Joković, Ivović, Porzio i ostali ponovo u Gružu

 

Na redu je 5., posljednje kolo prvog kruga natjecanja po skupinama Lige prvaka. U Gruž stiže Pro Recco (1730tv prijenos na HTV 2 te stream na jug.hr-u) što je vrhunac dosadašnjeg dijela sezone. To je ujedno možda i najvažnija utakmica Juga iz perspektive odlaska na Final6. Na startu se najavilo da se očekuju sve domaće pobjede, a sa strane što se uspije uzet. S druge strane stiže Volpi koji je baš pred ovu utakmicu vratio Porzia. Stiže nam i Joke po prvi put u krivoj kapici. Stiže Ivović i brojni drugi kvalitetni igrači. Nakon zagrijavanja u subotu, dizanja atmosfere uz Silente na redu je najbolji mogući vaterpolo, uz vjerujem (gotovo) puni Gruž.

 

Na početku sezone vratio se signore Volpi. I od svih igrača koje je mogao vratiti izbor je pao na Ivovića, plus je uzeo Jokovića. Osim njih dvojice stigao je još i mlađi brat Janović, Mlađan. Uz one koji su ostali nakon lanjskog egzodusa (ostali svi domaći igrači plus Madaras) danas je privatnim avionom u Dubrovnik stigla delegacija sa 16 igrača od kojih će Pino Porzio trojicu ostaviti na tribinama. To su:

Aicardi, Felugo, Figari, Figlioli, Fondelli, Fiorentini, Giacoppo, Giorgetti, Ivović, Gitto, M. Janović, Joković, Madaras, Lapenna, Pastorino, Tempesti.

 

Da Maro nije nedavno imao operaciju šake (srećom desne) nedvojbeno bi bio u sastavu i po prvi put zaigrao protiv Juga. Uz vjerujem veliki pljesak na predstavljanju. Ovako, tek se vratio, sigurno nije spreman za najviše napore koje će ova utakmica iziskivati pa i ako bude u 13 ne vjerujem u preveliku minutažu. Vjerujem da će i Ivović dobiti zasluženi pljesak. Po prvi put u karijeri će i braća Janović biti na suparničkim stranama.

Recco je nešto slabije pokriven na poziciji drugog sidruna (Lapenna), međutim imaju znatno veću širinu klupe. Ipak ove godine izgubili su već 4 utakmice (Brescia u domaćem, te Radnički, Zvezda i Primorje u Ligi prvaka). Od toga čak dva puta na domaćem bazenu (Radnički i Primorje). Prošlo kolo, kada su poraženi 2 razlike od Primorja igrali su bez Jokovića i Giorgettija.

 

O utakmici smo popričali i sa predsjednikom Jakobušićem (još tamo prije 10 dana, dakle prije Silentea i Budve):

Jakobušić: Fokusirani smo i na ovu utakmicu. S time da su sad Budva i koncert Silentea važniji. Neka se ljudi zabave i neka bude dobra atmosfera, a onda će doći i ovo ostalo. U nedjelju, odmah kad prođe Budva i Silente, najavljujemo Recco.

Sama činjenica da su promijenili trenera, uz sve ovo što se događa u Primorju i Reccu samo je dokaz da smo na pravom putu. Nije lako napraviti vrhunski klub. A još manje lako ga je zadržati u vrhu. Mi smo već jako dugo u vrhu. Jedni pođu, dođu drugi umjesto njih, a Jug ostaje na vrhu. A tamo sve ovisi o jednom čovjeku koji je prije godinu dana rekao: „Više nikad. Preozbiljan sam čovjek, više se nikad neću vratiti.“, pa vidimo da se opet vratio. Oni novcima kompenziraju sve ono što mi ne možemo tim istim novcima, ali možemo radom i trudom.

Tako da ne treba posebna najava. Mislim da nema bolje najave od ove smjene trenera i vraćanja Pina Porzia. Cilj nam je Final6. Ali neće bit smak svijeta, ništa se neće dogoditi ako ne uspijemo, ako ne odemo u Barcelonu.

Danče.hr: Meni izgleda da je ove godine Volpi za glavni cilj imao oslabiti Juga. Od svih igrača koje je mogao vratiti, odnosno koji su otišli kad i on iz Recca, samo je vratio Ivovića. Plus je još odveo i Jokovića iz Juga. Sukna, Filipovića, Zlokovića, Pijetlovića, Prlainovića i sve one ostale nije ni pokušao dovesti. Pa jedan Pijetlović je otišao igrati u Rusiju.

Jakobušić: Pametnome dosta. Zadržat ću se kratko na Maru Jokoviću. Izvrstan je, strava. Doveli bi oni i Dobuda i Bušlju, sve bi ih oni doveli. Mi ne možemo pratiti njihove ponude. Jokoviću je istekao ugovor. Bio je vrlo, vrlo korektan prema klubu. Pristao je na smanjene uvjete i onda se dogodila ta „nemoralna ponuda“ Volpija koji je probio svoje limite. Izašao je iz okvira koje je rekao drugima tako da Maro zarađuje iznimno puno u odnosu na suigrače. Znači, čovjek je očigledno postao nervozan. I klub je, kako se i treba ponašati, dao Maru priliku da pođe i u ove dvije godine zaradi. Bez obzira što nam je to stvorilo problem ljevaka. Tada nismo imali rješenje, ali smo kasnije doveli Viskovića.

Svima je Jug trn u oku. Najviše zbog uspjeha. I nije lako ovo prekopirati. Jer novci nisu mjerilo. Jer da su mjerilo mi bi lani osvojili Ligu prvaka. Tako da svi koji žele nešto napraviti najprije gledaju ovdje. Jer to im je dvostruki dobitak. Prvo što ojačaju svoju momčad, a drugo oslabe Juga. Mislim da je nekima ovo drugo puno važnije.

Danče.hr: Iz perspektive Jokovića, apsolutno se slažem. U vaterpolu općenito može 20, ili pokoji igrač više, na svijetu uopće zaraditi velike novce. Treba, naravno, dopustiti pojedincima da odu i zarade te novce. Ne znam tko normalan to može zamjeriti Jokoviću ili nekome drugome. Isto tako nitko nije Sandru zamjerao što je otišao u Pro Recco, nego je način na koji je to učinjeno bio problematičan. Mislim da je Volpi ove godine definitivno htio oslabiti Juga, valjda kao uslugu Slobodi i Primorju jer da on ove godine niti nema veliki ambicije, bar ne onakve kakve je imao prije 2 i više godina. Pogotovo s obzirom na s LEN-om i s Lonzijem više nije u dobrim odnosima.

Jakobušić: Još bih htio spomenuti da su nam se javili studenti, da su izrazili želju ići u Eger i u Recco. Zadnji put si ti išao u Recco.

Danče.hr: Jesam. Još tamo u ožujku 2009.

Jakobušić: Sada 50 njih želi ići (op.a. po svježim informacija sa jug.hr-a čak su dva autobusa, dakle 100 studenata ide iz Zagreba u Italiju). Jug će im to omogućiti, jasno zajedno sa Gradom, znamo da postoji projekt „Mladi i grad“. Nemam osobnog interesa ili netko drugi iz kluba. Moj sin ne studira. Ali idemo za tim da će se ti momci i djevojke jednog dana vratiti u Grad. Mi moramo odgajati ne samo igrače, nego i dobre navijače. Pa i dužnosnike, suce, djelatnike. Ne mogu ja igrati, ali mogu stvoriti okruženje da svatko da svoj maksimum. I zato te studente vezujemo uz Juga.

 

Jugaši su najavili da su svi spremni, dakle i Marković koji je preskočio prošlu utakmicu. Očekujem veliku utakmicu. S obje strane. Mislim da je povratak Porzia na klupu veliki dobitak za Recco, iz više razloga. Za ovu utakmicu ponajviše psihološki jer u odnosu na Tempestinija on ima osjetno veću karizmu. A možda je to igračima i dodatni signal da su ambicije ipak veće u odnosu na početka teksta, odnosno na ona 4 poraza uz remi u Barceloni, spas u zadnji čas u Egeru itd…

 

Na presici uoči utakmice direktor Kržić se zahvalio svim gledateljima koji su bili na subotu na sportsko – glazbenom spektaklu i poželio istu atmosferu u srijedu.

Takvim željama se pridružio i trener Veselin Đuho:

– Recco je moćan, ima fantastične pojedince, ali i veći su padali u Gružu pred našom publikom, zato ih pozivamo. Treba nam podrška. Talijani su, očito nezadovoljni učinjenim do sada, promijenili trenera i vratili Pina Porzija. Uzevši naša dva igrača Jokovića i Ivovića na početku sezone namjera im je bila pojačati svoje redove, ali i dodatno oslabiti Juga, no valjda se u ovoj utakmici i nas nešto pita. Mi ćemo sigurno ostaviti srce u bazenu – to mogu obećati – rekao je trener Juga CO Veselin Đuho.

Kapetan Nikša Dobud je izvijestio novinare o fizičko – psihološkom stanju u sastavu Juga. Kazao je kako su svi igrači maksimalno spremni i iznimno svjesni važnosti ove utakmice. Na pitanje o igri protiv jednog od najboljih bekova Aleksandra Ivovića, koji je lani igrao u Juga Dobud je rekao:

– Niti će Ivović, a niti Dobud dobiti sami ovu utakmicu. Naše dobre igre na početku sezone dale su nam za pravo da se možemo nadati prolasku na Final 6. Jedino uz našu vrhunsku predstavu, pun Gruž i malo sreće mi možemo pobijediti, uz Primorje, najbolji sastav na svijetu. Ali iskreno govoreći, zbog ovakvih utakmica se igra – jedva čekamo da počne.

Zanimljivo će biti pratiti dvoboj dvaju Janovića. Naime, u kapici Juga igra Nikola, a s druge strane bit će njegov brat Mlađan. Ovo je prvi put da će igrati jedan protiv drugoga.

– Mlađana iznimno cijenim, ali nezahvalno je izdvajati bilo koga. Kada Jug igra kolektivno i kada ginemo jedan za drugoga možemo pobijediti svakoga. Bit će važno odigrati dobru obranu, to je ključ pobjede – izjavio je Nikola Janović.