Jadran izjednačio nakon peteraca

Druga utakmica finalne serije pripala je Jadranu, nakon izvođenja peteraca 16:14 (11:11) i tako je splitska momčad uzvratila Jugu za domaći poraz i izjednačila seriju na 1:1. Iduća utakmica je već u petak, također u 18.30.

Još jedna neizvjesna, jako zanimljiva utakmica na kojoj je bilo 3 puta više publike nego na iti jednoj drugoj vaterpolskoj utakmici ove sezone u Hrvatskoj (ajde finale kupa je možda bilo na polovici, na cca 500-600 gledatelja). Nekih 1200 gledatelja moglo je uživati u pravoj utakmici s mnoštvom uzbudljivih detalja od početka do kraja u kojoj je Jadran odnio pobjedu nakon raspucavanja peterca. Prošle godine, Jug je izgubio majstoricu, petu finalnu utakmicu u Gružu, također nakon peteraca. I tada je tragičar bio Loren Fatović kojemu je i tada Ivan Marcelić obranio dva peterca, tada oba u raspucavanjima. Tako je bilo  i sada, samo što je jedan promašaj, ili obrana, ovisno iz čijeg kuta se gleda, bila tijekom utakmice. Ali i to je bio vrlo važan detalj koji je vratio Jadrana u igru. Međutim, ostaje žal jer je obrana Marcelića, kojom je sve odlučeno, baš očito i jako neregularna. Golman mora biti na liniji gola, glavom ispod prečke prilikom izvođenja peterca. Da sve ovo bude očitije, Popadića se neposredno prije toga dva puta vraćalo jer je bio 30ak cm ispred, a Marcelić je čitav metar izašao i Štampalija ga nije nijednom vratio. Baš neugodan i veliki propust i peterac se morao ponoviti. Uostalom u raspucavanjima peteraca, jedan sudac uvijek stoji na liniji gola i daje znak drugome je li sve u redu i jedino što prati je položaj golmana pa je. U ostalom pogledajte na klipu kako je to izgledalo:

Iako je ovo izlijetanje u rangu onoga da u nogometu golman dođe na pola peterca, a da to sudac ne primijeti, to ne opravdana Fatovićev loš šut. Oba puta, a čini mi se i oba puta lani, pucao je poluvisoko. Marcelić je golman koji unaprijed bira stranu, i kako je malo sporiji, to čini kap prerano i šut s punim zamahom rješava sve probleme izvođača jer jedna strana uvijek ostane prazna. Upravo zato Marceliću i treba taj dodani prostor koji „ukrade“ izlaskom prema naprijed i to vrlo često radi.

Jug je ušao odlično u utakmicu, poveo je 3:0, kasnije 4:1, imao peterac za 5:2. Opet se igrala izrazito plitka M zona, gdje igrač koji se povlači dođe pored, bočno od sidruna. Ovaj put je samo zamijenjena strana i za razliku od prve utakmice taj igrač je dolazio s lijeve strane sidruna. To je opet odlično funkcioniralo, ali ovaj put uz nekoliko grešaka od kojih neke i nisu kažnjenje. Na to se nadodalo još po koja greška, što u napadu, što u obrani i Jadran je došao do pobjede iako gledajući „širu sliku“, dojam je da je Jug bolje igrao. Jasno, greške su sastavni dio utakmice i ne mogu se zanemariti tako da se taj dojam može vezati mačku o rep.

Taj promašeni peterac pri rezultatu 4:2 na startu druge četvrtine bio je prva prijelomna točka. Jug je igrao dobro, Jadran je bio osjetno lošiji u dotadašnjem tijeku utakmice. I umjesto da se zadrži +3 i eventualno poveća, odmah u idućem napadu, u tranziciji, prije nego se obrana postavila, lopta s desnog krila dolazi na dva metra do Duževića i gol s dva metra za Jadran. I ne samo to, Jadran je nanizao 5 golova u ovoj četvrtini i okrenuo rezultat iz -3 u +2 (4:6). Tada je Popadić, koji je do tada bio odličan, nanizao 2-3 velike greške. Prvo šut Butića, šraubom sa 7 metara ne poklapa rukama nego odbija loptu koja nesrećom pada idealno na ruku Burića koji je posprema s 2 metra u prazan gol, zatim Popadić isplivava s gola u krivo bačenoj kontri i umjesto da skupi loptu izbija je u stranu i još je gubi od Delića koji i sada zabija u prazan gol. I još napad iza, Burić na zonu šutira u Popadića kojemu lopta od tijela odlazi u gol. Preveliki niz grešaka koji jeu potpunosti ne samo vratio Jadrana nego i doveo ga u poziciju da kontrolira zbivanja.

Kasnije, u trećoj četvrtini, Jug je došao na 7:7. Ponovno se stabilizirao u obrani i počeo dobro igrati. I Tomasović je plivao u kontru, imao je dosta vremena, lopta mu je samo malo bačena na način da je morao usporiti, ali svejedno, to je bio djelić sekunde i imao je još dovoljnu prednost da ode sam na 2 metra, posebice što ga sada obrambeni igrač ne smije napasti s leđa. Međutim on staje na 5 metara i promašuje čitav gol. Drugi prijelomni trenutak utakmice jer je opet u tranziciji Jadran na nepostavljenu Jugovu obranu zabio gol, Delić je ušao s lijevog krila, protiv zone na drugu stativu i dobio loptu s desnog krila i Jadran je nastavio s ritmom da je on taj koji vodi, što se bilo sve do kraja utakmice. Oba promašena Jugova zicera, rezultirala su golom Jadrana, tako da su te dvije situacije donijele 4 gola prednosti splitskoj ekipi.

Na početku zadnje četvrtine, Jadran je otišao na 9:11, ali Jug je izjednačio dvije minute prije kraja fenomenalnim udarcem Argyropoulosa koji je s lijevog krila pogodio uz samu dijagonalnu stativu, nisko tih iznad razine vode se lopta zabila u mrežu. Situacija iz koje je šutirao je bila teška i to je Grk napravio baš fenomenalno. Zadnjih 5 minuta su bili posebno loši za Jadranov napad. Jug je zaigrao još pliću zonu, i srednji vanjski je stalno bio potpuno sam na samo 5 metara i beskonačno mnogo vremena za cimanje. Većinom je tu bio Bukić koji se nije usudio niti pokušati. Butić je bio najbliži golu, ali je njegov šut završio na prečki. Napade su završavali ili Harkov s desnog vanjskog ili s izgubljenim loptama s lijeve strane.

Rasplet utakmice smo već naveli, i sa svih 5 realiziranih peteraca, redom Harkov, Butić, Šetka, Dobud i Marinić – Kragić, Jadran je došao do prvog boda. Logično je bilo izostavljanje Bukića kojemu je Popadić u zadnje 3 godine obranio 10ak peteraca.

Opet je glavno taktičko obilježje utakmice Jugova M zona gdje se igrač povuče skroz pored sidruna i onda i bek stoji također pored sidruna i obojica drže blokove, a sidrun je samo u tom prostoru između njih. Iako je to u 90% vremena izgledalo odlično i zalog je Jugove nade i za iduće utakmice, ovaj put se nakalemilo nekoliko individualnih pogrešaka. Spomenuli smo jedan gol na zonu kojega je u drugoj četvrtini „popio“ Popadić, na to treba dodati i gol za 8:9, opet od Burića, kroz ruke. Dva puta je lopta došla do Dobuda na postavljenu zonu, da je on uspio čak i šutirati, ali nije bio gol. Takve stvari se ne smiju događati u ovakvoj zoni. Jadran je imao „beskonačno mnogo“ šuteva na zonu, s jako male udaljenosti, 5-6 metara. Spomenuli smo zadnjih 5 minuta utakmice, ali Jug je i tijekom 90% vremena igrao takvu zonu tako da je Jadran zabio čak 5 golova na zonu. Ali to je prihvatljiv rizik, Bukićev odličan šut na početku, ili Šetkin u zadnjoj četvrtini, su prihvatljiv rizik. Ta neće Jadran ostati na 5 zabijenih golova. Ali se moraju izbaciti poklonjeni golovi.

Osim ta dva na zonu, još je Jug napravio velike greške kada Popadić nije pokupio loptu u Delićevoj kontri, uz kombinaciju greške i nesreće kod odbijanca Burića s dva metra.  I greška obrane je kad dobiješ gol na dodavanje s desnog krila na sidruna te gol iz uplivavanja s krila na stativu. Ali to se više ubraja u rizike koncepcije koja je odabrana. Jug igra s praktički 8 igrača plus Popadić, čitavu utakmicu pa je logično da umor dovede do pokoje greške. Eventualno ulasci Tomasovića, zanimljive leteće zamjene s Kakarisom u kojoj Grk stigne na poziciju sidruna s 13-14 sekundi vremena za napad i odmah uzme poziciju i tako daju taktički element više u igri Juga.

Laicima, odmah u oči upada razlika u omjeru igrača više, 13-5 u korist Juga (ukupno 16-7 u osobnim pogreškama). Ali Jug je čitavu utakmicu igrao mrtvu zonu gdje se uoče ne bi diralo niti jednog igrača, gdje bek ne bi uopće bio na leđima sidrunu nego pored njega. Ta razlika je posve logična. Logično je da i broj kontrafaulova Jadrana bude oko nule, kad nema klinča sidruna. Iako nije logično da ih Jug ima čak 7. Od toga 4 kad su na beku bili Šetka (dva puta), Butić i Delić uz još 3 na vanjskoj poziciji ili u plivanju. Jednom je Argyropoulos i zabio gol koji mu je poništen.  Ne znam točno, jasno nisam brojao, koliki je omjer šuteva, ali je i bez tog jasna velika razlika u korist Jadrana. Što je također logično s obzirom na stil obrane jedne i druge momčadi.

I ovih 5 igrača više Jadrana, Jug je dobro odigrao obranu i samo je Čagalj imao jednu realizaciju sa stative. S druge strane Jug je imao 7/13, uz to da je jedan igrač više bio dvostruki. Gledajući pojedinačno, spomenuli smo neke Popadićeve greške koje je trebao izbjeći. Ali i s druge strane, Marcelić je imao par kikseva. Posebice nevjerojatan gol Argyropoulosa na isteku treće četvrtine, s leđa s igračem na sebi, bez mogućnosti da tijelom isprati šut, isključivo iz podlaktice, sa 7-8 metara, ravno po sredini omjer obrana 12:8 u korist Popadića koji je uostalom pokrivao veliki dio gola u toj zonskoj obrani. Kad se gleda taj duel, bez obzira na obranjene peterce, Popadić je bio za nijansu bolji. Uvjerljivo najgori pojedinac utakmice bio je Harkov. 5 udaraca, od čega 3 u prva tri napada Jadrana, niti jedan gol, 3 puta je obranio Pop dva puta blok. Uz to je jednog igrača više dodao ravno Argyropoulosu. Nakon te situacije ga je Smodlaka zagrlio kada ga je izvadio vanka i tješio pored klupe. Bio je baš nekoliko nivoa ispod ove finalne serije. Najbolji je bio Burić, zabio je 4 gola. Od čega 3 na zonu izvana. Jedan fenomenalnim udarcem. Još jedan nakon odbijanca s pozicije sidruna. Odma uz njega bio je Dobud, još da je zabio kad se u ona dva puta uspio osloboditi i na ovakvu zonu. Zaradio je peterac i 3 igrača više. Više od toga nije bilo moguće protiv ovakve obrane, i to je već preko očekivanog. Šetka jedan kapetanski gol, kakav bude u svakoj utakmici najmanje jedan i još po koji od ostalih igrača i to je 11 za Jadran.

Argyropoulos i Kakaris su bili najbolji u Jugovim redovima. Prvi je zabio 4 gola uz samo jedan promašaj. Nije navikao igrati po 32 minute što se ovdje od njega očekuje, a s obzirom na to da nema baš tolike dimenzije kao igrači protiv kojih se uglavnom bori i hrve, posebice kad ulazi na poziciju sidruna, sigurno da se puno umara. Možda je iluzorno očekivati da uzima više udaraca na zonu, na postavljenu obranu. Mora ponekad i predahnuti. Kakaris je zaradio 7 igrača više, a za sidruna igra baš jako puno. Nije ovaj put nijednom zabio, mislim da je samo jednom pokušao s bekom na leđima, ali nije bilo baš prostora za opasniji udarac. Jugu je jako nedostajao vanjski šut kontra zone, zabio je Benić na počeku i kasnije još jednom spomenuti gol Argyropoulosa koji se samo statistički može ubaciti u ovu kategoriju. Ali kasnije je Benić dva puta pokušavao bez uspjeha, Papanastasiou jednom, a Joković i Fatović praktički i nisu pokušavali na zonu.

Obje momčadi imaju prostora za napredak u svojim segmentima igre i obje su poprilično dobro spremljene za ovu seriju. Sigurno će biti zanimljivo i neizvjesno i dalje i nakon što je Jadran vratio prednost domaćeg bazena.

Jug Adriatic osiguranje – Jadran 14:16 (11:11) (4:1, 1:5, 4:3, 2:2)

Suci: Gomez (Ita), Štampalija (Šib)

Jug: Popadić (12), Vukojević, Fatović 2(0+0), Burđelez, Joković 2(+1), Papanastasiou 1(+1), Tomasović, Argyropoulos 4(+1), Kržić, Benić 1, Žuvela 1, Jurišić, Zvono. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Jadran: Marcelić (8+1), Burić 4, Marinić-Kragić 1(1+1), Čagalj 1 (+1), Butić, Pejković, Bukić 1, Harkov (+1), Delić 2, Dobud (+1), Šetka 1 (+1), Dužević 1, Anić, Dodoja. Trener: Mile Smodlaka.

Osobne greške: Jug 7, Jad 16

Peterci: Jug 0/1, Jad 1/1

Igrač više: Jug (2/4+1/3+2/3+2/3)= 7/13 (54%), Jad (0/2+-+0/1+1/2)= 1/5 (20%)

*jedan dvostruki igrač više za Juga

Obrane: Popadić (4/5+3/8+4/7+1/3)= 12/23 (52%), Marcelić (1/5+3/4+1/5+3/5)= 8/19 (42%)

Kontrafaulovi: Jug 7, Jad 0

Golovi s 2m, zarađeni peterci i igrači više:

Dužević i Burić: po 1 gol

Dobud: 5m + 3 iv

Kakaris: 7 iv

Kržić: 5m

Žuvela: 2iv

Jedan komentar na “Jadran izjednačio nakon peteraca”

  1. Mislim da Fatović nije ništa kriv. Kriv je onaj tko ga je odredio da puca penale, pogotovo u raspucavanja nakon odbranjenog mu penala u igri i dva u raspucavanju u 5. utakmici doigravanja lani.
    Mladić je puno pao u formi ove sezone, vjerojatno su za to krivi zdrastveni problemi.
    Kad Jug nema ništa protiv i ne buni se da mu sudi maliciozni i dokazani lupež iz Tribunja neće ni ove godine osvojit ništa. Opet će biti bili u Rimu a ne vidili Papu!

Odgovori