Recco vrlo uvjeljiv u Gružu; Suknova prva trenerska pobjeda u trećem gruškom gostovanju

foto: https://facebook.com/proreccopallanuoto

Jug Adriatic Osiguranje – Pro Recco 7:14 (3:3) (1:4) (1:3) (2:3)

Suci: Milović (SRB), Schopp (GER)
Igrač više: Jug 5/13, Pro Recco 9/10
Peterci: Pro Recco 2/3

Jug: Popadić (7/21), Mozara 1, Đerković, Lazić, Joković, Vukojević, Daube 3, Cabanas, Kržić, Burić 1, Grgurević 1, Žuvela 1, Jurišić Trener: Kobešćak

Pro Recco: Del Lungo (9/16), Di Fulvio, Zalanki 2 (0/1), Cannella 1, Younger 3 (1/1), Fondelli 2, Presciutti 2, Echenique, Condemi 1(1/1), Kakaris 1, Iocchi Gratta, Hallock 2, Negri. Trener: Sukno

Iako je Recco svakako jači rival od Olympiacosa, od vaterpolista Juga očekivao se nešto jači otpor talijanskome prvaku. Posebice nije očekivan potpuni nedostatak volje (barem je tako izgledalo) da se barem do kraja pokuša odigrati ozbiljno i kada je utakmica rezultatski već bila odlučena kada ni gosti (u tom zadnjem periodu) nisu više igrali punim intenzitetom. Mislim da ni Kobešćakova ideja nije bila da se energija čuva za neke naredne duele, primjerice kada je nakon jedanaestog gola Recca (kod 5:11) pozvao time-out da bi se nakon njega lopta izgubila nakon svega par sekundi igre. Nisu niti gosti morali do, na kraju uvjerljivog, trijumfa stići svojom vrhunskom partijom, utakmicu su riješili u drugoj i trećoj četvrtini, praktički gotovo stopostotnom realizacijom igrača više (9/10), uz tih 9 golova još 2 su dodali iz peteraca (oba ih je u kontrama zaradio Di Fulvio), pa im je za pobjedu od 7 razlike trebalo tek 3 gola iz igre. Pri tome su gosti imali manje zarađenih igrača više što je isto čudno ako se u obzir uzme kakva su im dva centra u postavi te da su još nekoliko izbačaja dobili pri kretanju u napad kada su igrači Juga željeli spriječiti kontre. Kako god, kod igrača više, osim dvije brže akcije kada su golove postizali Kakaris i Zalanki, ostale su strpljivije gradili i završavali i s oba krila (Zalanki, Younger, Cannella) i sa stativa (Presciutti, Hallock) ili sa srednjeg (Fondelli, Zalanki). Dakako, nisu sve te akcije bile perfektno izvedene, sigurno je i obrana Juga trebala bolje odreagirati a i Popadić je isto par šuteva imao na ruci.

Jug se na drugoj strani dosta mučio kod situacija s igračem više, dosta se griješilo kod dodavanja u pokušajima sa se odigra na stativu, u par navrata nije ni dolazilo do šuteva, ili primjerice kada Buriću lopta ispada nakon jednog slabije dodatnog pasa. Joković i Lazić su isto probavali šutevima koji su lako bili zaustavljani ili blokovima ili obranama Del Lunga. Slabiji pasovi upropastili su nekoliko napada Juga i “iz igre”, kada su uplivavanjima ostvarivane dobre pozicije, ali pokvarene ili lošim ili nepravovremenim dodavanjem. Unatoč ovim problemima Jug se dobro držao do sredine druge četvrtine, Grgurević je riješio golom situaciju u kojoj je bio jedan na jedan protiv Zalankija, obranu Hallockovoga šuta Joković (asist) i Daube (gol) su iskoristili za kontru, iz četvrtoga pokušaja s igračem više u prvoj četvrtini Mozara je pogodio dijagonalom s lijevoga krila. U tome periodu Jugaši su imali vodstva od 2:1 i 3:2. Činilo se da će igrač više domaćih najzad profunkcionirati kada je i Žuvela sa stative pogodio početkom druge četvrtine za 4:3 no zapravo je to bio početak kraja jer će do narednoga gola proteći nekih 8 minuta.

Do sredine druge četvrtine Recco će preko Fondellija i Youngera (oba iz igrača više) stići do ponovnoga vodstva (nakon početnih 0:1) a do poluvremena stići i do 3 gola razlike. Nakon kontrafaula suđenog Grgureviću Di Fulvio je u kontri zaradio peterac (realizirao Younger) pa onda opet iz igrača više Cannella donosi gostima 4:7. U ovom periodu Pro Recco je imao i svoga jedinog neiskorištenoga igrača više (Zalanki promašio s desnog vanjskog), Jug do poluvremena još svoja dva.

Kod narednoga igrača više za Jug, početkom treće četvrtine, Kobešćak uzima time-out pa najzad dolazi do gola (Daube sa srednjeg) ali neefikasniji period igre gostiju se ne koristi za hvatanje priključka, Del Lungo brani naredni udarac Daubea dok Joković promašuje iz šuta na isteku napada. Sredinom treće četvrtine Zalanki ne koristi peterac koji je zaradio Hallock (ispada mu lopta pri šutu) ali Jug i dalje odigrava bezidejno u napadu opet gubeći loptu nakon pogrešnoga dodavanja. Završnica treće četvrtine će donijeti potvrdu onoga što se naslućivalo, s još 3 gola, dva puta kod igrača više (Presciutti i Zalanki) te još jedan Youngera sa srednjeg, dok je na drugoj strani Del Lungo branio Laziću i Buriću (oba kod igrača više), te je Recco pred posljednji period imao velikih 5:10. Razumljivo da je pri ovakvome rezultatu Recco opuštenije odigrao, malo teže da se ni domaći nisu uspjeli malo trgnuti. Prve tri minute protekle su u pogreškama na obje strane, potom slijedi i jedanaesti gol za Recco (igrač više uz time-out) da bi se čak 5 golova vidjelo u posljednje dvije i pol minute a završeno s najvećom prednošću gostiju, 7:14.

Sukno je dobro posložio igru da je teret a na kraju i učinka bio raspoređen na gotovo sve igrače podjednako, kod Juga bi se jedino mogli izdvojiti Daube i Grgurević, boj onih od kojih se zasigurno očekuje mnogo više daleko je veći.

Odgovori