Prvi poraz Juga

    Nakon 16 mjeseci Jug je izgubio ligašku utakmicu, bilo u jadranskoj bilo u hrvatskoj ligi. I već 4 utakmice u ove zadnje dvije godine nije uspio pobijedit Novljane. Dobud je zbog ozlijede imao manju minutažu pa je Seman imao priliku da pokaže svoju kvalitetu. Jug je opet primio previše golova, čak tri iz 2 metra, pa jedan iz kontre 1 na 0 i još 3 iz „igre“ šutevima na zonu.

    Jug je krenuo odlučno u utakmicu. Prva dva napada i 2:0. Prvo Bušlje šutem na zonsku obranu, a onda Seman u kontri – velika greška obrane – dobio je loptu ispred sebe, a Zloković mu je na leđima, ali Seman jednom cima i vara Ščepanovića. Brzo izjednačuju domaći. Prvo Jokić na zonu – Dobud se previše povukao, a uskoro opet greška jugaša jer je Gojković bio toliko u kontri 1 na 0 da je mogao čak 2 puta cimat i jasno prevarit Vićana. Do kraja prve iznimno efikasne četvrtine još po 2 gola na obje strane, oba puta je Jug vodio. Prvo rutinski s igračem više sa lijevog vanjskog zabija Vranješ, a s druge strane sa stative zabija Vukčević. Jasno isto s igračem više, na dodavanje Ivovića s desnog vanjskog. Zatim fenomenalan potez Jokovića. Uspio je u dva navrata izbit loptu Elezu, drugi put dovoljno da je Dobud pokupi, a Joković bježi u kontru i zabija. Pred kraj izjednačava Zloković iz 2 metra. Em je loše odigrana zona, iako Gojković izvrsno dodaje i pored zone idealne lopte na 2 metra, em je Obradović umjesto faula za izbačaj dopustio da ga Zloković okrene. U prvoj četvrtini samo po 1 obrana golmana, tek na 3:3, i to obje šutevi sa pozicije sidruna, ali golmani iako ni do kraja utakmice nisu skupili previše obrana nisu krivi za niti jedan gol, već im obrane nisu dovoljno pomagale.
    Na početku 2. četvrtine neshvatljiva pogreška Novljana. Joković je opet osvojio loptu u plivanju, dodao je Sandru na lijevom vanjskom, proplivao, a Ivan Sukno je ostao potpuno sam na desnom krilu i lakoćom kroz uši zabio Ščepanoviću. Bilo je to zadnje vodstvo jugaša. Uskoro izjednačuje Janović. Ušao je kao drugi sidrun s čini mi se I. Suknom i na dobro dodanu loptu zabija šraubu. Za prvo domaće vodstvo zabija Ivović odličnim udarcem s desnog vanjskog, pliska prečka u bliži. Obradović s igračem više izjednačuje. Probušio je s lijevog krila, pravom bombom, Ščepanovića kroz uši. Prethodno je bilo nebulozno dodavanje na pokrivenog Bušlju na 2. stativu kada su suci možda i trebali sudit topljenu loptu. Do kraja četvrtine Ivović opet pogađa s desnog vanjskog iz faula pored lošeg bloka Boškovića.
    Na početku treće četvrtine prvo vodstvo domaćih od 2 razlike, zabija Janović s izvrsnim šutem s igračem više sa lijevog vanjskog pored dva bloka. Brzo Seman vraća na -1, odlično se postavio na 2 metra i dobio loptu s lijevog krila, i iako ga je Klikovac uhvatio za glavu LIJEVOM rukom zabio vijak. Do kraja samo još gol Janovića, opet s igračem više sa lijevog vanjskog. Ovaj put nije bilo kvalitetnog bloka i snažna pliska kroz uši Vićanu sa oko 5 metara za 9:7.
    Prvu polovicu zadnje četvrtine nije bilo golova, a i počeo se igrat puno čvršće. Nakon jednog kontrafaula Marković koji je ušao na 2 metra, laktom preko vod udara Gojkovića i dobija isključenje s pravom zamjene. Zanimljivo je da je Marković i lani u Igalu dobio isključenje s pravom zamjene. Točno polovicom četvrtine Bošković vraća na -1, udarcem s igračem više. standardna akcija kad dobija loptu od Jokovića pa na prvu probija obranu i golmana koji je malo dodirnuo loptu, ali je ipak ušao u dijagonalni kut. Zloković uskoro zabija svoj drugi gol s 2 metra. Opet je Gojković izvrsno dodao na zonsku obranu (4. takvo izvrsno dodavanje), a Zloković se oslobađa Bušljinog zagrljaja i zabija. Do kraj utakmice još jedan gol Zlokovića, ovaj put s igračem više sa stative i to nakon čak 2 odbijanca. Tako je konačni rezultat 11:8, ipak malo previsok s obzirom na prikazano.

    Jug je izgubio u ligi nakon 16.11.2008. kada ga je Mladost dobila golom Paškvalina u zadnjoj sekundi utakmice. Za razliku od 2 poraza ove sezone u Euroligi ovaj put se može previše prigovorit jugašima. Trudili su se i borili, a i ne može se uvijek pobjeđivat. Jedino im se može prigovorit na nekim greškama, ali i ta 3 gola sa dva metra im nisu dali neki papci nego 2 ponajbolja igrača svijeta Zloković i Janović koji često ulazi kao drugi sidrun. Dobud je imao manju minutažu od Semana. Trudio se, ali se vidjelo da nije baš spreman s obzirom da nije trenirao i da je ozlijeđen. To je rezultiralo sa 4-5 kontrafaulova, ali je i 3 puta zaradio igrača više. Možda ga se moglo poštediti ove utakmice, ali možda je ozljeda vrata takve prirode da se ne može pogoršat iako je u to teško povjerovat s obzirom na to kakvi su dueli između sidruna i bekova. Seman je dobio pravu priliku u velikoj utakmici, protiv odličnih bekova. I ne znam što bi rekao. Neobjašnjive su njegove oscilacije od napada do napada. Zabio je izvrstan gol, drugi je ipak bio greška obrane i jednom je izvrsno opucao vijak u spojnicu. Mislim da je  zaradio samo 1 igrača više i još jednom mu suci nisu sudili iako je bio faul. Nekoliko puta su ga bekovi bez problema izgurali što mu se ne bi smjelo događat. Bušlje i Obradović su opet primili gol sa 2 metra. Sandro Sukno je bio najlošiji jugaš. Opet je loše odigrao u napadu. Potrošio je 2 igrača više (prečka, i loše dodavanje na pokrivenu 1. stativu) i još 2-3 puta loše šutirao.

    S druge strane kod Jadran najbolji Zloković. Osim već opisana 3 gola još je 3 puta zaradio igrača više uz 2 kontrafaula. Bio je najbolji pojedinac utakmice. Do njega bi stavio Gojkovića koji je zabio iz kontre, ali je izvrsno proigravao na 2 metra. I kad bi se njegov igrač povukao u zonu on bi uspio dodat idealnu loptu i to čak 4 puta. Pa zatim Janović koji otkako je došao Tucak igra u potpunosti momčadski. Realizirao je 2 igrača više i zabio iz 2 metra. I Ivović je zaslužio pohvale. Zabio je 2 gola iz udaraca s desnog vanjskog iz „igre“. Drugi na svoj klasični način kad je već u uzimanju faula prevario igrača koji mu drži blok (Bošković). Mislim da bi se u takvoj situaciji trebalo ić radije na izbačaj da se Ivoviću izbije lopta i prije nego izvede faul jer to redovito zabija, a tako su ga uspješno čuvali igrači Primorca kad su lani pobijedili 10:5 u Kotoru. Neka Bošković i ostali jugaši pogledaju snimke te utakmice jer im Ivović redovito zabija na ovaj način. Osim toga Ivović je bio zadužen da čuva Sandra i mislim da ga je kad su obojica bili u igri redovito on čuvao. Jedino što je loše radio bili su neki nerezonski udarci, njih 3-4. Najlošiji pojedinac u redovima domaćina bio je Radović koji je u prvom dijelu utakmice promašio 2 igrača više, a i još je nekoliko puta loše opucao. Ove godine povremeni hrvatski reprezentativac Bebić nije dobio ni minutu prilike i presjedao je utakmicu na klupi. Zlobnici bi rekli da mu je tamo i mjesto u ovakvim utakmicama.

    Suci su imali nekoliko grešaka. Vjerojatno je bila topljena lopta na Bušlji (nije on kriv nego onaj tko mu je baci na stativu iako je bio pokriven) prije Obradovićevog gola, a kasnije su suci propustili sudit 2 igrača više za Juga. Prvi put na Semanu na 2 metra (na 8:7, a u tom periodu je Jadran imao 4 igrača više u nizu tj. bez igrača više za Juga), a drugi put kad je na Sandru Suknu suđen faul u izglednoj situaciji za udarac, ali onda su mu izbili loptu bez posljedica. To je bila najveća pogreška jer je upravo nevjerojatno da tu nije ništa suđeno. To je bilo na 9:7. I inače je u drugom poluvremenu omjer izbačaja bio 7:2 u korist Jadrana.

19. kolo Jadranske lige
Jadran HN – Jug CO        11:8 (4:4, 3:2, 2:1, 2:1)
Suci: Margeta (Kranj), Vlašić (Zg)
Jadran HN: Ščepanović (5), Sekulić, Bebić, Elez, Vukčević 1, Radović, Janović 3, Gojković 1, Ivović 2, Zloković 3, Klikovac, Jokić 1, Perčinić, Tešanović. Trener: Tucak.
Jug: Vićan (7), Vranješ 1, Bošković 1, S. Sukno, Joković 1, Seman 2, Marković, Bušlje 1, I. Sukno 1, Dobud, Drobac, Obradović 1, Nižić, Ivanković. Trener: Fatović.

Igrač više: Jad (1/2+0/1+2/4+1/3)= 4/10 (40%), Jug (1/2+1/3+0/1+1/1)= 3/7 (43%)
Kontrafaulovi: Jad (2+0+1+1)= 4, Jug (3+2+1+1)= 7
Obrane: Ščepanović (1+2+1+1)= 5/13 (38%), Vićan (1+3+0+3)= 7/18 (39%)

10 komentara na “Prvi poraz Juga”

 1. Nikola Janovic je uvjek igrao vise za ekipu nego za sebe. To sto je prva napadacka opcija i sto mu se deshava (pogotovo u zadnje 2 godine) da ima los procenat suta ne znaci da je kao Sapic.
  Ja mu vise zamjeram sto je godinama izgubio na brzini.
  jadran izgleda dolazi na svoje…

 2. tablica je sve zanimiljivija i zanimljivija. jug ima još 2 teška gostovanja, budva i primorac, zakompliciralo se 1. mjesto

 3. uh ovo je vrlo diskutabilno…ja ga ne poznajem kao osobu niti znam njegovo promišljanje vaterpola, ali sam ga gledao prošle godine u italiji, ove godine u JVL i u repki zadnjih godina i nisam stekao takav dojam kao ti.
  naravno da nije ko ACO, s njegovom sebičnošću i igrom simultanki se malo njih može mjerit.
  Ali s tvojom 1 recenicom se ne slažem. Da me krivo ne svatiš, izuzetno ga simpatiziram i smatram ga ponajboljim igracem današnjice, ali da voli opalit- voli…to najbolje pokazuje ovaj dio sezone u JVL prije dolaska Tucka. Ali i sezone u Italiji gdje su ZLO i on najcesce igrali simultanke. Ako i doda ZLU na dva, onda je vecinom pucao iz tog dobivenog igraca više…naravno da za takvu igru treba biti odlican igrac, i meni se taj profil igraca sviđa, iako za kompletnu ekipu treba imati i jednog “gojkovića”.
  Mislim da takvom mocnom igracu nijedna situacija ne izgleda teško, i da i kad vidi nekoga u objektivno boljem položaju misli da ce on lakše zabiti gol- o ima on veliku želju za golom, to je moje mišljenje.

 4. sada nakon malo razgovora o nikoli, bash me zanima koga smatrate u top 5 ili top 10 igraca na svijetu aktualnih, ili idealna momčad pa da ima više profila u njoj, i predlažem neku anketu, ako ne sada barem pred EP u Zagrebu!!

  1. na golmanskoj poziciji najbolji mi je još uvijek vićan, a tu su i tempesti i radić, na sidrunu su zloković i dobud, lijevo kasas, nikola janović, sandro sukno, prlainović – lijevaci kiss, garcia, joković i još udovičić, bušlje, ivović, gojković

   sigurno sam koga i zaboravio. a i ne gledam neke često kao što su perrone, molina… tako da sam subjektivan
   kad bi se baš moro odlučit za prvih 7:
   vićan, zloković, udovičić – desno kiss i ivović(gojković), lijevo sukno i janović

 5. Pa covjek igra na zgodnog vanjskog + igra vise od 3 cetvrtine po utakmici, ne vidim sto je problem ako sutne 6-7 puta.
  I + sto u ovom jadranu nema kvalitetnog shutera sa nezgodne strane (sem donekle Gojkovica), tako da bolje pozicije za shut u momentu od njegove nema, a ako Ivovic nije na centralnog beka (kad nije igrac vise) onda nema ni boljeg shutera…
  Znam ga dobro, igrali smo kao klinci zajedno, tako da ga pratim gotovo od pocetka karijere.
  Kazem, vec 2 godine ga shut ne sluzi. Uglavnom prechke pogadja, neobjasnjivo…

  1. ovo moram komentirat…gojkovica spominjes u kontekstu dobrih sutera ??? ! ahahah pa ti si valjda jedini koji misli da gojki ima dobar šut. ne može on u istu recenicu s janovićem kad se šut spominje. Meni on ima jedan od najlošijih udaraca od svih vrhunskih igraca. On da ima ivovicev sut bio bi najbolji igrac na svijetu.
   udje i njemu ponekad neka pliska ali u velikoj vecini udaraca iz daljine ispadne smešan. kolko je genijalan u proigravanju i pregledu igre, tolko je loš u šutu izvana.

   1. Rekoh ”donekle Gojkovica”…
    Sem toga, uporedjivati njega sa nezgodne i Ivovica i Janovica sa zgodne strane…ne ide.
    I, ni malo nije smijesan shuter iz vana, ima i tehniku i snagu u shutu. To sto je poput N.Janovica i on u shuterskoj krizi vec skoro 2 godine je druga prica.

 6. nije problem ako igrač šutne 6-7 puta, pogotovo iz izrađenih situacija, ili ako je tako dobar šuter kao janović. ali prvi dio sezone, dok je mustur bio trener on je igra na način da je u jednoj utakmici u prvih 5 napada primio loptu 4 puta, i odma opucao – jednom je bio igrač više kojeg je promašio, a opucao je odma u 5 sek napada, 2 puta je opalio isto tako nerezonski, i zabio 1 gol iz polukontre. i to se ponavljalou većini utakmica. taj dio sezone je igrao kao kad se kaže da su igrači smjenili trenera.

 7. Nije on tip covjeka koji bi smjenjivao trenera. Isuvise je tih i dobro vaspitan momak za tako nesto…Zato nikad nije ni bio, niti ce biti vodja ekipe. Iako je vazda bio dominantan, u svim uzrastima. Uvjek najbolji!
  Sto se promasaja tice, u utakmici koja je otjerala Mustura jedan Radovic je imao 7-1 shut. A znam da je i on dobar decko…
  Mustur je, kao sto vec rekoh, dao igracima preveliku slobodu, koja je po meni, sobzirom na sastav, sasvim O.K. (imate individualnu klasu – pokazite je). To je stvar taktike koja nije prosla, pogotovo protiv timova koji igraju iskljucivo timski. Otisao je, dosao Tucak sa drugacijim razmisljanjima i i dalje ne mozemo dat’ nikakvu ocjenu (ipak je izgubio u Ko iako smo bili poprilicno oslabljeni i pogotovo ovaj poraz od Barselonete…). Moracemo cekat kraj sezone.

  Prvih 7 ne mogu da kazem, tek sad gledam neke meceve koji su bili prije 2-3 mjeseca… 🙂