su zabili po 2 gola, nego što su bar nešto i pokušavali. Reprezentativac Marcelić loš, Bukić, Zović jako loši, a Lazić također u stilu ovosezonskih nastupa, za zaborav.

 

Samo 300-ak gledatelja nije moglo uživati u neizvjesnosti, ali je bilo pregršt dobrih poteza jugaša i u napadu i u obrani koji su često nagrađivani pljeskom.

 

  1. utakmica finala PH

Jug Croatia osiguranje – HAVK Mladost    14:5 (3:0, 4:1, 3:2, 4:2)

Suci: Ante Bura i Andrej Franulović (Rijeka).

Jug: Bijač (11), Macan 1, Fatović 1, Lončar 1, Joković 3, Garcia 3, Ivanković 3, Rašović 1, Renzuto, Pavličević, Benić, Lozina 1, Jarak (2), Pejić (0). Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Mladost: Marcelić (9), Radu 1, Zović, Bajić, Biljaka, Bukić, Marković, Lazić, Markić, Paškvalin, Valečić, Bašić 2, Slade, Miloš 2. Trener: Zoran Bajić.

Igrač više: Jug CO 8/11, HAVK Mladost 3/10

Peterci: Jug CO 0/1, HAVK Mladost 1/1