Puni Gruž slavio pobjedu protiv Pro Recca

Odlična utakmica i atmosfera u gotovo prepunom Gružu. Bilo je još više publike nego u subotu i može se kazati da se san predsjednika Jakobušića o 2200 ljudi na tribinama već sada ostvario. Bilo je jasno i grešaka, ali Jug je osim kvalitetom i iznimnom borbenošću, baš onako kako i treba igrati ovakve utakmice, došao do pobjede protiv velikog i superbogatog protivnika. A na tribinama se, posebice u druge dvije četvrtine atmosfera zahuktala. Tome je kumovao loši sudac Birakis čije su odluke često u tom periodu iritirale publiku.

 

Utakmicu je obilježila velika borbenost, neizvjesnost i vrlo dobra atmosfera na punim tribinama. Imali smo cijeli niz odličnih poteza, ponešto i grešaka, te što je i trener Đuho poslije utakmice istaknuo odličnu obranu jugaša sa igračem manje. Iznimno pokretljivu, s pravodobnim izlascima na Ivovića (osim jednom Tiha), a s druge strane s odličnim zatvaranjima iza leđa tog igrača te pokretljivim izlascima na svakog igrača te povratkom nazad u zonu.

Junak i najbolji igrač utakmice bio je Marko Bijač koji je cijelu utakmicu imao cijeli niz odličnih obrana, a na kraju je fantastično obranio Aicardijev udarac sa 2-3 metra kad je prvi sidrun Italije bio gotovo neometan (Marković pored njega).

 

Na početku Joković ipak u prvoj postavi uzima loptu u plivanju. Inače, pogrešno sam pretpostavio u najavi da će imati manju minutažu danas. I odmah u tom prvom napadu Bušlje dobiva prvi izbačaj. Ipak prve 4 minute se uglavnom promašivalo, a i Jug je imao 2 puta igrača više. A onda kad nije krenulo iskusnijima (Boškoviću Tempesti lakoćom obranio jedan od ta dva pokušaja) Šutalo preuzima odgovornost i odlično pogađa dijagonalu sa desnog vanjskog. Ubrzo Figlioli koristi nešto lošije postavljanje jugaša u tim otvarajućim minutama sa igračem manje. A Giorgetti ima puno sreće da je njegov suigrač nerezonski opalio dok je on proplivavao pa da mu se lopta nakon obrane Bijača odbije točno ispred ruke pa ju je pospremio u prazan gol. Do odmora Bošković koristi situaciju sa 2 igrača više (nakon isključenja Figari konstantno konjari po Dobudu na stativi pa i on leti vani) za 2:2.

Osim tih 1:2 Pro Recco niti jednom nije vodio, jugaši su stalno diktirali rezultat. A uz malo više koncentracije u trenucima kad su vodili mogli su i ranije riješiti utakmicu. Ali bi u takvim trenucima uslijedilo loše dodavanje prema sidrunu (posebice Benićeva pliska prema Dobudu), loš udarac koji rezultira kontrom (Bošković pa mu pobjegao Figlioli) ili nešto treće. Ali ovako je još i slađe.

 

Benić je nastavio niz golova ovih manje iskusnih jugaša. Odlično je s lijevog krila zavukao ispod ruke Tempestija, nisko u dijagonalu. Na bazenu smo imali prilike gledati i usporene snimke golova jer su i televizije na krovu bile upaljene. Ako se smije, tj. ako pravila dopuštaju možda da se razmisli o video zidu poput onog kad je svirao Silente, to bi donijelo još veću atrakciju i užitak u gledanje utakmice. Jer ovi ekrani su ipak malo premali s obzirom na veličinu bazena.

Uzvraća Mlađan Janović, fantastičnim izvijanjem oko bloka Šutala, također sa lijevog krila sa igračem više. Iza toga odlično dodavanje s desnog krila na Bušlju na drugu stativu, a Andro doslovno zakucava loptu iza Tempestija za 4:3. Obranio se Jug i imao napad za +2, Bošković je netom prije ušao umjesto Janovića i zaigrao na lijevoj strani. Ostao je na širokom prostoru s Figliolijem koji je napravio faul i ostao malo pored Boškovića, dakle bez mogućnosti da ga kvalitetno blokira. Ali jako loš udarac Miha i još k tome Figlioli mu je pobjegao 10 metara, a nitko ga nije uspio zaustaviti jer je Boškovićev šut osim što je bio loš još bio na startu napada dok još napad Juga nije bio do kraja postavljen tako da nitko i nije mogao zatvoriti leđa. Figlioli to kažnjava za 4:4. Ipak idući napad Miho se donekle iskupljuje, zavukao je s desnog vanjskog sa igračem više za 5:4. Povukao ga je Đuho na klupu i dosta emotivno gestikulirao objašnjavajući mu što je pogriješio u tom prethodnom napadu. Još u bazenu mu je to i kapetan Dobud još emotivnije pojasnio :wink:.

Slijedi još jedan već spomenuti trenutak, kada je Tiho dopustio Ivoviću 2 cima i nesmetan udarac s lijevog vanjskom s igračem više za 5:5. Ipak do poluvremena Nikola Janović s lijevog vanjskog, na prebačaj s desne strane realizira još jednog igrača više za 6:5.

 

U prve dvije četvrtine Jug je imao igrača više 9 puta (od čega jednom dva igrača više) i zabio čak 6 golova. Dakle izvrsnih 67 %. Drugi dio utakmice donosi znatno manje golova; samo 4 prema ovih 11 tako da su svi oni koji su zaigrali manje golova (granica postavljena na 17,5) mogli slaviti nakon nervoze u prvih 16 minuta :wink:.

Imao je do tada i Recco solidnih 3/7 igrača više, ali do kraja nanizali 1/7.

 

Krenulo je odlično po Juga u trećoj, Dobud doslovno u zadnjoj sekundi okreće Figliolija za peterac kojeg Nikola Janović pogađa za prvi i jedini put +2 na utakmici. Tada se mijenja kriterij suca Birakisa, a i jugaši rade još nekoliko većih pogrešaka. Prije svega i oni prestaju s realizacijom igrača više odnosno realizacijom uopće jer u posljednjih 15 minuta samo se Visković upio upisati, ali i to je bilo dovoljno.

Slijede golovi Mlađana Janovića koji koristi loše postavljanje Jugove obrane na početku akcije s igračem više i lijepom parabolom pogađa s lijevog krila, a onda i Joković po prvi put ikad pogađa Jugovu mrežu. Pobjegao je po desnoj strani Boškoviću i pogodio u bliži kut, točno u jedini prostor kojeg je Bijač ostavio nepokrivenog.

Dominirale su obrane s obje strane u tom drugom poluvremenu. Jug je imao samo 4 puta igrača više. U dva navrata odlično je otvorena situacija za Viskovića koji se nije usudio pucati nakon što bi mu sve pripremili i on bi se izvukao prema vanjskoj poziciji. Treći put je opet bilo 2 igrača više, sada je Felugo stalno na stativi udarao Dobuda, ali nakon što je lopta pomalo nesigurno kružila oko zone sa samo 4 obrambena igrača i vidjela se očita nervoza, odgovornost preuzima Šutalo koji za čak više od 20 cm promašuje cijeli gol (gađao je dijagonalu).

S druge strane većinu igrača više Recco bi završavao udarcem preko ili pored gola nakon što bi lopta kružila po 15-20 sekundi oko iznimno pokretljive obrane Juga koja ne bi dopuštala da se negdje otvori rupa. Samo su jednom imali dobru situaciju, opet su na brzinu dodali na lijevo krilu, dok se jugaš još nije postavio kako treba, ali ovaj put netko od Talijana (čini mise Figlioli) pogađa prečku.

Na kraju presuđuje Visković opet je sve izrađeno za njega i ovaj put se odvažio i pogodio. Bilo je još 2 i nešto do kraja. U tom periodu Bijač brani spomenuti zicer Aicardija sa sidrunske pozicije (Aicardi je bio okrenut prema golu). 44 sekunde do kraja Đuho zove time out nakon što je Jug osvojio loptu i ostalo mu je još 28 sekundi za napad. Potrošeno je vrijeme. Na kraju je Janović dodao za Dobuda, ali je istek vremena prekinuo njegov pokušaj koji i nije previše obećavao s obzirom da je bio dosta ukoso. Ivović je pobjegao 10 metara Dobudu, stigao do nekih 7 metara i probao na prvu,ali je netko od igrača, a čini mi se baš Visković blokirao taj pokušaj i slavlje svih jugaša moglo je početi.

 

Ukupno je suđeno 29 isključenja plus 1 peterac. Sudili su Rus Naumov (stariji gospodin) i Grk Birakis. Naumov je iskusan sudac, 51-godišnjak koji je odsudio vrlo dobro, uz eventualno pokoju manju grešku. S druge strane imali smo Birakisa čovjeka koji je potpuno zalutao u vaterpolo, a kamoli ne na jednu ovakvu utakmicu, jednu od najjačih koja će se uopće odigrati ove sezone.

Čovjek ne zna niti pokazati ono što je dosudio, a kamoli donijeti pravilnu odluku o nekom događanju u bazenu. Za primjer uzmimo treće isključenje Bušlje. Fantastična obrambena reakcija Jugovog beka koji se borio sa sidrunom na posve dopušten način, dapače s obje ruke u zraku i još k tome leđima okrenut Aicardiju, umjesto da bude nagrađena još je i nepravedno kažnjena. U trenutku kad je sidrun došao iza leđa Bušlje, koji je dakle s obje ruke bio u zraku, Birakis sudi izbačaj na opće čuđenje Andra i svakoga tko iole zna nešto o vaterpolu. A još da bude gore po tu odluku, Aicardi se pokušavajući pobjeći Bušlji odgurnuo od njegova leđa i napravio najklasični kontrafaul.

Cijeli niz grešaka napravio je Birakis. U početku je nešto više grešaka bilo u korist Juga, sve do 7:5 na startu treće četvrtine (valjda tipično vaterpolsko sudačko rezoniranje, bolje da sad ako već griješim to radim u korist onih koji gube). A onda je krenulo navlačenje za Recco. Sudio bi tri odluke za Recco, pa bi onda najočiti izbačaj sudio kao kontrafaul Mlađana Janovića kao da pokušava odglumiti da ga čuvar ometa u izvođenju. I tako redom, tri krive odluke za Recco pa jedna protiv njih. A najžalosnije od svega je bilo što je više puta pokazao krivi broj igrača koji je isključen, ili bi pokazao na suprotnu stranu (jednom je igrač Recca kojeg je isključio zbog prekršaja na Jugovoj polovici terena ponukan Birakisovom gestikulacijom krenuo plivati prema Bijaču po loptu misleći da je kontrafaul).

A vrhunac je bio način na koji je s potpuno jednakom gestikulacijom pokazao 3 različite odluke. Svaki put je izgledalo, tj. ne izgledalo, nego je on to pokazivao, kao da je peterac. A prvi put je sudio topljenu loptu, drugi put izbačaj Figliolija (inače broj 4 da se ne bi pomislilo da je pokazivao 5 kao broj igrača koji je isključen), a treći put je stvarno bio peterac. Pokušavao sam preko googla naći sliku ili nešto akonto Birakisa i jedino suvislo što mi je izašlo da je skupa sa Copićem sudio utakmicu drugog kola Eger – Barceloneta. Mogu misliti kakve su tu sve odluke sudaca doživjeli igrači, ovdje smo imali bar jednog normalnog suca.

 

5. kolo Lige prvaka – skupina A

Jug CO – Pro Recco 8:7 (2:2, 4:3, 1:2, 1:0)

Gledatelja više od 2000.

Suci: Naumov (Rus), Birakis (Grč)

Jug: Bijač, Vranješ, Bošković 2, N. Janović 2(1), Šutalo 1, Benić 1, Marković, Bušlje 1, Visković 1, Dobud, Marelja, Macan, Nižić. Trener: Veselin Đuho.

Pro Recco: Tempesti, Lapenna, Madaras, Figlioli 2, Giorgetti 1, Felugo, M. Janović 2, Aicardi, Figari, Joković 1, Ivović 1, Gitto, Pastorino. Trener: Giuseppe Porzio.

Osobne pogreške: Jug 14, Recco 16

Peterci: Jug 1/1, Recco –

Igrač više: Jug (2/4+4/5+0/2+1/2)= 7/13 (54%), Recco (1/3+2/4+0/4+1/4+0/3)= 4/14 (29%)

• Jug je u dva navrata imao akciju sa 2 igrača više u sklopu ovih 13.

 

p.s. Fotogalerija sutra.