S +2 na vrhu tablice

 

U prvom kolu lige prvaka Jug je upisao je 3 boda protiv Olympiakosa, a pobjeda od 2 razlike mu je čak bila dovoljna da zasjedne na vrh tablice. Naime, druge dvije utakmice završene su s identičnih 8:7 (poraz Primorja u Barceloni i pobjeda Recca u Egeru) što dovoljno govori o izjednačenosti ove, a i nikad kvalitetnije grupe u bilo kojoj Ligi prvaka.

 

Olympiakos je bolje otvorio utakmicu, prvih 15 minuta su stalno bili ti koji su imali prednost s iznimkom kratke epizode kod 3:2 za Juga, što su odmah u iduća dva napada preokrenuli. U prvoj četvrtini 3 gola; grčki sidrun je lakoćom okrenuo Boškovića koji je u dolasku u obranu ostao na beku i zaradio peterac kojeg Mallarach zabija. Uzvratio je Bušlje sa stative sa igračem više, uz dozu sreće jer mu je prvi šut zaustavljen, ali mu se odbijanac vratio na vodu ispred njega. Uzvratili su Grci također sa stative, zabio je sidrun Kolomvos.

Zanimljivost u prvih 8 minuta je da je Dobud bio stalno u igri, te da je španjolski sudac Teixido sudio 80 % prekršaja što se proteglo do 5 minuta prije kraja utakmice. Također Visković se istaknuo sa dvije jako loše reakcije, loš udarac sa igrač više te loše dodavanje na stativu također sa igračem više i to kad je bio u odličnoj situaciji za udarac. Deligiannis se postavio skroz na crti, 2-3 udarca je obranio na način da je većim tijela bio u golu, a loptu bi zaustavljao tik ispred ili na samoj liniji. Skupio je dosta obrana, barem 5.

 

U drugoj četvrtini Jug je zabio više od polovice svojih golova, završila je pomalo nevjerojatnih 6:4. Golijadu je otvorio Macan kontrom. Iako je bio sam ispred Deligiannisa prvi udarac mu je bio izrazito loš pa Grk brani, ali je opet odbijanac pao ispred njega tako da je Jug nakon 10 minuta igra imao zabijena 2 gola iz sretnih odbijanaca nakon obrana suparničkog golmana. Iza toga velika pogreška 22-godišnjeg Vlachopoulosa koji je u zoni krivo pustio Janovića na lijevoj strani da bi pokrio vanjskog. Nikola to odličnom dijagonalom kažnjava za to prvo vodstvo. Iduća dva napada prvo Pontikeas (pospremio odbijanac na stativi s igračem više), pa zatim Fountoulis sa 5 metara sa lijevog vanjskog koristi lošu igra Šutala u obrani za 3:4. Zabio je zatim Benić sa lijevog krila na igraču više probija na prebačaj golmana kroz prvi kut. Slijedi kiks Bijača, iz daleka opet Fountoulis puca iz očaja, ali se pliska ne odbija već u popularnoj zmiji, boljoj čak od Zekove, ulazi ispod ruke u gol.

Slijede 3 gola Juga s kojim su preuzeli kontolu rezultata do kraja utakmice:

5:5 Bošković – kontra 2 na 1 (drugi bio Dobud), ali Bijač baca lošu loptu malo iza Boškovića tako da je morao iz relativno nepovoljne situacije šutirati. Ali po prvi put vidimo plisku, udarac koji je dosta efikasan kontra golmana koji stoje tako plitko na golu.

6:5 Janović – igrač više s krila od stative u glavu golmana pa u gol.

7:5 Marković – odlično odrađena akcija s igračem više u kojoj je Marković ostao na 4 metra sam na lijevom vanjskom. Dosta i naivno postavljanje obrane, ali treba to i iskoristiti.

To je bilo 12 sekundi do isteka četvrtine i Vlachos zove zatim out kako bi imao što duži zadnji napad. Igra sa dva sidruna, a Talijan Severo skoro odmah sudi izbačaj Bušlje bez lopte na beku, a Mallarach brzim udarcem s desnog vanjskog prekida Jugov niz i postavlja 7:6.

U ovom periodu posebice se istaknuo Fountoulis, uz jasno golmana Deligiannisa. Osim 2 gola, imao je jako lijep dribling kontra Vranješa na 5:5 u kojem je iznudio izbačaj. Pokušao je i tada zabiti, što je i bilo dosta logično jer je u prethodna dva napada dva puta poentirao. Zaustavio ga je Bijač uz pomoć stative.

 

Treća četvrtina sušta suprotnost, više od 4 minute bez gola. Tada je Janović ušao kao drugi sidrun i izborio peterac kojeg je Bošković rutinski realizirao. Ipak, igralo se gol za gol tako da je stalno bilo +2 pa +1. Najljepši gol bio je onaj od Vlachopoulosa koji je s desnog vanjskog, iz ne baš lagane situacije prodao polušut kroz uši Bijača. Druga dva gola su uslijedila nakon sudačkih pogrešaka. Prvo je Talijan sudio izbačaj na Marelji bez lopte, ali je priznao Jugov gol iako je uslijedilo brzo dodavanje baš prema igraču na kojem je bio izbačaj. to nije dopušteno po novim pravilima. A zatim Španjolac kompenzira i odličnu reakciju Benića na beku koji topi loptu protivniku da ne može bit čišća topljena sudi kao izbačaj što Delakas koristi.

Kako se utakmica bližila kraju, a i dalje je bilo maksimalno neizvjesno tako su se počele javljati i sudačke pogreške. Kulminacija istih dolazi tek u posljednjih 8 minuta. Visković je imao još jedan jako loš udarac s igračem više.

 

Severov poguranac

Ponovo se igralo dosta dugo bez gola. Na startu četvrtine Severo ne sudi čisti izbačaj na sidrunu Olympiakosa. Bio je to prekršaj na granici peterca jer se sidrun krenuo okretat oko beka, ali kako je tek bio u početnoj fazi okreta ipak je bilo za izbačaj, ali Talijan ostaje nijem. Napad iza toga poklanja igrača više Jugašima, ali Bošković šutira u blok. Tada Janović zabija vjerojatno ključni gol i to jako lijep. Fauliran je nalijevov vanjskom i varkom tijela vara Deligiannisa, a loptu u paraboli šalje u dalji kut za 10:8. Tada još jedan igrač više za Juga koji nije bio jer je lopta bila ipak malo previše daleko bačena od sidruna. Tada i trener Olympiakosa dobiva crveni karton zbog prigovora. Bošković realizira igrača više nakon time outa, a Đuho ga je postavio na lijevo krilo odakle je Miho probušio prvi kut. Idući napad opet sudi propuštaju suditi igrača više kada Kolomvos pušta loptu na vodu dok je držan.

U tim trenucima Severo je izgledao izgubljeno jer su neki njegovi pokreti (ono kad sudac motima objašnjava što je sudio, ili zašto nešto nije sudio) nisu imali uopće veze s onim što je on dosudio – najsmješniji primjer kad je pokazao da Grk nije izveo prekršaj, a u biti je sudio kontrafaul na dva metra. Na samom kraju Kolomvos pored Bušlje zabija sa 2 metra za konačnih 11:9. Na kraju je iznervirani Mallarach zbog konstantnih prigovora nakon zadnjeg gola dobio isključenje s pravom zamjene, a i u zadnjoj sekundi su Grci gurnuli loptu daleko od mjesta prekršaja tako da su i tada dobili još jedno isključenje.

 

Sve u svemu solidna utakmica dvije dobre ekipe. Ponovno se skupilo više od 1000 ljudi na tribinama. Grci su jači nego lani. Nadam se da ih nezgodan raspored – sad idu u Recco, pa im stiže Primorje, neće deprimirati. Nego da će nastaviti s dobrim utakmicama. Valjda ih ni suci neće ovako oštećivati kao večeras u zadnjih 5-6 minuta. Treba bit pošten i objektivan i kazat da su dakle suci ovaj put pomogli Jugu. I to kad se utakmica lomila, na samom kraju. Bilo je prije toga par grešaka i na štetu Juga – drugi izbačaj Bušlje, Benićev izbačaj umjesto topljene, ali kad su se „mrtvi brojili“ Jug je dobio vjetar u leđa.

O napretku u igri te o učinku istaknutih pojedinaca više sutra u analizi.

 

1. kolo Grupa A

Jug CO – Olympiakos 11:9 (1:2, 6:4, 2:2, 2:1)

Suci: Teixido (Španjolska) i Severo (Italija).

Jug: Bijač, Vranješ, Bošković 3(1), Janović 3, Šutalo, Benić 1, Marković 1, Bušlje 1, Visković, Dobud, Marelja 1, Macan 1, Nižić. Trener: Veselin Đuho.

Olympiakos: Deligiannis, Delakas 1, Gounas, Kapotsis, Fountoulis 2, Vlachopoulos 1, Pontikeas 1, Ntoskas, Mourikis, Kolomvos 2, Mallarach 2(1), Shizas, Galanidis. Trener: Theodoros Vlachos.

Isključenja: Jug 11, Oly 16 – jedno isključenje u mrtvom vremenu, a jedno u zadnjoj sekundi utakmice pa ne ulaze u stat igrača više

Igrač više: Jug CO 6/13 (46%), Oly 4/10 (40).

Peterci: Jug CO 1/1, Oly 1/1.