Rapsodija Juga za još jednu pobjedu u Splitu

Jug je još jednom pobijedio u Splitu, ali kako! 5:0 nakon prve četvrtine, pa 8:0, pa 10:2 na poluvremenu i 13:3 na početku zadnje četvrtine. Konačnih 15:7 posljedica je što je Jug prestao igrati zadnjih 4-5 minuta i čekao kraj utakmice s kojom je poveo 2:1 u finalnoj seriji.

Fenomenalna partija Juga, potpuno izgubljeni Jadran na još jednu M zonu, maestralni Popadić… ma na svakoj poziciji Jugaš za klasu bolji od Jadranaša i Jug je došao do druge pobjede u Splitu i poveo 2:1 u finalnoj seriji. Četvrta utakmica na rasporedu je u Dubrovniku, opet u utorak u 18.30.

Početak nije baš sugerirao ovakav rasplet, doduše neposredni početak. Naime, u prva 3 napada Jugaši su 3 puta izgubili loptu u dodavanjima. Jadran je imao igrača više kojega je Popadić obranio Marinić – Kragiću s lijevog vanjskog. A onda kreće serija: Fatović dva, Benić jedan pa Joković dva gola i do kraja četvrtine je 0:5. Još je i Tomasović propustio čisti zicer nakon što je odlično uplivao na drugu stativu, a Žuvela mu još bolje dodao loptu na ruku s desnog vanjskog. Nema potrebe žuriti s realizacijom u ovakvim situacijama, može se uzeti dovoljno vremena s obzirom na to da obrambeni igrač ne smije napasti s leđa. Od tih 5 golova, Marcelić je trebao dva puta bolje reagirati. Na kraju prve četvrtine omjer obrana bio je 5:1 u korist Popadića, od čega su 4 bile dosta zahtjevne:

–             Kragiću s lijevog vanjskog s igračem manje i na zonu sa srednjeg vanjskog

–             Bukiću s lijevog vanjskog s igračem manje

–             Buriću sa srednjeg vanjskog na zonu

Peta je bila Deliću na zonu s lijevog krila. Osim spomenutih udaraca još je Bukić pokušao sa srednjega na zonu u blok, Delić još jednom s lijevog krila pliskom preko gola i Čagalj u blok s lijevog krila.

Jug je nastavio u istom ritmu i u drugoj četvrtini, samo što je sada Jadran zabio dva gola, prvi nakon 13 minuta igre pri rezultatu 0:8. Sada su redom zabijali Kakaris, Benić, Žuvela, Fatović i Papanastasiou.  Osim dva gola Jadrana – Burić sa stative s igračem više i Kragić na zonu sa srednjeg vanjskog – Popadić je upisao još 4 obrane, tri još zahtjevnije nego u prvoj četvrtini:

–             Dvije s igračem manje, zicere Burića i Marinić-Kragića kojemu je obranio i peterac.

Nastavilo se u istom stilu i kroz treću četvrtinu, i sve do pola četvrtine kada je Jug ubacio kompletnu klupu u igru i trošio vrijeme do kraja. U tom periodu Jadran je zabio 3 gola i na kraju je još stigao lijepi gol Argyropoulosa:

Još jednom je Jugova M zona bila ključni detalj utakmice. Blokovi su odlično pokrivali svoj dio gola, a Popadić je fenomenalno zatvarao sve ostalo. Na kraju 14 obrana, čak 78% obrana i samo 4 primljena gola. Od toga dva puta mu je igrač bio sam na dva metra, jednom s igračem manje, a jednom kad su Dobuda ostavili samog nakon što se obrana taman postavila, ali očito nije bilo jasno tko kontrolira sidruna. Fatović je zabio 3 gola, od čega prva dva koja su usmjerila utakmicu. Imao je jedan veliki promašaj u kontri 1 na 0, kada je cimao do beskonačnosti i na kraju pogodio Marcelića u ruku (tada je već bilo 10:2). Ali osim toga imao je 3 ili 4 oduzete lopte na vanjskoj poziciji, dvije isplivane kontre, zarađeno isključenje i nekoliko blokova u zoni. Benić je zabio dva odlična gola na zonu, Joković dodao dva u prvoj četvrtini s igračem više, i Papanastasiou se priključio s 3 gola u ovoj utakmici, asistencijom na Kakarisa na stativu i zarađenim petercem. Ma svi u redovima Juga su dali svoj veliki doprinos, čak je i Jurišić koji je ušao na kraju dva puta obranio Marinić – Kragiću pokušaj sa srednjeg vanjskog na zonu.

Jadran je bio potpuno indisponiran. Rezultiralo je to i nervozom. Burić je udario Papanastasioua i zaradio isključenje s pravom zamjene, Dobud je također, dok je bio na klupi dobio izravni crveni karton (prethodno, tijekom utakmice, Severo ga je dva puta upozoravao i smirivao). Baš njih dvojica su zaradili skoro sve igrače više, Burić 4 plus peterac i Dobud 3 te je zabio gol koji jest s pozicije sidruna, ali ipak nekako neobičan, pa je upitno bi li ga trebalo voditi, pod tu statističku kategoriju koju inače pratimo za učinak sidruna. Ovaj put je Jadran bio još lošiji u napadima protiv M zone, ama baš nitko nije mogao pogoditi, a ni neki plan B nisu imali. Počeo je Burić, pa Bukić, pa je i Harkov prebačen na srednjega, nekoliko puta je probao i Marnić-Kragić. Sve to skupa je rezultiralo s 1 golom iz nekih 12 udaraca (možda mi je još koji promakao). Još su niz napada izgubili u krivim dodavanjima, u proteku 30 sekundi bez i da šutiraju ili u izgubljenim loptama na vanjskim pozicijama. Jedan od upečatljivijih situacija bila je na početku treće četvrtine. U prvom napadu je Fatović imao spomenuti veliki promašaj, a kako je Jug osvojio loptu i organizirao napad na kraju je Dobud prilikom odlaska u napad toliko izbubao Žuvelu da je on odlučio ostati pred Marcelićem. Jadran je imao 6 na 5 i na kraju, iako je i pogledao prema samome Žuveli, Bukić dodaje loptu na vodu prema Dobudu na poziciji sidruna iako je bio dupliran. Potpuno suludo.

Jug je imao realizaciju igrač više 7/10. Dvije je promašio Fatović – spomenuta kontra i šut u blok Dobuda s lijevo krila kada je, da je šutirao na prvu na prebačaj, bliži kut bio potpuno prazan i čak i laganim udarcem je mogao poentirati – i jednom Joković. Jug je isplivao čak 7 kontri, neke nakon isključenja. Zaradio je dva peterca u tranziciji preko Tomasovića i Papanastasioua, sve u svemu osim u obrani M zonu je iskoristio i kao odličan napadački alat. Pohvalili smo neke igrače iako baš svi zaslužuju pohvalu, jer kad dobiješ u finalu, u gostima, protivnika koji je uoči početka serije slovio za favorita, na ovakav način, onda je jasno da su svi odigrali odlično. Spomenuli bi još nekoliko mlađih igrača, Žuvela je već postao jedan od nositelja igre. Zaradio je dva igrača više ulascima na poziciju sidruna. Odličan asist koji Tomasović nije realizirao, realizirani peterac, obrambeno odličan. Tomasović je također jednom odlično asistirao, zaradio i taj peterac sada isplivavši kontru do kraja nakon što je pokupio loptu na 6-7 metara od svog gola. I Vukojević, koji je većinu minutaže odradio na kraju, je imao dvije oduzete lopte i još jedan odličan blok na zonu.

Četvrta utakmica je u Gružu, opet u utorak u 18.30 i sada je Jadran pred imperativom pobjede. S druge strane Jug mora ući mirne glave, a jednakog intenziteta kao u ovoj utakmici. Vidjet ćemo koja će opcija sad prevagnuti.

3.utakmica finala Prvenstva Hrvatske

Jadran – Jug Adriatic osiguranje                 7:15 (0:5, 2:5, 1:2, 4:3)

Suci: Severo (Ita), Franulović (Rij)

Jadran: Marcelić (8), Burić 1, Marinić-Kragić 2(0), Čagalj, Butić, Pejković, Bukić 2, Harkov, Delić, Dobud 1, Šetka, Dužević, Podrug (1), Radan. Trener: Mile Smodlaka.

Jug: Popadić (14), Vukojević, Fatović 3, Burđelez, Joković 2, Papanastasiou 3, Tomasović, Argyropoulos 2(1), Kržić, Benić 2, Žuvela 2(1), Jurišić (2), Zvono. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Osobne greške: Jad 12, Jug 10

Peterci: Jad 0/1, Jug 2/2

Igrač više: Jad (0/2+1/3+0/2+1/2)= 2/9 (22%), Jug (3/3+2/3+0/2+2/2)= 7/10 (70%)

Obrane: Marcelić (1/6+0/2+6/8+1/4)= 8/20 (40%) Podrug 1/4(25%), Popadić (5/5+4/6+3/4+2/3)= 14/18 (78%), Jurišić 2/5(40%)

Zarađeni peterci i igrači više:

Jad:

Burić: 5m + 4iv

Dobud: 3iv

Jug:

Papanastasiou: 5m + 1iv

Tomasović: 5m

Kakaris, Žuvela i Argyropoulos po 2iv

Kontrafaul: Jad 2, Jug 3

Asistencije:

Nitko više od jedne

Odgovori